sunnuntai 30. syyskuuta 2018

2 x SYYSSALAATTI: RAIKAS & PAAHTEINEN (VEGAANINEN, GF)


Jos ajattelit että salaatit ovat vain kesäruokaa, olet väärässä. Mielestäni salaatteja voi mainiosti syödä vaikka vuoden ympäri, kunhan vähän vaihtelee raaka-aineita sesongin mukaan. Paahtaminen toimii myös hyvin silloin, kun raaka-aineet eivät ole ihan tuoreimmillaan.

Nämä kaksi salaattia tein illanistujaisiin muutama viikko sitten. Tarkoituksena oli ensin tehdä pari salaattia kirjastani, mutta jotenkin sitä aina haluaa kokeilla uutta, joten nämä syntyivät improvisoiden. Tosin jotain elementtejä (kuten harissamantelit) nappasin suoraan kirjasta.

Testailin samalla muutamia eri kasvijogurtteja toisen salaatin kastikkeeseen. Omiksi suosikeikseni nousivat Happy Cocon maustamaton kookosjogurtti ja Alpron Go On maustamaton soijajogurtti. Näissä molemmissa on tarpeeksi paksu rakenne ja aavistuksen hapan maku, joka vastaa aika hyvin turkkilaista jogurttia. Tosin täytyy todeta että ainoastaan kookosjogurtti on sellainen mitä tykkään syödä ihan sellaisenaankin, soijajogurtissa on oma sivumakunsa mikä ei ole niin mieleeni. Mutta ruoanlaitossa sekin on ihan pätevä kun mukaan tulee muista mausteita.

Joka tapauksessa, alla ohjeet molempiin salaatteihin->


Raikas syyssalaatti

2 kotimaista omenaa
2 päärynää
ruukku (tai kaksi) romainesalaattia
1/2 dl kuivattuja karpaloita
1/2 dl kurpitsansiemeniä

2 rkl paksua, maustamatonta kasvijogurttia 
1 tl dijonsinappia
1 tl sitruunaa 
1/2 tl kookosnektaria tai vastaavaa
suolaa

Leikkaa hedelmät kuutioiksi ja revi salaatti pienemmäksi paloiksi.

Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Kokoa kaikki salaatin ainekset kulhoon ja sekoita kastike joukkoon. Ripottele lopuksi päälle halutessa esim. chia- tai pellavansiemeniä.


Paahteinen syyssalaatti

2–3 paprikaa
1 dl kuorellisia manteleita
1 tl harissatahnaa
pussillinen lehtikaalia
1 paketti vihreitä linssejä (keitettyjä)
aurinkokuivattuja tomaatteja

Leikkaa paprikat paprikat paloiksi, ripottele päälle hieman öljyä + suolaa ja paahda leivinpaperin päällä 200-asteessa n. 30 minuuttia.

Laita mantelit likoamaan veteen n. 10 minuutiksi. Kuivaa ne sen jälkeen ja kierittele harissatahnassa.
Paahda samalla pellillä paprikoiden kanssa n. 6–8 minuuttia (sekoittele välillä).

Riivi lehtikaalin lehdet ruodosta, laita ne kulhoon ja lisää pari rkl oliiviöljyä + suolaa. Hiero lehtiä sormin muutaman minuutin ajan kunnes ne ovat pehmeitä ja kitkerä maku on poistunut.

Huuhdo linssit ja leikkaa tomaatit pienemmäksi. Yhdistä kaikki salaatin ainekset. Mukaan voi sekoittaa vielä noin teelusikallisen omenaviinietikkaa, joka korostaa paprikan ja tomaatin makua.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig