torstai 19. helmikuuta 2015

VERIAPPELSIINI-RAAKAKAKKU PURKISSA


Lähikaupassa oli iso pussi veriappelsiineja parin euron hintaan. Edullinen hinta on yleensä merkki siitä, että tuote on sesongissa ja parhaimmillaan, joten ei muuta kuin appelsiinit ostoskoriin ja reseptiä kehittelemään. Yleensä jos en muuta keksi, teen jonkinlaisen raakaleivonnaisviritelmän, ja niin kävi tälläkin kertaa.


Rakensin vaihtelun vuoksi kakun tällä kertaa lasipurkkiin. Tuli aika hauskan näköinen, mutta hieman epäkäytännöllinen, ainakin jos syöjiä on useampi kuin kaksi. Tällöin kannattaakin ehkä tehdä jokaiselle oma pikkukakku pienempiin purkkeihin. Tälläinen voisi olla tosi kätevä vietävä esim. kesäpiknikillekin kun kannenkin saa tukevasti suljettua. Voi olispa jo kesä.*

Veriappelsiinit ovat tietysti jo itsessään aika kirpeitä, mutta halusin kakkuun vielä extrakirpeyttä, joten lisäsin massaan vielä sitruunaa ja reilun pätkän inkivääriä. Tuli kirpeää. :)

Raaka-aineiden määriä on vähän vaikea arvioida, ne kun riippuvat täysin vuoan koosta, mutta laitan tähän alle ohjeen sellaisesta peruskakusta (halkaisija 18cm) mitä yleensä teen. Purkkia varten tein n. 2/3 ohjeesta, olis voinut täydetkin tehdä kun purkki oli aika iso.


Veriappelsiini-raakakakku

n. 1 dl pekaanipähkinöitä (tai esim. manteleita tai saksanpähkinöitä)
n. 1 dl kuivattuja viikunoita (tai esim. taateleita)
ripaus suolaa

n. 3 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään 4h)
n. 3 veriappelsiinin mehu
n. 1/2 sulaa kookosöljyä
1/2 dl - 1 dl kookosnektaria tai vastaavaa 
1 tl aitovaniljajauhetta
1 tl hienoa psylliumjauhetta (kiinteyttämään)
valinnaisesti:
pari rkl sitruunan/limenmehua
pätkä inkivääriä
pätkä punajuurta (väriksi)
pieni ripaus kurkumaa (väriksi)

Murskaa pähkinät pieneksi, ja muusaa esim. sauvasekoittimella viikunoiden kanssa tasaiseksi massaksi.
Taputtele vuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakkaseen.

Surauta (tehokkaalla) blenderillä täytteen ainekset tasaisen sileäksi. Tsekkaa vähän koostumusta (riippuu mm. veriappelsiinien koosta), jos massa vaikuttaa liian löysältä, lisää hieman psylliumia. Jos taas liian jähmeältä, lisää veriappelsiinimehua tai vettä. Ideaali koostumus on sellaista lusikoitavaa. Maistele myös makeus- ja kirpeysaste kohdilleen. Kaada täyte pohjan päälle ja laita pakkaseen jähmettymään n. tunniksi. Koristele esim. veriappelsiinin paloilla (laitoin myös hieman mehiläisen siitepölyä koska ovat niin söpöjä palleroita, nämä eivät tosin sovi vegaaneille).



* Lähdin hakemaan kesäennakkoa Aasiasta eli hikoilen tällä hetkellä Malesiassa & Kambodzassa reilun parin viikon reissulla. Reseptien suhteen tulee nyt siis pieni paussi, katson jos ehdin kirjoittelemaan jotain lomajuttuja. 8)
SHARE:

4 kommenttia

  1. Onpa kyllä kivan raikas ja nätti raakakakku, tästä tulee tosiaan heti kesäfiilikselle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse tykkään valita aina sen kirpeän/raikkaan jälkkärin kovin makean sijaan :)

      Poista
  2. Tosi kaunis ja ihana toi purkki-idis. Ja kirpsakkuus kuulostaa täydelliseltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Purkit ovat vähän sarjassamme "tulee kivoja kuvia mutta käytännöllisyys on vähän niin-ja-näin" ;)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig