perjantai 25. tammikuuta 2013

SIIKAA, NAHKAA JA HERNEPYRETTÄ

Huomioita lähiajoilta: a) höyrykattila on hieno keksintö, b) paistettu kalannahka on hyvää. Huomiot eivät varsinaisesti liity toisiinsa, muutoin kuin että teen usein ruokaa jossa yhdistyy rapsakka kala ja höyrytetyt kasvikset. Voisi ehkä puhua meikäläisen arkiruoasta, eli sellaisista aterioista johon ei tarvitse reseptejä tai muuta miettimistä, ja joihin ei mene paljon aikaa.


Uudeksi kalasuosikiksi kuhan rinnalle on noussut siika, ja erityisesti sen rapeaksi paistettu pinta. Paistamisessa suosin kookosöljyä, toki voilla ei voi myöskään mennä vikaan.

Rapea siikafile

kalafile, jossa (suomustettu) nahka tallella
1-2 ruokalusikallista voita/öljyä
suolaa
viipale sitruunaa

Lämmitä kuumalla pannulla öljyä tai voita. Mausta file molemmin puolin suolalla ja laita kala pannulle nahkapuoli alaspäin. Puserra päälle pieni loraus sitruunanmehua. Anna paistua kypsäksi asti (kesto riippuu fileen paksuudesta) kunnes nahka on rapeaa. Lopuksi käännä kala ympäri ja näytä nahattomalle puolelle vielä nopeasti pannua. Pannun pohjalle jäänyttä öljyä/voita kannattaa lusikoida vähän kalan päälle kun se on lautasella. Mielestäni siika on niin hyvänmakuinen kala ettei se kaipaa muuta sen ihmeempää kastiketta.

Kalan kaveriksi tuli tällä kertaa hernepyreetä ja höyrytettyä ruusukaalia. Olen todennut että aika moniin kasviksiin (erityisesti parsa- ja kukka- ja ruusukaaliin) höyryttäminen sopii paljon vedessä keittämistä paremmin. Maku on parempi samoin kuin rakenne. Ruusukaalin sekaan sekoitin vähän timjamipestoa, tosin totesin että timjami on vähän liian voimakkaanmakuinen yrtti pestoon, ens kerralla jotain muuta.

Hernepyre

pussi pakasteherneitä
nokare voita
0,5-1 dl kermaa
suolaa, pippuria

Sulata ja lämmitä herneet kattilassa. Sulata sekaan voi ja lämmitä kerma. Mausta ja vedä blenderillä tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Tämän jälkeen hernemassan voi vielä puristaa siivilän läpi, jolloin saat tosi hienojakoista pyreetä, itse jätin tällä kertaa krouvimmaksi. Lopuksi taisin laittaa sekaan vielä pestosta ylijäänyttä raastettua parmesania.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig