sunnuntai 3. helmikuuta 2013

SUOMEN 50 PARASTA RAVINTOLAA - OMAT ARVIOT

Eat & Joy listasi viime viikolla Suomen 50 parasta ravintolaa. Listalta löytyy mukavasti myös Helsingin ulkopuolisia ravintoloita, tosin itse en ole käynyt niissä yhdessäkään. Hyvä kuitenkin laittaa nimiä korvan taakse jos tulee kotimaanmatkailua eteen.

Tässä omat pikatuomioni listan Helsinkiläisistä rafloista, yritän keksiä muutakin sanomista kuin "täällä on hyvää ruokaa". :)

PARHAAT RAVINTOLAT 2012
Sijoitus by Eat & Joy

1. Olo
Ansaittu ykköpaikka. Tietyllä tavalla prameilematon ravintola niin tunnelmaltaan kuin ruoaltaankin. Silti kaikki on harkitun viimeisteltyä hipoen täydellisyyttä. Juhlistusillalliset täällä tai Luomossa (sija 13).

2. Muru
Vielä testaamatta. Ollut "pitäisi käydä" -listalla jo häpeällisen kauan. 

3. Farang
Kestosuosikkejani. Rento, hälyisä miljö, voimakkaat mutta raikkaat maut. Ihan parhaat cocktailit (kuten myös sisarmestoissa Gaijinissa ja Boulevard Socialissa). Tämän tyyppisiä "vähän alle fine dining" -ravintoloita pitäisi olla paljon enemmänkin!

4. Chez Dominique
Tähtensä ansainnut, mutta ei tosiaan ihan oman rahan paikka. Silti elämys joka kannattaa ainakin kerran elämässään kokeilla.

5. Savoy
En ole käynyt eikä jostain syystä hirveästi kiinnosta edes. Imago on jotenkin omassa mielessäni vanhahtava ja jäykkä.

6. Gaijin
Kaikki mitä sanoin jo Farangista. Mielestäni näillä paikoilla ei ole hirveästi eroa keittiön suuntauksen lisäksi, Farangilla on kivemmat tilat mutta Gaijinilla parempi sijainti.

8. Chef & Sommelier, 
Testaamatta, erityisesti vegemenu kiinnostaa kovasti.

12. Ateljé Finne
Oikein mainio moderni skandinaavinen, tosin tykkään vielä enemmän kavereiden Kuurnasta (sija 23). Lakritsipaahtovanukas on jälkkäreiden aatelia!

13. Luomo
Tämän olisin nostanut listalla ylemmäs, top vitoseen ainakin. Diggailen tosi paljon, tosin en tiedä onko uusi sijainti ja miljöö vaikuttanut kokonaisuuteen. Ruokahifistelijöiden aarreaitta.

14. Demo
En tiedä miksi en ole ikinä käynyt täällä! Noloa.

15. Nokka
Täällä en myöskään ole vieraillut. Ehkä pitäisi antaa paikalle mahdollisuus.

16. G.W. Sundmans
Katso kohta 15.

19. Spis
Kiinnostavan kuuloinen tulokas, vielä testaamatta.

20. Boulevard Social
Gaijin/Farang -kolmen koplan ehkä vähiten hallittu ja yhtenäinen konsepti, silti en ole kertaakaan pettynyt. Muutama erittäin ässä kasvisruoka-annos. Jälkkärit loistavia.

23. Kuurna
Vanha suosikki. Intiimi, lämminhenkinen, konstailematon. Tänne aina palaan.

25. Postres
"Pitäisi käydä". 

26. Kosmos
Klassinen, mutta vähän turhan vanhahtava omaan makuuni. Aavistuksen fiinimpää kotiruokaa menneisyydestä. Silakkapihvit ja muusi saa peukun.

27. Juuri Keittiö & Baari
Luomun, lähituotannon ja suomalaisen keittiön airueita. Suosittelen tätä usein ulkomaalaisvieraille Helsingissä. Hinta-laatusuhteeltaan myös kaupungin parhaita lounaita.

28. Sea Horse
Katso kohta 26.

30. Salutorget
Ihan jeppis paikka johon harvoin menen suunnitelmallisesti, mutta joka on aina parempi kuin muistin. Komea ruokasali.

32. Aito
Jäänyt jotenkin tuntemattomaksi, en edes muistanut tälläisen ravintolan olemassa oloa. Sijainti lienee tälläiselle kaikki-tärkeä-on-keskustassa-laiskimukselle sittenkin liian syrjäinen.

33. Strindberg
Jaa saakos täältä ruokaakin.. Vähän jäykkä old school kahvila, ravintolapuolesta ei (muistaakseni) kokemusta.

34. Carelia
Tästä en tiiä mittään. Töölö on ilmeisesti ravintoloiden musta aukko kohdallani. :)

35. Kolme Kruunua
Symppis kortteliravintola. Samantyyppistä sapuskaa kuin Kosmoksessa ja Sikalassa.

39. Trattoria Rivoletto
Ei muistikuvia. Ehkä olen käynyt ehkä en. Ei ainakaan ilmeisesti ollut kovin mieleenpainuva kokemus.

40. Sunn
Loistopaikalla sijaitseva kelpo perusravintola. Tykkään erityisesti Sunnin brunssista, melko suppea mutta joka kerta laadukas ja mielikuvituksellinen tarjonta.

41. Lupolo
Pakkohan omasta kulmakuppilasta on tykätä. Helsingin ehkä ainoan oikean gastropubin annokset ovat ennakkoluulottomuudessaan vähän hit-and-miss. Miljö rento ja häpeilemättömän hipsteri (eli just hyvä). 

42. Patrona
Eloisa, värikäs tunnelma. Ruoat ovat huolella valmistettuja, joskin jokseenkin ylihinnoiteltuja ottaen huomioon että liikutaan enemmän katukeittiön kuin fine diningin maailmassa. Helsingin mex-mex paikoista silti paras.

43. Gastone
Olen tainnut käydä täällä vain lounaalla joten en sano a la carte -listasta mitään. Lounas oli ihan jees.

44. Teatterin Grilli
Persoonaton, ei herätä suuria tunteita.

45. Pure Bistro
Vielä testaamatta.

47. Grotesk
Yritystä löytyy samoin kuin moitteetonta ruokaa, mutta jokin erinomaisen ruokailuelämyksen x-faktori uupuu.

Listan ulkopuolelta nostaisin seuraavat omat suosikit:

Kolo
Olen oikeastaan yllättynyt ettei tästä ole mainintaa. Ihana pikkuravintola, jossa kauden ainekset eivät ole vain sanahelinää vaan menu vaihtuu kirjaimellisesti viikoittain. Persoonallinen palvelu. Jos tykkäät Kuurnasta, kokeile tätä!

Ask 
Fine diningia erittäin luonnonmukaisella konseptilla, osa raaka-aineista on haettu mm. niityiltä ja metsistä. Paikassa saattaa olla aineksia rengasvalmistajan tähteen, joten kannattaa mennä ennenkuin hinnoille käy niin sanotusti Luomot.

Hoku
Etnisistä suosikkini. Keittö sanoo olevansa hawaijilaista, itse käyttäisin laajempaa kuvausta moderni asian fusion. Oli mitä oli, hyvää on. Hinta-laatusuhde Helsingin parhaita. Sana on kiirinyt joten suosittelen pöytävarausta.

...

Kaiken kaikkiaan Helsingin ravintolaskenellä ei näyttäisi olevan mitään hätää. Syötävää riittää vaikka välttelisikin S-ryhmän ketjupaikkoja. Fine dining -kenttä alkaa olemaan aika saturoitunut, mutta sinne laadukkaaseen keskihintaiseen lohkoon mahtuu vielä paikkoja. Varsinkin jos konsepti on kunnossa. Itse toivoisin lisää makuja Euroopan ulkopuolelta, mutta ei välttämättä Aasiasta. Esim. perulaistyyppinen ravintola voisi olla kiva, tosin ilman niitä marsuja. Ja voiskos joku perustaa cevicherian, kiitos!
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig