maanantai 21. tammikuuta 2013

SOUS VIDE

Viikonloppuna ruokahifistely nousi ihan uudelle tasolle, kun pääsin tutustumaan Sous vide -laitteeseen. Tiedättehän kun (yleensä vähän paremmissa) ravintoloissa saa eteensä ruoka-annoksen, jossa jokainen raaka-aine on täydellinen: liha suussasulavan läpimureaa, kasvikset yhtä aikaa pehmeitä ja napakoita, ja raaka-aineen oma maku on kaikissa tavallista korostuneempi. Olet luultavasti juuri syönyt Sous vide -tekniikalla valmistettua ruokaa.

Idea on lyhyesti seuraavanlainen: raaka-aine tyhjiöpakataan lämmönkestäviin pusseihin, ruoka kypsennetään tarkkaan määritellyssä lämpötilassa (vesihauteessa) ja paistoajat ovat pitkiä, yleensä usean tunnin mittaisia. Eli varsinainen anti-mikro siis. Koska raaka-aineiden maku korostuu tällä tavoin valmistaessa, kannattaa pitää huolta siitä että ne ovat mahdollisimman tuoreita ja hyvänlaatuisia.


Oikeiden lämpötilojen ja paistoaikojen säätö vaati vähän trial-ja-erroria, esimerkiksi ensimmäiset testikananmunat jäi ihan lölleröiksi, mutta lopulta ulos saatiin täydellisesti hyytynyt kananmuna (muistaakseni 65,5-asteessa). Kasvis-osastolla testasimme mm. porkkanoita, parsakaalta, fenkolia ja raitajuurta. Vege-osasto onkin aika kiitollista valmistettavaa, paistoaika ei ole niin justiinsa ja muutenkin epäonnistumisen vaara on hyvin pieni.

Kyseinen laite on harmittavasti vaan sen verran kallis, ettei sellainen ainakaan omaan keittiööni ole ihan juuri tulossa. Muutenhan tuollainen slowfood-kapine olisi aivan mahtava lisä niiden oikeasti hyödyllisten keittiövälineiden (omalla kohdallani lähinnä blenderi ja vedenkeitin) pariin.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig