Hyvää tammikuun alkua!
Tänä vuonna vuoteni ei vaihtunut ruokavalioon liittyvien (tai muidenkaan) lupausten kanssa, kolme vuotta sitten tehty linjaukset (viljattomuus, tai oikeastaan luontainen gluteenittomuus nykyisin, plus valkoisen sokerin välttely) ovat hyväksi koettuja ja näillä voidaan jatkaa.
Yhden haasteen tosin heitin itselleni. Se ei ole vegaanihaaste, mutta hieman sinne päin – ajattelin nimittäin tutustua oluthiivaan (vai mikä ravintohiiva se on) ja valmistaa itse vegaanista juustoa! Tämä on itselleni täysin uutta ja tuntematonta, jopa hieman ennakkoluulojen sävyttämää aluetta ravinnon saralta. Mutta ennakkoluulot on tehty voitettaviksi, ehkäpä siinä on sitten teemaa tälle vuodelle. :)
Aloitetaan uusi blogivuosi kuitenkin vegaanihaasteeseen sopivalla reseptillä. Ja arvonnalla, mutta siitä enemmän postauksen lopussa.
Ostin joulukuussa herkullisen This Rawsome Vegan Life -blogin Emily Von Euw:n upouuden ruokakirjan. Testasin ohjetta johon tuli paahdettua perunaa (bataatti sopisi tähän myös hyvin), parsakaalia ja todella hyvää (ja mahtavan väristä) porkkana-pähkinävoikastiketta. Sanoisin että just sellaista kätevää kasvisarkiruokaa, missä ei raaka-aineiden käsittelyyn mene tuhottomasti aikaa, mutta lopputulos ei toisaalta ole ihan tylsä. Ja jos paahdat perunat ohuina suikaleina ne maistuvat melkein sipseiltä!
Perunaa, parsakaalia ja porkkana-pähkinävoikastiketta (n. 1 annos)
3–4 keskikokoista perunaa
1 pienehkö parsakaali
siemeniä (esim. kurpitsan- ja/tai auringonkukansiemeniä)
Kastike
2 porkkanaa
2 tl kurkumaa
ripaus suolaa
2–3 rkl pähkinävoita (esim. maapähkinävoi tai cashewvoi)
pari rkl vettä
Pese perunat hyvin, tai vaihtoehtoisesti kuori ne. Siivuta n. puolen sentin viipaleiksi. Levitä siivut leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille ja ripottele päälle hieman öljyä + suolaa. Paahda 180-asteessa n. 20 minuuttia, kunnes ovat täysin kypsyneitä ja hieman ruskistuneita (pohjapuoli ruskistuu enemmän).
Leikkaa parsakaali pienemmiksi paloiksi ja höyrytä n. 5 minuuttia, varo ylikypsentämästä. Vaihtoehtoisesti voit laittaa parsakaalit perunoiden kanssa uuniin (erilliselle pellille) ja paahtaa kypsiksi (menee n. 20 min).
Leikkaa (raa'at) porkkanat pienemmiksi paloiksi. Valmista kastike soseuttamalla ainekset tasaiseksi tahnaksi esim. monitoimikoneessa. Säädä kastikeen paksuutta veden avulla.
Lusikoi kastike paahdettujen perunoiden ja höyrytetyn parsakaalin kanssa, ja ripottele päälle pari rkl siemeniä. Itse laitoin lisäksi vielä korianterisilppua.
ARVONTA:
Alkaneen vuoden kunniaksi arvon yhden kappaleen The Rawsome Vegan Cookbook -kirjaa.
Kirjan reseptit eivät tosiaan ole täysin raakaa, vaan sisältö on n. 50% raakaruokia ja 50% lämpimiä ruokia. Kaikki vegaanista ja gluteenitonta, ja siis suolaista ruokaa, ei makeita herkkuja. Kirjan ohjeet ovat pääosin helppoja, nopeita ja yksinkertaisia. Joissain raakaruoissa käytetään kuivuria, mutta uunilla pärjää myös hyvin.
Kirja on luonnollisesti englanniksi, mutta yksiköt on käännetty myös millilitroiksi ja grammoiksi. Kirjassa ei ole hirveästi mitään eksoottisia raaka-aineita, aika paljon käytetyn jamssin voi hyvin korvata esim. bataatilla tai perunalla.
Osallistu arvontaan kommentoimalla aiotko tehdä tänä vuonna muutoksia ruokavalioosi, ja jos aiot niin minkälaisia. Arvonta on voimassa tämän viikon sunnuntaihin (10.1.) asti. Onnea arvontaan!
Edit: muistutan vielä anonyymeja kommentoijia että laittakaa mailiosoite, niin mahdollisen voittajan saa nopeammin kiinni, kiitos! :)
Edit2: Arvonnan voitti Jenna Hanski, onnea!
Kyllä aion tehdä. Aloitin kuntoprojektin ja 20 kiloa pitäisi saada pois myös. Kaikki herkut lähti veks ja olen siirtynyt vähähiilihydraattisempaan ruokavalioon, lisännyt kasviksia yms. kaljukeiju@gmail.com
VastaaPoistaEn mitään lupauksia ole tehnyt, mutta aijon yrittää jatkossa panostaa entistä enemmän kasvisruokaan ja luomuun sekä testailla erilaisia mehuja joululahjaksi saamallani mehustimella :)
VastaaPoistaAion lisätä kasvisruokien osuutta ja vähentää sokerin käyttöä.
VastaaPoistaEi sen enempää ja vähempää kuin sokeriton vuosi :) Joissain asioissa ehdottomuus on ainoa tapa hyvän olon saavuttamiseen ja mulla se lukemattomien epäonnisten rajoitusyritysten jälkeen näyttää olevan sokeri.
VastaaPoistaMutta nam, kuulostaapa tuo resepti hyvältä!
mytty83@gmail.com
Samalla linjalla mennään kuin muutama vuosi on menty, eli sopivasti raakaruokaa, paljon marjoja ja kasviksia, kasvisruokaa (kalan sallin pienissä määrin), gluteenitonta ja sokeritonta suosien. Yksi herkkupäivä viikossa, niin ei pääse himo sokeriin ylitsepääsemättömäksi ;).
VastaaPoistaKiitos paljon tästä blogista! Olen montaa reseptiä kokeillut ja modannut. Toimii :).
Sokeriton linja jatkukoon. Kasvisten käyttöä pitäisi monipuolistaa ja lisätä. :)
VastaaPoistaJa ylläolevaa reseptiä pitää kyllä kokeilla!
Hyvänmakuisesta ja terveellisestä ruoasta olen ollut kiinnostunut jo vuosia, sillä linjalla edelleen mennään :) Kunnon lounaisiin panostaminen voisi olla yksi tavoite.
VastaaPoista- Emilia, emirembegal (at) gmail.com
Voi kun kuulostaa ja näyttää hyvältä! Olen kasvissyöjä, mutta voisin kyllä ehdottomasti syödä vieläkin terveellisemminkin ja jättää herkkuja vähemmälle :)
VastaaPoistaameliarose211@gmail.com
En tehnyt mitään lupauksia, mutta sallivampi ote ruokailuun terveessä määrin olisi hyvä saavuttaa. :) oonasallamaaria@gmail.com
VastaaPoistaKyllä aion! Lopettaa/vähentää huomattavasti valkoisen sokerin käyttöä. Puoli vuotta jo menty gluteenittomalla ruokavaliolla selittämättömien vatsaoireiden vuoksi ja olo on erittäin hyvä :)
VastaaPoistaAiiiii kuinka ihanan näköinen annos! Tuo kirja sopisi erinomaisesti ruokakirjakokoelmaani, joten osallistun arvontaan! veikeaverso@gmail.com
VastaaPoistaTammikuuni on jälleen sokeriton, valkojauhoton, sipsitön ja kaljatonkin :D Eli monet turhat jutut jäävät nyt ainakin hetkeksi pois.
Oijoi sipsitön/nachoton/popcorniton vois tehdä mulle tiukkaa! :D
PoistaNam! Kiitos reseptistä, menee ehdottomasti kokeiluun. Kirja tulisi oikein hyvään saumaan, sillä olen tarkentamassa ruokavaliotani lisää hyvän olon suuntaan. Olen ollut 3,5 vuotta "paleoish" ruokavaliolla - nykyisin lähinnä gluteeniton ja maidoton. Tässä välissä ollut kaikenlaista ja nyt suuntaviivana hyvä olo antaen kehon valita syötävä. Liikoja nipottamatta. :) "What would someone who loves themselves do?"
VastaaPoistaAijon tehdä muutoksia! Tänä vuonna alkaa matkani kohti vegaanista ruokavaliota, muutos kerrallaan, ensimmäisenä aijon luopua maitotuotteista ja vähentää lihaa :)
VastaaPoistamillazz.p@gmail.com
Jatkan maitotuotteiden ja sokerin käytön vähentämistä.
VastaaPoistaLauraa.lin@hotmail.com
Mitään hirveen kummallista en aio tehdä. Vanhalla hyvällä mennään. Vettä olen tosin päättänyt juoda enemmän
VastaaPoistaHelip
Salo.heli@hotmail.fi
Operaatio maidon vähentäminen on meneillään. Teen kanssa olen nyt juonut makeuttamatonta mantelijuomaa, toimii erinomaisesti! Olen myös opetellut tekemään uusia kasvisruokia.
VastaaPoistaAjattelin gluteenitonta ruokavaliota. Olen huomannut todella hyväksi, kun ärtyvästä suolesta kärsin. Muutenkin koitan syödä omalle suolistolle sopivia tuotteita.
VastaaPoistataru.e.a.tukiainen@hotmail.fi
Siirryin jo viime vuoden puolella enemmän kasvisruokiin ja ajattelin tänä vuonna jatkaa siihen panostamista vaikka ihan vegaaniksi tuskin ryhdyn. kata10.11@hotmail.com
VastaaPoistaOnhan niitä parantamisen paikkoja. Syön vielä munia, kalaa ja himpun verran maitotuotteita, mutta yritän vähentää niistäkin. Vegaanihaasteen otin osittain vastaan, lähinnä tarkastelen nyt, miten vaikeaksi menisi, kun on viljaton. Tulen ainakin lisäämään kasvispainoitteista ruokaa ja opettelen taas kokkaamaan itse ruokaa enemmän satokauden ja lähiruoan huomioiden.
VastaaPoistatalviuninalle(at)gmail.com
Aion vähentää valkoisen sokerin minimiin ja kokeilla rohkeammin uusia kasviksia :) essi.porkka@gmail.com
VastaaPoistaolen vegaani ja urheilija, mutta aion syödä energiatiiviimmin ja useammin :)
VastaaPoistaEn muuta mitään radikaalisti. Syön sellaista ruokaa, josta tulee henkisesti ja fyysisesti hyvä olo. Tämä yleensä tarkoittaa kasvisvoittoista ja monipuolista ruokaa :-)
VastaaPoistaSara.murmann@hotmail.com
Mitään suurempia muutoksia en aio tehdä. Aion syödä sellaista ruokaa jota tekee mieli ja josta kroppakin tykkää:) pyrin kuitenkin elämään yhä vegaanisemmin ja suosimaan enemmän luomua!
VastaaPoistahelena.rautakoski@gmail.com
Mun lupaus itselleni on hiukan erilainen mutta itselleni tarpeellinen. Yritän opetella pureskelemaan ruoan huolellisesti. Niin usein tulee vaan hotkittua joten tähän täytyy keskittyä että tulee tavaksi
VastaaPoistaTämä onkin muuten aika hyvä huomio, tässä olisi parannettavaa myös minulla.
PoistaKyllä teen muutoksia, pienennän annoskokoja, ja kevennän ja järkevöitän syömistäni. Kiloja on saatava tippumaan, joten ylimääräiset herkutkin jätän lähes kokonaan pois.
VastaaPoistanetteri@gmail.com
Jatkan samoilla linjoilla kuin viime vuonna, eli vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Tarkoitus tänä vuonna on tutustua lisää erilaisiin kasviksiin, eikä jumittaa aina samoissa :)
VastaaPoistatiinatsi@hotmail.com
En lupaa isoja muutoksia, enkä näe niille juuri nyt tarvettakaan, mutta tilanne toki voi muuttua :) Vähän vähemmän herkkuja ja säästeliämpää elämää. Ehkä enemmän mehusutusta ja entistäkin vähemmän prosessoitua ruokaa.
VastaaPoistateeasi(at)gmail.com
Tää olisi ihan loisto-opus, sillä uuden vuoden "lupauksena" minulla on aikomus laajentaa arkiruokien (lounaiden ja päivällisten) repertuaaria. Liian usein kuin jumittuu niihin samoihin, jo tuttuihin kokkailuihin, ja samaa safkaa tulee syötyä sitten aika usein.
VastaaPoistariikka.s.turunen a gmail.com
Enpä taida tehdä mitään sen kummempia muutoksia... ;)
VastaaPoistaOlen ollut nyt reilun kuukauden ns. eliminaatioruokavaliolla ja sen myötä olen oivaltanut merkittäviä asioita siitä, mitä minun kannattaa syödä pitääkseni suolistoni kunnossa. Aion siis ottaa tästä ns.parhaat palat päältä ja kovasti toivon voivani palauttaa rakastamani kauran takaisin. Hankintalistalla on myös monitoimikone jolla pystyn tekemään kaikkia ihania ruokia, kuten tässäkin ohjeessa tuo porkkanakastike.
VastaaPoistaMuutoksia ei sinällään tarvitse tehdä, mutta hiukan tiukempaa kuria voisi pitää, tulee vähän liikaa herkuttelupäiviä viikkoon ;)
VastaaPoistaTarvetta ruokailutottumusten muutokseen ei ole, mutta voisin kokeilla enemmän uusia reseptejä. Nälkäisenä tulee koottua nopeasti valmistuvia ruokaisia salaatteja joka on aina hyvä vaihtoehto, mutta voisi ennakoida nälkää jo hiukan etukäteen tai tehdä ruokaa valmiiksi jopa edellisenä päivänä. Keitot on siinä hyvä vaihtoehto, sillä usein ne ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä ja on helppo lämmittää kattilassa pienempi satsi. Muiden ruokien lämmitys tuottaa välillä päänvaivaa, jos ei halua käyttää mikroa. Usein syönkin seuraavana päivänä ruoan kylmänä, mutta näin talvipakkasilla tekee usein mieli lämmintä. Olen ratkaissut asian välillä niin, että juon lämmintä teetä kylmän ruoan kanssa. Olen seurannut This Rawsome Vegan Life -blogia jo pitkään ja tykkään tosi paljon Emilyn resepteistä. Tämä olisi toivekirja hyvää ruokaa diggailevan semiraakailijan hyllyyn!! jonna@indictus.com
VastaaPoistaPerusrunko on ruokavaliossani hyvällä mallilla, mutta pientä viilausta toki tuli luvattua :) Eli TURHAT pois, mahdollisimman puhdasta ja ravintorikasta ruokaa. Ei varsinaista dieettiä, mutta fiksuja valintoja :)
VastaaPoistaSuunnitelmissa on lihan vähentäminen ja papujen, linssien yms. käytön opettelua. Ainahan sitä saisi sokeriakin vähentää ja opetella monipuolisia arkiruokia :) rusinasoppa@hotmail.com
VastaaPoistaVegaaniruokaan siirryin jo viime vuoden puolella mutta lupaus on enemmän raakaruokaa ja vähintään yksi uusi vegeresepti kokeiltava viikossa!
VastaaPoistaSofiasiren@hotmail.com
En oikeastaan ole ajatellut mitään sen suurempia muutoksia tehdä. Lähinnä yritän jatkaa punaisen lihan ja kanan välttelyä ja yrittää nimenomaan siksi, että mulla on ollut hieman ongelmia korvaavien ruokien kanssa mun todellä herkän vatsan kanssa. Mutta katsellaan ja jatketaan uusien mahdollisuuksien etsimistä :) Muutoksia ei siis juurikaan ole tiedossa, sillä suurimmat sellaiset on tehty jo aiemmin. Alkoholin käyttöä meinasin kyllä hiukan vähentää, vaikkei se tähänkään asti ole kovin suuressa roolissa elämässäni ollut :)
VastaaPoistazzzzippie@gmail.com
Minulla alkoi nyt sokeriton ja vehnätön ruokavalio. Katsotaan kuinka kauan pysyn ruodussa, mutta ihanasta keittokirjasta olisi varmaan hyötyä ;-) chantalfin2013(at)yahoo.com.
VastaaPoistaRuokavalioon en tee nyt muutoksia, olen ollut päälle vuoden vegaanina ja tässä ajattelin pysyä. Vuoden lopussa tuli kyllä ehkä herkuteltua, niin terveellisempi ruokavalio on nyt ohjelmassa. cashew@hotmail.fi
VastaaPoistaAion tänä vuonna opetella syömään tarpeeksi, varsinkin hiilareita, jotta saisin painoa nostettua ja massaa lisättyä. Myös herkkuja ajattelin sallia itselleni enemmän, eli aika vastakkaisella linjalla mennään kun mitä useimmat ruokavalion muuttajat :-D Sitten kun ruokaa tulee syötyä tarpeeksi, haluun pikkuhiljaa siirtyä kasvispainnotteiseen ruokavalioon.
VastaaPoistakatariina.alasentie@live.com
En usko että kovin suuria muutoksia teen ruokavaliooni, mutta kiinnostaisi tutkia ja kokeilla ayervada-ruokavaliota ainakin hetki. Kaisajohannatuominen@gmail.com
VastaaPoistaJep, aion jatkaa entisellä linjalla; muokkaan ruokavaliotani hitaasti (mutta varmasti) parempaan suuntaan. En tee liikaa muutoksia kerralla enkä vaadi itseltäni täydellisyyttä.
VastaaPoistaPäätin siirtyä vegaaniseen ruokavalioon syksyllä ja näin on kyllä ollut tosi hyvä. Yritän kuitenkin lisätä vihreiden vihanneksien määrää ruokavaliossani, niitä tulee syötyä liian vähän! jenna.hanski@gmail.com
VastaaPoistaAion tehdä hitaita muutoksia. :) Karkit ovat jääneet jo pois, alkuvuodesta on vuorossa muut sokerit.
VastaaPoistahippohiiri at gmail.com
Ruokavalioni on pääosin terveellinen, mutta tavoitteeni tälle vuodelle olisi lisätä vihannesten määrää ruokavaliossani! Yritän myös pikkuhiljaa mennä vegaaniin suuntaan, nyt pidänkin viikon kokeilua vegaanilla ruokavaliolla. Tähän asti on mennyt erinomaisesti!
VastaaPoistaYritän käyttää enemmän lähiseudun kasviksia ruoanlaitossani. Kirjasta saisi varmaan hyviä vihjeitä miten?
VastaaPoistakarhuoja@gmail.com
Pyrin kokkaamaan käyttäen enemmän kasviksia.
VastaaPoistavaatehuttuja(@)gmail.com
Ryhdyin viime keväänä vegaaniksi ja samaan aikaan sokeriherkkujen syönti loppui lähes kokonaan. Olen ollut ruokavaliooni tyytyväinen ja suuria muutoksia en tänä vuonna aio tehdä, hampurilaisia tulen luultavasti syömään viime vuotta enemmän sillä sain vähän aikaa sitten lahjaksi Planeetan parhaat vegepurilaiset-kirjan!
VastaaPoista-Olga
olgasofia@suomi24.fi
Syön jo nyt omasta mielestäni tosi terveellisesti mutta ajattelin vähentää lihan lihan syöntiä vielä enemmän. AiOn pitää 2-3 kasvispäivää viikossa. Tuo kirja olisi kyllä mukavalisä keittokirja kokoelmaan :)
VastaaPoistaAion jatkaa samalla linjalla kuin aiemminkin. Tuntuu, että viime vuoden aikana opin syömään säännöllisesti ja herkuttelemaan kohtuudella. Vähempikin sokeri riittää nykyisin (en voi uskoa, että minä, the Sokerihiiri, sanon noin!! �� syön tosi terveellisesti (rakastan salaatteja, kasviksia, kalaa) ja liikunkin paljon, olen hoikka...mutta sokeri ja erityisesti irtokarkit ovat olleet paheeni. Olen kuitenkin nyt mukavassa tasapainossa ruokieni suhteen. Edes joka viikko ei tarvitse hakea herkkupussukkaa, samaan malliin siis aion jatkaa :) sinipit@gmail.com
VastaaPoistaAjattelin vähentää varsinkin punaisen lihan syömistä ja lisätä kasvisten käyttöä. Lisäksi syön aivan liian usein makeisia, joten yritän vähentää sitäkin.
VastaaPoistamariah-79@suomi24.fi
Kiva arvonta! Ehkä tuota suklaan syöntiä voisi hieman vähentää, mutta aika rennolla linjalla jatkan edelleen :) myymeri@hotmail.com
VastaaPoistaYritän vähentää leivän syöntiä. Muuten jatkan samaan malliin: yleensä syönkin todella paljon kasviksia ja salaatteja. leena.kaasila@arkjr.fi
VastaaPoistaSyön paljon salaatteja ja vihanneksia, sekä proteiininlähteistä kalaa, joten perusruokien suhteen ei ole petrattavaa. Sokeria yritän vältellä ja panostaa laadukkaaseen ruokaan ja säännölliseen syömiseen, niin hyvin menee :) speuhkur@hotmail.com
VastaaPoistaMielenkiintoisen oloinen kirja, mielelläni lukisin :) Karkki on paheeni, joten sitä vähemmän. Muuten meidän perheessä syödäänkin melko terveellistä ja monipuolista ruokaa. VirtaHenna@gmail.com
VastaaPoistaSuurempiin muutoksiin ei ole tarvetta. Tietty hieman vähemmän voisi kahvileipää syödä, mutta en aio ottaa siitäkään stressiä! paivi.pitkanen5@luukku.com
VastaaPoistaIsoille muutoksille ei ole mielestäni tarvetta, mutta aina sitä voi hieman terveellisemmin ja paremmin yrittää syödä. Onneksi rakastan ruokaisia salaatteja ja kasviksia kaikissa muodoissaan :) Herkkujakin voi sitten silloin tällöin nautiskella! Sini.Pitkanen@student.oulu.fi
VastaaPoistaVähennän runsaasti lihan syöntiä!
VastaaPoistammyheartishere@gmail.com
Minulla on nyt jo niin paljon karsittuja juttuja (punainen liha, sokeri, rasva, valkoiset viljat), että jatkan samalla linjalla kuin aiemmin. Uusia kasviksia aion tietysti kokeilla, ja hedelmiä. lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaMeillä alkoi miehen aloitteesta koko perheellä lihattomat 100 päivää. Itse olen syönyt harvoin enää lihaa. Enemmän aion tutustua kasvipohjaisiin maidon korvikkeisiin tänä vuonna :) ...ja totutella kookoksen makuun :D
VastaaPoistaTarpeeksi ruokaa, että jaksaa paremmin treeneissä ja enemmän kokeiluja keittiössä! tuomisto.noora@gmail.com
VastaaPoistaEi ole suuria muutoksia tiedossa, ehkä sokerin syöntiä voisin vähentää, sekä turhaa napostelua. jonna.nykanen(at)gmail.com
VastaaPoista