keskiviikko 7. syyskuuta 2016

RAIKAS SALAATTI KARAMELLIOMENAKASTIKKEELLA


Tämä salaatti yhdistää kivasti hampaissa rouskuvat ja pirskahtelevat kotimaiset omenat paahdettuihin pähkinöihin ja suolaiseen sinihomejuustoon.

Homman kruununa on kuitenkin aika mahtava salaatinkastike, niinkun usein on. Karamellisoiduista omenoista valmistettu kastike vaatii hieman enemmän vaivaa sen perinteisen vispaa & valmis -kastikkeen sijaan, mutta on kyllä pienen extratyön arvoista.

Salaattiin upposi myös hieman kyssäkaalta, joka on yksi niitä raaka-aineita joista pidän, mutta jolle en oikein ikinä keksi mitään käyttöä. Lisäideoita otetaan vastaan!

PS. Makeannälkäisille suosittelen karamellin ja omenan yhdistelmää yhdessä kaikkien aikojen suosikkileivonnaisessani: omenaraakakakku & karamellikastiketta.


Omenakastike (n. 1 dl, jos haluat enemmän, tuplaa ohje)

3 rkl kookossokeria
1/3 dl omenasiiderietikkaa + 1 rkl
2/3 dl miedonmakuista oliiviöljyä
1/2 omena kuorittuna ja pieneksi pilkottuna
1 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa

Laita etikka ja sokeri pieneen kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa hieman paksuuntua (pinnalle tulee kuplia). Lisää omenanpalat ja keittele kunnes omenat ovat pehmeitä (n. 5 min).

Kaada seos esim. blenderiin sitruunanmehun, suolan ja 1 rkl etikan kanssa. Aja muusiksi, ja lisää öljy nauhana, kunnes kastike on sekoittunut. Ei haittaa jos kastikkeeseen jää hieman omenasakkaa. Maista maut kohdilleen ja lisää makeutta/suolaa/happamuutta tarvittaessa.

Rapea salaatti

vihreitä lehtiä, esim. romainea ja babypinaattia
kotimaisia omenoita
porkkanaa
kyssäkaalia
pekaanipähkinöitä
sinihomejuustoa

Paloittele omenat, porkkanat ja kyssäkaali haluamallasi tavalla, itse leikkasin kaikki ohuiksi tikuiksi.
Paahda pähkinöitä hetki kuumalla, kuivalla pannulla.

Revi lautaselle salaatinlehtiä, ja kasaa päälle vihannestikut. Murustele sekaan pekaanipähkinöitä ja sinihomejuustoa. Viimeistele salaatinkastikkeella.


Kastike muokattuna alunperin Food52.
SHARE:

19 kommenttia

  1. Jestas sentään miten upea salaatti. Yksinkertaisuudessaan nerokas yhdistelmä herkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, omenan ja sinihomejuuston yhdistelmä on käsittääkseni aika klassinen, et ei mikään oma oivallus :)

      Poista
  2. Upea salaatti. Mun on pakko tutustua kookossokeriin, kun se on alkanut näkymään niin monen resepteissä ja maku on kuulemma omiaan. Hmmmm...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On siinä ainakin mun mielestä kiva ominaismaku, sellainen hieman paahteinen. Ja ei ole niin äkkimakeaa kuin esim. valkoinen sokeri. Kannattaa testata! :)

      Poista
  3. Nam! Mulla on tuolla savustumassa omenainen possunlapa. Tää kastike kävisi varmaan hyvin sillekin. :)

    VastaaPoista
  4. Kyssäkaali! se unohtuu itseltä ihan liian usein vihanneshyllylle, vaikka se onkin niin hyvää :) itse syön sitä aina raakana siivutettuna, joten hyviä vinkkejä on aika vähän antaa, hah.

    Ihana salaatti, tuli heti himo omenan ja sinihomejuuston yhdistelmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha mun kyssäkaalibravuurit rajoittuu kans viipaleiksi siivuttamiseen, tai jos oikein jaksaa panostaa niin raastamiseen. Ehkä se on sitten niitä raaka-aineita, jotka on parhaimmillaan kun ei liikoja käsittele. :P

      Poista
  5. Nam, mikä soossi! Kyssäkaali on ihanaa ihan sellaisenaan mutta uunissa paahdettuna ja parmesaanilla rapeutettuna kannattaa myös kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei en olekaan koskaan kokeillut paahtaa sitä, kiitti vinkistä! Ja parmesankuorrutuksella nyt about mikä vaan maistuu herkulta :)

      Poista
    2. Kyssäkaali on mun herkkua, mutta pitää kokeilla Juulian ohjeella myös. En ole ennen sitä uunissa tehnyt. Omenakastike <3

      Poista
    3. Ihan hirveästi ei kyllä ole kyssäkaali vilahdellut resepteissä (tai en ole ainakaan huomannut), taitaa olla monelle aika vähänkäytetty raaka-aine. Hyvä et nyt tulee uusia vinkkejä!

      Poista
  6. Oi, tuo kastike on ihanan syksyinen. Jostain syystä tähän aikaan vuodesta alkaa aina tekemään mieli sellaisia makeankirpeitä makuja, joista tulee lämmin olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kirpeä omena houkuttelee just nyt, ja samoin vaikkapa joku puolukka, vaikka muina vuodenaikoina en siitä niin hirveästi välitä. :)

      Poista
  7. Hauska idea tuo omenakastike. Yritin kerran jo kommentoida ja kirjoitin pitkät tarinat kyssäkaalista, mutta teksti hävisi avaruuteen... Lyhyesti siis tällä kertaa: parasta raakana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmillisia nämä kommenttiboksien ongelmat.. turhauttavaa jos viestit katoaa tai ei tule läpi :/ Mutta yksi ääni siis lisää raa'alle kyssäkaalille :)

      Poista
  8. Onpas upea salaatti! Pitäiskin kokeilla tuontyyppistä kastiketta, varmasti intiaanisokeri toimisi myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Joo intiaanisokeri sopii varmasti hyvin, siinähän on vähän samantyyppinen makumaailmakin.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig