keskiviikko 14. toukokuuta 2014

MAHTAVA SUKLAARAAKAKAKKU


Oho taisin onnistua tekemään ihan älyttömän hyvää suklaaraakakkua!

Raakakakkujen kohdalla hyvä nyrkkisääntö: kun seos on niin hyvää että tekee mieli nuolla lusikan lisäksi blenderi terineen, käsissä on voittajaresepti. :)

Raaka-aineiden määrän saaminen tasapainoon vaatii yleensä hieman maistelua ja säätöä, ja erityisesti tällä kertaa, joten älä säikähdä jos ekalla maistelukerralla seos maistuu hieman oudolta. Todennäköisesti se vaatii lisää kaakaojauhetta ja hunajaa. Itse tein vielä sen mokan etten heti aluksi tarkistanut hunajavarastojen tilannetta, ja hunajaa olikin vain puolisen desiä jäljellä. Tärkeitä elämänohjeita: muista säännöllisesti tarkistaa hunajavarastojen tilanne. Paikkasin tilanteen stevialla.

Tämä kakku vaatii myös ehkä tavallista pidempää blendausta että seoksesta saa aivan sileän. Lisäksi jouduin lisäämään nestettä useaan kertaan että seoksesta sai tarpeeksi notkeaa, ensin muutaman ruokalusikallisen sulaa kookosöljyä ja lopuksi pari rkl ihan vettä kun en jaksanut enää sulattaa kaakaovoita tai kookosöljyä.

Suklaakastikkeen tekoon menee ehkä minuutti joten suosittelen ehdottomasti että jaksat vielä pyöräyttää sen kasaan. Suklaa x suklaa = pelkkää onnea.

Käytössäni oli jälleen se hieman pienempikokoinen (18 cm) irtopohjavuoka. Tällä kertaa kakusta tuli aika paksu, isompaan vuokaan voi toki laittaa vähän enemmän täytettä.


Suklaaraakakakku

Pohja
n. 1 dl pähkinöitä (esim. pekaani tai manteli)
n. 7 pehmeää taatelia
ripaus raakakaakaojauhetta
pienempi ripaus suolaa

Täyte
3 dl cashewpähkinöitä (liotettuna)
1,5 dl sulaa kaakaovoita
2 pientä avokadoa (tai 1 iso)
n. 1 dl hunajaa (vegaanit esim. kookosnektaria) 
n. 1 dl raakakaakaojauhetta
pari rkl sulaa kookosöljyä tai vettä tai molempia

Kastike
pari rkl sulaa kaakaovoita
1-2 rkl raakakaakaojauhetta
1-2 rkl (juoksevaa) makeutusta 

Muista ensin liottaa ne cashewpähkinät, n. 6-8 h riittänee.

Pohja on tuttua peruskauraa. Ainekset muusiksi, painele vuoan pohjalle ja laita pakkaseen hetkeksi.

Valmista täyte kaatamalla kaikki ainekset blenderiin. Blendaa täydellä teholla usean minuutin ajan. Lisää hieman nestettä jos seos ei meinaa lähteä kunnolla pyörimään. Tässä oli muuten suurena apuna tampperi, jos et omista sellaista sekoittele välillä lusikalla (ehkä mieluummin niin että blenderi ei ole silloin päällä). Lopputuloksen tulisi olla täysin sileää ilman cashewpaakkuja tms.

Kaada täyte pohjan päälle ja laita pakkaseen pariksi tunniksi.

Kastike valmistuu yksinkertaisesti vispaamalla ainekset sekaisin, säädä mittasuhteita oman maun mukaan. Itse laitoin kakkuun vähän vähemmän makeutusta ja kastikkeeseen reilummin, mutta maistele ja makeuta sen mukaan.

Leikkaa hieman sulanut kakku viipaleiksi, koristele esim. marjoille (tuovat vähän raikkautta) ja valuta suklaakastiketta annospalojen päälle. Kylmän kakun päällä kastike saattaa vähän jähmettyä raakasuklaamaiseksi, mutta sehän ei sinällään haittaa.

Suklaakakkua voi säilyttää ihan jääkaapissa ilman sitä vaaraa että se sulaa liikaa. Muita etuja on tietysti välitön syömisvalmius. :)


SHARE:

26 kommenttia

  1. Kiitos ohjeesta, tästä tuli ihan älyttömän hyvää! Maistui jopa miehelle, joka on enemmän perinteisten sokeriherkkujen perään. Pidin vain tunnin pakastimessa ja sen jälkeen jääkaapissa, koostumus oli juuri sopean jähmeä jääkaappikylmänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Oon itsekin syöttänyt tätä menestyksekkääksi (epäluuloisille) perinteisten kakkujen syöjille :)

      Poista
  2. Voiko kaakaovoin korvata kookosöljyllä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa varmaan joo, koostumuksessa voi tulla tosin pieniä eroja (kaakaovoi jähmettyy paljon kovemmaksi kuin kookosöljy). Makuun ei kuitenkaan pitäisi suuremmin vaikuttaa.

      Poista
  3. Ensinkin kiitos mahtavista ohjeista, menestyksekkäästi jo yhtä kokeilinkin :) Tätä tekisi mieleni ehkä seuraavaksi kokeilla - osaisitko kuitenkin sanoa, paljonko suunnilleen on 1,5 dl sulaa kaakaovoita grammoina? Meneekö samaan tapaan kuin voissa tms, että noin 100 g = 1 dl..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En osaa varmasti sanoa kaakaovoin grammamääristä.. vois tietysti kuvitella että sillä on sama tilavuus kuin voillakin. Mutta en mene vannomaan! :)

      Poista
  4. Hei pystyyköhän tämän tekemään jo ennakkoon pakastimeen? Jouluna ajattelin tätä tarjota :-)

    VastaaPoista
  5. Voiko tämän kakun pakastaa? Juhlat viikon päästä ja mielelläni tekisin kakun jo hyvissä ajoin valmiiksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kyllä sen ainakin muutamia päiviä pitäisi pysyy pakkasessa ihan hyvänä, viikon pituudesta en uskalla luvata kun en ole kokeillut.

      Poista
  6. Voiko taateleita ja cashew pähkinöitä korvata jollain? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, taatelit voi korvata jollain toisilla kuivatuilla hedelmillä, esim. aprikooseilla, viikunoilla tai vaikka rusinoilla. Cashew sen sijaan on hankalampi, en kokeilematta osaa ihan varmasti sanoa mikä sopisi tilalle.. jääkaapissa kovetettu kookosmaito saattaisi toimia. Jos ei ole vahvaa syytä (esim. allergia) olla käyttämättä cashewitä niin suosittelisin kuitenkin niitä. :)

      Poista
  7. Kiitos vastauksesta. Varsinaisia allergioita ei ole, mutta vatsani takia joudun pysyttäytymän fodmap-ruokavaliossa joka valitettavasti kieltää monet raakakakun ainesosat.. En ole hyvä leipuri, joten olen pitkään pähkäillyt millä korvaisin kyseiset raaka-aineet. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok no fodmap-ruokavalio on kyllä paha kun se on niin rajoittava.. Tuli mieleen että cashewt voisi kokeilla korvata myös macadamiapähkinöillä, jos ne sopivat paremmin. Toki kakusta voi tällöin tulla hieman rasvaisempi. Kaikki kuivatut hedelmät taitaa olla vältettävien listoilla, mutta pohjaan voi laittaa myös pähkinämurun sekaan hieman sulaa kookosöljyä sitomaan sitä yhteen ja valinnaisesti jotain sopivaa makeutusta (esim. kookospalmusokeria mikäli se on ok). Toivottavasti näistä vinkeistä on apua :)

      Poista
    2. hei ihan mahtavaa, pakko heti tänään kokeilla macadamiapähkinöillä! Kiitos paljon vinkeistäsi :)!

      Poista
  8. Hei täytyy kyllä sanoa että tein tätä raakakakkua yksi päivä ja tuli aivan mahtavan makuista. Lisäsin vain hiukan soijalesitiinijauhetta tuomaan kermaisuutta. Voin suositella kakkua lämpimästi :)

    VastaaPoista
  9. Moi! Ekaa kertaa tekisin ensi viikolla raakakakkua ja tän reseptin valitsin ensimmäiseksi, joten muutamat käytännön asiat mietityttää :D Joten:
    1. Mulla ei oo mitään hajua noiden pähkinöiden liottamisesta, eli kuinka paljon vettä ja liottamisen jälkeen vesi varmaan kaadetaan pois ja sitten vaan blenderiin?
    2. Miten makuun vaikuttaa kumpaa pohjaan laittaa pekaania vai mantelia?
    3. Millaista (juoksevaa) makeutusta kastikkeeseen kuuluisi käyttää?
    Kiitos paljon jo vastauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Pähkinöiden liottamiseen riittää sen verran vettä että ne peittyvät, ei ole muuten tarkkaa. Ja tosiaan sen liotusveden voi nakata pois.

      Manteli vs pekaani on aika pitkälti makukysymys, eli kumman mausta tykkäät enemmän niin käytä sitä. :) Pekaani on ehkä hieman karamellimaisempi niin itse suosin yleensä sitä, tosin mantelista saa hieman rapeamman pohjan kun se ei ole niin pehmeä pähkinä. Joskus laitan molempia puolet ja puolet. Myös esim. saksanpähkinää voi käyttää jos siitä tykkäät.

      Makeutusasia on niinikään myös makukysymys, käytä sellaista mistä tykkäät. Itse käytän yleensä kookossiirappia, mutta esim. hunaja tai vaahterasiirappi sopii ihan hyvin myös. Ja koko ajan kannattaa tietysti maistella ja säätää raaka-aineiden suhteita sen mukaan mikä maistuu itselle hyvältä.

      Toivottavasti näistä oli apuja, ja tässä ohjeessa on muuten hieman yksityiskohtaisemmat ohjeet erityisesti pohjaan: http://syotava.blogspot.fi/2013/08/ihan-paras-vadelmainen-raakajuustokakku.html. Tsemppiä kokkailuun! :)

      Poista
  10. Hei!
    Kiitos inspiroivista ohjeistasi!
    Olen ihan alkuteillä tässä raakakakkujen maailmassa. Olisikin tosi kiva, jos laittaisit ohjeisiin vuokasi läpimitan, jotta kakuista sitten tulisi sopivan paksuinen ja kerrokselisissa kakuissa kumpikin täyte riittäisi peittämään pohjan. Nyt mun vadelmakakussa taitaa olla liian suuri vuoka.. Mutta maku vaikuttaa oikein hyvälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos viestistä, kiva kuulla että olet tykännyt resepteistä. :) Tekstissä on kyllä mainittu käyttämäni vuoan koko (läpimitta 18 cm) eli isompaa vuokaa käytettäessä ohjeen voi halutessaan tuplata.

      Poista
  11. Hei ja kiitos minunkin suunnasta upeasta raakakakkukirjosta. Nämä on upeita! Mahani ei siedä avokadoa joten olisiko sillekin jotain korvaavaa tiedossa? Tätä haluaisin koittaa. :) kiitos jo etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kehuista :) Avokadon tilalle voisi kokeilla esimerkiksi banaania, koostumuksesta ei tule ehkä ihan niin kermainen mutta aika lähelle. Samalla kannattaa tarkkailla makeutuksen määrää, voi olla että makean banaanin takia makeutusta kannattaa laittaa vähän vähemmän (maistelemalla selviää).

      Poista
  12. Tosi ihana ohje, tein elämäni ensimmäisen raakakakun tällä ja hyvin toimi! En ole juuri avokaadon ystävä mutta tässä se ei kyllä haitannut yhtään! Kiitos ihanasta ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kokeilit ja tulit kertomaan! :) Munkaan mielestä tässä ei maistu avokado ollenkaan, mutta se tuo rakenteeseen lisää sellaista pehmeää kermaisuutta.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig