torstai 12. syyskuuta 2013

LAKRITSITOFFEE (RAAKA/GLUTEENITON/VEGAANI/ETC)


Tykkäsin Johan&Nyströmin raakabrunssilla erityisen paljon niistä lakritsikuutioista, joten etsin interwebsistä jotain-sinnepäin-ohjetta. Earthsproutista löytyneellä ohjeella tehdyistä lakritsitoffeista ei tullut loppujen lopuksi kovin samanlaisia, mutta silti tosi hyviä. Olen tehnyt näitä jo kahdesti mikä on aina hyvä merkki onnistuneesta ohjeesta. :)

Lakritsijuurijauhetta minulla on jostain syystä kahdenlaista, toinen Urtekramin ja toinen iHerbistä ostettu Nature's Plus -jauhe. iHerbin versio tosin oli kapseleissa mutta avasin ne ja tyhjäsin pieneen purkkiin. Eroa näillä kahdella on ulkonäöllisesti aika paljon, Urtekramin jauhe on vaaleaa, melkein keltaista ja kuituisempaa, kun taas iHerbin jauhe on todella tummaa ja hienojakoista. Maussakin on pienet erot, Urtekram on miedompaa ja maistuu vähän sellaiselle karkkilakritsijauheelle, iHerb on taas melkein salmiakkimaista.

Lisäksi tuosta iHerbin lakritsijuurijauheesta on poistettu glykyrritsiini, joka on siis se lakritsin verenpainetta nostava ainesosa, eli mikäli verenpaineen kanssa on ongelmia niin se on suositeltavampi vaihtoehto. Käytin ohjeessa molempia: iHerbin jauhetta voimakkaamman maun takia itse toffeemassaan ja Urtekramia ripottelin pinnalle koska se on aika hauskan väristä.

Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty luumuja mutta itse laitoin taateleita. Jätin lisäksi anisöljyn pois.


Raaka lakritsatoffee (n. 25 pientä kuutiota)

n. 2 dl pehmeitä taateleita
n. 0,4 dl sulatettua kookosöljyä
n. 0,7 dl manteleita/mantelijauhoa
2-4 tl lakritsijauhetta tai lakritsijuurijauhetta
(plus jonkin verran pinnalle siroteltavaksi)
suolaa

Itse tein mantelijauhon ihan vaan blendaamalla kovalla teholla kokonaisia manteleita, mutta valmista jauhoa voi tietysti myös käyttää. Muusaa ainekset keskenään tasaiseksi massaksi esim. sauvasekoittimilla. Ainesosamäärät ovat vähän epämääräisiä, koska ne on käännetty cupseista ja grammoista, mutta kannattaa ylipäätään jättää vähän säätövaraa ja lisäillä ainesosia koostumuksen ja maun (ja oman verenpaineen) mukaan.

Painele massa nelikulmaiseen astiaan (esim. vähän leveämpi pakasterasia) ja pakasta pari tuntia. Leikkaa kuutioiksi ja kuorruta vielä halutessasi pyörittelemällä kuutioita lakritsijauheessa. Säilytä kylmässä.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Yummy! Olen pitkään kaivannut lakritsia, mutta vegaaniuteni ja vilja-allergiani takia sitä on ollut mahdoton löytää. Tätä on siis todellakin testattava, kiitos reseptistä Lotta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo itsekin tykkään tosi paljon lakusta (tai oikeastaan vielä enemmän salmiakista) ja sitä olen välillä kaipaillut. Näillä pääsi hyvin lähelle oikeaa makua, varsinkin kun laitoin vähän reilummin tuota lakritsijuurijauhetta ;)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig