lauantai 3. toukokuuta 2014

¡MEXICAN FIESTA!

Innostuin tekemään oikein kahta erilaista meksikolaistyyppistä sapuskaa, asiaa helpotti toki se että molempiin tulee aika paljon samoja raaka-aineita.

Noista perusraaka-aineista varmaan Meksikon lipun väritkin tulee: korianteri (tai avokado) - hapankerma (crema) - chili. Italiassa samat voisi olla basilika – mozzarella – tomaatti. Suomessa öö mustikat ja vaniljajäätelö? :)

(Tsekkasin oikeat merkitykset, ne ovat: toivo&menestys – rauha&harmonia – sankareiden veri. Blaah, oma versioni on paljon parempi.)

Chiliä laitoin reilusti nyt kun on joku koivuallergianuha iskenyt päälle ihan kunnolla ja mitään ei meinaa maistaa. Niin tulisuuden nyt ainakin. Mitat ja määrät on sinnepäin, tämäntyyppisten ruokien kanssa ei ole niin tarkkaa.



Tomaattinen chili-papupata

öljyä
sipuli tai pari
muutama valkosipulinkynsi
1 punainen paprika
1 tuore chili (tulisuusaste vapaavalintainen)
lisäksi voi laittaa vähän chilijauhetta
jauhettua kuminaa
(savu)paprikajauhetta
kuivattua yrttiä (esim. oreganoa)
suolaa, pippuria
2 tölkkiä kokonaisia kuorittuja tomaatteja
3 tölkkiä erilaisia papuja (esim. musta-, voi- ja ruskeapapu) 
(toki voi käyttää myös kuivattuja papuja)
valinnainen: pätkä chorizoa

creme fraichea/smetanaa
sipulia
korianteria

Lämmitä isossa kattilassa reilu ruokalusikallinen öljyä (käytin kookosöljyä) ja kuullota siinä pilkottuja sipuleita keskilämmöllä hetki. Lisää sen jälkeen pieneksi pilkottu paprika ja chili ja kuullota muutama minuutti. Lisää loput mausteet, pilkottu valkosipuli ja kuullota vielä minuutti tai pari.

Lisää tölkkitomaatit (painele niitä rikki puulusikalla) ja jos käytät niin pilkottu chorizo, ja anna muhia 20-30 minuuttia, kunnes enimmät nesteet ovat haihtuneet. Tässä välissä on hyvä tsekata menikö mausteiden määrät kohdalleen. Lisää lopuksi huuhdellut pavut ja keitä n. 5 minuuttia, kunnes pavut ovat läpeensä kuumenneet.

Tarjoile creme fraichen, pieneksi pilkotun sipulin ja korianterin kanssa. Oheen voi toki myös keitellä riisiä tms jos siltä tuntuu.

Ohje aika reilusti muokattuna Smitten Kitchen.



Toinen ruoka syntyi vähän vahingossa. Aluksi tarkoitukseni oli tehdä tortilloja, kun löysin kaupasta maissijauhosta tehtyjä tortillalättyjä. Totesin ne kuitenkin aivan liian pienikokoisiksi jotta sinne olisi mahtunut juuri mitään täytettä, joten päätin tehdä lätyistä nachopaistoksen.

Nachot 

paketti maissitortilloja (tai valmiita maustamattomia maissilastuja)
paprikaa
sipulia
muita valinnaisia täytteitä, esim. papuja tai itse käytin luomunaudan ulkofilettä
itsetehtyä salsaa 
voimakasta juustoa (mature cheddar paras, käytin parmesania kun ei muuta ollut)

itsetehtyä guacamolea
creme fraichea/smetanaa
korianteria

Tee maissilastut jos et ostanut valmiita. Leikkaa lätyt lohkoiksi (pieni lätty kuuteen osaan) ja paista uuninpellillä 180-asteessa n. 8-10 minuuttia. Itse sain kaksi uuninpellillistä lastuja.

Leikkaa paprika ja sipuli suikaleiksi ja paista pannulla öljyssä 5-10 minuuttia. Jos käytät lihaa, leikkaa se suikaleiksi ja paista nopeasti voissa pannulla (ei läpikypsäksi ettei mene uunissa kuivaksi). Mausta kaikki suolalla ja pippurilla.

Valmista salsa, se saa jäädä tällä kertaa hieman vetisemmäksi eli tomaattimurskan nesteet voi jättää valuttamatta.

Laita uuniastian pohjalle kerros maissilastuja, lusikoi päälle paprikat, sipulit, salsa ja pavut/lihat. Itse käytin isoa astiaa joten lastuja ei riittänyt kuin pohjalle, pienemmässä astiassa toisen kerroksen voi laittaa vielä täytteiden päälle. Ripottele päälle reilusti juustoa, paljon enemmän kuin minä laitoin (koska juusto loppui kesken). Paista 180-asteessa n. 10 minuuttia.

Valmista sillä aikaa guacamole.

Nostele valmista nachopaistosta lautaselle ja lusikoi oheen guacamolea ja creme fraichea. Ripottele päälle silputtua korianteria.

Aiemmin tehdyn papu-nachopläjäyksen ohje täällä.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Sain inspiraation kokata papupataa postauksen jälkeen ja oli vallan mainion makuista riisin kera :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig