torstai 24. maaliskuuta 2016

MARMOROIDUT KANANMUNAT


Kananmunan kuorten värjääminen eri tavoin (esim. punajuurien tai sipulinkuorien kanssa keittämällä) on varmaan monelle tuttu tapa piristää pääsiäispöytää. Sen sijaan ainakin itselleni uudempi juttu on nämä marmoroidut kanamunat.

Pitkään mausteisessa tee-soijaliemessä kanamunia hauduttamalla niihin tulee kaunis kuviointi, ja samalla myös hieman paahteinen maku. Ja mitä pidempi haudutusaika, sitä tummempi väri ja voimakkaampi maku.

Marmoroidut kananmunat 

3–6 luomumunaa

2 pussia mustaa teetä (tai vastaava määrä irtoteetä)
1 rkl soijakastiketta
1 tl kookossokeria tai esim. hunajaa
1 kanelitanko
2 tähtianista
1/2 tl mausteneilikkaa
valinnaisesti: 1 rkl appelsiinimehua

Keitä kananmunia kattilassa ensin normaalisti 5 minuuttia (vettä sen verran että munat juuri peittyvät). Nostele munat pois ja huuhtele nopeasti kylmässä vedessä. Naputtele esim. teelusikan pohjalla muniin kauttaaltaan pieniä säröjä. Varo ettei kuori irtoa mistään kohtaan.

Lisää kattilassa olevaan veteen tee ja mausteet, anna nesteen kiehahtaa, ja lisää munat kattilaan. Anna poreilla toiset viisi minuuttia, ja laske sen jälkeen lämpötila sen jälkeen hyvin matalaksi. Keittele munia hiljalleen väreilevässä mausteliemessä noin tunnin ajan. Jäähdytä ja kuori munat.


Munien kuoriin maalailu tai piirtely (tussit!) on myös mukavaa ja rentouttavaa puuhaa, alla taidonnäyte parin vuoden takaa kun jaksoin kerrankin tehdä huolellista ja yksityiskohtaista jälkeä. Yksi munista muistuttaakin vähän tuollaista marmorikuviota. :) Kivaa pääsiäisenaikaa itse kullekin!

SHARE:

3 kommenttia

  1. Ompas ihanan näköisiä, täytyykin tuota koittaa...
    Sain juuri tietää sairastavani luultavasti keliakiaa ja mietin että osaisitkohan sinä neuvoa vähän esimerkiksi kaurajauhojen käytössä tai muuten leivonnassa ja ruokavalion kanssa?
    Olisin todella kiitollinen oikeastaan mistä vinkeistä tahansa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, ja ikävää jos sinulla on keliakia. Onneksi (varsinkin nykyään) on paljon vaihtoehtoja vaikka ruokavalio olisikin gluteeniton. Itse en oikeastaan kovin paljon leivo ylipäätään, joten en ehkä ole paras henkilö neuvomaan, mutta voin poimia tähän muutamia suosikkeja.

      • Kaurajauhoista syntyy mm. banaanileipä, suklainen versio: http://syotava.blogspot.fi/2015/09/suklainen-banaanileipa-gluteeniton.html ja marjaversio: http://syotava.blogspot.fi/2016/02/vadelmainen-banaanileipa-gf-v.html.
      • Maissijauhoista syntyvä siemennäkkäri on superhyvää: http://syotava.blogspot.fi/2014/12/herkulliset-gluteenittomat-nakkarit.html
      • Pähkinäleipä on kivaa vaihtelua: http://syotava.blogspot.fi/2013/12/paleoleipaa-siemenista-ja-pahkinoista.html.
      • Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjassa on myös paljon hyviä gluteenittomia ohjeita, kuten nämä kaurasämpylät: http://syotava.blogspot.fi/2015/12/kiitos-hyvaa-pikaruokaa-kaurasampylat.html

      Leivän tilalle helppo välipala on vaikka paksu smoothie, avokado, kourallinen pähkinöitä, turkkilainen jogurtti marjoilla/hedelmillä, puuro tai pala juustoa. Kaikenlaiset raakapallot/patukat on myös hyviä välipaloja, ja jos innostusta riittää niin makean puolella kannattaa tutustua enemmänkin raakaleivontaan. Toivottavasti näistä on apua alkuun :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta, tällä pääsee jo hyvin liikkeelle! :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig