tiistai 26. syyskuuta 2017

MAC'N'CHEESE ILMAN MAITOA, JUUSTOA JA VEHNÄÄ (GF, V)


Eli mitä jää jäljelle jos jenkkiklassikko mac'n'cheese:stä otetaan melkeinpä ne oleellisemmat ainesosat pois?

Joku puristi siellä saattaa älähtää, mutta mielestäni tästä versiosta tuli oikein herkullinen! Maku on tietyllä tavalla edelleen kermaisen juustoinen, ja ähkykin on mahdollista saavuttaa, vaikka tämä ohje alkuperäistä terveellisempi onkin.

Avainasemassa tässä reseptissä on yllättäjä – nimittäin kurpitsa! Myskikurpitsan kun paahtaa ja vetää soseeksi, saadaan mainio perusta useampaankin reseptiin, alkaen peruskurpitsakeitosta erilaisiin kakkuihin, ja myös juustomaiseen kastikkeeseen. Joissain hypermarketeissa saattaa kurpitsasosetta olla myynnissä myös valmiiksi tölkitettynä (canned pumpkin pure, tämä tuntuu olevan myös yksi jenkkikeittiön kulmakiviä).

Kurpitsasoseen valmistaminen ei ole ollenkaan niin vaikea juttu miltä se ensin saattaa kuulostaa, halkaiset kasviksen vain puoliksi ja paahdat sen. Ja koska kypsä kurpitsanliha irtoaa näppärästi kuoresta lusikoimalla, hankalan kuorimisvaiheen voi unohtaa.

Tein ohjeesta vegaanisen käyttämällä ravintohiivahiutaleita. Ei-vegaaniseen versioon voi tilalle laittaa esim. raastettua parmesaania. Ja pastana voi tietysti käyttää myös mitä vaan tavallista pastaa mikäli vehnä sopii omaan ruokavalioon.


Vegaaninen mac'n'cheese (2 annosta)

(gluteenitonta) pastaa, 2–3 dl per syöjä 
(käytin Urtekramin riisijauhoista tehtyä penneä)

2 1/2 dl kurpitsasosetta*
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl savupaprikaa
1/2 tl kurkumaa
1/2 dl kookoskermaa
n. 2 rkl ravintohiivahiutaleita
suolaa

*Soseen valmistus: leikkaa 1 myrskikurpitsa pitkittäin kahtia, ja laita puolikkaat leivinpaperilla päällystetylle levylle leikkauspinta alaspäin. Paahda 200-asteessa n. 45 minuuttia, tai kunnes kurpitsanliha on kunnolla pehmennyt. Kaavi siemenet pois, lusikoi loppu kurpitsa esim. blenderiin tai monitoimikoneeseen, ja aja sileäksi. Yhdestä isosta kurpitsasta tulee n. 5 dl sosetta, joten sitä voi hyvin hyödyntää muuhunkin tai esim. pakastaa.

Valmista pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet pienemmäksi. Laita kattilaan reilu lusikallinen öljyä ja kuullota sipuleita keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää savupaprika ja kurkuma, ja sekoittele vielä minuutin pari.

Lisää kattilaan kurpitsasose, kookoskerma, ravintohiivahiutaleet ja tilkka vettä (n. 2 rkl). Lämmitä seos kuumaksi ja mausta suolalla. Maista ja lisää esim. ravintohiivaa jos siltä tuntuu. Kaada kaikki ainekset esim. blenderiin tai monitoimikoneeseen, ja aja sileäksi.

Sekoita kastike valmiin pastan kanssa ja ripottele päälle halutessasi tuoreyrttejä (esim. timjamia tai lehtipersiljaa). Tarjoile ruoka heti lämpimänä.

SHARE:

6 kommenttia

  1. Just eilen Australian MasterChefiä katsoessa mietin miten tällainen vesrio onnistuisi. Nyt ei tarvii lähtee itse testaan, tämä vaikuttaa erittäin oivalta reseptiltä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut tämähän osui sitten hyvään saumaan! Siitä on tosi kauan kun olen viimeksi maistanut sitä originaaliversiota, mutta tässä on kivasti kyllä samaa makumaailmaa, jos nyt ei venyvää juustoa olekaan :)

      Poista
  2. Näyttää aivan uskomattoman herkulliselta! Olen kerran maistanut alkuperäistä versiota, eikä se ollut yllätyksekseni juurikaan mieleeni, mutta tämä puolestaan houkuttelee kokeilemaan, joten pistänpä kurpitsaa ostoslistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kurpitsaa kannattaa muutenkin käyttää nyt kaikkeen mahdolliseen kun se on sesongissa ja edullisimmillaan :)

      Poista
  3. Siis tämä oli täydellistä kikhernespagetin kanssa! :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig