Tietoa mainostajalle ›

torstai 23. heinäkuuta 2015

VIILEITÄ PIKAKEITTOJA


Nämä piti jäädä vain Instagramin (@lottavee) puolelle otetuiksi kännykkänäpsyiksi, mutta julkaistaan nyt täälläkin kun tuli aika kivoja.

Eli siis laita ainekset blenderiin + surruttele hetki + maista maut kohdilleen -> kaada kulhoon. Koristelu valinnaista. :)

Vihreä keitto (ainesten määrät fiiliksen mukaan)

kourallinen tuoreita herneitä
avokadoa
mintunlehtiä
n. puolikas kurkku
pieni loraus öljyä + omenaviinietikkaa
suolaa + pippuria
tarvittaessa hieman kylmää vettä

Punainen keitto

n. 500 g kypsiä tomaatteja
pieni pätkä kurkkua
mintunlehtiä
valkosipulinkynsi
pieni loraus öljyä + omenaviinietikkaa
suolaa + pippuria

Jos ihmettelette mitä nuo pienet vaaleat pallerot ovat, niin ostin hetki sitten amarentteja. Ihan niinkuin minikokoisia popcorneja tai riisimuroja! Raksuvat kivasti hampaissa ja tykkään laittaa niitä vähän joka paikkaan. :)


Sain hieman tarpeekseni tästä epäkesästä ja bookkasin äkkilähdön eteläiseen Eurooppaan. Reitti kulkee Venetsian kautta Kroatian puolelle, odotettavissa ainakin turkooseja vesiä ja paljon aurinkoa, jes! Palaan blogin ääreen vajaan parin viikon päästä. 8)

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

SYÖ TALLINNA


Oisko Tallinna THE ruokamatkailukohde tällä hetkellä..? Moni asia puoltaa tätä: kaupunki on lähellä, ja tarjonta on edullista, monipuolista ja pääosin hyvää. Tallinnaan matkustamisessa on tosin yksi huono puoli – se varsinainen matkustaminen, terminaaliruuhkissa jonottaminen kun ei varsinaisesti ole mikään elämys. 

Selaillessani eli laivayhtiöiden aikatauluja, totesin että Tallink Siljalla* on selkeästi parhaimmat valikoimat lähtöjä, ja vielä itselleni parhaiten sopivin ajoin. Tallink on muutenkin profiloitunut erityisesti Tallinna-asiantuntijaksi, heiltä löytyy mm. kokoelma vinkkejä kaupunkilomalle lasten kanssa tai ilman. Matka kestää Star- tai Superstar-pikalautalla kaksi tuntia. 

Miellyttävin tapa matkustaa lahden toiselle puolelle sujuu siten, että vietät toisen sivun (meno tai paluu) matkasta a la cartessa, ja toisen Comfort-luokassa. Ei ruuhkia, matkatavaroiden kanssa paikasta toiseen änkemistä, istumapaikan etsimistä ja muita elämän hankaluuksia. Lisäksi jos satut matkustamaan viikonloppuiltana, Comfort-luokka tarjoaa ihanan rauhan sanoisinko hieman värikkäästä kanssamatkustajajoukosta.


Menomatka osui lounasaikaan joten kävimme testaamassa Starin a la carten. Ravintolan annokset olivat ulkonäöltään yllättävänkin kauniisti aseteltuja. Söin paistettua kampelaa, ja annos oli runsas ja kalan maut kohdallaan. Ainoa miinus tulee perunamuusista, joka ei maistunut kovin tuoreelta (en tiedä olisiko ollut peräti pussikamaa, aijai). Jälkkäriksi söin herkullisen juustolautasen ja kaverini suloisen crème brûléen vadelmasorbetilla. Bruléessa oli tosin kummallisen jauhomainen koostumus, mikä ei oikein kuulu kyseiseen jälkiruokaan. Ravintola voisikin vielä hieman tsempata raaka-aineiden kanssa, niin kokemus jää reilummin plussan puolelle. Palvelu sen sijaan oli kautta linjan erittäin ystävällistä.

Alunperin maissa oli tarkoitus viettää yksi yö, mutta päätinkin venyttää reissua kahdeksi yöksi että ehtisi syödä mahdollisimman paljon. :) Teimme parhaamme, alla kokemukset tarkemmin eriteltynä. Testasimme tällä kertaa kävelymatkan etäisyydellä olevia ravintoloita (kannattaa huomioida, että suuri osa kiinnostavista ravintoloista ylipäätään sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella) ja nimenomaan edullisemmasta päästä, eli fine dining jäi tämän reissun ulkopuolelle.


Kivi Paber Käärid
Hieman vanhankaupungin ulkopuolella sijaitseva Telliskivi on varsinainen hipster-keskittymä täynnä kivoja ravintoloita, kahviloita, gallerioita ja tapahtumia. Tuli hieman Teurastamon alue mieleen, mutta isommassa mittakaavassa.

Alueelta löytyy mm. kehuttu F-hoone jonne ei tällä kertaa valitettavasti ehditty, sen sijaan testasimme täysin gluteenittoman ravintolan Kivi Paber Kääred. Tilasimme molemmat hampurilaiset, jossa sämpylän tilalla oli polentakakku. Kiva idea, mutta valitettavasti kakku oli aika mauton. Otin vegeversio,n jossa pihvin virkaa toimittikin hieman yllättäen portobellosieni. Ihan hyvä idea tämäkin, sienessä on samantyylistä purutuntumaa kuin pihvissä. Silti kun vilkaisin kaverini muhkeaa parisatagrammaista jauhelihapihviä, tuntui tyhmältä maksaa annoksesta saman verran kun itselläni oli tosiaan se yksi sieni siinä. Eikä ollut täyttävyyskään ihan samaa tasoa.. Maku sinällään oli ok.

Jälkkäripuolella tilasin innoissani raw cake nimellä listasta löytyvän kakun. Lopulta pöytään tuli kuitenkin juustokakku, no okei eihän sitä ole uunissa paistettu, mutta ihan ei ollut nyt sitä mitä odotin.. :D Kakku oli silti oikein hyvää, osa tuorejuustosta oli korvattu rahkalla, joten kakku oli mukavan hapan. Seuralaisen suklaakakku rahkakuorrutteella oli myös ihan hyvää, mutta hieman kuivaa. Kaikenkaikkiaan ravintolasta löytyy yritystä, mutta ihan ei osuttu napakymppiin. 3/5


Rataskaevu 16
Tämä lienee Tallinnan hypetetyin ravintola tällä hetkellä. Kysyin varausta viikkoa aiemmin ja illallisille ei ollut enää tilaa, lounasaikaan mahtui vielä. Ymmärrän kyllä suosion, sijainti on vanhassa kaupungissa ja hinnat erittäin edulliset, ja samalla ruoka pääosin hyvin laadukasta. 

Söin alkuun erinomaista lohikeittoa, joka tuntui vastaavan ennakko-odotuksia. Pääruoka sen sijaan jätti toivomisen varaa. Tuorejuustolla ja kasviksilla täytettyjen munakoisorullien munakoiso oli valitettavasti jäänyt hieman raa'aksi ja kovaksi (klassinen munakoisomoka). Jälkeenpäin kuulinkin että Rataskaevu 16:ssa kannattaisi syödä ennemmin liharuokia, kasvisruokaosaaminen on heikompaa. Eli kokemus jäi aika kaksijakoiseksi, voisin silti hyvin antaa paikalle toisen mahdollisuuden. 3/5


Kohvik Sesoon
Tämä iso hallimainen ravintola löytyy myös Kalamajan puolelta. Ja täällä söin muuten reissun parhaan kokonaisuuden! Ruokalista ylipäätään oli täynnä niin herkullisen kuuloisia (ja erilaisiin ruokavalioihin sopivia) ruokia että oli vaikea päättää mitä tilaisi. 

Alkuun pääädyin lopulta yksinkertaisen kuuloiseen, mutta herkulliseen avokadosalsaan tortillasipseillä. Seuralaiseni kehui parmankinkkuun käärittyjä viikunoita & gorgonzolaa maasta taivaisiin. Pääruoka oli hieman aasian suuntaan kumartava teryaki-lohi paksoilla ja miniparsoilla. Jälkkäri oli jälleen yksinkertaisen kuuloinen mutta erinomainen: paksua vaniljakastiketta, paahdettua marenkia, marjoja ja kauramurua. Yksi parhaista jälkkäreistä pitkään aikaan! Ja uskotko jos sanon että tämä kolmen ruokalajin kokonaisuus maksoi 16,50 €. Jep. 5/5


Vegan Restoran V
Miksiköhän Helsingistä ei löyty (vieläkään) kunnollista vegaanista (tai edes kasvis)ravintolaa.. Omnam ja Silvoplee ovat toki hyviä, mutta enemmän kahvilatyyppisiä. No Tallinnassa tämäkin puoli on hanskassa.

Melkein Rataskaevu 16:sta naapurissa sijaitsevassa Restoran V:ssä annokset ovat hyvin kauniita ja monipuolisia. Ravintola on myös ilmeisen suosittu, ovelta käännytettiin useampikin seurue pois tilanpuutteen vuoksi. Maistoin täällä ensimmäistä kertaa vegaanista cashewpähkinöistä tehtyä tuorejuustoa, menisi muuten läpi ihan normaaliversiosta!

Itse söin raakaruokakokonaisuuden: cashewtahnalla täytettyjä kurkkurullia, ja kesäkurpitsa"spagettia" jossa oli guacamolea ja rapeita tattarimuruja. Seuralaiseni söi lämpimänä ruokana mustapapupastaa tofulla, ja tämä annos onnistui käännyttämään tofu-epäileväisen. :) Jälkkäripuolella ei valitettavasti ollut vierailuhetkellämme tarjolla raakakakkuja, mutta söin kauniin annoksen sitruunaruoho-cashewmoussea & avokado-kookoskermaa. 

Ihana ravintola, joka voisi tosin käyttää hieman rohkeammin mausteita (ainakin raakaruoissa). 4/5


Must Puudel 
Vanhastakaupungista löytyy hauskan retrosti sisustettu, hieman mummolamainen kahvila. Erilaisia huoneita on useita, voisinkin kuvitella että tämä on hyvä kahvila työskentelyyn, rauhallinen soppi jonne käpertyä läppärin kanssa löytyy varmasti. Erikoisruokavalioihin (gluteeniton, maidoton, vegaani) sopivia pieniä makeita syötäviä löytyy myös hyvin. Me söimme superhyvät kookos-mansikkapannacottan ja maapähkinävoijäätelöä. 4/5


Nop
Suloinen kahvila Nop sijaitsee hieman pidemmän kävelymatkan päässä keskustasta, mutta on kyllä pienen reippailun arvoinen. Erityisesti aurinkoisella säällä sisäpihan puutarha on idyllinen pieni keidas. 

Söimme täällä jonkinlaisen aamiaisen ja lounaan yhdistelmän: perunasta tehtyjä suolaisia kakkusia sillin kanssa, munakasta avokadon ja seesam-halloumin kanssa (taivaallista!) ja mustaherukka-smoothiebowlin, jossa oli päällä mm. popcorn-granolaa (!). Ihan loistava setti, ja taaskaan ei hinta päätä huimannut.

Kahvilan yhteydestä löytyy myös pieni luomupuoti täynnä kaikenlaisia herkkuja. Itse ostin mukaan vielä inkiväärillä ja sitruunalla maustetun raakakakkutikkarin. 5/5


Tallinnasta tuliaisiksi kannattaa muuten napata purkki tai pari herkullista virolaista hunajaa, suosikkejani on probolis-hunaja ja inkivääri-hunaja. Näitä myy ainakin Eest Esindus

Tsekkaa myös aiemmin talvella kirjoittamani juttu, jossa on esitelty mm. Cru ja Kaks Kokka.

* Tallink Silja tarjosi matkat ja lounaskupongit laivalle. Ravintolat ja muut kulut maksoin itse.

torstai 16. heinäkuuta 2015

AAMIAISKAKKU GRANOLAA, JOGURTTIA JA MARJOJA


Voijee kun kotimaiset mansikat maistuvatkin hyvälle nyt kun niitä vihdoin saa! Tätä on taas kannattanut vuoden odottaa. :)

Marjoja menee ainakin itselläni eniten aamupaloihin, kuten smoothieihin, banaanipannukakkujen päälle tai jogurtin kanssa. Jogurtti-marjakasaan kun vielä ripottelee granolaa päälle niin se on jo aika hyvä setti. Mutta mitäs jos homman tekisikin hieman toisin. Granola pohjalle, jogurtti keskelle ja marjat päälle. Sehän alkaa kuulostaa ihan aamiaiskakulta!


Idea pähkinäiseen murupohjaan syntyi Mielekkäät eväät -kirjan marjapaistoksesta. Käytin tässä samoja elementtejä, mutta tein pohjasta entistä pähkinäisemmän ja vähensin reilusti makeutusta. Aamiaiskakun ideana ei kuitenkaan ole olla varsinaisesti mikään jälkkäri (voi siitä tehdä toki sellaisenkin, mutta sitten se on jälkkärikakku).

Täytteeseen voi laittaa pelkkää turkkilaista/kreikkalaista jogurttia, tai sekoittaa lisäksi joukkoon hieman mascarponea, niin mausta tulee pehmeämpi ja koostumuksesta jämäkämpi. Itse en laittanut täytteeseen ollenkaan makeutusta, mutta halutessa voit sekoittaa mukaan vähän hunajaa.


Aamiaiskakku (vuoan halkaisija 23 cm)

pohja
1 1/2 pähkinöitä, (esim. 1/2 dl pekaanipähkinöitä, 1/2 dl saksanpähkinöitä ja 1/2 dl manteleita)
2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 rkl chiasiemeniä tai pellavansiemenrouhetta
n. 1/2 dl hunajaa tai esim. kookossokeria
3 rkl voita
pieni ripaus suolaa

täyte
n. 3 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
n. 1 dl mascarponea
ropsaus aitovaniljajauhetta

päälle
sesongin marjoja ja hedelmiä, esim. mansikoita, mustikoita ja aprikooseja
(laitoin lisäksi pari mintunlehteä)

Laita pähkinät ja kaurahiutaleet blenderiin tai monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi muruksi (älä ihan jauhoksi asti). Sekoita joukkoon siemenet, makeutus, ja nypi voi sormin taikinaan. Painele vuoan pohjalle ja paista 150-asteessa n. 15 minuuttia (tarkkaile, etteivät pähkinät pääse palamaan). Nosta sivuun viilenemään.

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Lusikoi täysin viilentyneen pohjan päälle ja levitä varovasti.

Koristele haluamallasi tavalla ja tarjoile heti. Pohja murustuu helposti leikatessa, mutta se on vähän granolan ideakin. Huomaa että jos säilytät kakkua pidempään jääkaapissa, jogurtti pehmentää pohjaa eikä se ole enää niin rapeaa. Parasta onkin koota kakku juuri ennen tarjoilua (pohjan voi tietysti tehdä jo etukäteen).

tiistai 14. heinäkuuta 2015

PAKETILLINEN KAIKKEA KIVAA


Sen kunniaksi että Facebookin tykkääjämäärä huitelee melkein tuhannessa, järjestän blogin ensimmäisen Facebook-arvonnan! Arvontaan ei siis valitettavasti ole mahdollista osallistua täällä blogin puolella, mutta jos sinulla on Facebook-tunnarit, klikkaa itsesi Syötävän hyvän sivuille, ja tykkää tai kommentoi arvontakuvaa.

Arvontapaketti sisältää:
• Pukka Chamomile, vanilla & manuka honey 
Rauhoittava yrttitee sisältää kamomillaa, fenkolin siementä, lakritsanjuurta, vaniljatankoa ja manuka-hunaja-aromia.
• Pukka Cool mint green 
Egyptiläisellä piparmintulla maustettu vihreä tee. 
• YogiTea Ginger & lemon 
Raikas ja lämmittävä yrttitee sisältää: inkivääriä, lakritsanjuurta, sitruunaruohoa, mustapippuria,
sitrusuutetta, sitruunankuorta, piparminttua, kiinanruusua ja kuivattua sitruunamehua.

Kaikki teet soveltuvat hyvin näin kesällä myös jääteen valmistamiseen.

• Lovechock Rocks Raisin/Coconut ja Almond/Cinnamon raakasuklaamakeiset
Raakasuklaamerkki Lovechockin uutuksia! Makeiset ovat manteleita tai kuivattuja hedelmiä, joita päällystävät rapeat raakasuklaakuorrutteet. Jokaisessa palassa on myös ripaus mieltä rauhoittavaa supersieni reishiäTuotteet löytyvät kaupoissa syyskuusta 2015 alkaen. 

Söin näitä yhden paketin kokeeksi ja voin todeta että olivat todella hyviä, kuten muutkin Lovechockin tuotteet! :)

•Terranova Living Wellbeing Superblend - viherjauhe
Terranova Living Wellbeing on suunniteltu tehostamaan yleistä hyvinvointia, lisäämään energiatasoa ja parantamaan ihon terveyttä ja ulkonäköä. Hienojakoinen jauhe sopii hyvin vaikka smoothien sekaan sekoitettavaksi. Sisältää mm. spirulinaa, ohranorasta (viherkasvi), karhunvatukkaa, kylmäkuivattua punajuurimehua, riisinlesettä, sinimailasta, tyrniä, acai-marjaa, voikukanlehteä, vesikrassia, pinaattia, lehtikaalia ja mustavadelmaa.

- Viridian luommu raakakookosöljy (minikoko)

Kookosöljy on kylmäpuristettu kookoksen hedelmälihasta, ja tuotantoprosessin tiukan lämmönvalvontaprosessin ansiosta tuote profiloituu myös raakakookosöljyksi. Sopii monipuolisesti iholle tai ruuanlaittoon.

Säännöt:
Arvonta on voimassa viikon ajan (14-21.7.2015). Arvonta suoritetaan kaikkien Syötävän hyvän Facebook-sivulla kuvasta tykänneiden tai sitä kommentoiden kesken. Voittajalle lähetän tuotteet postitse tai saa ne tulla minulta hakemaankin Helsingin keskustasta. Facebook ei ole osallisena itse arvonnassa millään tavalla. Arvonnan tuotteet on  ystävällisestil ahjoittanut Sugar Helsinki. Paketin arvo on n. 50 €.

maanantai 13. heinäkuuta 2015

MAAPÄHKINÄVOIJÄÄTELÖ KARAMELLIKASTIKKEELLA


Jos kalenterissa lukee heinäkuu + syön jäätelöä = jäätelökesä. Näytti lämpömittari sitten mitä tahansa. ;)

Tällä kertaa jäätelöideointi sai lähtönsä Blogiringin ja Jalasjärveläisen Juustoportin kampanjasta, jossa esille nostetaan Vapaan lehmän tuotteita. Tuotteet lanseerattiin joskus alkuvuodesta ja olin heti uudesta konseptista kiinnostunut. Juustoportti onkin muutoin itselleni jo ennestään tuttu merkki, vakituisesti omaan ostoskoriini päätyy mm. merkin erilaiset herkulliset juustot ja luomukirnuvoi.

Mutta se Vapaa lehmä, mitä se oikein tarkoittaa? Onko ne lehmät vapaana idyllisesti laitumella kirmaamassa niinkuin eräs toinen merkki (virheellisestikin) markkinoi. Kyllä ja ei. Vapaan lehmän tuotannon voisi sanoa sijoittuvan jonnekin normaalin tehotuotannon ja luomutuotannon välimaastoon. Kaikki lehmät eivät vielä pääse ulos pihatoistaan (toisin kuin luomutuotannossa), mutta ulkoilumahdollisuus on tavoitteena kaikille Vapaan lehmän tiloille ja tähän tavoitteeseen ovat tuottajatkin sitoutuneet. Parsinavettoja, jossa lehmät ovat pysyvästi kiinni parressa, ei käytetä lainkaan. 

Ero luomuun näkyy myös ravinnossa; karjaa ei ruokita luomusertifikaatit täyttävällä rehulla, mutta lehmien rehussa on mukana apilaa. Kaikki tilat ovat sitoutuneet hyvinvointisopimukseen ja tekevät tiivistä yhteistyötä eläinlääkäreiden kanssa, ja tuotannossa pyritäänkin tukemaan laumaeläinten lajityypillistä käyttäytymistä. Itse ainakin nostan peukkua kaikelle työlle, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota eläinten hyvinvointiin.

Vapaan lehmän tuotevalikoimasta (maito, kerma, jogurtti ja kermaviili) poimin tähän reseptiin maidon ja kerman. Tuotteista voit lukea enemmän mm. Juustoportin sivuilta. Lisää infoa ja kuvia mm. tuotantoeläinten tiloista löytyy Juustoportin Facebook-sivuilta.


Mutta siihen jäätelöön. Karamellijäätelön karamellimaisuus tulee yleensä kananmunankeltuaisista, mutta keltuaisten käyttäminen vaatii useita eri vaiheita ja tarkkuutta, ettei lopputulos maistu munakasjäätelöltä. Oikotie onneen eli helpompi tapa saada karamellimaista makua onkin käyttää maapähkinävoita! Pähkinävoin koostumus tuo rakenteeseen kermaisuutta, ja lopputuloksen maku yhdistettynä erityisesti kookossokeriin/siirappiin tai taateleihin on paahteisen karamellimainen. Maapähkinävoin tilalla voi toki käyttää myös mitä muuta tahansa pähkinävoita.

Karamellikastike syntyy tahnaksi soseutetuista taateleista. Mukaan voi laittaa ripauksen maapähkinävoita (se paahteinen vivahde) tai jättää pois. Jos tykkäät suolakaramellista, laita kastikkeeseen reilut extra-rouhaisut suolaa.


Maapähkinävoi-karamellijäätelö (n. 1/2 litraa)

3 dl Vapaan lehmän kermaa
2 dl Vapaan lehmän maitoa
n. 1/2 dl kookossokeria/kookossiirappia tai esim. hunajaa tai muuta makeutusta
2 rkl maapähkinävoita (sileää)
pieni ripaus suolaa 
ripaus aitovaniljajauhetta/vaniljauutetta

Karamellikastike
n. 8 kpl pehmeitä taateleita 
n. 1/3 rkl maapähkinävoita
pieni ripaus suolaa (tai enemmän maun mukaan)
tarpeen mukaan pieni määrä vettä

Mittaa jäätelön ainekset astiaan. Vispaa voimakkaasti (käsin) kunnes maapähkinävoi on sekoittunut joukkoon kunnolla. Kaada seos jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä kunnes massa on jähmettynyt (koneesta riippuen n. 30-45 minuuttia).

Valmista karamellikastike soseuttamalla ainekset esim. monitoimikoneessa. Jos taatelisi eivät ole ihan superpehmeitä, liota niitä etukäteen hetki. Kastikkeeseen voi lisätä tilkan vettä jos seos tuntuu liian jäykältä. Pienet taatelisattumat lopuutuloksessa eivät haittaa.

Kääntele karamellikastike jäätelön sekaan raidoiksi ja tarjoile heti. Jäätelö on melko pehmeää, eli jos pidät kovemmasta jäätelöstä voit pakastaa massaa hetken.

Jäätelön voi valmistaa myös ilman konetta pakastamalla massan ja sekoittamalla sitä voimakkaasti aina n. puolen tunnin välein, kunnes haluttu koostumus on saavutettu.


PS. Mikäli olet kiinnostunut perehtymään tarkemmin kotimaisiin tuotantoeläimiin ja -tiloihin, suosittelen lukemaan Elina Lappalaisen erinomaisen Syötäväksi kasvatetut -tietokirjan.

Yhteistyössä Juustoportti.

torstai 9. heinäkuuta 2015

KAIKKI ELÄMÄNI SALAATIT: 36 OHJETTA


***
Lisäys 05/2017

Tein salaattikirjan josta löytyy 45 erilaista herkullista ohjetta salaatteja, kulhoja, tahnoja ja naposteltavia. E-kirja on myynnissä 14 euron hintaan täällä: Syötävän hyvät salaatit
***

Olen saattanut mainita että salaatit ovat lempiruokaani. Ja ymmärrettävistä syistä, ovathan ne nopeita valmistaa ja käytännössä loputtomiin varioitavissa.

Pyrin yleensä rakentamaan salaattini niin, että se on mahdollisimman täyttäviä, siis ihan oikea ateria eikä pelkkä lisuke. Tämän takia en oikeastaan koskaan valmista sitä klassista salaattia, johon tulee pelkästään vihreitä lehtiä, kurkkua ja tomaattia.

Peruspohjaan tulee yleensä paria eri vihreää lehdykkää. Laitan yleensä tummalehtisiä salaattityyppejä (tammenlehti, lollo rosso) ja rapeita kaveriksi (jääsalaatti, frisee, romaine). Rucola ja babypinaatti tuovat myös kivasti vaihtelua salaattipohjaan. Lisäksi yrteillä saa hyvin extramakua, suosikkejani ovat basilika, korianteri ja minttu.

Salaateissani on hyvin usein avokadoa. Sillä saa helposti lisättyä ruokaisuutta, samoin kuin perunoilla ja bataateilla. Proteiineista suosin erilaisia juustoja, linssejä, papuja, kananmunia, ja välillä myös kalaa (yleensä lohta), äyriäisiä ja tofua. Rapeutta salaattiin tuo mm. porkkana, (varhais)kaali, retiisi ja erilaiset pähkinät ja siemenet.

Kasviksia paahtamalla niihin saa hieman syvempää makua. Erityisesti talviaikaan on mukava syödä lämpimän paahteisia salaatteja. Eniten tykkään paahtaa kukkakaalia, bataattia, kikherneitä, paprikaa ja ruusukaalia. Näiden kanssa yhdistän usein lampaan/vuohenmaitofetaa.

Raikkautta ja yllätyksellisyyttä salaatteihin saa lisäämällä niihin hedelmiä. Joskus en pitänyt tämäntyyppisestä makean ja suolaisen yhdistämisestä, mutta olen onneksi päässyt näistä ennakkoluuloistani yli. Erityisen hyvin salaateissa toimivat erilaiset sitrushedelmät.

Ja ei pidä unohtaman salaatin tärkeintä osa-aluetta, eli KASTIKETTA. Kuka haluaa syödä kuivia ja mauttomia salaatinlehtiä sellaisenaan. Aivan niin, ei kukaan (paitsi mun kanit). Tämä on ikävä helmasynti johon monet ravintolatkin sortuvat. Ihan jo pieni loraus oliiviöljyä ja suolaa+pippuria riittää, jos ei muuta ole.

Oma peruskastikkeeni: oliiviöljyä, omenaviinietikkaa, pieni määrä hunajaa, suolaa + pippuria, ja lisäksi pieni puserrus sitruunaa, jos sitä sattuu olemaan. Paras raaka-aineiden suhde löytyy maistelemalla ja säätämällä. Tästä voi lähteä sitten soveltamaan lisäämällä jotain näistä: erilaisia mausteita, sinappia, majoneesia, jogurttia, appelsiinimehua ja niin edelleen. Ei kuitenkaan kannata laittaa liian montaa erilaista makua yhteen kastikkeeseen, yksinkertaisuus toimii yleensä paremmin.

Tein varsinaisen urotyön ja koostin tähän 36 kappaletta blogissa aiemmin julkaistuja salaatteja!

Kaikki salaatit ovat luonnollisesti gluteenittomia ja viljattomia. Vegaaniset on merkitty (V). Kaikki salaatit, paitsi neljä mereneläviä sisältävää (merkitty erikseen), sopivat myös kasvissyöjille. Neljään jaetut kategoriat ovat muutoin vähän sinne päin, eli niitä ei kannata tuijottaa liian tarkasti.


Raikkaita, hedelmäisiä salaatteja:
Halloumi-verigreippisalaatti, Fenkoli-punakaalisalaatti minttu-jogurttikastikkeella, Chili-ananas-kaalisalaatti ja Granola-mansikka-vuohenjuustosalaatti.


Lisää raikkaita, hedelmäisiä salaatteja:
Mansikka-brie-viikunasalaatti, Ruusukaali-linssi-sitrussalaatti (V), Granaattiomena-päärynä-pistaasisalaatti ja Vesimeloni-fetasalaatti.


Hieman makeampia, hedelmäisiä salaatteja:
Persikka-avokadosalaatti chilikastikkeella (V), Marokkolaistyyppinen salaatti, Raitajuuri-chevre-mangotornit (voi syödä myös salaattina) ja Balsamico-luumuja mozzarellalla.


Rapeita salaatteja:
Salaatti paahdetuista kiknerheistä (V), Ruusukaali-caesar, Feikkicouscoussalaatti kukkakaalista ja Tuorekasvis & manchegosalaatti.


Raakasalaatteja:
Granaattiomena-macadamia-kiivi-avokadosalaatti (V), Salaatti macadamiakastikkeella (V), Avokadopesto & kaalisalaatti (V) ja Mango-avokadosalaatti (V).


Salaatit, joissa on jotain paistettua:
Parsa-vuohenjuusto-melonisalaatti, Parsa-vuohenjuusto-hernesalaatti, Halloumi-omenasalaatti ja Tofu-paprika-papusalaatti (V).


Tuhteja salaatteja:
Tofu-riisinuudelisalaatti maapähkinäkastikkeella (V), Perunasalaatti fetamuhjulla, Perunaton salaatti kukkakaalista ja Avokado-perunasalaatti (V).


Mereneläviä sisältäviä salaatteja:
Nizzan salaatti, Vietnamilainen jättirapusalaatti, Lämminsavulohi-perunasalaatti ja Jättikatkarapu-avokadosalaatti.


Paahdettuja salaatteja:
Lounaskulho guacamole-hummuksella (V), Paahdettua kukkakaalia, fetaa ja linssejä, Salaatti paahdetuista paprikoista ja Lämmin salaatti kukkakaalia, kurpitsaa ja ruusukaalia.

Nyt ei ainakaan pitäisi salaatti-ideat loppua ihan heti! :)

HUOM PÄIVITYS!

Lisäsin listaukseen 8 uudempaa ohjetta, koosteen löydät linkin takaa.

maanantai 6. heinäkuuta 2015

HALLOUMI-VERIGREIPPISALAATTI


En varmaan ole ainoa jota hieman laiskottaa ruoanlaitto näin kesäisin. Helpoimmalla pääsee kun vaan heittää grilliin läjän aineksia sellaisenaan. Tai tekee jonkun helpon salaatin, mielellään niin, että raaka-aineiden esivalmisteluun ei tarvita paljon aikaa.

Kesäsalaatti parhaimmillaan onkin juuri sellainen kuin tämä ihana halloumi-verigreippisalaatti; nopea, helppo, raikas, mutta kuitenkin ruokaisa. Itselleni tuli vielä vähän ekstrakiire tämän valmistamiseen, siinä rytäkässä unohtui pinjansiemenet paahtaa. Oh well. :)

Halloumi-verigreippisalaatti

1 verigreippi
paketti halloumia
rapealehtistä salaattia
tuoretta (vahvaa) minttua
pinjansiemeniä, tai esim. pilkottuja manteleita

2-3 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
suolaa + pippuria

Siivuta halloumit ja paahda kuumalla pannulla ruskea pinta molemmin puolin. Leikkaa pienemmiksi paloiksi.

Kuori verigreippi ja halkaise se kahtia. Purista toinen puoli lasiin kastiketta varten. Poista toisen puolen lohkoista se ohut kuori ja leikkaa lohkot paloiksi.

Lisää verigreippimehuun kastikkeen muut ainekset (öljy, hunaja, suola & pippuri) ja vispaa sekaisin. Tsekkaa maut.

Paahda siemeniä kuumalla pannulla hetki.

Riivi salaattia lautasen pohjalle. Kasaa päälle halloumia, verigreipinpaloja, tuoretta minttua ja pinjansiemeniä. Valuta kastike lopuksi päälle ja sekoittele salaattia hieman. Syö heti kun halloumi on vielä lämmintä.

Alkuperäinen ohje muokattuna Food52.

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

VESIMELONI-JOGURTTIJÄÄTELÖ


Oho alkaa näyttää siltä että kevätkelit muuttuvat pikkuhiljaa ihan oikeaksi kesäksi.. :) No mikäs sen parempi syy syödä jäätelöä. Tai olen tässä nyt syönyt aika tehokkaasti muutenkin. Minä <3 jäätelökone.

En ole aiemmin kokeillut valmistaa jäätelöä vesimelonista, mutta tästä tuli tosi raikas jäätelö. Mukailin ohjeessa vielä tuota aiemmin tekemääni mansikka-jogurttijäätelöä, jogurtti (ja lime) tuovat jäätelöön vielä kivasti lisää sitä raikkautta.

Uhrasin jäätelöön vielä yhden sitruunalla maustetun Ombarini, on ihan kivaa vaihtelua kun jäätelössä on jotain pureskeltavaakin.

Vesimeloni-jogurttijäätelö

5 dl kreikkalaista jogurttia
5 dl vesimelonia (n. 700-800 g)

n. 1/2 - 1 dl hunajaa/kookosnektaria (maun mukaan)
puserrus limeä/sitruunaa
valinnaisesti: n. 40 g (esim. sitruunan makuista) raakasuklaata

Paloittele vesimeloni pienemmäksi. Mittaa jogurtti, vesimeloni, lime tai sitruuna ja makeutus blenderiin. Blendaa massa tasaiseksi. Maista että makeusaste on mieluinen. Kaada jäätelökoneeseen ja anna pyöriä kunnes massa on jähmettynyt. Omalla Krupsin koneellani siihen meni n. 30 minuuttia.

Jos laitat suklaata, leikkaa se veitsellä pieniksi palasiksi ja sekoita valmiin jäätelömassan sekaan. Jäätelö kannattaa tarjoilla heti sillä se sulaa aika nopeasti.

Jäätelön voi valmistaa myös ilman konetta pakastamalla massan ja sekoittamalla sitä voimakkaasti aina n. puolen tunnin välein, mutta koostumuksesta ei silloin välttämättä tule aivan yhtä jäätelömäinen.



Säädin kuvaamisen kanssa sen verran kauan että jäätelö ehti sulaa ihan huolella. No pehmiskin on onneksi hyvää. :)

PS. Lisäsin tunnisteisiin jäätelöt, niin ohjeet on helpompi löytää.