perjantai 23. syyskuuta 2016

VARTIN SYYSSALAATTI: PAAHDETTUJA LUUMUJA & VUOHENJUUSTOA


Sain mielestäni erinomaisen ja sesonkiin sopivan raaka-aineidean salaattiin: uunissa paahdettuja ja kevyesti karamellisoituja luumuja! Eikun googlettelemaan paahto-ohjeita.

Hakutuloksissa aika pian tuli vastaan tutunoloinen ohje. Jaa olenkin paahtanut luumuja jo aiemmin, itseasiassa alle vuosi sitten. Hyvinpä taas muisti pelaa..

No aiemmassa ohjeessa luumut tarjoillaan enemmän jälkiruokamaiseen tyyliin, joten suolaisen version kehtaa postata, vaikka vähän toistoa onkin. Ja kehoitan ehdottomasti kokeilemaan makeanhappamia luumuja vuohenjuuston kanssa, mikä makuliitto!

Salaatin rapeasta osiosta vastaavat suolaisen tahmeat manteli-kurpitsansiemenmöykyt. Ja koko komeus on valmista noin vartissa, ei paha!

Salaatti paahdetuista luumuista ja vuohenjuustosta (1 iso annos)

5 kpl isoja luumuja
kookossokeria

kiekko vuohenjuustoa
vihreitä: esim. rucolaa, vuonankaalia ja punamangoldia
n. 1/2 dl manteleita
pari rkl kurpitsansiemeniä
hunajaa
suolaa

Leikkaa luumut kahtia, poista kivet ja asettele paistoastiaan leikkuupinta ylöspäin. Ripottele jokaisen puolikkaan päälle hieman kookossokeria. Paahda 200-asteessa noin 10 minuuttia (pari minuuttia vähemmän jos luumut ovat todella kypsiä).

Pilko manteleita hieman pienemmäksi ja paahda niitä kurpitsansiementen kanssa kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes pintaan tulee hieman väriä (varo etteivät pääse palamaan). Lisää pannulle loraus hunajaa tai esim. kookossiirappia ja rouhaisu suolaa, ja sekoittele nopeasti sekaisin. Nosta massa pannulta esimerkiksi lautaselle ja levitä levymäiseksi. Murra jäähtynyt levy pienemmiksi paloiksi.

Revi lautaselle salaatinlehtiä ja vuohenjuustoa, nosta joukkoon paahtuneet luumunpuolikkaat, ja ripottele päälle manteli-kurpitsansiemenmöykyt. Salaatti ei välttämättä kaipaa sen ihmeellisempää kastiketta, mutta halutessa voit lorauttaa päälle varovasti hieman balsamicoa.


PS. Suomen Blogimedia toteuttaa parhaillaan lukijatutkimusta, johon voit osallistua oikeassa yläreunassa olevasta bannerista. Olisi mukavaa jos Syötävän hyvän lukijatkin kävisivät vähän klikkailemassa vastauksia pariin kysymykseen. :) Kaikkien vastaajien kesken arvotaan kaksi 100 euron Iittalan lahjakorttia. 
SHARE:

27 kommenttia

  1. Mitkä värit! Tämä näyttää ja kuulostaa just mun tyyppiseltä kombolta: vähän suolaista, vähän makeaa, vähän hapanta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolainen + makea + hapan makumaailma sopii erinomaisesti just salaatteihin, tässä oli vielä extra-annos hapanta kiitos luumujen. :)

      Poista
  2. Nuo manteli-kurpitsansiemenmöykyt kuulostaa kuin pisteeltä i:n päällä. Ou yummy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä kannattaa nähdä vähän vaivaa noiden pähkinöiden ja siementen kanssa sen sijaan että vain heittäisi ne kaiken päälle :)

      Poista
  3. Mä tein loppukesästä samantyyppisen salaatin paahdetuilla nektariineilla. Nektariinista tuli paahtaessa ehkä vähän liiankin makea eikä se toiminutkaan vuohenjuuston kanssa niin hyvin kuin olin päässäni ajatellut. Luumusta ei ehkä tule paahtaessa yhtä makea. Ihana syyssalaatti joka tapauksessa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei mun mielestä tule niinkään makea vaan sopivan hapan, ilman tuota pientä kookossokerilisää voisi olla jopa vähän turhankin hapanta (?).

      Poista
  4. Kuulostaapa ihanalta! Luumuja ja vuohenjuustoja viimeisteltynä noilla jumalaisen kuuloisilla möykyillä. Yes please!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita möykkyjä vois kyllä melkein napostella ihan sellaisenaankin :>

      Poista
  5. Oi joi joi miten ihanan näköinen salaatti. Mun tulee tosi harvoin laitettua salaattiin luumuja, kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
  6. Hihi, sitä syö, kokkaa ja postaa niin paljon että ei voi kaikkea muistaa mitä on blogiin laittanut :D

    Upean näköinen salaatti, siis niin ihanat värit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi tietenkin kuvitella muistavansa edes viimeisen vuoden aikana postatut jutut mutta ei näköjään.. :D

      Poista
  7. Tässä on kaikki tarvittavat elementit, jotta salaatti olisi täydellinen :) Tykkään!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä mulla on taipumusta tunkea salaatteihin aika paljonkin erilaisia aineksia, mutta kyllä tällainen pelkistetympikin toimii jos on hyvin mietitty makujen balanssi. :)

      Poista
  8. Aivan ihanan näköistä. Mulla on surkea mielikuvitus salaattien kanssa. Aina kaikki muut tekee herkullisia salaatteja ja omat on ihan blaah. Tää on ehkä pakko apinoida...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta silleen just oppii kun poimii muilta hyviä ideoita. Ja vähän ajan päästä kun on enemmän kokemusta, niin ohjeita on helpompi sitten itsekin varioida. :)

      Poista
  9. Ihanan oloinen salaatti. Rakastan vuohenjuustoa ja paahdettua luumua, mutta ei olekkaan tullut mieleen niitä salaatiksi laittaa, piirakkaan kylläkin. Kiitos inspiksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa sun feta-luumutoastit inspiroi alunperin tekemään jotain luumusta, joten kiitos itsellesi takaisin! :)

      Poista
  10. Noi mantelit näyttää niin herkullisilta. Pienenellä jutulla saa salaattiinkin jotain uutta, nam!

    VastaaPoista
  11. Hah hah, juuri tuon takia pitää olla blogi eli reseptiarkisto itselleenkin. Miten sitä muuten muistaisi mitä on tullut tehtyä ja syötyä :) Kiva ohje! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ja sehän on varmaan samalla se syy miksi suurin osa ruokabloggaajista on blogiaan alkanut alunperin pitämäänkään :)

      Poista
  12. Aivan ihana blogi sinulla! Olipa hienoa että löysin tämän. Mitä ohjeita! Olen elämänmuutoksen myötä kiinnostunut kasvisruoasta. Lisäksi haluaisin välttää valkoista sokeria ja turhia viljoja. Blogista olen saanut paljon uusia ja hienoja ohjeita. Onko sinulla suositella jotakin kirjoja joissa on tällaisia ruokaohjeita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! :) Aika harvoin itse selailen ruokakirjoja, enemmän saan inspiraatiota blogeista. Mutta kotimaisista kirjoista suosittelen ainakin seuraavia: VIrpi Mikkosen Kiitos hyvää ja Kiitos hyvää pikaruokaa, ja Emmi-Liia Sjöholmin Viljaton kattaus.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Täytyy tutustua noihin kirjoihin ja tutkia muita blogeja. Karita Tykän kirjojen ohjeet tuntuivat monimutkaisilta, ainakin tässä vaiheessa.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig