torstai 28. elokuuta 2014

PAREMPAA ROSKARUOKAA: *SITÄ* POSSUA TACOSSA


Raakaruoasta sitten ihan toiseen ääripäähän.

Syön harvakseltaan lihaa, ja possua en juuri koskaan, mutta kun kerran syödään lihaa, niin syödään sitten kunnolla. Eli ruokapöytään päätyi uunivuoallinen nyt-niin-trendikästä nyhtöpossua (pulled pork). Sain Raakatorin valikoimista luomulaatuista nasua, jonka saatavuus on ainakin normikaupoissa yleensä harmittavan heikonlaista. Tämä taitaakin olla ensimmäinen kerta kun valmistan possunlihasta itse ruokaa. Siihen nähden lopputulos oli kyllä huisin hyvää! Tosin ehkäpä reseptilläkin on jotain tekemistä onnistumisen kanssa. :)

Ohjeen poimin Liemessä ja Foodsters United -blogien (ja tietysti myös Blogiringin) takana olevan Jenni Häyrisen Katukeittiö – Parempaa roskaruokaa* kirjasta, joka ilmeistyi jo alkuvuodesta. Kirja on todella herkullisen näköinen, erityisesti ruokakuvat on mehevästi stailattu. Mutta totta puhuen kirjassa ei ole hirveästi minulle kokattavaa. :) Suurin osa resepteistä kun sisältää vehnää, niinkuin nyt katuruokasapuskat ylipäätään. Kirja on kuitenkin todella paksu ja ohjeita on paljon laidasta laitaan, joten luulen että kaikki löytävät sisällöstä jotain itseään ispiroivaa. Teini-ikäinen pikkusiskoni ainakin innostui kirjasta todella paljon: Mä haluan kokeilla tätä! Ja tätä! Ja tätä!


Takaisin possuun. Tein ohjeeseen pieniä muutoksia, lähinnä vähensin hieman mausteiden määrää kun kaikkia kastikkeita ei kaapista valmiina löytynyt. Kannattaa varautua siihen, että ruoan passiiviinen valmistumisaika on pitkä. Yhden nyhtöpossun uunittelun aikana ehdin mm. vierailla Kiasmassa, etsiä kaupoista reppua ja todeta että netissä on paremmat valikoimat, ja käydä maailman pisimmällä kävelylenkillä. Uunivuoka pääsi menemään sillä välin tosiaan aika tummaksi kun en ollut paikalla tsekkaamassa vesitilannetta, mutta lihaan se ei onneksi vaikuttanut mitenkään.

Tarjoilin possut valmiissa maissitacokuorissa, mutta se oli karmea virhe, sillä tacokuoret maistuivat lähinnä pahville. Ens kerralla vaivauden joko tekemään ne itse, tai laitan suosiolla jonkun salaatin/kaalinlehdykän tilalle. Lisätäytteinä oli itsetehtyä salsaa, avokadoa, crème fraîchea ja korianteria. Sitä tacoa lukuunottamatta supermaukas kokonaisuus! Ylijäänyt possu (aika vähän jäi yli) syötiin sitten seuraavana aamuna munakkaan seurana.


Pulled pork

n. 1,5 kg (luomu)possun kassleria (eli niskaa/etuselkää)
suolaa
pippuria
1 rkl hunajaa (ohjeessa: ruokosokeri)
n. 1 dl vettä

Tomaattinen kastike

1 tlk paseerattua tomaattia
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
pari tl hunajaa
1 tl dijonia
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl (savu)paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
suolaa
pippuria
(alkup. ohjeessa oli lisäksi 1 rkl fariinisokeria ja Worchestershire-kastiketta, sekä 1 tl tabascoa)

Tarjoiluun mm.
salsaa 
avokadoa
crème fraîchea
korianteria

Hiero lihan pintaan mausteet ja hunaja/sokeri. Laita possu paistoastiaan (joko kannelliseen tai peitä possu foliolla) ja kaada vesi pohjalle. Paista 150-asteessa n. viisi tuntia (kyllä, viisi tuntia. Parempi keksiä jotain tekemistä siksi aikaa).

Tee kastike. Kuullota pieneksi pilkotut sipulit  öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää tomaatti ja mausteet. Keittele välillä sekoitellen kunnes kastike alkaa redusoitua (n. 30 min). Halutessa kastikkeen voi vielä muusata sileäksi sauvasekoittimella (itse jätin tämän vaiheen väliin).

Ota possu uunista ja riivi se pieneksi kahden haarukan avulla. Sekoita joukkoon kastike ja pieni määrä pataan jäänyttä nestettä. Laita takaisin uuniin 200-asteeseen vielä n. 20 minuutiksi.

Tarjoile vaikkapa niissä tacokuorissa tai esim. pitaleivän välissä.


*Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig