torstai 29. syyskuuta 2016

PINKKI PUNAJUURIPIZZA (+VIIKUNOITA & VUOHENJUUSTOA)


Aika kreisinnäköinen pizza, eikös!

Mahtava pinkki väri syntyy hyvin yksinkertaisella kikalla: lisämäällä pohjataikinaan pieneksi silputtua punajuurta. Tein oman pohjani tattari- ja kikhernejauhoista, mutta periaatteessa samaa värjäysideaa voisi soveltaa varmaan melkeinpä mihin tahansa pitsapohjaan.

Tattarijauhot minulla oli nyt siis ensimmäistä kertaa käytössä ja ne toimivat ainakin tässä todella hyvin. Pohjaan tuli yllättävänkin hyvä ja rapea koostumus, lisäksi sitä on helppo leikata ja se pysyy hyvin kasassa. Itse punajuuri pitsapohjassa ei maistu oikeastaan ollenkaan, se tuo vain tuon kauniin värin.


Päälle halusin laittaa samaa väriteemaa jatkamaan viikunoita. Vaikka viikunoiden pitäisi parhaillaan olla sesongissa, niitä oli yllättävän vaikea löytää. Mm. eräs suuri Hkin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan valikoimasta hedelmiä ei löytynyt, piti mennä toiseen samaisen ketjun ruokakauppaan että onnisti (ja sielläkin pienessä viikunalaarissa oli alle kymmenen hedelmää pyörimässä orpona). Onko tämän vuoden sato on myöhässä vai mistä johtuu huono tarjonta..(?)

Viikuna toimi pitsassa erinomaisesti tuoden siihen aavistuksen kaivattua makeutta. Paritin sen vuohenjuuston kanssa, mutta tilalle sopisi hyvin myös esimerkiksi sinihomejuusto.

Nyt olen testannut vihreää, oranssia ja tätä punaista pohjaa (ja tietysti lukuisia vaaleita), mitäköhän sitä seuraavaksi.. :)


Punajuuripizzapohja (gluteeniton, vegaaninen)

1 pienehkö punajuuri
1 rkl chia-siemeniä (voi korvata pellavansiemenrouheella)
1 dl kikherne- eli gramjauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 dl vettä
pieni ripaus suolaa

Kuori punajuuri ja leikkaa pienemmiksi paloiksi (punajuurta ei tarvitse kypsentää). Aja monitoimikoneella pieneksi silpuksi. Lisää muut ainekset ja työstä massaa hetki, kunnes se näyttää suht sileältä. Paras väline massan työstämiseen on mielestäni monitoimikone, mutta blenderilläkin saattaa onnistua.

Levitä taikina esim. lusikalla leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille ohueksi kiekoksi. Taikina on hieman tahmaista ja ei helpoimmasta päästä levitettävä, mutta massan pitäisi riittää yhteen keskikokoiseen pizzaan. Paista 180-asteessa n.10 minuuttia. Laita täytteeksi esimerkiksi seuraavat:

Viikuna-vuohenjuustopizza

tuoreita viikunoita
pötkö vuohenjuustoa
pestoa (esim. lehtikaalipestoa)
parmesania
pinjansiemeniä
halutessa: rucolaa

Levitä pizzapohjan päälle pesto, siivuiksi leikatut vuohenjuusto ja viikunat, ja pinjansiemenet. Raasta lopuksi päälle parmesania. Myös joku paremmin sulava juusto (esim. mozzarella) käy, tosin silloin kauniinvärinen pitsapohja ei lopputuloksessa välttämättä erotu niin hyvin. Paista uunissa vielä n. 5–10 minuuttia, tai kunnes pitsa on reunoilta rapea. Revi lopuksi päälle hieman rucolaa.


Idea pohjaan hieman sovellettuna Rainbow Nourishments -blogista.
SHARE:

40 kommenttia

  1. Viikunat ja vuohenjuusto pitsassa! Mulla on yleisiä yhdistelmiä kylmäsavulohi-smetana ja ilmakuivattu kinkku-rucola, mutta tää on nyt kokeiltava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseki testasin nyt ensimmäistä kertaa kyseistä yhdistelmää mutta oli kyllä yllättävänkin toimiva!

      Poista
  2. Kiva löytää hieman erilainen pizzapohjaresepti. Tuo punajuuri on hyvin käyttökelpoinen vaikka halloween-leivonnassa :) Kauniin punaista vaikka kakkupohjiin tai muihin tarjottaviin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makeissa leivonnaisissa varmasti myös tosi hienon näköinen! Punaisista leivonnaisista tulee ensimmäisenä mieleen red velvet cake, mutta niin intensiiviseen väriin tarvitaan varmaan jo jotain väriaineita..

      Poista
  3. Kreisin ihana! Niin herkulliset täytteetkin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Pesto tosin näytti paistamisen jälkeen vähän sammalemaiselta.. :D Maku onneksi kohdillaan.

      Poista
  4. Onko chiasiemenet "liimaamassa" jauhot yhteen? Voisiko käyttää psylliumia? Aika huonosti minustakin viikunoita, ei kovin kauniita edes, mutta ihania ovat.
    Kauniit värit tässä pizzassa ja varmasti hyvää! Oletko kokeillut kvinoajauhoja, heräteostos, en ole vielä testannut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo chia toimii sidosaineena ja luulen että psyllium käy myös hyvin. Ja olen testannut myös kvinoaa, en tosin valmiina jauhona vaan ihan jauhamalla liotettuja siemeniä :) Täältä voi lukea lisää: http://syotava.blogspot.fi/2016/04/viljaton-pizzapohja-kvinoasta-paalla-mm.html

      Poista
  5. Viikunat pizzatäytteenä on vinkeä juttu. Nyt ne olivat kaupassa suht hyvän näköisiäkin eivätkä älyttömän hintaisiakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni kävi vielä niinkin että kun viimein sain niitä viikunoita ostettua, kerkes osa mennä parin vuorokauden sisällä ihan homeeseen, kumma juttu! Mutta kauppojen välillä on kyllä paljon eroa yksittäisten tuotteiden laadussa ja valikoimassa, ja mulle osui varmaan vielä joku maanantaierä kohdalle.

      Poista
  6. Mielettömän upeet värit! Ja maut kans. Jäin ihan koukkuun viikunoihin äskeisellä Espanjan reissulla. Olivat niin makeita, ihanan makuisia. Sopivat kyllä vuohenjuuston kanssa ihan älyttömän hyvin yhteen.

    VastaaPoista
  7. Tämä on kyllä ihan väriterapiaa!!

    VastaaPoista
  8. Nam! Punajuuri, viikuna ja vuohenjuusto on takuuvarma herkkuyhdistelmä! Tätä pohjaa täytyy kyllä testata. Mullakin on ollut ties mitä pohjaviritelmiä nokkospohjasta kesäkurpitsaan ja kikherneistä pottusiivuihin, punajuuri-tattari maistuu siis varmasti mullekin erittäin hyvin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkospohja kuulostaa jo suorastaan liian terveelliseltä :D Mutta mahtavia kokeiluja kyllä myös sun tontilla!

      Poista
  9. Mahtavat värit! Tuota viikuna+vuohenjuusto -yhdistelmää täytyy kokeilla, mutta taidan tehdä sen perinteiseen pitsapohjaan. :P

    VastaaPoista
  10. Ihana mielettömän värinen pizza, vau!! kreisi tosiaan :D ja herkkutäytteet, rakastan vuohenjuustoa, punajuurta ja viikunaa <3

    VastaaPoista
  11. Ihana väripizza. Tein viime viikolla viikuna-vuohenjuustpizzaa, mutta se jää kyllä väriltään aivan kakkoseksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säästelin kyllä vähän juustossa ettei värikäs pohja mene peittoon ;)

      Poista
  12. Niin kaunis! En kestä! JA mun lempimakuja. <3

    VastaaPoista
  13. Ai Lotta, mitkä värit. Ja maut ihan epäilemättä myös. Tein itte eilen polentapizzaa, ei huono sekään, Hiukan hillitymmän värinen kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo polentapizzaa en olekaan testannut, siitä tulee varmasti mukavan keltainen! :)

      Poista
  14. Voi, miten kaunis pohja :-) Niin, ja viikunat + vuohenjuusto = yksi niistä taivasyhdistelmistä

    VastaaPoista
  15. Kaunis pizza ja vuohenjuusto, sitä voisin laittaa lähes mihin vain. <3

    VastaaPoista
  16. Vaikka tässä reseptissä on kaikki kohdallaan, en jostain syystä syty ollenkaan punajuuripizzalle! Olen tästä vähän hämmentynyt itsekin, kuvat ja kaikki ovat kyllä aivan ihanat - jälleen kerran. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin meinaat maun puolesta..? Punajuuri ei tässä kyllä musta maistu ollenkaan, mut ymmärrän jos ajatustasolla tökkii. :)

      Poista
    2. Johtuisiko Alisa siitä että jos erehtyy vertaamaan tätä ns. tavalliseen pizzaan? Tai siis vaikka tämän nimi on "pizza" ja etäisesti sitä muistuttaa, niin punajuuripizzaan pitänee suhtautua ihan erillisenä juttuna. Punajuuri ja vuohenjuusto on niin nappiyhdistelmä, että ehdottomasti maistaisin suurella mielenkiinnolla! Samaa mieltä, ihanan kuvauksellisen näköinen!

      Poista
    3. Punajuuri on minun mielestä ihana täyte ihan tavallisessakin pizzassa. Mutta se on kyllä totta, että ei tätä ja perinteistä pizzaa oikein ole kummastakaan näkökulmasta reilua verratta. Molemmat ovat ihan omissa kategorioissaan.

      Poista
    4. Jep, helpompi kuitenkin kutsua näitä pseudopizzoja ihan pizzoiksi, kuin "pyöreiksi kiekoiksi jossa on täytettä päällä", jos nyt terminologiaan tartutaan. :)

      Poista
  17. Hauskannäköinen pizzapohja! Voisikohan tästä jalostaa myös suolaisen piirakkapohjan, mitäs luulet, toimisiko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm voi olla että piirakkapohjaksi tämä on vähän turhan rapsakka.. tai ainakin omasta mielestäni piirakkapohjan kuuluu olla enemmän sellainen paksu ja aavistuksen pehmeä. Mutta jos käyttäis pelkästään kikhernejauhoja niin vois toimia, siten siitä tulee vähän pehmeämpi (testattu tässä: http://syotava.blogspot.hu/2015/02/viljaton-kikherne-pizza.html). Ja jos sulla on jo joku luottopiirakkapohja niin lisäät siihen vain punajuurta niin saa ainakin tuon värin. :)

      Poista
  18. Resepti ei ole vegaaninen koska vuohenjuusto on eläinperäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ei kai niin ole missään väitettykään..? Täytteessähän on myös parmesaania. Sen sijaan pohja on vegaaninen ja siihen voi laittaa sitten jokainen omalle ruokavaliolleen soveltuvat täytteet.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig