keskiviikko 5. marraskuuta 2014

VEGAANIN KEITTIÖSSÄ: AVOKADO-PERUNASALAATTI & KORIANTERITAHNA


Postin parin viikon sekoilun jälkeen sain viimein Chocochili-bloggaaja ja Blogirinkikollega Elina Innasen uuden keittokirjan Vegaanin keittiössä* hyppysiini.

Monesti ajatellaan (tai ainakin oma hieman karrikoitu mielikuvani on ;) että vegaaniruokavalioon kuuluu (kasvisten lisäksi) todella paljon viljatuotteita, soijatuotteita ja margariinia, mutta todellisuudessa näin ei tietenkään tarvitse olla, vaan ruokavalio voi olla todella monipuolinen ja kekseliäs. Vegaanin keittiössä onkin tästä malliesimerkki ja varsinainen reseptien runsaudensarvi! Olin todella positiivisesti yllättynyt kirjan monipuolisuudesta, ja korvamerkitsin heti vinon pinon ohjeita kokeiltavaksi.

Elinan kuvat ovat superherkullisia, ja kirja on sen verran paksu että kokattavaa riittää pitkälle ensi vuoteen asti. Taitto on myös kaunis ja selkeä, tosin muutamassa kohtaa taustatekstuuri on sen verran voimakas että tekstistä on vähän haastavaa saada selvää. Tykkään kirjassa myös siitä, että todella monet ruoat ovat yhdisteltävissä keskenään ja tätä on selvästi myös mietitty.


Itse kokkailen jonkin verran vegaaniruokia (löytyvät blogista tägillä), tosin harvoin mitenkään itsetarkoituksellisesti, välillä sitä tekee ruoan ja huomaa vasta jälkeenpäin että oho se olikin vegaanista. Esimerkiksi (sose)keitoissa käytän mieluummin kookoskermaa kuin tavallista kermaa, makukin on mielestäni miellyttävämpi.

Ensimmäiseksi otin kirjasta kokeiluun pari helppoa ja nopeaa ohjetta: avokado-perunasalaatin ja korianterikastikkeen (tai tahnan). Avokadon lisääminen perunasaldeen on kiva ja ruokaisuutta lisää tuova idea. Ohjeeseen tuli myös kapriksia mutta itselläni ei niitä ollut, samaa makua tavoittelemaan laitoin pilkottuja oliiveja ja pienen määrän dijonia. Korianterikastike muistuttaa aika paljon vegaanista pestoa, mutta on hieman miedompi ja paksumpi. Söin nämä yhdessä, mutta kirja suosittelee korianteritahnaa myös vaikkapa täytettyjen leipien tai burgereiden väliin kastikkeeksi.


Avokado-perunasalaatti (tein ohjeesta puolet)

800 g kiinteitä perunoita (esim. siikli)
2 avokadoa
3 rkl oliiviöljyä
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
1/2 pieni punasipuli
2 rkl kapriksia
suolaa + pippuria

Kuori ja keitä perunat. Sopivan kypsä peruna on pehmeä mutta kiinteä.

Muusaa haarukalla avokado, öljy, sitruuna ja mausteet sekaisin. Huom. kannattaa käyttää kunnolla kypsiä ja pehmeitä avokadoja.

Paloittele viilentyneet perunat, ja sekoita joukkoon avokadoseos, kaprikset ja pieneksi pilkottu sipuli.

Korianterikastike (tein tästäkin puolet)

2 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
(itse käytin siemenseosta jossa oli auringonkukan lisäksi kurpitsan- ja pinjansiemeniä)
kaksi kourallista tuoretta korianteria
5 cm:n pätkä kesäkurpitsaa
n. 3/4 dl oliiviöljyä
suolaa + pippuria

Muusaa ainekset tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää öljyä aluksi vähemmän ja lisää tarpeen mukaan.


* Kirja saatu kustantajalta.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Kiitos kirja-arviosta! Ja ihanaa kuulla, että kirja on mieleinen! :)

    Vilja- ja soijatuotteiden syöminen sopii minulle (kohtuudella) ihan mainiosti, mutta on ihan varteenotettava pointti, että vegaaniruokavaliota noudattavan ei niitä välttämättä tarvitse syödä jos ei halua. Pyrin itse pohjaamaan ruokavalioni monipuoliselle kasvisten käytölle, toivottavasti se näkyy kirjassakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut vielä hienosta kirjasta!

      Varmasti vegaanielämä menis turhan vaikeaksi jos tiputtaisi viljat ja soijatkin kokonaan pois. :) Mutta ainakin minä löysin kirjastasi vaikka kuinka paljon kokattavaa, eli inspiroiduin juurikin kasvisten monipuolisesta käytöstä höystettynä vaikkapa pavuilla, linsseillä ja tofulla! :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig