tiistai 20. syyskuuta 2016

LOUNASKULHO RAPEILLA SEESAM-FALAFELEILLA KRUUNATTUNA (V, GF)



Lihaton lokakuu on jälleen ihan nurkan takana. Itse syön sen verran harvoin lihaa (mereneläviä kylläkin useammin), etten oikeastaan koe tarpeelliseksi erikseen kieltäytyä lihasta kuukauden ajaksi. Mutta jos lihaton lokakuu kannustaa ihmisiä viettämään edes vähälihaista lokakuuta, niin kampanja on mielestäni onnistunut tavoitteessaan. Parhaimmillaanhan tämä vähälihaisuus siirtyy sitten sinne muidenkin kuukausien puolelle.

Nykyään tulee välillä puolivahingossa tehtyä jopa ihan kokonaan vegaanisia annoksia. Esimerkiksi tämä seesam-falafeleilla kruunattu ruokaisa, ja erilaisia makuja täynnä oleva lounaskulho ei mielestäni kaipaa mitään eläinkunnan tuotteita.

GoGreenin kikherneiden ystävä olen ollut jo vuodesta 2013, kun valmistin elämäni ensimmäistä kertaa itse falafeleita. Blogin ihan ensimetreillä testatusta reseptistä syntyikin heti hitti ja oman keittiöni klassikko, muita ohjeita ei ole tarvinnut juuri vilkuilla. Onkin jotenkin sopivaa, että kaikkien näiden vuosien jälkeen pääsin valmistamaan samaa ruokaa GoGreenin ja Suomen Blogimedian yhteistyön tiimoilta.


Parhaat falafelit:

1. Avain rapeisiin falafeleihin on kuivat kikherneet, älä yritä oikotietä onneen! Kuivien kikherneiden käyttö ei oikeasti ole sen työläämpää kuin valmiiksi keitettyjenkään, pitää vaan muistaa laittaa ne herneet likoamaan etukäteen.

2. En ole hirveästi lähtenyt varioimaan hyvää perusreseptiäni, mutta yksi kikka tekee falafeleista vieläkin rapeampia – seesamkuorrutus. Samalla falafeleihin tulee hieman paahteisempi maku.

3. Näteimmät falafelit ovat pyöreitä, mutta jos paistat ne pannulla etkä rasvakeittimessä, pallojen käsittely niin, että ne tulevat tasaisesti joka puolelta paistuneiksi, on vähän hankalaa. Suosittelenkin tekemään suosiolla pieniä litteitä kiekkoja, ihan söpöjä ovat nekin.

Tarjoilin falafelit trendikkäästi kulhossa (oiva tapa samalla hyödyntää jääkaapin jämiä), jossa oli mm. paahdettua porkkanaa, savoijinkaalta, rucolaa, minttua, avokadoa ja oliiveja. Kastikkeeksi tein ihanaa sitruuna-tahinikastiketta, joka lisää annokseen paahteista makumaailmaa.


Seesam-falafelit (n.14 kpl pienehköjä kiekkoja)

 4 dl kikherneitä (liotettuna)
1 dl (neutraalinmakuista) oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
iso nippu tuoretta (vahvaa) minttua
chilijauhetta
jeeraa

paprikajauhetta
kurkumaa
suolaa
seesamsiemeniä

Huomaa, että kikherneet turpoavat liotessaan, eli kuivia tähän menee reilut kolme desiä. Liota kikherneitä n. 8 h tai yön yli.

Laita kaikki ainekset joko blenderiin, monitoimikoneeseen tai muusaa ne sauvasekoittimella. Jos teet tupla-annoksen, massa kannattaa työstää osissa. Lisää mausteita oman maun mukaan, mutta kuitenkin ihan reilusti. Öljyn määrää ei kannata myöskään säikähtää, taikina saa olla melko pehmeää ja kosteaa. Kun taikina maistuu mielestäsi hyvältä on se valmista. Sopiva koostumus on sellainen, että pystyt helposti pyörittelemään taikinasta palloja ilman että ne hajoavat (täysin sileää taikinan ei tarvitse olla).

Taputtele massasta noin reilun sentin paksuisia kiekkoja, ja pyörittele ne vielä seesamsiemenissä. 
Lämmitä pannulla reilu määrä öljyä (käytin kookosöljyä) kuumaksi ja paista falafeleita noin 3–4 minuuttia puoli, niin että ne ruskistuvat kunnolla mutta eivät pääse palamaan. Paras falafel on pinnalta rapea ja sisältä pehmeä, muttei ihan "raaka".

Tarjoile esimerkiksi paahdettujen porkkanoiden, savoijinkaalin, rucolan, mintun, avokadon ja oliivien kanssa.

Tahini-sitruunakastike

2 rkl tahinia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
1tl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektari)
ripaus suolaa
n. 3–4 rkl vettä

Vispaa ainekset sekaisin. Lisää sen verran vettä, että kastike on sopivan juoksevaa. Tumma kastike muuttuu vispatessa vaaleaksi (magic!). Maista ja lisää sitruunaa (itse lisäsin vielä 1/2 rkl) tarvittaessa. Valuta kastike lounaskuhon päälle.

SHARE:

18 kommenttia

  1. Wouw! En ollut aatellutkaan että kuivia herneitä ei tarvitsisi keittää ennen valmistusta! Nyt ei enää todellakaan olen tekosyitä kuivien herneiden ostoon jos se kerran noin yksinkertaista on ja kylkä itse kykenen ennakoimaan illalla/aamulla mitä syön lounaaksi/päivälliseksi joten liotuksen ei pitäisi olla mikään ongelma:D nämä menevät ehdottomasti testiin, kiitos!:)
    K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei tarvi, mutta liottaa kyllä pitää. Mutta se ei ole niin kovin paha rasti ;) Toivottavasti tulee onnistunut lopputulos!

      Poista
  2. Ihan superherkullisen näköinen bowli! Falafeleja ei ookaan tullut tehtyä pitkään aikaan, pitää laittaa nää testiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Aino! <3 Ja kiva kun oot palannut tauolta taas bloggailemaan :)

      Poista
  3. Tosi kivan tuntuinen ohje. Mehustuksen jälkeen kasvisruoka on maistunut entistäkin suuremmissa määrin. Pitääpä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kasvisruoka on kyllä tosi monipuolista, voi syödä fiiliksen mukaan joko tosi pelkistettyjä ja vähänkäsiteltyjä raaka-aineita, tai rasvaisempaa ja tuhdimpaa ruokaa – tai vaikka molempia yhtä aikaa kuten tässä annoksessa :)

      Poista
  4. Nämä kulhoruoat näyttävät aina niin värikkään herkullisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on kyllä käteviä kun kulhoon voi periaatteessa laittaa IHAN mitä vaan :)

      Poista
  5. Falafelit ovat i h a n i a! Vaikein rasti on muistaa laittaa kikherneet likoamaan riittävän ajoissa :)

    Minun reseptiin tulee mintun lisäksi korianteria ja lehtipersiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavan monessa ravintolassa on edelleen surkeita ja EI-RAPEITA falafeleita tarjolla.. parempia saa kun itse tekee. Onneksi poikkeuksiakin on.

      Korianteria laitan välillä itsekin, mutta minttu on must! :)

      Poista
  6. Näyttääpä hyvältä! :) Seesaminsiemeniä täytyy laittaa ensi kerralla pinnalle, hyvä idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Seesaminkuorrutuksella näistä tulee mun mielestä myös vähän kivemman näköisiä :)

      Poista
  7. Keittämättömistä kikherneistä en olisi osannut ryhtyä tekemään. Falafelit yleensä ovat ihania ja nuo kulhot ehdottoman syötävän näköisiä.
    Näitä on kyllä pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään olisi ensimmäisellä kerralla osannut, onneksi on google ja muut blogit joista saa neuvoja. :)

      Poista
  8. NAM!!Tein näitä tänään ja voi että minkä makueron huomasi kun käytti kuivattuja herneitä. Itse tunsin kans itseni oikein sankariksi kun kuivatun hernepaketin ostin :D itselläni ei monitoimikone oikein tehnyt yhteistyötä kanssani mutta eihän sen sileää tarvinnutkaan olla :) tästä tulee kyllä vakkari arkiruokaa! Osaatko sanoa että onko laaduissa kuinka paljon eroja jos esim ostaa kuivattuja papuja/linssejä esimerkiksi etnisistä kaupoista verrattaessa esim gogreenin tuotteisiin? Tänään kävin myös etnisisessä kaupassa hypistelemässä juurikin noita kuivattuja papuja mutta vielä en uskaltanut ostaa..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiva että tykkäsit! Itse olen työstänyt massaa onnistuneesti niin monitoimikoneella (s-terällä) kuin blenderilläkin, mutta se on vähän laite(tai merkki)riippuvaista mikä toimii parhaiten.

      En usko et kuivattujen papujen laadussa on hirveästi eroa keskenään.. olen ostanut näitä gogreenejä kun saatavuus on aika hyvä, enkä kovin usein jaksa lähteä erikoiskauppaan, vaikka etnisissä kaupoissa kilohinnat onkin yleensä kyllä paremmat. Mutta uskaltaisin sieltäkin syödä :)

      Poista
    2. Oho kirjoitin väärin ja tarkoitin siis ettei tehosekoitin tehnyt yhteistyötä. Varmasti tosiaan merkistä riippuu. En muista omaa merkkiäni mutta kyllä siitä sileää tulee mutta massa ei vain pyöri vaan menee "tukkoon" usein jolloin joudun kaivelemaan massaa pohjasta todella usein. Ehkä toivon sauvasekotinta lähestyvänä synttärilahjana tehosekoittimen tueksi:)
      Ok, itselläni etniset kaupat ovat suht lähellä ja vainoharhaisena tälläistä olen pohtinut..:Dehkä ensi kerralla kotiutan sellaiset :D

      Poista
    3. Aa ok, no mulla on kans kahdenlaisia kokemuksia blendereistä, osalla pyörii hyvin ja osalla jää taas sutimaan tyhjää, kuten varmaan sullakin kävi. Joskus voi myös toimia paremmin jos taikinaa työstää vähän pienemmissä osissa. Sauvasekoitinkin on kyllä ihan pätevä, varsinkin jos käyttää sellaista pitkänmallista kulhoa ettei taikinat lentele minne sattuu. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig