Syötävän hyvä: toukokuuta 2014
Tietoa mainostajalle ›

perjantai 30. toukokuuta 2014

MUUTAMA ARJEN PIKARUOKA


En ole ehtinyt viime aikoina kokkailemaan monimutkaisia aterioita ajatuksella ja pitkän kaavan mukaan. Onneksi myös nopealla pyörähdyksellä keittiössä voi saada aikaiseksi kelpo ruokaa, pikaruoka ≠ roskaruoka.

Itselläni on parhaillaan menossa varhaiskaali-jumitus. Mutta mikäs siinä, varhis on mainiota, makeampaa ja vähemmän hapokasta kuin tavallinen kaali. Mukavan rouskuvaa ja raikkaan rapeaa. Ja riittoisaa ja halpaa myös.

Sopivat hyvin kaalikääryleisiin ja muihin paistoksiin, mutta itse tykkään varhaiskaalista parhaiten ihan vaan sellaisenaan salaatissa. Kaveriksi käy melkeinpä mikä vaan.

Ylemmässä kuvassa rapea versio: varhaiskaaltia, kukkakaalia (ihan raakana), retiisiä ja avomaankurkkua.

Alemassa kuvassa ruokaisampi annos: varhaiskaalia, lämminsavulohta, varhaisperunoita (nämä ei raakana sentäs) ja kirsikkatomaatteja. Huomasin myös että tuore timjami sopii about kaikkeen, myös salaattiin. :)

Suosikkikastikkeeseeni tulee n. 1 rkl majoneesia, 1 rkl turkkilaista jogurttia, 1 rkl oliiviöljyä, pieni loraus sitruunanmehua ja reilusti suolaa ja pippuria.


Muita yllättäviä pikaruokia: paistettu kala. Kunhan joku muu on ensin nyppinyt ruodot pois. Nahka saa olla paikoillaan. Oheen riittää yksi laji kasviksia.


Tällä kertaa lautasella: nieriää, parsaa, suolaa, pippuria, pieni puserrus sitruunaa, ruohosipulia ja pari raastimenvetoa parmesaania. Paistetaan nopeasti RUNSAASSA määrässä voita, ylijäänyt kaadetaan päälle kastikkeeksi. Paras kohta on rapea nahka.

tiistai 27. toukokuuta 2014

AAMIAIS-INSPISTÄ

Itse en oikeastaan syö arkisin aamupalaa, paitsi jos erityisesti väsyttää, saatan napata takeaway-cappuccinon tai laten. Ei vain ole herätessä nälkä, eikä yleensä vielä useaan tuntiin sen jälkeen. Ihan sama mitä terveysviranomaiset väittävät päivän tärkeimmästä ateriasta.

Viikonloppuisin syön toki aamaria (no yleensä se on jo melkein lounas). Suosin yleensä kananmunia koska ne pitävät nälän hyvin. Jos tekee vaikka kolmen munan omeletin jossa on reilusti juustoa välissä niin ei tarvitse kyllä hetkeen sen jälkeen syödä.. Mutta kieltämättä välillä meinaa ideat loppua. Kirjoittelinkin jo aiemmin vaihtelusta aamiaiskananmuniin uunimunien muodossa. Tässä pari lisäehdotusta muna-aamiais-vaihtariksi, kumpikaan ei ole mikään uusi tai ihmeellinen ohje mutta josko toisi inspiraatiota. :)


Kananmuna-banaani-pannarit on monelle varmasti vanha tuttu. Itse en vain juuri koskaan meinaa muistaa kyseisen ruokalajin olemassaoloa.. en tiedä miksi. No mutta viime viikonloppuna paistelin lättyjä pitkästä aikaa. Tein kokeeksi kaksi erää, toiseen tuli 1 (pieni) banaani ja 2 kananmunaa, toiseen 1 (iso) banaani ja 3 kananmunaa. Kahdella munalla tuli paremman makuinen, kolmannen munan lisäämällä pannari maistui liikaa tavalliselta munakkaalla.

Muna-banaanilätyt

1 rkl voita
1 (pieni) banaani
2 (luomu)munaa
ripaus aitovaniljajauhetta
ripaus kanelia

mustikoita
turkkilaista/kreikkalaista jogurttia

Surauta sauvasekoittimella banaani muusiksi. Vispaa munien kanssa sekaisin. Lisää mausteet. Sulata pannulla voi ja kaada taikina päälle. Käännä lätty muutaman minuutin kuluttua, kun se on alapuolelta ruskistunut. Itse en osaa (tai uskalla) flipata isoa lättyä ilman vahinkovaaraa, joten leikkaan sen suosiolla neljään osaan ja käännän ne yksitellen. :) Tarjoile esim. marjojen ja turkkilaisen jogurtin kanssa.I tse en tykkää että aamupala on erityisen makea, mutta voihan päälle halutessaan valuttaa vielä vähän hunajaa.


Munakokkelia taas tykkään varioida sekoittamalla sinne mitä vaan kasviksia sattuu kaapista löytymään. Pikaversion teen niin, että kuullotan ensin kasviksia voissa, ja lisään lopuksi sekaan 1-2 vispattua kananmunaa nopeasti käännellen. Eli en edes yritä tehdä oikeaoppista kokkelia maitoineen/kermoineen vaan enemmän tuollaista kasvis-muna-mössöä. Viimeksi esim. meni parsaa ja kesäkurpitsaa, ja päälle korianterisilppua. Tämä nyt on niin no-brainer-ohje ettei sitä tarvinne erikseen kirjoittaa. :)

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

AIKA IHMEELLINEN MUSTIKKA-VADELMASORBETTI


Nyt en liioittele ollenkaan, tämä herkku syntyy nimittäin n. viidessä minuutissa ja raaka-aineitakin on vain neljä. Voi siis kutsua melkein ihmeeksi.

Joku saattaa muistaa että kirjoitin viime kesänä kolmen raaka-aineen mansikkapehmiksestä. No tämä on about sama ohje, vain eri marjoilla. Periaatteessa tämän voi ihan hyvin tehdä myös ilman jogurttia, itse tykkään siitä tulevasta lievästä happamuudesta.

Mustikka-vadelmasorbetti

1 pakastettu (pienehkö) banaani
vajaa dl pakastemustikoita
vajaa dl (kotimaisia) pakastevadelmia
n. 2 rkl kreikkalaista/turkkilaista jogurttia

Parhaiten ohje toimii täysin jäätyneellä banaanilla. Kannattaa melkein läpi kesän pitää pakkasessa aina varalla pari kuorittua ja pilkottua banaania. :)

Muusaa ainekset pehmeäksi mössöksi sauvasekoittimella. Mielestäni jäätelö ei tarvitse makeuttajaa mutta esim. hunajaa voi tietysti halutessaan laittaa. Jäätelö sulaa ihan salamavauhtia joten jos tuntuu että meni liian sulaksi, heitä valmis jäätelö pakkaseen jähmettymään hetkeksi.

Koristelin oman jäätelöni mansikoilla, granaattinomenan siemenillä ja itse poimituilla (!) keto-orvokeilla (!). Olen aika ylpeä (ja vähän hämmästynyt) että löysin itsestäni tälläisen villiyrtteilijän. ;) Kukkia löytyi täysin sattumalta merenrantakallion läheisyydestä vaikka kuinka paljon, toki ehtivät päivän myötä pikkuisen jo nuupahtaa. Maku on aika jännä, aavistuksen makea ja parfyymimainen, suosittelen rohkeasti maistamaan jos törmäät kukkaan jossain. Kerrankin villiyrtti joka on todella helppo tunnistaa. :)


perjantai 23. toukokuuta 2014

BLOGGAAJASYÖMINGIT


Menetin bloggaajatapahtuma-neitsyyteni viime viikolla. Kyseessä oli siis Kaikki Äitini Reseptit -blogin Nannan voittama Dietan järjestämä kilpailu, jossa palkintona oli pitkän kaavan mukaisen illallisen valmistaminen ammattikokkien avustuksella. Valmistuvia herkkuja kutsui Nanna sitten muita ruokarakastajia (eli bloggaajia) maistelemaan, ja kun tarjolla oli Ravintola Sinnen keittiömestarin Kai Kallion laatima ateriakokonaisuus niin pakkohan se oli paikalle päästä. Samalla kiinnosti toki miltäs ne muut bloggaajat näyttää. Ideana siis että ammattilaiset Nannan avustuksella (tai toisinpäin) kokkaavat ja me muut syömme. Oikein hyvä diili minusta. :)

Toki tuntui hieman hassulta mennä mukaan tapahtumaan jossa ei oikeastaan etukäteen tunne ketään muuta, ja kyllähän siellä sisäpiiriläppä lensi jonkin verran, mutta toisaalta oma vikahan se on kun en juuri muiden blogeja lue. Ehkäpä yritän nyt vähän kunnostautua tässä asiassa.

Muutoin suuret odotukset eivät olleet turhia sillä ruoka oli ihan superia! Porvooseen on pitänyt mennä about joka kesä, mutta nyt viimeistään on pakko tehdä pieni ekskursio Ravintola Sinneen. Oli nimittäin sen verran vakuuttava esitys – kaunista ja herkullista. Toki Nannan panosta tästä yhtään väheksymättä. :) Annoksia ryyditti Arcus Finlandin suunnittelemat drinksut, jotka olivat myös tosi hyviä. Juomissa oli hauskoja ideoita kuten mm. kevyesti poltettua rosmariinia ja timjamia.

Ruokalistan nopea kertaus:
• Paistettua merirapua, grillattua purjoa ja ketunleipää
• Hiillostettua kuhaa, pakurikääpävaahtoa ja mummon kurkkua
• Alhopakan ankkaa, kokonaisena paistettua punajuurta ja Värtsilän vadelmia
• Burrata mozzarella-juustoa ja kuusiöljyä
• Raparperia, jugurttimoussea ja mansikoita
Parhaiten mieleenjääneitä yksityiskohtia oli mm. kuhan päälle aseteltu friteerattu kuhmujäkälä (!) ja iki-ihanat ahomansikat.

Oli hienoa olla mukana, kiitokset vielä asianosaisille mukavasta illasta!

tiistai 20. toukokuuta 2014

GRANOLA-MANSIKKA-VUOHENJUUSTO -SALAATTI


Olen tehnyt useasti granolaa (viljattomana versiona), mutta syönyt sitä mielikuvituksettomasti vain turkkilaisen jogurtin kanssa tai snäkkinä sellaisenaan. Kunnes näin ohjeen, jossa granolaa käytettiin salaatissa ikäänkuin krutonkien korvikkeena. Nerokasta! Ja todella hyvää, tästä tulee uusi salaattiainesosavakkari!

Perusgranolaani verrattuna uusi lisäys on munanvalkuainen, joka toimii ns. liimana ja tekee pähkinöitä ja siemenistä "möykkyisempää". Toki suuremmalla määrällä hunajaa saa saman efektin aikaiseksi, mutta tällä kertaa granolan ei ole tarkoitus olla erityisen makeaa vaan suolaista.

Salaattiin piti tulla aluksi lehtikaalia, mutta sitä ei jostain syystä enää ollutkaan lähikaupassani. Ostin tilalle varhaiskaalia (rapea tekstuuri) ja salanovasalaattia (tumma väri).

Rapeiden ainesten vastapainoksi vähän makeita mansikoita ja pehmeää vuohenjuustoa. Brie sopii myös hyvin. Tämä salaatti suorastaan kutsuu piknikvilttiä ja kylmää skumppaa kaveriksi. :)


Granola-mansikka-vuohenjuusto -salaatti

lehtivihreää (esim sitä lehtikaalia tai jotain muuta)
(avomaan)kurkkua
retiisiä
mansikoita
vuohenjuustoa

oliiviöljyä
sitruunaa
hunajaa
suolaa
pippuria

Granola
n. 3 dl erilaisia pähkinöitä (esim. saksanpähkinä/pekaani/manteli/cashew/pistaasi)
n. 1 dl erilaisia siemeniä (esim. kurpitsa/pinja/seesam/auringonkukansiemeniä)
suolaa
ripaus chilijauhetta
n. 1 tl hunajaa
pari rkl oliiviöljyä
1 valkuainen

Valmista ensin granola. Vispaa valkuainen ilmavaksi (pieni hetki käsin vispausta riittää). Murskaa pähkinöitä vähän pienemmäksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä leivinpaperin päälle uuninpellille. Paista 180-asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pähkinät alkavat kevyesti tummua. Sekoittele välillä.

Pilko sillä aikaa muut raaka-aineet ja annostele salaattikulhoon. Vispaa kastikkeen ainekset sekaisin ja valuta salaatin päälle. Anna granolan jäähtyä hetki ja ripottele salaattiin. Ohjeesta tulee aika reilusti granolaa, joten loput voi säilöä tiiviissä rasiassa jääkaapissa ja syödä vaikka sen turkkilaisen jogurtin kanssa.


perjantai 16. toukokuuta 2014

MENES MAISTELEMAAN HELSINKIÄ


Muistutanpas nyt yhdestä ruokadiggarin alkukesän kohokohdista eli Taste of Helsingistä (12–15.6). Nimestä huolimatta paikalla on kiitettävästi myös ei-Helsinkiläistä gastronomista edustusta.

Olin tapahtumassa ensimmäistä kertaa viime vuonna (ylläolevat kuvat viime vuodelta) ja tykkäsin tapahtumasta tosi paljon.. miinus karsea sää. Tänä vuonna ei vaan mitenkään voi olla yhtä surkea keli, ei mitenkään. Ellei ala satamaan räntää. No pidetään peukkuja kesäisen kesäkuun puolesta!

Ruokatarjonta näyttäisi olevan hieman viime vuotista monipuolisempaa ainakin raaka-aineiden osalta. Toki listoilla näkyy muutamia ruokatrendejä, kuten villiyrtit ja näköjään vuohenmaidosta tehty jäätelö.

Liput pääsee ostamaan täältä. Taittinger-paketit on näköjään jo pääosin menneet mutta muuten lippuja on vielä hyvin tarjolla. Enpä malta odottaa kesäkuuhun! :)

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

MAHTAVA SUKLAARAAKAKAKKU


Oho taisin onnistua tekemään ihan älyttömän hyvää suklaaraakakkua!

Raakakakkujen kohdalla hyvä nyrkkisääntö: kun seos on niin hyvää että tekee mieli nuolla lusikan lisäksi blenderi terineen, käsissä on voittajaresepti. :)

Raaka-aineiden määrän saaminen tasapainoon vaatii yleensä hieman maistelua ja säätöä, ja erityisesti tällä kertaa, joten älä säikähdä jos ekalla maistelukerralla seos maistuu hieman oudolta. Todennäköisesti se vaatii lisää kaakaojauhetta ja hunajaa. Itse tein vielä sen mokan etten heti aluksi tarkistanut hunajavarastojen tilannetta, ja hunajaa olikin vain puolisen desiä jäljellä. Tärkeitä elämänohjeita: muista säännöllisesti tarkistaa hunajavarastojen tilanne. Paikkasin tilanteen stevialla.

Tämä kakku vaatii myös ehkä tavallista pidempää blendausta että seoksesta saa aivan sileän. Lisäksi jouduin lisäämään nestettä useaan kertaan että seoksesta sai tarpeeksi notkeaa, ensin muutaman ruokalusikallisen sulaa kookosöljyä ja lopuksi pari rkl ihan vettä kun en jaksanut enää sulattaa kaakaovoita tai kookosöljyä.

Suklaakastikkeen tekoon menee ehkä minuutti joten suosittelen ehdottomasti että jaksat vielä pyöräyttää sen kasaan. Suklaa x suklaa = pelkkää onnea.

Käytössäni oli jälleen se hieman pienempikokoinen (18 cm) irtopohjavuoka. Tällä kertaa kakusta tuli aika paksu, isompaan vuokaan voi toki laittaa vähän enemmän täytettä.


Suklaaraakakakku

Pohja
n. 1 dl pähkinöitä (esim. pekaani tai manteli)
n. 7 pehmeää taatelia
ripaus raakakaakaojauhetta
pienempi ripaus suolaa

Täyte
3 dl cashewpähkinöitä (liotettuna)
1,5 dl sulaa kaakaovoita
2 pientä avokadoa (tai 1 iso)
n. 1 dl hunajaa (vegaanit esim. kookosnektaria) 
n. 1 dl raakakaakaojauhetta
pari rkl sulaa kookosöljyä tai vettä tai molempia

Kastike
pari rkl sulaa kaakaovoita
1-2 rkl raakakaakaojauhetta
1-2 rkl (juoksevaa) makeutusta 

Muista ensin liottaa ne cashewpähkinät, n. 6-8 h riittänee.

Pohja on tuttua peruskauraa. Ainekset muusiksi, painele vuoan pohjalle ja laita pakkaseen hetkeksi.

Valmista täyte kaatamalla kaikki ainekset blenderiin. Blendaa täydellä teholla usean minuutin ajan. Lisää hieman nestettä jos seos ei meinaa lähteä kunnolla pyörimään. Tässä oli muuten suurena apuna tampperi, jos et omista sellaista sekoittele välillä lusikalla (ehkä mieluummin niin että blenderi ei ole silloin päällä). Lopputuloksen tulisi olla täysin sileää ilman cashewpaakkuja tms.

Kaada täyte pohjan päälle ja laita pakkaseen pariksi tunniksi.

Kastike valmistuu yksinkertaisesti vispaamalla ainekset sekaisin, säädä mittasuhteita oman maun mukaan. Itse laitoin kakkuun vähän vähemmän makeutusta ja kastikkeeseen reilummin, mutta maistele ja makeuta sen mukaan.

Leikkaa hieman sulanut kakku viipaleiksi, koristele esim. marjoille (tuovat vähän raikkautta) ja valuta suklaakastiketta annospalojen päälle. Kylmän kakun päällä kastike saattaa vähän jähmettyä raakasuklaamaiseksi, mutta sehän ei sinällään haittaa.

Suklaakakkua voi säilyttää ihan jääkaapissa ilman sitä vaaraa että se sulaa liikaa. Muita etuja on tietysti välitön syömisvalmius. :)


torstai 8. toukokuuta 2014

RUOKAKASSIT NETISTÄ



Rakastan tilailla asioita netistä. Tilaushetken ja paketin saamisen välillä menee usein kuitenkin sen verran aikaa, että välillä pääsee unohtumaan mitä tulikaan tilattua. Sitten kun paketti viimein tulee niin se on melkein niinkuin joulu joka kerta. :) Sama koskee näköjään ruoan tilaamista netistä, jotenkin paljon jännempää saada se ruokakassi jonkun muun tuomana kuin kantaa itse kotiin.

Tein Kauppahalli24:n kanssa pienen yhteistyökokeilun, jossa tilasin muutaman kerran ruokaa kotiin ilman kuljetusmaksua. Aiemmin olen kokeillut tilata Tuoretorilta, joka on muuten tosi suositeltava, mutta valikoima siellä on aika rajallinen. Kauppahalli24 vastaa taas enemmän tavallisen marketin valikoimaa, jossa on lisänä pientuottajien tuotteita.

Olen tehnyt nyt pari tilausta, pääosin sekalainen valikoima erilaisia kasviksia, marjoja ja maitotuotteita. Lisäksi tilasin toisella kerralla luomunaudan sisäpaistia ja jauhelihaa, ja toisella nieriää ja lämminsavulohta. Laatu näissä oli mielestäni oikein hyvä. Lisäksi olen ollut hyvin tyytyväinen yrtteihin ja salaatteihin, puskat on kunnon kokoisia eikä mitään kitukasvuisia rimpuloita. Muutoinkin kaikissa kasviksissa on laatu ollut tosi hyvää, ei kolhiintuneita tai nahistuneita osia, kaikki on pakattu siististi jne. Hinnat ovat mielestäni myös kilpailukykyiset.


Aluksi laajan valikoiman läpikahlaamiseen kannattaa varata aikaa. Huomaa että useimpia tuotteita voi ostaa pieniäkin määriä, esim. 300 g kalaa. Lopullinen pakattu määrä voi hieman poiketa tuosta mutta ei yleensä sataa grammaa enempää, laskutus tapahtuu sitten toteutuneen painon mukaan. Toki joidenkin tuotteiden kohdalla on vaikea arvioida määrää, esimerkiksi 1 kappale (= 200 g) inkiväärtä tarkoitti että minulla on nyt about loppuvuoden inkiväärit kaapissa. ;) Toimituspäivät ovat ti-pe, ja tilauksen ja toimituksen välillä on aina yksi arkipäivä. Eli jos tilaat vielä tänään toimitus tulee perjantaina, ja loppuviikosta tehty tilaus tulee tiistaina. Tällä hetkellä toimitus on vaan Uudenmaan alueelle.

Lukijaetuna Kauppahalli24 tarjoaa yhden ilmaisen kotiinkuljetuksen koodilla: KH24B104. Tilauksella ei siis ole minimiostomäärää. Toki kannattaa ensin hyödyntää Kauppahalli24:n ensikertalaisen ilmaisen kotiinkuljetuksen etu (minimiostos 50€) ja sen jälkeen tilata koodilla, niin saat kaksi ilmaista kuljetusta. :) Koodi on voimassa kolme viikkoa tästä postauksesta. (Huom. koodia käyttämällä en minä saa mitään royalteja.) 

Jatkanko Kauppahalli24:n käyttämistä jatkossa? Vaikka olen ollut palveluun todella tyytyväinen niin todennäköisesti en. Kuljetuskustannukset (n. 7-10€) ovat kuitenkin sen verran suolaiset, että pienen ruokakunnan pitäisi tilata tyyliin parin viikon ruoat kerralla että siinä olisi jotain järkeä. Toki näin autottoman näkökulmasta on ihan luksusta että jääkaappi on täpötäynnä ruokaa, ilman että tarvitsee raahata painavia kasseja pitkin kaupunkia. Eli elämääni jäi nyt kyllä kotiovelle saapuvan ruokalähetin kokoinen aukko..




Listasin tähän vielä muita verkkoruokakauppoja jos kiinnostaa vertailla:

• Jo mainittu Tuoretori: keskisuuri valikoima, luomu- ja lähiruokaa. Löytyy myös erikoisuuksia kuten luomukukkoa. 

• Samantyylisiä kuin Tuoretori: Raakatori ja Svarfvarsin luomutilan nettikauppa.
• S-Ryhmän Foodie. Laaja valikoima mutta ei taida olla kotimaisia pientuottajia ollenkaan. 
• Kauppa-auto netissä ruoka.net.
• Tällä hetkellä pelkkiä lihoja (myös riistaa) Kotitila.
• Valmiita ruokakassipalveluita resepteineen on ainakin Anton & Antonilla ja Middagilla (näitä on varmaan enemmänkin).

tiistai 6. toukokuuta 2014

CHIA-VADELMA-KOOKOSVANUKAS


Olen tykästynyt kovin näihin chia-siemeniin. Suklaavanukkaan ohje tulikin jo jaettua. Seuraavaksi halusin testata jotain muuta, ja kokeilin josko kookosmaito taipuisi vanukkaaksi -> hyvinhän sen onnistui. Jos pelkkä kookos tuntuu liian raskaalta, osan nesteestä voi korvata esim. manteli/kaura/soijamaidolla tai miksei esimerkiksi maustamattomalla jogurtilla. Itse lisäsin vanukkaaseen hieman limeä koska tykkään kirpeistä asioista, mutta tämä ei välttämättä ole kaikkien makuun.

Vadelma-kookosvanukas (2 annosta)

1 tölkki kookosmaitoa
vajaa 1/2 dl chia-siemeniä 
2-3 dl vadelmia
muutama rkl hunajaa (vegaanit esim. kookosnektaria)
valinnainen: pieni puserrus limemehua

Jos kookosmaito ei ole kokonaan pehmeän juoksevaa, lämmitä sitä hieman. Sekoita nesteeseen siemenet ja anna tekeytyä muutaman tunnin ajan. Huom. anna seoksen olla huoneenlämmössä ettei se pääse jähmettymään.

Jos käytät pakastevadelmia, sulata ne. Blendaa kaikki ainekset sekaisin sileäksi, erityisen pehmeän vanukkaan aikaansaamiseksi saa blendata hieman pidempään. Lopputuloksen pitäisi näyttää vähän marjavispipuurolta. :)

lauantai 3. toukokuuta 2014

¡MEXICAN FIESTA!

Innostuin tekemään oikein kahta erilaista meksikolaistyyppistä sapuskaa, asiaa helpotti toki se että molempiin tulee aika paljon samoja raaka-aineita.

Noista perusraaka-aineista varmaan Meksikon lipun väritkin tulee: korianteri (tai avokado) - hapankerma (crema) - chili. Italiassa samat voisi olla basilika – mozzarella – tomaatti. Suomessa öö mustikat ja vaniljajäätelö? :)

(Tsekkasin oikeat merkitykset, ne ovat: toivo&menestys – rauha&harmonia – sankareiden veri. Blaah, oma versioni on paljon parempi.)

Chiliä laitoin reilusti nyt kun on joku koivuallergianuha iskenyt päälle ihan kunnolla ja mitään ei meinaa maistaa. Niin tulisuuden nyt ainakin. Mitat ja määrät on sinnepäin, tämäntyyppisten ruokien kanssa ei ole niin tarkkaa.



Tomaattinen chili-papupata

öljyä
sipuli tai pari
muutama valkosipulinkynsi
1 punainen paprika
1 tuore chili (tulisuusaste vapaavalintainen)
lisäksi voi laittaa vähän chilijauhetta
jauhettua kuminaa
(savu)paprikajauhetta
kuivattua yrttiä (esim. oreganoa)
suolaa, pippuria
2 tölkkiä kokonaisia kuorittuja tomaatteja
3 tölkkiä erilaisia papuja (esim. musta-, voi- ja ruskeapapu) 
(toki voi käyttää myös kuivattuja papuja)
valinnainen: pätkä chorizoa

creme fraichea/smetanaa
sipulia
korianteria

Lämmitä isossa kattilassa reilu ruokalusikallinen öljyä (käytin kookosöljyä) ja kuullota siinä pilkottuja sipuleita keskilämmöllä hetki. Lisää sen jälkeen pieneksi pilkottu paprika ja chili ja kuullota muutama minuutti. Lisää loput mausteet, pilkottu valkosipuli ja kuullota vielä minuutti tai pari.

Lisää tölkkitomaatit (painele niitä rikki puulusikalla) ja jos käytät niin pilkottu chorizo, ja anna muhia 20-30 minuuttia, kunnes enimmät nesteet ovat haihtuneet. Tässä välissä on hyvä tsekata menikö mausteiden määrät kohdalleen. Lisää lopuksi huuhdellut pavut ja keitä n. 5 minuuttia, kunnes pavut ovat läpeensä kuumenneet.

Tarjoile creme fraichen, pieneksi pilkotun sipulin ja korianterin kanssa. Oheen voi toki myös keitellä riisiä tms jos siltä tuntuu.

Ohje aika reilusti muokattuna Smitten Kitchen.



Toinen ruoka syntyi vähän vahingossa. Aluksi tarkoitukseni oli tehdä tortilloja, kun löysin kaupasta maissijauhosta tehtyjä tortillalättyjä. Totesin ne kuitenkin aivan liian pienikokoisiksi jotta sinne olisi mahtunut juuri mitään täytettä, joten päätin tehdä lätyistä nachopaistoksen.

Nachot 

paketti maissitortilloja (tai valmiita maustamattomia maissilastuja)
paprikaa
sipulia
muita valinnaisia täytteitä, esim. papuja tai itse käytin luomunaudan ulkofilettä
itsetehtyä salsaa 
voimakasta juustoa (mature cheddar paras, käytin parmesania kun ei muuta ollut)

itsetehtyä guacamolea
creme fraichea/smetanaa
korianteria

Tee maissilastut jos et ostanut valmiita. Leikkaa lätyt lohkoiksi (pieni lätty kuuteen osaan) ja paista uuninpellillä 180-asteessa n. 8-10 minuuttia. Itse sain kaksi uuninpellillistä lastuja.

Leikkaa paprika ja sipuli suikaleiksi ja paista pannulla öljyssä 5-10 minuuttia. Jos käytät lihaa, leikkaa se suikaleiksi ja paista nopeasti voissa pannulla (ei läpikypsäksi ettei mene uunissa kuivaksi). Mausta kaikki suolalla ja pippurilla.

Valmista salsa, se saa jäädä tällä kertaa hieman vetisemmäksi eli tomaattimurskan nesteet voi jättää valuttamatta.

Laita uuniastian pohjalle kerros maissilastuja, lusikoi päälle paprikat, sipulit, salsa ja pavut/lihat. Itse käytin isoa astiaa joten lastuja ei riittänyt kuin pohjalle, pienemmässä astiassa toisen kerroksen voi laittaa vielä täytteiden päälle. Ripottele päälle reilusti juustoa, paljon enemmän kuin minä laitoin (koska juusto loppui kesken). Paista 180-asteessa n. 10 minuuttia.

Valmista sillä aikaa guacamole.

Nostele valmista nachopaistosta lautaselle ja lusikoi oheen guacamolea ja creme fraichea. Ripottele päälle silputtua korianteria.

Aiemmin tehdyn papu-nachopläjäyksen ohje täällä.