perjantai 17. huhtikuuta 2015

VEGE!-KEITTOKIRJA: VIHREÄ GAZPACHO


Alex Niemisen ja Riikka Sukulan hetki sitten julkaistu kasvisruokakirja Vege!– tuoreita makuja kotikeittiöstä* on tervetullut lisä kotimaiseen ruokakirjatarjontaan. Kirja on tolkuttoman paksu (yli 300 sivua) ja pursuilee monipuolisia ruokaohjeita. Makumaailma tulee pääasiassa Välimereltä, ja löytyypä kirjasta lyhyt osio myös eteläintialaisia reseptejä.

Itselleni tuli kirjasta itseasiassa vähän mieleen Jamie Oliverin Jamie's Italy- ruokakirja (ilman lihaa). Tyyli on samalla tavalla arkiruokamaisen mutkaton, mikä välittyy myös herkullisten ja rentojen ruokakuvien kautta, jotka näyttävät siltä että ne olisivat suoraan oikeasta elämästä, ilman ylimääräistä stailausta. Raaka-aineidensa puolesta kirja on helposti lähestyttävä myös vähemmän vegeruokia kokanneelle, erikoisuuksia ei muutamaa poikkeusta lukuunottamatta löydy, ja vegaanimaailmasta tutut proteiininkorvikkeet (soijatuotteet jne) on kirjasta jätetty pois.

Tarkempi selailu paljastaa että kirjassa on suuri määrä vanhoja tuttuja, arkistoistani löytyy jo omat versioni muun muassa näistä: kukkakaalisushi, kasvischili, parmigiana alla melanzane, vesimeloni-fetasalaatti, falafelit, maa-artisokkakeitto, kukkakaalipizzapohja. Kirjoittajilla on reseptien suhteen siis hyvä maku. ;)

Monipuolisuudesta huolimatta painotus on vahvasti myös vehnäpuolella, kirjasta n.1/3 on pyhitetty pizzoille, pastoille, lasagnelle, leiville ja piirakoille. En silti tämä takia jättäisi kirjaan hyllyyn, kyllä sinne jää vielä se pari sataa sivua kokattavaa. :)


Testasin kirjasta hyvin yksinkertaista ja helppoa vihreää gazpachoa. Tämä oli samalla myös itselleni pieni tsemppauksen kohta – en nimittäin siedä varsisellerin makua, mutta yritän opetella syömään sitä pikku hiljaa (kuinkas monta maistatuskertaa sitä tarvikaan että johonkin makuun tottuu..). Tälläisessa monien makujen sopassa sellerin maku (onneksi) katoaa, jäljelle jää vain häivähdys suolaisuutta.

Itse tykkään syödä kylmiä keittoja jo näin keväälläkin, mutta vihreä gazpacho lienee vielä napimpi valinta kesähelteille, varsinkin jos mukaan heittää pari jääpalaa. Ripottelin lopuksi päälle paahdettuja kurpitsansiemeniä, sosekeitoissa kun on kiva jos mukana on vähän jotain pureskeltavaa.

Vihreä gazpacho (2:lle)

2 kpl varsisellerin varsia
1 vihreä paprika
2 keltaista paprikaa
1 iso avokado
2 kurkkua
1 sipuli (itse laitoin vain puolikkaan)
2 rkl valkoviinietikkaa
pari mintunoksaa (vahvaa minttua, laitoin koko puskan)
suolaa

valinnaisesti: paahdettuja kurpitsansiemeniä

Pilko ainekset ja blendaa ne sileäksi. Ripottele päälle halutessasi siemeniä.

*Kirja saatu kustantajalta.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig