keskiviikko 24. elokuuta 2016

BATAATTIPIZZA KANTARELLEILLA (GF)


Loin pizzoille oman tunnisteen kun näitä erilaisia pohjaversioita alkaa olemaan aika paljon. Itse asiassa suunnitelmissa olisi luoda blogiin jokin järkevämpi tapa etsiä ja selailla reseptejä aihealuettain, teen tämän heti kun tulee sopiva hetki (eli ehkä vuonna 2017).

Mutta siis uusimpana tulokkaana pizzapohjakokeiluihin on bataatista, kaurasta ja kanamunasta tehty versio! Pohja vaatii hieman näpräystä ja lopputulos ei ole kovin pitsamainen, vaan ehkä ennemmin piirakkamainen. Mutta siis kyllä älyttömän hyvää! Bataatista irtoava pieni makeus yhdistettynä suolaisiin päällisiin on ihan huippuyhdistelmä. Mielestäni bataattipizza oli myös yllättävänkin ruokaisa ja täyttävä, vaikkei kooltaan niin valtava ollutkaan.

Kokeilin laittaa pohjan päälle ranskankermaa, mikä maun puolesta sopii kyllä hyvin, mutta teki pohjasta hyvin pehmeän, joten voi olla että pizza toimisi jopa paremmin ilman mitään kastikkeita. Pelkällä juustollakin kun pärjää.



Bataattipohja 

1 keskikokoinen bataatti (reilu 3 dl kuutioituna)
1 1/2 (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 (luomu)muna (vegaaninen versio onnistunee sekoittamalla 1 rkl chia-siemeniä + 3 rkl vettä)
ripaus suolaa
mausteita, esim: valkosipulijauhetta, kuivattu timjamia

Kuori ja pilko bataatti pienemmiksi kuutioiksi. Aja kauran kanssa monitoimikoneella karkeaksi muruksi. En itse testannut sopiiko blenderi tähän, voi olla että massa jää pyörimään eikä pilkkoudu kunnolla (?). 

Lisää kananmuna ja mausteet, ja aja kunnes massa on suht pehmeää ja taikinamaista, sellaista mitä on helppo levittää.

Suihkuta leivinpaperille hieman öljyä (että pizza ei jää paperiin kiinni), ja levitä taikina lusikalla tai käsin pyöreäksi pizzaksi. Taikinamäärästä ei tule kovin isoa pohjaa.

Paista 200-asteessa n. 25–30 minuuttia, kunnes pizza on keskeltäkin kokeiltaessa kuivan tuntuinen. 

Jos haluat, pizzan voi tässä vaiheessa kääntää ympäri pelliä vasten, paperin irrottaa, ja paistaa kääntöpuolta vielä pari minuuttia. Näin pohjasta tulee himpun rapeampi.

Laita päälle täytteet ja paista vielä viitisen minuuttia, tarkkaile kuitenkin että pizzan reunat eivät ala palamaan.

Valkoinen kantarellipizza

n. 1 dl ranskankermaa (voi jättää myös pois)
pari dl kantarelleja (tai esim. siitakesieniä)
n. 1 dl raastettua mozzarellaa
n. 1 dl raastettua parmesania
punasipulia renkaiksi siivutettuna
tuoretta timjamia

Puhdista sienet ja leikkaa isommat puoliksi. Itselläni oli lopulta aika vähän kantarelleja, joten täydensin sienivarustusta siitakesienillä. Paista sienet pannulla voissa ja timjamissa.

Levitä pizzapohjan päälle hieman ranskankermaa, mozzarellaraaste, sipulirenkaat, sienet, parmesaani ja timjamia. Paista reilu viisi minuuttia. Lopuksi pizzan päälle voi ripotella vielä lisää timjamia.

Pohjan idea Pinchofyum.


Aiemmat pizzapohjat:
- rapea pohja syntyy kvinoasta (viljaton, vegaaninen)
- samantyyppinen, mutta murustelevampi pohja mantelijauhoista (viljaton)
- kikhernejauhopohja on hieman pehmeämpi ja piirakkamaisempi (viljaton, vegaaninen)
- legendaariset kukkakaali- ja parsakaalipohjat, jos haluaa enemmän kikkailla (molemmat viljattomia)
SHARE:

30 kommenttia

  1. Olin iteki katellu tätä Pinch of Yumista, että pitääpä testata! Hauskaa, että oot jo ehtinyt, näyttää tosi hyvältä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähnyt bataattipizzasta aika paljon erilaisia versioita, mutta tämä kolmen raaka-aineen (+ mausteet) versio oli sopivan yksinkertainen että päädyin tähän. Teen ehdottomasti toistekin! :)

      Poista
  2. Nam, eipä ole käynyt mielessäkään, että bataatista voisi tehdä pizzapohjan. Rakastan bataattihampurilaisia, joten tämä menee ehdottomasti kokeiluun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hieno innovaatio, ja bataatti ylipäätään on todella monipuolinen raaka-aine – menee hamppareiden, ranskiksien ja pitsan lisäksi myös vaikka puuroon! :)

      Poista
  3. Ihana resepti! Tässä yhdistyvät kivalla tavalla sesonkiajattelu, trendiraaka-aine bataatti ja perinteisyys. Menee testiin!

    Savusuolaa, Janica

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kivasti kiteytetty :) Toivottavasti tykkäät lopputuloksesta!

      Poista
  4. Ooh, olipa kiva idea käyttää bataattia tällä tavoin pohjassa. Ei kuulosta yhtään hullummalta tuo täytekään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ja aloin jo miettimään toimiskohan esimerkiksi kurpitsa samalla lailla.. Vaatinee testailua. :)

      Poista
  5. Näyttää älyttömän hyvältä!!

    VastaaPoista
  6. Herkullisen näköistä. Nyt onkin metsät väärällään sieniä, joten kaikki sienireseptit vahdataan tarkasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, itsekin löysin viime viikolla ison korillisen tatteja, mitä herkkua! :)

      Poista
  7. Ihanan näköinen ja mikä kaunis väri, täytteistä puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mietin että punajuurta hyödyntämällä voisi tulla myös todella hienonvärinen pohja, pari ideaa onkin jo korvan takana. :)

      Poista
  8. Mulla olisi jääkaapissa kantarelleja odottelemassa juurikin valkoista pitsaa. Houkuttelevan terveellinen olisi kyllä tämä pohjaversio!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekin jotenkin tykästynyt nimenomaan näihin valkoisiin pohjiin, melkein mieluummin teen näitä kuin tomaattikastikepitsoja.

      Poista
  9. Ymmärrän kyllä sen terveysnäkökulman... mutta olen niin puristi, että silloin kun pizzaa syön, tahdon sen ehdottomasti ilmavalla ja ohuella 00-pohjalla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no oma vatsani ei valitettavasti oikein tuota vehnää kestä (vaikka se hyvää onkin), silloin on vähän pakko mennä näillä versioinneilla. Jotka ovat usein kyllä myös yllättävän hyviä, toki vähän erilaisia kuin se ns. aito versio.

      Poista
  10. Pizza näyttää ihan älyttömän hyvälle! Tuli nälkä - vaikka just söin ;).

    VastaaPoista
  11. Näyttää kyllä niin hyvältä. Itse olen alkanut tykkäämään enemmän vaaleista pitsoista, tomaattikastikkeen unohdan vähäksi aikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sama, nyt on joku valkoisten pitsojen kausi myös itselläni. :)

      Poista
  12. Näyttää NIIN hyvältä. Pitääkin kokeilla ehkä kaikki nää sun gluteenittomat pohjat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näiden vaihtoehtoisen pohjien testailu ei kyllä ole mitenkään hullumpaa hommaa :)

      Poista
  13. Valkoinen kanttarellipizza on mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, harmi kun kantarellien sesonki on niin lyhyt!

      Poista
  14. Oi mikä resepti! Bataattipohja toimii tän kanssa varmasti ihan huipusti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tykkäsin tosi paljon tuosta hieman makean pohjan ja suolaisten täytteiden yhdistelmästä :)

      Poista
  15. Bataattipohja on mulle ihan uusi juttu - pitää koklata!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä aika hauska innovaatio, suosittelen :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig