keskiviikko 31. elokuuta 2016

UUSIN PELAAJA KASVIPROTEIINIKENTÄLLÄ: HÄRKIS


Kasvisruokarintamalla tapahtuu! Olen kiinnittänyt huomiota lähikaupan alati kasvavaan vegaanituotteiden hyllyyn, ja tuntuu että uusia tuotteita putkahtelee esiin melkein viikottain. Vaikka itse en esimerkiksi vegaanijuustoista ja soijanakeista välitä ollenkaan, on hienoa että eläinkunnan tuotteita välttelevälle löytyy entistä enemmän valikoimaa ja kynnys tarttua vegevaihtoehtoon on alhaisempi.

Viime viikolla lanseerattiin Verso Foodin Härkis*, ja tätä pitäisi olla kaupoissa tarjolla sen verran hyvin, ettei tarvitse alkaa kylmähyllyllä tappelemaan.

Itse pääsin ennakkotestaamaan tuotetta viime viikolla, ja tärkein kysymys on tietysti että miltä se maistuu. Ja sanoisin että yllättävän hyvälle. Maku on ihan sellaisenaan esimerkiksi Gold&Greenin nyhtökauraan verrattuna mielestäni hieman parempi, vähemmän kuivakka. Sillä lienee asian kanssa tekemistä, että härkiksessä on reilusti suurempi rasvapitoisuus. Tätä voisi supernälissään syödä melkein vaikka sellaisenaan kylmänäkin, mitä en voi sanoa nyhtiksestä. Mutta nämä ovat tietysti makuasioita, suosittelen testaamaan molempia ja tekemään vertailut itse.


Ulkonäkö näyttää harhaanjohtavan paljon jauhelihalta. Tässä kohtaa vastustajat alkavat yleensä valittamaan, että "miksi tehdään feikkilihatuotteita, eikö kasvissyöjät voi syödä kasvikset sellaisenaan", mutta se on ihan turhaa mussutusta. Näiden tuotteiden pääkohderyhmä ei kuitenkaan välttämättä ole henkilöt, jotka eivät ole koskeneet lihaan vuosikymmeniin, vaan sekasyöjät, jotka haluaisivat syödä kasvispainotteisemmin, mutta kokemus ja kiinnostus kasvisruokien opetteluun on aika pieni. Tällaisten tuotteiden avulla voi ottaa sen arjen suosikkiruoan (vaikka nyt joku makaronilaatikko) ja yksinkertaisesti vaihtaa jauhelihan tilalle esimerkiksi härkistä. Ei vaadi liikoja.

Vaikka nämä uutuudet ovat hienoja innovaatioita, tuotteiden prosessointimenetelmät kieltämättä mietityttävät. Raaka-aineet käyvät nimittäin varmasti aikamoisen myllyn läpi, ennen kuin kaurasta ja härkäpavusta saadaan nyhtöpossun tai jauhelihan näköistä. Eli siinä mielessä lasken nämä melkeinpä eineksiksi.

Huom. härkis sisältää hieman ohramallasuutetta, mutta ilmeisesti tuotteen gluteenipitoisuus on kuitenkin niin pieni (alle 20 mg/kg), että menee viralliseen gluteenittomuusmääritelmään. Hyvin viljaherkkien kannattaa tämä kuitenkin ottaa huomioon.


Proteiinimarkkinoille on ilmestynyt myös Valion Mifu, vaikka kasviproteiinista ei voidakaan puhua.
En ole ihan varma miksi kyseinen tuote on kehitetty. Siinä on ilmeisesti ikäänkuin yhdistetty raejuusto ja halloumi, mausta en tosin tiedä mitään kun en ole maistanut. Mutta tarvitseeko markkinat tosiaan vielä lisää eläinperäisiä proteiinituotteita? Mielestäni ei. Lisäksi näkisin tässä vähän vegeproteiinitrendillä ratsastamista, mikä on ainakin markkinointinäkökulmasta todella harhaanjohtavaa, kun maidontuotantoon kuitenkin kuuluu omat (eettiset ja ekologiset) ongelmansa.

Kuulisin mielelläni mitä muut ovat mieltä näistä uutuuksista, oli sitten omana lähtökohtana kasvisruoan määrän lisääminen ruokavalioon, veganismi tai täysi skeptisyys. :) Itse toivon kyllä että molemmat Versofood ja Gold&Green breikkaavat kunnolla globaalisti, ja markkinoille mahtuu lisääkin tekijöitä.


Testasin härkistä tällä kertaa melko yksinkertaisessa spagetti bolognese -kastikkeessa. Maistui kyllä, ja ero esimerkiksi jauhelihalla valmistettuun versioon on hämmästyttävän pieni. Voipi olla että joku ei edes eroa huomaa, jos ei siitä erikseen mainitse. ;)

Härkis bolognese (2 annosta)

1 paketti härkistä

1 sipuli
oliiviöljyä
1 tölkki kokonaisena säilöttyjä tomaatteja 
(Huom. kokonaisia, ei murskaa. Tulee paremman makuista!)
2 rkl tomaattipyrettä
ripaus (savu)paprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
suolaa maun mukaan
n. 1 tl hunajaa (tai ei-vegaanit esim. kookosnektaria)
n. 1 tl omenasiiderietikkaa
kuivattua tai tuoretta timjamia

haluamaasi pastaa (käytin mustaa riisispagettia)

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota miedolla lämmöllä läpikuultavaksi. Kaada pannulle tomaatit ja pyre + noin desin verran vettä. Lisää mausteet ja anna kastikkeen muhia ainakin vartti välillä sekoittaen. Jos kastike meinaa keittyä liikaa kasaan, lisää hieman vettä. Painele pehmenneet tomaatit lastalla pienemmäksi.

Keitä pasta ohjeen mukaan.

Tsekkaa kastikkeen maut ja säädä niitä tarvittaessa. Sekoita härkis kastikkeen sekaan vasta ihan lopussa, niin että vain nopeasti lämmität sen. Tarjoile pastan ja halutessa raastetun parmesanin kanssa.

*Härkis saatu testiin valmistajalta
SHARE:

15 kommenttia

  1. Hyviä pointteja!
    Täälläkin on tullut noita asioita mietittyä aika paljonkin ja juurikin tuo kasviproteiinivalmisteiden prosessoiminen mietityttää. Toisaalta, lähestymiskohta on eri kun pavusta/kaurasta/herneestä tehdään jotain ihan muuta, verrattuna lihavalmisteisiin... Mutta toisaalta kuvittelisin jotenkin, että on ekologisempaa prosessoida kasvituotteita kuin käyttää lihatuotteita sellaisenaan.

    Se on musta hienoa, että kehitellään kasviproteiinituotteita, joihin jokaisen on helpompi tarttua kaupan hyllyltä. Ei tarvi miettiä osaako nyt valmistaa jotain ja miten työlästä se on. Vaan on olemassa tuote, joka on yhtä helppo, ellei helpompi, kuin jauheliha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olis tosi kiinnostavaa jos Verso Food tai Gold&Green voisivat tarkemmin avata prosessointimenetelmiään, mutta ymmärrän kyllä että se voi olla mahdotonta liikesalaisuuksien ja patenttien takia. Ekologisuuden näkökulmasta kasviproteiinit hakkaavat varmasti vastaavat lihatuotteet.

      Jenkeissähän on jo kehitteillä kasvispihvejä, jotka näyttävät täysin jauhelihalta, ja siinä on jotain punajuurimehua jäljittelemässä lihasnestettä. Ehkä seuraavaksi jotain vastaavaa kehitellään täälläkin :D

      Poista
  2. Minustakin on hienoa, kun tulee vaihtoehtoja.
    En ole laillasi kuitenkaan edelleenkään ihan varma siitä, onko pitkän prosessoinnin tuloksena syntyvä mössä oikeasti ekologisempaa kuin esim. jauheliha. Energiaa kuluu koneissakin, eikä nyhtökaura ole osoittautunut (ainakaan vielä) kovinkaan riittoisaksikaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myönnetään että heitin oman kommenttini ihan mutuillen. :) Mutta otin myös huomioon koko raaka-aineen elinkaaren eli alkaen esimerkiksi härkäpavun kasvatuksesta vs. nautakarjan kasvatus. Ehkäpä jollain olisi tästä ihan faktatietoa?

      Poista
    2. Ei kai Minna energian kuluminen tässä se pääasia ole, vaan se että eläimiä ei jouduta pakkosiittämään ja murhaamaan ihmisen ruuan vuoksi.

      Poista
  3. Toissapäivänä tätä ei kaupasta löytynyt, mutta tänään uusi reissu toivottavasti paremmalla menestyksellä :) Mun mielestä mifu on aivan naurettava, kuten sanoit sillä yritetään laittaa jalkaa oven väliin kasviperäisten protskunlähteiden joukkoon. Tosin mitä olen siitä keskusteluja lukenut niin moni jättää ostamatta (onneksi, siitäs saat taas valio kun yrität vallata vääriä alueita). Juuri se miksi lähteä korvaamaan maitopohjaisella epäekologisella ja epäeettisellä lihaa, paha sanoa kumpi lopulta on pienempi paha.

    Nyhtökaura oli ihan jees, mutta peukku alaspäin saatavuuden takia. Kieltämättä se oli vähän turhan kuivaa, mutta kunhan tuotantomäärä kasvaa ja sitä löytyisi Prismoista (hinta huomattavasti edullisempi k-ryhmään verrattuna) niin meillä sitä tullaan näkemään aina välillä. Härkiksestä nyt vielä osaa pahemmin sanoa, mutta uskoisin tämän olevan meidän talouteen juuri jees! Lisää vaan näitä uusia kasviprotskuja kehiin ja toivottavasti lähtee myös leviämään maailmalle niin tulisi toivonmukaan lisää niitä työpaikkojakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinällään olen jäävi kritisoimaan maitotuotteita, koska käytän niitä itsekin (lähinnä juustoja ja jogurttia), mutta just tuo markkinointikulma pisti ikävästi silmään.

      Härkiksen piti kai eilen tulla kaikkialle myyntiin että nyt pitäisi löytyä. Ja tänään uutisoitiin juuri et Paulig osti enemmistön Gold&Greenistä, tämän pitäisi tuoda lisää resursseja sinne tuotantopäähän ja maailmanvalloitukseen myös. :)

      Poista
  4. Niin... Kyllähän näitä voisi kokeilla jos paputuotteet käyvät. Meillä perheessä kaksi henkilöä, joille ei käy, joten kokeilematta jää. Sama homma soijaa sisältävien tuotteiden kanssa. Ainoa mitä voisi meillä kokeilla olisi tuo Mifu.

    Se on mielenkiintoista kun näistä tofu ym papu pohjoisista tuotteista kirjoitetaan niin kukaan ei muista että tuotteet ei vaan kertakaikkisen kaikille käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hyvä pointti, suurin osa kasviproteiineista kun on juuri palkokasveja.. Tosin esimerkiksi tempeh sopii monelle, koska se on fermoituneena vatsaystävällistä, mutta saatavuus on vähän huono. Ehkä joku kehittää kohta tuotteen vaikkapa siemenistä! :)

      Poista
  5. Mä olen suoraan sanottuna ihan älyttömän ennakkoluuloinen tähän härkikseen. Soijarouhe ja muut sen kaltaiset soija tuotteet ei käy mulle ollenkaan, vatsani ei niitä kestä, joten vaikka tämä ihan eri raaka-aineista tehtyä, niin vatsan puruja aiheuttaa pelkkä katsominenkin. Mutta toisaalta ehkä just siksi pitäisi kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa olla ennakkoluuloinen. :) Mä en oikeastaan soijatuotteita käytä (paitsi tofua) niin en osaa sanoa niiden sopivuudesta omalle vatsalleni, mutta kerran on nyhtökaurasta vatsa vähän oireillut (söin sitä kyllä ihan hervottoman annoksen), härkiksestä en ole ainakaan vielä huomannut samaa. Mutta huonona päivänä vatsa saattaa temppuilla ties mistä että eipä näistä tiedä..

      Poista
  6. Härkikselle voisikin uskoa jonkinlaista menestystä ainakin kasvissyöjien keskuudessa, mutta Mifulle ennustan yhtä pitkää tulevaisuutta kuin kanan lento. Miksi raejuusto pitää keksiä uudelleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raejuustohan on kylmää, ihan eri asia ;) Mutta joo, veikkaan itsekin ettei Mifua enää vuoden päästä kauppojen hyllyiltä löydy. Ellei se nyt jostain ihmeen syystä maistu todella herkulliselle.

      Poista
  7. Minä tykkäsin härkiksestä! Se oli hyvää siltäänkin, mutta erityisesti viehätyin siitä, että se imi hyvin mausteita. Se tekee siitä monikäyttöistä.

    Nyhtökaurasta en ole vielä päässyt kokkailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo hyvä pontti tuo maustaminen, varmaan just kun se on aika rasvapitoista niin imaisee maut hyvin itseensä. Saas muuten nähdä tuleeko Härkiksestä myyntiin myös valmiiksi maustettuja versioita.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig