Syötävän hyvä: toukokuuta 2015
Tietoa mainostajalle ›

torstai 28. toukokuuta 2015

MAHTAVA MACADAMIAKASTIKE (JA SALAATTI)


Kerroin pääsiäisenä maistaneeni Berliinissä ihan fantastista (raaka)salaattia, jonka kastike oli tehty macadamiapähkinöistä. Kokeilin samaa settiä kotioloissa ja vaikka en tiennyt alkuperäisen ohjeen tarkkaan reseptiä, pääsin erittäin lähelle, ellen jopa identtiseen lopputulokseen! Kastike on kermainen, mutta raikas. Ja mahtava. Jaanpa sen siis teillekin.

Salaatin muut komponentit tukevat myös niin kivasti toisiaan, ettei kannata jättää mitään pois. Söin tämän ahmimalla. :)


Macadamia-kastike (1 iso annos)

1 dl macadamiapähkinöitä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa ja pippuria

Laita ainekset esim. monitoimikoneeseen ja aja kermaiseksi kastikkeeksi. Tarkista maut.

Raakasalaatti (vegaani)

varhaiskaalia
kirsikkatomaatteja (yritä löytää mahdollisimman makeita)
reilusti tuoretta (vahvaa) minttua
iso kourallinen pistaasinsydämiä
avokado

Pilko ja siivuta ainekset asiaankuuluvasti. Sekoita macadamiakastikkeen kanssa ja nauti.

maanantai 25. toukokuuta 2015

SITRUUNAINEN JOGURTTI-JUUSTOKAKKU (VILJATON)


Rakastan raikkaita kakkuja ja jälkkäreitä. Tällä kertaa huvitti tehdä raakakakun sijaan hieman perinteisempi, moussemaisempi jälkiruoka (en ole vieläkään oppinut käyttämään irlanninsammalta, minkä pitäisi toimia moussemaisissa raakaleivonnaisissa).

Pähkinöistä tehty pohja tosin on raakakakkujen maailmasta. Kokeilin vaihteeksi paahtaa pähkinät ennen murskaamista, mutta en nyt sanoisi että lopputuloksen maku oli merkittävästi erilainen kuin paahtamattomilla.. ehkä ei ole vaivan arvoista.

Jogurtti tekee sitruunan ohessa kakusta raikkaan, ja samalla hieman kevyemmän. Suosin tässä kreikkalaista jogurttia turkkilaisen sijaan, sillä siinä on mielestä pehmeämpi maku. Lopputuloksena syntyi herkullisen täyteläinen kakku, joka katosi parempiin suihin alta aikayksikön.



Sitruunainen jogurtti-juustokakku (halkaisija 18 cm)

1 dl saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
1 dl pehmeitä (tuore)taateleita
ripaus suolaa

4 dl kreikkalaista jogurttia
2 dl vispikermaa
3 liivatelehteä*
1/2 dl sitruunanmehua (n. 1 iso sitruuna)
n. 6 rkl hunajaa tai vastaavaa
1 tl aitovaniljajauhetta

koristeeksi esim tuoreita marjoja

Murskaa pähkinät hieman pienemmiksi ja muusaa esim. sauvasekoittimella taateleiden ja suolan kanssa massaksi (saa jäädä aika rouheaksi). Painele irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakkaseen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen.

Sekoita jogurtti, hunaja (tai mitä käytätkään) ja vaniljajauhe keskenään.

Lämmitä sitruunanmehu pienessä kattilassa. Purista ylimääräiset nesteet liivatelehdistä ja lisää sitruunamehuun koko ajan voimakkaasti vispaten. Sekoita kunnes seos on sileää (ja ilman liivatemöykkyjä). Lisää joukkoon ensin n. ruokalusikallinen jogurttiseosta (juoksettumisen estämiseksi), ja kaada tämä sitruunamehuseos sitten lopun jogurttiseoksen sekaan.

Vispaa kermaa kuohkeaksi ja kääntele muiden ainesten joukkoon. Lusikoi täyte pohjan päälle, ja laita joko jääkaappiin noin neljäksi tunniksi, tai pakastimeen reiluksi tunniksi. Koristele jähmettynyt kakku esimerkiksi tuoreilla vadelmilla. Itse laitoin lisäksi vielä mehiläisen siitepölyä ja kookoslastuja.

* Kasvissyöjät voivat korvata liivatteen esimerkiksi agar agarilla tai vegegelillä. Näiden kohdalla en tosin osaa antaa arviota tarvittavasta määrästä.

perjantai 22. toukokuuta 2015

TASTE OF HELSINGIN ESIMAKUA & LIPPUARVONTA!


Taste of Helsinki on kohta (eli 11-14.6.) taas täällä! Kuvassa yllä yksi viime vuoden kehutuimpia annoksia, eli Askin suolaheinä-valkosuklaajälkiruoka.

Tänä vuonna tapahtumasta on moni vanha suosikki (myöskin Ask) väistynyt uusien tulokkaiden tieltä. Ravintoloiden määrä on myös hieman pienempi kuin aiemmin, mutta moni tarjoilee neljä ruokalajia kolmen sijaan, eli annosten lukumäärä ei ole merkittävästi muuttunut (niitä on 35 kpl eli syötävää riittää).

Mukana olevat ravintolat ovat Bertha, Bröd, Gastrobar Emo, Hoshito, Kaskis, Matti Jämsen Pop Up, Pastor, Ragu, Sinne ja Smakbyn. Näistä olen ruokaillut aiemmin vain Brödissä, Pastorissa ja Sinnessä, joten uusia tuttavuuksia on ilahduttavan paljon. Hinnat liikkuvat viiden ja kuuden euron välillä per annos, eli tällä kertaa neljän euron annoksia ei ole mukana ollenkaan.

Laskeskelin että vegeruokia on (jälkiruokien lisäksi, joita on 7) viisi kappaletta eli ei edelleenkään hirveän monta. Merenelävien ystäville sen sijaan on tarjolla jo reilusti enemmän vaihtoehtoja (10 kpl). Eivätköhän kaikki kuitenkin löydä monipuolisesta tarjonnasta itselleen mieluisan kokonaisuuden. Menu hintoineen löytyy tapahtuman verkkosivuilta. 



Pääsin onnekkaasti testaamaan muutamaa annosta jo etukäteen:
- Pastorin ceviche oli raikas, perusvarma suoritus, jossa maut olivat balanssissa.
- Hoshiton hauskan näköinen inkivääripossu (ginger ja ginger) riisin ja rapeiden mustajuurihippujen kanssa tarjoiltuna oli harmittavasti ehtinyt vähän viilentyä, mutta muutoin lupaava annos.
- Ragun karitsa-annoksessa oli maukas polenta ja mukavan savuinen makumaailma. Karitsamakkaran kanssa tarjoiltu sinappi oli myös erinomaista. Leivät herättivät ihastuneita huokailuja kanssaruokailijoissa, ja maistoin minäkin pikkiriikkisen siivun, olihan se todella hyvää. Kierroksen ykköseksi nousi kuitenkin mielestäni Ragun mahtava lakritsa-sitruunajälkkäri (josta minulla ei nyt tietysti ole kuvaa), se on melkeinpä pakko syödä uudelleen.

Saan lisäksi Blogiringin kautta arvottavaksi kaksi lippua Taste of Helsinkiin!

Liput sisältävät sisäänpääsyn valinnaisena päivänä (to-su) tapahtuman mihin tahansa kattaukseen. Arvon molemmat liput samassa paketissa eli voittaja voi napata vaikka jonkun kaverin mukaan.
Osallistu arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen minkä ravintolan annokset vaikuttavat houkuttelevimmilta. Menun löydät Taste of Helsingin sivuilta. Huom. anonyymit: jätäthän kommentin yhteyteen sähköpostiosoitteesi niin saan voittajan mahdollisimman nopeasti kiinni. Arvonta on päättyy ensi viikon perjantaina (29.5). Onnea arvontaan!

Edit: Kilpailu on päättynyt ja voittajalle (Maija Rekola) on laitettu viestiä.

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

LAKRITSIJÄÄTELÖ


Salmiakkiruoat ovat nyt kovassa nosteessa. Mutta älkää unohtako salmiakin lempeämpää pikkuserkkua lakritsia!

Kaapistani löytyy (jostain syystä) kolmenlaista raakalakritsijauhetta. Yksi on lakritsijuurijauhe, kiva tuote mutta aika kuituinen koostumukseltaan. Sitten löytyy kahdenlaista lakritsijauhetta (kuvassa alla), juuresta nekin peräisin mutta hienonnettu paljon pienemmäksi jauheeksi. Mustemmassa versiossa on hieman intensiivisempi maku, ja siitä on poistettu glykyrritsiini melkein kokonaan, eli soveltuu myös korkeasta verenpaineesta kärsiville (joiden muutoin kannattaa lakritsiherkkujen kanssa ottaa aika iisisti). Itselläni ei onneksi tällaisia ongelmia ole eli voin kauhoa lakupölyä suuhun melkeinpä surutta. :)


Raakalakritsista valmistettu jäätelö ei tietysti näytä ihan samalta kuin se jätskikioskin siirapista tehty versio. Maku on kuitenkin yhtä hyvä ellei jopa parempi. Parastahan itsetehdyssä jäätelössä (ja ruoassa ylipäätään) on se, että makujen voimakkuutta voi itse säätää. Minä laitoin aika reilusti lakritsijauhetta, ja sekaan vielä useamman rouhaisun suolakiteitä.

Lakritsijäätelö (n. 3 annosta)

3 dl kuohu/vispikermaa
2 dl maitoa
n. 1/2 dl hunajaa tai vastaavaa
n. 1 rkl lakritsijauhetta (tai oman maun mukaan)
rouhaisu suolaa

Sekoita ainekset keskenään reippaasti vispaten, niin ettei lakritsijauhe jää paakuiksi. Tsekkaa maut.
Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna pyöriä kunnes jäätelö on jähmettynyt (omalla laitteellani meni n. 20 minuuttia). Lopputulos on pehmeää, pehmismäistä jäätelöä, joka sulaa aika nopeasti.

Muita jätskikonejäätelöitä: mansikka-jogurttijäätelö ja vegaaninen minttu-suklaajäätelö.

Ilman jäätelökonetta jäätelön voi tehdä vatkaamalla kerman kuohkeaksi, sekoittamalla muut ainekset siihen, pakastamalla massan ja sekoittamalla sitä välillä, kunnes jäätelö on kunnolla jähmettynyt. Koostumuksesta tulee tosin tällöin jonkin verran kovempi. Pehmeän jäätelön ystävälle suosittelen melkein jäätelökoneeseen investoimista, säästät paljon aikaa ja vaivaa. :)

maanantai 18. toukokuuta 2015

AVOKADOPESTO & KAALISALAATTI


Välillä sitä löytyy jokin ruokalaji, jota voisi vaan syödä ja syödä päivästä toiseen kyllästymättä. Yleensä juuri joku todella tylsä ja arkinen, mutta jostain syystä koukuttava. Itselle juuri tällä hetkellä se ruoka on kaalisalaatti avokadopestolla. Niin perusjuttu että hädin tuskin kehtaa postata, mutta tässä se nyt on. :)

Olen niitä ihmisiä jotka tykkäävät syödä kaalinsa yleensä raakana, se rouskuu niin kivasti hampaissa. Parhaiten tähän soveltuu varhaiskaali, jossa on jopa hieman makea sivumaku. Toinen suosikkini on punakaali. Lopputulos ei ehkä ole maailman kaunein, mutta maku paikkaa.

Annoksen todellinen kunkku on kuitenkin avokadopesto (tai melkeinpä avokadomousse), olen ihan superkoukussa siihen! Söisin mielelläni vaikka sellaisenaan, mutta ehkä se on hyvä laittaa vähän kaalia sekaan näön vuoksi.


Kaalisalaatti avokadopestolla

kaalia 

1 avokado 
reilu kourallinen basilikaa
n. 2 rkl oliiviöljyä
1 rkl siemeniä (pinjan tai esim. auringonkukan)
pieni puserrus sitruunamehua
reilu rouhaisu suolaa

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi.

Sekoita peston ainekset esim. monitoimikoneessa sileäksi. Sekoita kaalin kanssa ja syö heti.

perjantai 15. toukokuuta 2015

PARSA-VUOHENJUUSTOSALAATTI VOL 2


Mietin että olis kiva tehdä parsasalaattia. Vaikka sellaista mihin tulee myös vuohenjuustoa. Ostin ainekset ja hykertelin jo että jee enpäs ole ennen tälläistä tehnytkään.

Paitsi että olen sittenkin. Aika tasan vuosi sitten postasin parsa-vuohenjuustosalaatin ohjeen, hah. No ei se mitään, tämä on erilainen parsa-vuohenjuustosalaatti. ;)


Parsa-vuohenjuustosalaatti versio 2

nippu vihreää parsaa (suosi eurooppalaista, on tuoreempaa)
vuohenjuustoa (sellaista murustuvaa)
herneitä (pakaste tai tuore)
pinjansiemeniä
rapsakkaa salaattia (esim. frisee, rucola, romaine)

sitruuna-vinegrette
useampi rkl oliiviöljyä
n. 1 tl hunajaa
n. 1 tl dijonia
pieni purerrus sitruunaa
suolaa + pippuria

Leikkaa parsoista puinen kanta pois, parsoja voi myös halutessaan kuoria hieman alareunasta. Paista voissa tai öljyssä muutama minuutti per puoli. Jos käytät pakasteherneitä, sulata ne. Paahda pinjansiemeniä hetki kuumalla kuivalla pannulla (omani olivat ehkä ihan himppusen turhan kauan..).

Revi salaatti lautasen pohjalle, asettele päälle parsat, herneet, pinjansiemenet ja murusteltu vuohenjuusto. Vispaa kastikkeen ainekset yhteen, ja valuta päälle.

tiistai 12. toukokuuta 2015

UPGREIDATTU AVOKADO-SUKLAAMOUSSE & KILPAILU


Avokado-suklaamousse (tai vanukas tämä ehkä ennemmin on) on varmaan monelle jo vanha tuttu herkku. Päivitystä tämä uusklassikko saa, kun vanukkaasta tekee hieman tavallista proteiinipitoisemman, ja panostaa esillepanoon kevään 2015 hitin eli smoothiekulhon tyyliin. Päälliset eivät toki ole mitään ihan turhia koristeita, vaan tuovat erilaisten makuvivahteiden lisäksi ravinnerikkautta. Ja pehmeissä aterioissa on muutenkin mukava kun on jotain pureskeltavaa.

Yksi kulhollinen tätä esim. aamupalalla pitää nälkää aika hyvin pitkälle päivään. Annokseen meni 1/2 dl riisiproteiinia, joka sisältää 17 grammaa proteiinia, eli esimerkiksi itseni kaltaiselle kevyesti treenavalle n. 25% päivän tarpeesta. Ei huonosti suklaavanukkaalta, joka maistuu kaiken lisäksi superhyvältä eikä miltään esanssimössöltä. Lopputuloksessa avokadon maku ei tule läpi ollenkaan, banaani aavistuksen. Jos et pidä yhtään banaanin mausta, sen voi hyvin korvata puolikkaalla extra-avokadolla. Laita tällöin jonkin verran enemmän makeutusta.


Osa vanukkaassa käytetyistä aineksista on saatu Raakatorin kautta kotimaiselta Puhdistamolta. Puhdistamo on hieman hinnakkaampi "superfood-merkki" kuin monet kilpailijansa, mutta tämä on perusteltu sillä, että kaikki raaka-aineet on parasta mahdollista laatua. Valikoima on myös hieman suppeampi, mutta jokainen tuote on huolella valittu ja alkuperä tarkkaan selvitetty.

Itse olen ollut Puhdistamon laatuun erittäin tyytyväinen, esimerkiksi gojimarjat ja mulperit ovat mukavan pehmeitä eivätkä sellaisia kuivahtaneita käppänöitä mihin välillä törmää. Tuotteet tarkastetaan säännöllisin väliajoin ja esimerkiksi Puhdistamon gojimarjoista ei ole löytynyt lainkaan torjunta-ainejämiä.


Nyt olisikin Raakatorin ja Puhdistamon kanssa yhteistyössä mukava kampanja tiedossa!

Tilaamalla Raakatorin valikoimasta koodilla syotavakilpailu10, saat 10% alennuksen tilauksesta ja lisäksi jokaiseen tilaukseen lähtee ekstrana 1 Puhdistamon Snack-pussi (maku satunnainen) ja 1 raakasuklaa (minttu tai appelsiini)! Kaikkien kampanja-ajan aikana tilanneiden kesken arvotaan vielä Puhdistamon tuotepaketti,* joka sisältää vanukkaassa käytettyjä tuotteita!

Kampanja-aika on 12.5-1.6.2015. Ei minimiostorajaa. Raakatorilla on kotiinkuljetus ja noutopisteitä pääosin Uudellamaalla, postitse voi tilata ympäri Suomen mutta vain hyvin säilyviä tuotteita. Lisää infoa toimitustavoista. Mikäli Raakatori ei ole tuttu, olen kirjoittanut siitä aiemmin täällä.

Edit: Kilpailu on päättynyt ja voittajalle (Tiina Sarajärvi) on ilmoitettu.

Ja tässä vielä se resepti:

Suklaa-vanukas (1 annos)

1 avokado
1/2 banaani
1/2 - 1 dl kookosmaitoa (tai esim. mantelimaitoa)
1/2 dl Puhdistamon maustamatonta riisiproteiinia*
3 rkl Puhdistamon raakakaakaojauhetta*
1-2 rkl Puhdistamon palmusokeria*

päälle esimerkiksi:
Puhdistamon gojimarjoja*
Puhdistamon raakakaakaonibsejä*
Puhdistamon mulperimarjoja*
se loppu puolikas banaani

Laita ainekset blenderiin tai varmaan sauvasekoittimellakin tästä suoriutuu. Tavoitteena olisi saada täysin sileä vanukas. Nestettä kannattaa laittaa aluksi hieman vähemmän ja lisätä tarpeen mukaan (itse taisin laittaa lopulta lähemmäs desin).

Myös makeusastetta kannattaa säätää oman maun mukaan. Palmusokerin tilalla voi hyvin myös käyttää esim. kookosnektaria tai ei-vegaanit hunajaa. Huomaa että lopullinen maku on lähempänä täyteläistä tummaa suklaata kuin makeaa maitosuklaata.

Annostele vanukas kulhoon ja koristele luovuutta käyttäen (postauksessa kaksi esimerkkiä). :)

* Voittavasta tuotepaketista löytyy Puhdistamon maustamaton riisiproteiinipussi, ja paketit raakakaakaojauhetta, palmusokeria, gojimarjoja, raakakaakaonibsejä ja mulperimarjoja (arvo yhteensä 70,95 €). Lisää raaka-aineista voit lukea Puhdistamon sivuilta.


Postauksessa näkyvät Puhdistamon tuotteet saatu blogin kautta.

lauantai 9. toukokuuta 2015

RAAKAKAKKU-INSPIRAATIOTA


Tekisikö mieli yllättää äiti sunnuntaina raakakakulla? Harmittelin ensin kun en ole ehtinyt valmistella uutta aiheeseen sopivaa reseptiä, mutta tuli sitten mieleen että onhan näitä täällä valmiiksikin jo vaikka kuinka paljon. Eli tässä ideoita raakakakkuleivontaan (ja pariin melkein-raakakakkuun) jo aiemmin julkaistujen ohjeiden muodossa.

Kaikki ohjeet ovat viljattomia, maidottomia ja ilman valkoista sokeria. Ohjeet sopivat myös vegaaneille. Poikkeuksen tekee mustikka-jogurttikakku, jonka jogurtin voi halutessaan korvata maustamattomalla kasvipohjaisella jogurtilla.


Raikkaita ja marjaisia kakkuja:

The klassikko eli Vadelmainen juustokakku
Mansikkakakku
Passionhedelmäkakku 
Mustikkakakku 

Nämä kaikki perustuvat käytännössä samaan ohjeeseen (vadelmajuustokakku), vain eri marjoilla/hedelmillä.


Hedelmäisiä kakkuja:

Mango-aprikoosikakku 
Veriappelsiinikakku 
Appelsiini-inkamarja-valkosuklaakakku 
Omenakakku karamellikastikkeella


Sekalaisia kakkuja:

Porkkanaleivokset 
Kinuski-suklaakakku
Mustikka-jogurttikakku (ei täysin raaka)
Kurpitsakakku


Suklaisia kakkuja:

Superhelppo suklaakakku (ei täysin raaka)
Superhelppo suklaakakku: maapähkinävoi (ei täysin raaka)
Suklaa-vadelmakakku (voimakkaan suklainen)
Suklaakakku (miedon suklainen)


Päivitys 5/2016, uusia kakkuja:

Mangoleivokset
Superhelppo suklaakakku: minttu (ei täysin raaka)
Puolukkakakku karamellikastikkeella
Ananas-valkosuklaaleivokset


Päivitys 10/2016, uusia (lakritsilla maustettuja) kakkuja:

Lakritsi-sitruunaraakakakkupalat
Moussemainen lakritsi-suklaaraakakakku

Hyviä leivontahetkiä! :)

torstai 7. toukokuuta 2015

PIENI LUNCHBOWL OPAS (JA VEGAANINEN ESIMERKKI)


Tartunpa jälleen yhteen trendisapuskaan: lunchbowleihin eli lounaskulhoihin. Tai voi näitä kai päivälliskulhoiksihin nimittää. Idea on siinä mielessä aika samantyyppinen kuin smoothiebowleissa, että annoksen visuaalisuuteen ja esillelaittoon panostetaan erityisen paljon. Periaatteessa voidaan toki myös puhua ihan vain normisalaatista, jossa ainekset on aseteltu nätisti lohkoittain.

Asettelu ja näpräys voi tuntua hupsulta touhulta, mutta itseäni ainakin jotenkin ilahduttaa suuresti syödä nättiä ruokaa. Eikä tässä nyt niin iso työ lopulta ole, säästää ainakin sekoittamisen vaivan. ;)

Lounaskulhon voi kasata ihan kokonaan kypsentämättömistä aineksista, jolloin se valmistuu todella nopeasti. Tai osan aineksista voi paahtaa/paistaa/mitä ikinä. Pohjalle tulee salaattia (itse laitoin tällä kertaa romainea ja rucolaa) ja loput ainekset ladotaan päälle.

Nopea katsaus makroihin – jokaisesta kategoriasta kannattaa poimia 1-2 ainesta yhteen kulhoon:

proteiinit: linssit & pavut, tofu, quinoa, ja tietysti myös eläinkunnantuotteet eli juusto/raejuusto/kala/liha
hiilarit: kasvikset & vihannekset, juurekset, harkiten viljat (esim. maissi, riisi)
rasvat: öljyt, avokado, pähkinät & siemenet
erilaiset kastikkeet/tahnat: hummus, guacamole, paputahna, (paksu)tsatsiki

Homman kruununa on mielestäni nimenomaan tuo kastike/tahna. Iso kauhallinen omaa suosikkiasi kulhon keskelle ja avot!

Alla vielä ohje tämänkertaiseen kulhooni (tai oikeastaan lautaseen koska omistan ainoastaan joko liian isoja tai pieniä kulhoja).


Lounaskulho (vegaaninen)

bataattia
(keitettyjä) kikherneitä
parsaa
öljyä, suolaa,pippuria
mausteita, esim. chilijauhetta, jeeraa, kurkumaa, kuivattuja yrttejä

kirsikkatomaatteja
avokadoa
vihreää salaattia (esim. romaine, rucola)

guacamole-hummusta (ohje postattu aiemmin)

Kuori bataatit ja leikkaa viipaleiksi. Levitä kiekot leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille ja sivele hieman öljyä päälle. Mausta suolalla, pippurilla, ja muilla erilaisilla mausteilla. Pyörittele kikherneet samantyylisessä öljy+mausteseoksessa (saa olla reilusti mausteita). Ripottele myös parsojen päälle öljyä ja mausta suolalla + pippurilla. Paahda kaikkia 200-asteessa n. puolisen tuntia (parsat voi laittaa vasta loppupuolella n.vartiksi).

Valmista guacamole-hummus ohjeen mukaan.

Leikkaa tomaatit ja avokadot viipaleiksi. Revi salaatti hieman pienemmiksi paloiksi ja laita kulhon/lautasen pohjalle. Leikkaa parsat pienemmiksi pätkiksi. Asettele loput ainekset kulhoon haluamallasi tavalla ja lusikoi päälle reilusti avokado-hummusta. Syö heti.

tiistai 5. toukokuuta 2015

KESÄN KUUMIN BLOGI & ARVONTA


Blogirinkiläiset laittoivat pystyyn hauskan kilpailun, jossa haetaan kesän kuuminta blogia!

Kategorioita on kolme: ruoka, leivonta ja lifestyle. Jos olet sitä mieltä että Syötävän hyvä ansaitsisi kesän kuumin ruokablogi -tittelin, käy antamassa äänesi – minä kiitän jo etukäteen! Huom. jokaisesta kategoriasta voi äänestää vain yhtä blogia, joten valitse tarkkaan suosikkisi.

Ja hei kannattaa äänestää senkin takia, että äänestäjien kesken arvotaan Arabian kesäkattaus -tuotepalkinto, joka on arvoltaan huikeat 350 €! Ylläolevassa kuvassa hieman osviittaa palkinnosta. :)

Eli mene tänne, valitse kategoria (esim. ruokablogi), ja valitse blogi (esim. Syötävän hyvä). Jättämällä yhteystietosi osallistut arvontaan, äänestää voi myös ilman yhteystietoja. Äänestysaika on 4.5–31.5.2015 ja voittajat julkaistaan 13.6 Blogiringin Facebook-sivuilla ja Instagrammissa.

Onnea arvontaan!

maanantai 4. toukokuuta 2015

BATAATTIVENEET FETALLA JA KIKHERNEILLÄ LASTATTUNA


Vappu oli ja meni oikein mukavasti, taisi jäädä taas sesonkijuhlaruokien postaaminen minulta väliin (ei taida juhlapöytäsapuskat olla meikäläisen bravuureita muutenkaan). :)

Sen sijaan tarjoilen paluu-arkeen-teemalla yksinkertaisen ja helpon ruoan: bataatit puolitettuna uuniin, lopuksi päälle härpäkkeet, nopea lämmitys ja valmista.

Bataatinpuolikkaiden päälle tuli fetaa, sen tilalle voi laittaa myös esim. vuohenjuustoa. Mitä ikinä laitatkin niin suosittelen kuitenkin käyttämään jotain hieman pistävän/happaman makuista juustoa, sillä se sopii makean bataatin kanssa parhaiten yhteen. Kikherneiden tilalle voi myös laittaa jotain muuta suosikkipapuasi, esim. mustapavut voisivat toimia kivasti.


Bataattiveneet (2:lle)

4 isohkoa bataattia
n. 200g lampaan/vuohenmaitofetaa tai esim. chèvreä
1-2 dl (kypsiä) kikherneitä 
tuoretta korianteria
suolaa, pippuria, oliiviöljyä, sitruunaa

Leikkaa pestyt bataatit sivusuunnassa puoliksi. Sivele molemmille puolille öljyä, laita bataatit uuninpellille leikattu puoli alaspäin, ja paahda 200-asteessa n. 40 minuuttia.

Käännä pehmentyneet bataatit ympäri, tee muutamia viiltoja ja mausta suolalla ja pippurilla. Murustele päälle feta (tai esim. chèvre). Ripottele päälle lopuksi kikherneet. Paahda uunissa vielä n. 10 minuuttia.

Purista valmiiden bataattiveneiden päälle hieman sitruunaa ja ripottele päälle lopuksi korianteria.

Alkuperäinen ohje hieman muokattuna Food52.