maanantai 25. toukokuuta 2015

SITRUUNAINEN JOGURTTI-JUUSTOKAKKU (VILJATON)


Rakastan raikkaita kakkuja ja jälkkäreitä. Tällä kertaa huvitti tehdä raakakakun sijaan hieman perinteisempi, moussemaisempi jälkiruoka (en ole vieläkään oppinut käyttämään irish mossia eli irlanninsammalta jonka pitäisi toimia moussemaisissa raakaleivonnaisissa).

Pähkinöistä tehty pohja tosin on raakakakkujen maailmasta. Kokeilin vaihteeksi paahtaa pähkinät ennen murskaamista, mutta en nyt sanoisi että lopputuloksen maku oli merkittävästi erilainen kuin paahtamattomilla.. ehkä ei ole vaivan arvoista.

Jogurtti tekee sitruunan ohessa kakusta raikkaan, ja samalla hieman kevyemmän. Suosin tässä kreikkalaista jogurttia turkkilaisen sijaan, sillä siinä on mielestäni pehmeämpi maku. Lopputuloksena syntyi herkullisen täyteläinen kakku, joka katosi parempiin suihin alta aikayksikön.



Sitruunainen jogurtti-juustokakku (halkaisija 18 cm)

1 dl saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
1 dl pehmeitä (tuore)taateleita
ripaus suolaa

4 dl kreikkalaista jogurttia
2 dl vispikermaa
3 liivatelehteä*
1/2 dl sitruunanmehua (n. 1 iso sitruuna)
n. 6 rkl hunajaa tai vastaavaa
1 tl aitovaniljajauhetta

koristeeksi esim tuoreita marjoja

Murskaa pähkinät hieman pienemmiksi ja muusaa esim. sauvasekoittimella taateleiden ja suolan kanssa massaksi (saa jäädä aika rouheaksi). Painele irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakkaseen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen.

Sekoita jogurtti, hunaja (tai mitä käytätkään) ja vaniljajauhe keskenään.

Lämmitä sitruunanmehu pienessä kattilassa. Purista ylimääräiset nesteet liivatelehdistä ja lisää sitruunamehuun koko ajan voimakkaasti vispaten. Sekoita kunnes seos on sileää (ja ilman liivatemöykkyjä). Lisää joukkoon ensin n. ruokalusikallinen jogurttiseosta (juoksettumisen estämiseksi), ja kaada tämä sitruunamehuseos sitten lopun jogurttiseoksen sekaan.

Vispaa kermaa kuohkeaksi ja kääntele muiden ainesten joukkoon. Lusikoi täyte pohjan päälle, ja laita joko jääkaappiin noin neljäksi tunniksi, tai pakastimeen reiluksi tunniksi. Koristele jähmettynyt kakku esimerkiksi tuoreilla vadelmilla. Itse laitoin lisäksi vielä mehiläisen siitepölyä ja kookoslastuja.

* Kasvissyöjät voivat korvata liivatteen esimerkiksi agar agarilla tai vegegelillä. Näiden kohdalla en tosin osaa antaa arviota tarvittavasta määrästä.

SHARE:

10 kommenttia

  1. Todella herkullisen oloinen kakku. Nolokseni myönnän, etten ole koskaan tehnyt raakakakkua. Ehkäpä kokeilen pohjaa reseptisi mukaan kesällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh no se tuskin on kovin noloa :) Jos haluat kokeilla helppoa ohjetta niin tämä on yks aika varma: http://syotava.blogspot.fi/2013/08/ihan-paras-vadelmainen-raakajuustokakku.html

      Poista
  2. Bongasin tämän ohjeen jonkun linkin kautta ja halusin tulla kiittämään vielä siitäpä näin ''livenä''. Testailin alkuviikosta ja oli mielettömän hyvää. :) Nyt jään kärkkymään muita hyviä reseptejä! :D

    VastaaPoista
  3. Oi kun kuulostaa niin hyvältä! Osaisitkos neuvoa millä voisin korvata pohjan taatelit? On niistä harvoista raaka-aineista jotka nostaa mulla verensokerit kohisten ylös vaikkei diabetestä tms olekaan. Tai sitten vain kokeilen miten käy, ei sitä nyt ehkä yhteen annospalaan niin paljoa eksy..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, käykö sulle muut kuivatut hedelmät (esim. aprikoosit, viikunat tai rusinat..?). Tai sitten tekee pohjan ihan vaan sekoittamalla pähkinämuruun esim. hieman sulaa kookosöljyä ja jotain makeuttajaa (esim. hunaja tai kookosnektari), niin että siitä tulee sellainen tahnamainen massa. En ole kyllä kokeillut tuota mutta voisin kuvitella toimivan. TAI sitten jättää pohjan kokonaan pois, ei se ole tässä niin olellinen kuitenkaan. :)

      Poista
  4. Ihanan näköinen, pitää testata :). Ootko tehnyt sen 24 cm vuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiitos! :) Tämä on tehty halkaisijaltaan 18 cm olevaan vuokaan eli on hieman normaalia pienempi. 24 cm vuokaa varten kannattaa nostaa raaka-aineiden määrää n. kolmasosalla.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig