Jos kalenterissa lukee heinäkuu + syön jäätelöä = jäätelökesä. Näytti lämpömittari sitten mitä tahansa. ;)
Tällä kertaa jäätelöideointi sai lähtönsä Blogiringin ja Jalasjärveläisen Juustoportin kampanjasta, jossa esille nostetaan Vapaan lehmän tuotteita. Tuotteet lanseerattiin joskus alkuvuodesta ja olin heti uudesta konseptista kiinnostunut. Juustoportti onkin muutoin itselleni jo ennestään tuttu merkki, vakituisesti omaan ostoskoriini päätyy mm. merkin erilaiset herkulliset juustot ja luomukirnuvoi.
Mutta se Vapaa lehmä, mitä se oikein tarkoittaa? Onko ne lehmät vapaana idyllisesti laitumella kirmaamassa niinkuin eräs toinen merkki (virheellisestikin) markkinoi. Kyllä ja ei. Vapaan lehmän tuotannon voisi sanoa sijoittuvan jonnekin normaalin tehotuotannon ja luomutuotannon välimaastoon. Kaikki lehmät eivät vielä pääse ulos pihatoistaan (toisin kuin luomutuotannossa), mutta ulkoilumahdollisuus on tavoitteena kaikille Vapaan lehmän tiloille ja tähän tavoitteeseen ovat tuottajatkin sitoutuneet. Parsinavettoja, jossa lehmät ovat pysyvästi kiinni parressa, ei käytetä lainkaan.
Ero luomuun näkyy myös ravinnossa; karjaa ei ruokita luomusertifikaatit täyttävällä rehulla, mutta lehmien rehussa on mukana apilaa. Kaikki tilat ovat sitoutuneet hyvinvointisopimukseen ja tekevät tiivistä yhteistyötä eläinlääkäreiden kanssa, ja tuotannossa pyritäänkin tukemaan laumaeläinten lajityypillistä käyttäytymistä. Itse ainakin nostan peukkua kaikelle työlle, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota eläinten hyvinvointiin.
Vapaan lehmän tuotevalikoimasta (maito, kerma, jogurtti ja kermaviili) poimin tähän reseptiin maidon ja kerman. Tuotteista voit lukea enemmän mm. Juustoportin sivuilta. Lisää infoa ja kuvia mm. tuotantoeläinten tiloista löytyy Juustoportin Facebook-sivuilta.
Mutta siihen jäätelöön. Karamellijäätelön karamellimaisuus tulee yleensä kananmunankeltuaisista, mutta keltuaisten käyttäminen vaatii useita eri vaiheita ja tarkkuutta, ettei lopputulos maistu munakasjäätelöltä. Oikotie onneen eli helpompi tapa saada karamellimaista makua onkin käyttää maapähkinävoita! Pähkinävoin koostumus tuo rakenteeseen kermaisuutta, ja lopputuloksen maku yhdistettynä erityisesti kookossokeriin/siirappiin tai taateleihin on paahteisen karamellimainen. Maapähkinävoin tilalla voi toki käyttää myös mitä muuta tahansa pähkinävoita.
Karamellikastike syntyy tahnaksi soseutetuista taateleista. Mukaan voi laittaa ripauksen maapähkinävoita (se paahteinen vivahde) tai jättää pois. Jos tykkäät suolakaramellista, laita kastikkeeseen reilut extra-rouhaisut suolaa.
Maapähkinävoi-karamellijäätelö (n. 1/2 litraa)
3 dl Vapaan lehmän kermaa
2 dl Vapaan lehmän maitoa
n. 1/2 dl kookossokeria/kookossiirappia tai esim. hunajaa tai muuta makeutusta
2 rkl maapähkinävoita (sileää)
pieni ripaus suolaa
ripaus aitovaniljajauhetta/vaniljauutetta
Karamellikastike
n. 8 kpl pehmeitä taateleita
n. 1/3 rkl maapähkinävoita
pieni ripaus suolaa (tai enemmän maun mukaan)
tarpeen mukaan pieni määrä vettä
Mittaa jäätelön ainekset astiaan. Vispaa voimakkaasti (käsin) kunnes maapähkinävoi on sekoittunut joukkoon kunnolla. Kaada seos jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä kunnes massa on jähmettynyt (koneesta riippuen n. 30-45 minuuttia).
Valmista karamellikastike soseuttamalla ainekset esim. monitoimikoneessa. Jos taatelisi eivät ole ihan superpehmeitä, liota niitä etukäteen hetki. Kastikkeeseen voi lisätä tilkan vettä jos seos tuntuu liian jäykältä. Pienet taatelisattumat lopuutuloksessa eivät haittaa.
Kääntele karamellikastike jäätelön sekaan raidoiksi ja tarjoile heti. Jäätelö on melko pehmeää, eli jos pidät kovemmasta jäätelöstä voit pakastaa massaa hetken.
Jäätelön voi valmistaa myös ilman konetta pakastamalla massan ja sekoittamalla sitä voimakkaasti aina n. puolen tunnin välein, kunnes haluttu koostumus on saavutettu.
PS. Mikäli olet kiinnostunut perehtymään tarkemmin kotimaisiin tuotantoeläimiin ja -tiloihin, suosittelen lukemaan Elina Lappalaisen erinomaisen Syötäväksi kasvatetut -tietokirjan.
Yhteistyössä Juustoportti.
Vielä kun Juustoportti jättäisi karrageenin pois kermastaan, niin ois ihan prima juttu!
VastaaPoistaJoo luomukermoissahan taidetaan myös paljon käyttää tuota karrageenia stabilointiaineena kun tuotteita ei mielellään homogenoida.. Sen sijaan kyljessä voisi lukea vaikka isolla "ravistettava!". :) Mutta kannattaa myös laittaa palautetta Juustoportille, luulen että siellä kuunnellaan kuluttajia aika tarkasti.
Poista