tiistai 16. huhtikuuta 2013

SUPERFOODTIETOUTTA LISÄÄMÄSSÄ

Kävin viikonloppuna Four Sigma Foodsin järjestämässä tilaisuudessa kuuntelemassa juttuja superfoodeista, lääkinnällistä sienistä ja sen sellaisesta. Eventti kesti koko viikonlopun mutta itse olin paikalla vaan yhtenä päivänä. Luennoimassa oli kansainvälinen raw food -guru Kate Magic, ja lisäksi smootheja pyörittämässä mm. Four Sigma Foodsin Lari Laurikkala.

Tilaisuus oli vain muutaman tunnin pituinen, joten aiheita ehdittiin vain vähän raapaista pinnalta, mutta tässä pähkinänkuoressa mitä jäi mieleen:

Katen mukaan suositeltavaa olisi nauttia päivittäin ainakin yhtä adaptogeeniä (esim. aloe veraa, macaa, reishia, ashwagandhaa, sumaa tai gingsengiä.) Adaptogeeneillä on kokonaisvaltaisesti parantava ja tasapainottava vaikutus, eli eivät ole varsinaisesti mitään täsmärohtoja johonkin tiettyyn vaivaan.

Tämän lisäksi olisi hyvä syödä päivittäin ainakin yhtä "vihreää pulveria" (esim. chlorellaa, spirulinaa, klamath lake algaeta eli AKA:ta tai vehnänorasta.). Tällä yhdistelmällä elääkin sitten satavuotiaaksi ilman vaivoja tai ainakin melkein. ;)

Alkuun on hyvä pitää annostus hyvin pienenä, esim. vain lusikankärkeen pieni hippunen. Kaikki foodit eivät sellaisenaan varsinaisesti maistu hyvältä, joten parhaiten ne tulee syötyä esimerkiksi smoothien seassa. Lisäksi superfoodeja pitäisi jaksaa käyttää pitkään (vähintään 3-4 kuukautta) että niiden vaikutuksen huomaa.

Itse en käytä mitään ns. eksoottisia superfoodeja säännöllisesti, paitsi kookosöljyä päivittäin ja satunnaisesti jälkkäreissä ja superkuutioissa raakakaakaota. Aiemmin tein vihersmootheja johon laitoin mm. macaa ja spirulinaa, mutta jossain vaiheessa kyllästyin. Tämän kurssin jälkeen kiinnostus koki kyllä taas pienen uudelleenheräämisen, joten enköhän kaiva pussit esiin kaapinperältä.


Lisäksi Lari esitteli erilaisia lääkinnällisiä sieniä: entisestään tutun pakurikäävän (chaga) lisäksi reishin (lakkakääpä), lion's manen ja cordycepsin. Sienet mm. parantavat syövältä ja muuta hyödyllistä. ;) No vitsit sikseen, lääkinnälliset sienet ovat olleet esimerkiksi kiinalaisen lääketieteen perustana jo tuhansien vuosien ajan ja ovat erittäin tutkittuja kasveja, joten ei kyllä ihan humpuukista voida puhua. Täällä on avattu lajikkeet kattavasti joten en niistä näpyttele enempää. Ostimme kokeiluun muutaman Four Sigma Foodsin instant sienijuomaboksin. Juomiin on lisätty mm. steviaa aika reilulla kädellä, joten ovat omaan makuuni vähän turhan makeita sellaisenaan (tai siis kuuman veden kanssa), mutta esim smootheihin nuo uppoavat hyvin.

Parasta kurssilla oli kuitenkin oheisnaposteltavat (tietty). Esimerkiksi Katen tekemä raakasushi (kuva ylhäällä) oli erittäin kiinnostava uusi tuttavuus, makirullassa mm. riisi korvataan kukkakaalilla! Raportoin tästä lisää jos onnistun kotona tekemään jotain vastaavaa. Saimme ahtaa napamme täyteen myös Raw Dessert Collectionin Maria Lönnqvistin tekemiä raakakakkuja (mulperi-suklaakakkua ja sitruuna-juustokakkua). Ensimmäinen oma raakakakkukokeiluni oli nimenomaan Marian reseptin mukaan, tosin täytyy sanoa että kakkumaakarin itsensä tekemät kakut olivat kyllä himpun verran parempia. Eli lisää harjoitusta meikäläiselle!

Elävän Ravinnon Yhdistyksen Facebook-sivuilta kannattaa käydä vakoilemassa mikäli kiinnostaa osallistua tämäntyyppisille luennoille tai workshopeille. Nyt keväällä tulossa mm. raakapizzakurssi!
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig