Kaupallinen yhteistyö Suomen Blogimedian ja Kikkomanin kanssa.
Oletko sinäkin jumittunut käyttämään soijakastiketta lähinnä wokeissa ja muissa aasialaistyyppisissä ruoissa? Ja jos kokkailet aasialaista harvoin, yksi purkki saattaa lojua kaapin perällä vuosikaudet kunnes se pitää heittää puoliksi käytettynä pois.
Soijakastike on kuitenkin huomattavasti mainettaan monipuolisempi tapaus, joten kannattaa kokeilla sitä ennakkoluulottomasti myös muissa ruoissa. Itse maustan sillä esimerkiksi usein kirkasliemisiä keittoja ja välillä lorautan sitä myös dippikastikkeeseen. Samalla se korvaa kätevästi suolan.
Kenties hieman yllättäen soijakastike sopii erinomaisesti myös salaatinkastikkeen yhdeksi raaka-aineeksi tuoden siihen oman makuvivahteensa.
Innostuin kokeilemaan soijalla maustettua salaatinkastiketta kahdessa vähän erityyppisessä yhteydessä. Rapean ruokaisa tofusalaatti sai seurakseen paahteisen seesam-soija-salaatinkastikkeen. Ja periaatteessa aika yksinkertainen feta-vihersalaatti piristyi raikkaalla sitrus-soija-salaatinkastikkeella.
Soijakastike on kuitenkin huomattavasti mainettaan monipuolisempi tapaus, joten kannattaa kokeilla sitä ennakkoluulottomasti myös muissa ruoissa. Itse maustan sillä esimerkiksi usein kirkasliemisiä keittoja ja välillä lorautan sitä myös dippikastikkeeseen. Samalla se korvaa kätevästi suolan.
Kenties hieman yllättäen soijakastike sopii erinomaisesti myös salaatinkastikkeen yhdeksi raaka-aineeksi tuoden siihen oman makuvivahteensa.
Innostuin kokeilemaan soijalla maustettua salaatinkastiketta kahdessa vähän erityyppisessä yhteydessä. Rapean ruokaisa tofusalaatti sai seurakseen paahteisen seesam-soija-salaatinkastikkeen. Ja periaatteessa aika yksinkertainen feta-vihersalaatti piristyi raikkaalla sitrus-soija-salaatinkastikkeella.
Vaikka soijakastikkeen valmistuksessa käytetään perinteisesti vehnää, pilkkoutuu se fermentoitumisen aikana niin, että lopputulosta voi kutsua gluteenittomaksi. Erittäin vehnäherkät saattaavat saada silti tästäkin oireita, ja tällöin on parempi valita tuote jonka valmistuksessa ei ole käytetty ollenkaan vehnää.
Kikkomanilta näitä löytyy kaksi: japanilaiseen tyyliin valmistettu gluteeniton soijakastike eli tamari-soijakastike, ja gluteeniton teriyaki-marinadi. Tamarikastike maistuu käytännössä täsmälleen samalle kuin tavallinen soijakastike, joten resepteissä voi käyttää kumpaa vain.
Feta-vihersalaatti
useampi kourallinen vihreitä, esim. babypinaattia, rucolaa, punamangoldia
1/2 kurkku
1/2 punasipuli
n. 100 g vuohenmaitofetaa
halutessa: kuorittuja hampunsiemeniä
Sitrus-soijakastike
2 rkl oliiivöljyä
2 rkl appelsiinimehua
2 rkl sitruunanmehua
1 rkl Kikkoman tamari- tai soijakastiketta
1 tl dijonia
1–2 tl hunajaa tai muuta nestemäistä makeutusta
Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipuli ja leikkaa suikaleiksi.
Vispaa kastikkeen kaikki ainekset yhteen. Maista ja lisää makeutusta halutessa.
Sekoita kastike vihreiden lehtien, kurkkuviipaleiden ja sipulin kanssa, ja murustele lopuksi feta sekaan. Vinkki: jos et pidä täysin raa'asta sipulista, anna salaatin marinoitua viileässä noin puolisen tuntia jolloin sipulin maku pehmenee. Viimeistele annos esimerkiksi kuorituilla hampunsiemenillä. Tarjoile salaatti vaikkapa lisukkeena.
Tofusalaatti
paketti marinoitua tofua
2 rkl Kikkoman tamari- tai soijakastiketta
2 rkl maissijauhoja tai -tärkkelystä
1 tl vettä
öljyä paistamiseen
muutama varsi lehtikaalia
muutama varsi lehtikaalia
palanen punakaalia
1–2 porkkanaa
avokado
halutessa: seesaminsiemeniä
Painele tofusta ylimääräiset nesteet pois: parhaiten tämä onnistuu leikkaamalla tofukuutio pitkittäin kolmeen osaan, laittamalla tofulaatat talouspapereiden väliin ja päälle jotain painavaa kuten esim. leikkuulaudan. Anna nesteiden imeytyä tofusta pois noin puolen tunnin ajan ja vaihda välillä talouspaperit uusiin (esim. 10 min välein).
Leikkaa tofu kolmioiksi. Sekoita soija, maissijauho ja vesi, ja kierittele kolmiot tahnamaisessa seoksessa. Tahnaa pitäisi riittää n. 12–14 tofukolmioon. Paista tofupaloja pannulla öljyssä muutama minuutti per puoli, kunnes pinta on hieman ruskistunut.
Riivi lehtikaalin lehdet varresta ja revi ne pienemmiksi paloiksi. Leikkaa punakaali ohuiksi siivuiksi. Kuori porkkana ja vuole siitä kuorimaveitsellä ohuita siivuja. Siivuta avokado.
Riivi lehtikaalin lehdet varresta ja revi ne pienemmiksi paloiksi. Leikkaa punakaali ohuiksi siivuiksi. Kuori porkkana ja vuole siitä kuorimaveitsellä ohuita siivuja. Siivuta avokado.
Seesam-soijakastike
1 rkl Kikkoman tamari- tai soijakastiketta
1 rkl riisi- tai omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl seesamöljyä
1–2 tl nestemäistä makeutusta
1/2 tl chilikastiketta
Vispaa kastikkeen kaikki ainekset yhteen. Maista ja lisää makeutusta ja/tai chilikastiketta halutessa.
Ota noin ruokalusikallinen kastiketta sivuun ja sekoita loput lehtikaalin, punakaalin ja porkkanan kanssa. Asettele salaattiin avokado ja tofukuutiot. Valuta päälle sivuun otettu kastikkeenloppu. Viimeistele annos seesaminsiemenillä.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti