Syötävän hyvä: syyskuuta 2015
Tietoa mainostajalle ›

tiistai 29. syyskuuta 2015

JÄTTIKATKARAPU- & KESÄKURPITSA"PASTA"


Sain sukulaisilta muutaman järkälemäisen mutanttikesäkurpitsan, joita pitäisi nyt käyttää tehokkaasti vasemmalle ja oikealle.

Kesäkurpitsasta olen tehnyt suikaloimalla "nuudeleita/pastaa" pariinkin otteseen, mutta yleensä kylmänä. Miksei näitä soiroja voisi ihan hyvin lämmittääkin, mietin, ja kokeilin valmistaa kurpitsat pastamaisesti valkosipuli-sitruuna-jättikatkarapukastikkeen kanssa. Ja toimii kuulkaas ihan hyvin, varsinkin kun jättää kesäkurpitsan hieman al denteksi.

Vielä kyllä sellaista spiralizeria (mikä tämä on suomeksi..spirulaattori? spiraalikuorija?) kaipaisin, niin olisi helpompaa näiden veistely. Huom. kurpitsa kutistuu aika reilusti lämmetessään, eli varaa vähintään yksi kesäkurpitsa per syöjä.


Katkarapu & kesäkurpitsa -feikkipasta (1 annos)

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
jättikatkarapuja (tai tavallisia)
pari rkl voita/gheetä/kookosöljyä
muutama valkosipulinkynsi
1 sitruuna
korianteria tai esim. lehtipersiljaa
suolaa + pippuroa
muita mausteita, esim. chilijauhetta, kurkumaa, jeeraa

Ota ravut sulamaan ja poista mahdollinen kuori.

Leikkaa kesäkurpitsasta siivuja esim. leveäpäisellä kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Leikkaa siivut ohuiksi soiroiksi veitsellä. Tai käytä sellaista näppärämpää laitetta jolla kasviksesta saa vuoltua suoraan suikaleita.

Kuori valkosipulit ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Sulata kasarissa voita keskilämmöllä, ja kuumenna valkosipuleita pieni hetki, älä päästä kuitenkaan ruskistumaan. Jos käytät raakoja rapuja, lisää ne tässä vaiheessa pannulle ja paista n. minuutin per puoli, kunnes punastuvat.

Lisää pannulle hieman vettä (n. pari rkl) ja sitruunan puserrettu mehu. Lisää mausteita oman maun mukaan. Odota että neste poreilee ja lisää kesäkurpitsasoirot. Kääntele nopeasti muutaman minuutin ajan, mutta älä päästä kesäkurpitsoja kypsymään ihan lötköksi asti. Esikypsennetyt ravut voi lisätä yhtä aikaa kesäkurpitsan kanssa ja lämmittää nopeasti.

Tarjoile heti esimerkiksi korianterisilpun kanssa.

maanantai 28. syyskuuta 2015

UUSINTAPOSTAUS: OMENA-RAAKAKAKKU


Sen sijaan että olisin luonut jotain uutta, muistutan vain tästä vuoden takaisesta fantastisesta raakakakusta. Nyt on nimittäin käynyt niin, että en ole onnistunut tekemään omenoista tätä parempaa raakakakkua. Enkä kauniimpaa.

Joten, omenafanit, jos tämä on mennyt aiemmin ohi niin nappaa nyt talteen: OMENA-RAAKAKAKUN ohje. Tämä on puolukka-raakakakun lailla parhaimmillaan karamellikastikkeen kanssa tarjoiltuna. <3

torstai 24. syyskuuta 2015

LUKIJATUTKIMUS & ARVONTA (JA PARI SANAA KAUPALLISUUDESTA)


En aikoinaan (eli vajaa kolme vuotta sitten) aloittanut bloggaamista ilmainen tavara tai muut palkkiot mielessä. Mitä ruokabloggaajalle edes lähetettäisiin, ruokaa vai? Paketillinen parsakaalia postiluukusta?

Sittemmin olen saanut todistaa, että ruokabloggaajalle sopivia tuotenäytteitä on kyllä olemassa, mutta kiinnostavia sellaisia on tarjolla melkoisen harvoin, varsinkin jos on kiinnostuneempi mahdollisimman aidoista raaka-aineista kuin ns. ruokavalmisteista. Eli oikeastaan se parsakaali olisikin ihan mieluinen lähetys. ;)

Viime vuonna blogini otti askeleen kaupallisempaan suuntaan, kun täällä alkoi näkyä hieman useammin yhteistyöpostauksia, toki aina mahdollisimman harkiten valikoituna. Kaupallisia elementtejä sisältävät postaukset on aina merkitty vähintään yhteistyö-tagilla, yleensä vielä selkeämmin. 

Sisältöyhteistyöstä saan useimmiten ihan oikeaa rahaa, niinkuin tehdystä työstä kuuluukin. Omalla kohdallani kyseessä eivät tosin ole niin isot korvaukset, että tulisi mieleenikään jättää päivätyötäni ja muita freelanceprojekteja (enkä näin edes haluaisi tehdä, pidän työstäni). Silti on oikein mukavaa, kun harrastus kasvaa edes pikkiriikkiseksi tulonlähteeksi – tämän voivat varmaan kaikki allekirjoittaa.

Suomen Blogimediaan liittymisen myötä yhteistyökuvioiden lisäksi blogiini on ilmestynyt myös joukko displaymainontaa. Tällä hetkellä bannerit sisältöineen hakevat vielä paikkaansa mediamyyjän vaihtuessa, ja täällä saattaa vilkkua vähän kaikenlaisia (välillä kieltämättä myös valitettavan karunnäköisiä) Google-mainoksia. Toivon että tämä ei häiritse teitä kovasti. Ja toisaalta jos häiritsee, niin nyt on sana vapaa. 

Toivoisinkin että mahdollisimman moni jaksaisi käydä vastaamassa lukijatutkimukseen, joka on toimitettu Suomen Blogimedian puolesta. Rasti ruutuun -tyylillä toteutettuja kysymyksiä ei ole kovin montaa, joten vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Tätä kautta Suomen Blogimedia, joka siis vastaa display- ja sisältöyhteistyömyynnistä blogissani, saa tutkimuksesta tietoa siitä, minkälaiset mainostajat ja kampanjat sopivat tänne. Ja pääsen toki itsekin lukemaan vastaukset ja opin samalla teistä lukijoista hieman enemmän. Huom! vastaaminen on täysin anonyymia, eli tutkimuksessa ei kysytä henkilö- tai yhteystietoja.

Pääset vastaamaan kyselyyn tästä linkistä: LUKIJATUTKIMUS.

Kiitokseksi vaivannäöstä arvon yhden paketin joka sisältää seuraavat: Puhdistamon minttu-raakasuklaata, Puhdas Snackin (makuna mustikka-karpalo-goji) ja Satokausikalenterin taskukirjan. Läpinäkyvyyden nimissä: kaksi ensimmäistä ostin itse ja taskukirjan olen saanut blogin kautta. :)

Voit osallistua arvontaan vastaamalla kyselyyn, ja sen jälkeen jättämällä spostiosoitteesi kommentteihin. Kiitos jo etukäteen!

Edit: Kiitos kaikille vastaajille! Voittajaksi päätyi nimimerkki Nni, onnea!

tiistai 22. syyskuuta 2015

PUOLUKKA-RAAKAKAKKU KARAMELLIKASTIKKEELLA


Puolukka ei ole koskaan ollut lempimarjojani, ehkä siksi että kokenut sen vähän turhan happamaksi. En tiedä onko suussani tapahtunut jonkinlainen makujen vallankumous, mutta nyt marja yhtäkkiä maistuukin ihan kivalle. Ei sentään niin kivalle että jaksaisin metsään mennä kykkimään, mutta lähikaupastakin näitä voi onneksi poimia. ;)

Kaikenlaisia raakakakkuja on tullut tässä parin vuoden aikana tehtyä, mutta ei vielä ensimmäistäkään puolukkaista. Nyt on sekin tilanne korjattu! Puolukka sopii tämmöiseen juustokakkumaiseen raakakakkuun yllättävänkin hyvin, ei tullut ollenkaan liian hapanta mitä vähän etukäteen pelkäsin, vaan ihan sopivan raikas ja kirpeän makea.


Puolukkaleivonnaisten kanssa on usein tapana tarjoilla kinuskikastiketta, joten tein oheen oman versioni mantelivoista & kookossiirapista. Sama onnistuisi hyvin myös esim. maapähkinävoilla & vaahterasiirapilla, tai miksei hunajallakin, vaikka siinä ei olekaan niin karamellimaista ominaismakua.

Laitoin lisäksi pähkinävoita myös itse taikinaan, niin saatiin sinnekin kivasti pieni paahteinen vivahde. Tästä on hyvä aloittaa nyt viimeistään syksy! :)


Puolukkainen juustoraakakakku (ø 18 cm)

Pohja
reilu desi pekaanipähkinöitä (tai esim. manteleita tai saksanpähkinöitä)
vajaa desi kuivattuja viikunoita (tai esim. pehmeitä taateleita)
ropsaus suolaa

Täyte
n. 3 dl cashewpähkinöitä (liota etukäteen väh. 4h)
1 sitruunan mehu
1 tl aitovaniljajauhetta tai vaniljauutetta
n. 1/2 dl sulaa kookosöljyä
n. 1/2 dl kookosnektaria (tai ei-vegaanit esim. hunajaa)

halutessa: 2 rkl pähkinävoita (esim. mantelivoita tai maapähkinävoita)
halutessa: 1 rkl psylliumia (jos et käytä niin laita pari rkl enemmän kookosöljyä)

2 dl puolukoita (plus enemmän koristeeksi)

Karamellikastike
n. 1 osa  pähkinävoita (käytin mantelivoita)
n. 1 osa nestemäistä makeutusta (käytin kookosnektaria)
pari tl vettä tai enemmän, riippuen miten notkeaa pähkinävoi on


Jos viikunat ovat hieman kuivahtaneita, liota niitä ensin hetki (n. 15 min). Muusaa pohjan ainekset keskenään. Itse murskaan ensin pähkinät blenderissä/monitoimikoneessa pienemmäksi ja työstän loput ainekset sekaan sauvasekoittimella. Painele vuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakastimeen.

Laita täytteen ainekset (ilman puolukoita) blenderiin ja blendaa täydellä teholla kunnes seos on sileää. Jos sinulla ei ole tampperia (ja megatehokasta blenderiä) auta varovasti lusikalla seosta silenemään painelemalla sitä välillä reunoilta alas. Jähmeäntuntuiseen seokseen voi laittaa muutaman ruokalusikallisen vettä tai lisää sulaa kookosöljyä. Maistele seosta ja säädä makeuden ja happamuuden (=sitruunan) määrää.


Kaada n. 2/3 täytteestä pohjan päälle ja laita takaisin pakkaseen. Blendaa puolukat lopun täytteen kanssa ja kaada hieman jähmettyneen vaalean kerroksen päälle. Itse upotin tässä vaiheessa pinkkiin kerrokseen vielä jonkin verran kokonaisia puolukoita (niitä lusikalla painellen pinnan alle), mutta tämä vaihe ei ole mitenkään oleellinen. Tasoittele täyte, ja laita kakku vielä muutamaksi tunniksi pakastimeen jähmettymään.

Tee karamellikastike vispaamalla pähkinävoi ja makeutus keskenään. Lisää vettä sen verran, että kastike on sopivan juoksevaa. Säädä myös makeustaso oman maun mukaan.


Ota kakku sulamaan reilusti ennen tarjoilua, koristele vaikka puolukoilla, leikkaa paloiksi ja valuta lopuksi karamellikastiketta päälle.

torstai 17. syyskuuta 2015

LEMPEÄ OMENAKEITTO


Mausteinen lämmin omenakeitto on omiaan viileisiin syysiltoihin. Tällä kertaa teki kuitenkin mieli raikkaampaa, ja jopa hieman happamankirpeää versiota omenakeitosta.

Pikkuhiljaa sesongissa olevat kotimaiset omenat ovat melko happamia jo itsessään, ja lorauksella rutikuivaa omenasiideriä saa helposti tuettua tätä makumaailmaa. Laitoin mukaan myös myskikurpitsaa (butternut squash) tuomaan aavistuksen makeutta, jos et löydä kurpitsaa (mitä harmittavasti ei edelleenkään löydy kaikista ruokakaupoista) niin samantyylisen maun saa bataatilla.

Omenakeitto (2 annosta)

1 sipulia
3 kotimaista omenaa 
n. 200 g myskikurpitsaa tai bataattia
1 1/2 dl kuivaa omenasiideriä
n. 7 dl kasvislientä tai vettä + fondia
3 laakerilehteä
suolaa + pippuria

Lohko sipulit ja omenat pieniksi kuutioiksi. Lämmitä kattilassa öljyä tai voita, ja lämmitä keskilämmöllä pehmeäksi (n. 10 min). Leikkaa kurpitsa tai bataatti myös pieneksi, ja lisää se ja siideri kattilaan. Kiehauttele muutaman minuutin ajan. Lisää loppuneste ja mausteet. Tällä nestemäärällä keitosta tulee melko juoksevaa, jos tykkäät paksummasta, laita hieman vähemmän nestettä.

Anna porista keskilämmöllä n. 20 min, tai kunnes kaikki kasvikset ovat pehmenneet. Kaada keitto blenderiin ja aja täysin sileäksi. Koristele halutessasi omenakuutioilla, ja tarjoile lämpimänä.

tiistai 15. syyskuuta 2015

GRANOLA-PATUKAT AMARANTTIA, PISTAASIA & VIIKUNAA


Ostin jokin aika sitten pussillisen hauskoja pikku muruja nimeltä paahdetut pop-amarantit. Ne ovat vähän niinkuin popcorneja mutta paljon pikkuisempia. Amarantti on niin kutsuttu pseudovilja (kuten esim. tattari ja kvinoa) eli ei varsinaisesti vilja- vaan heinäkasvi. Amarantissa on mm. erittäin korkea kalsiumpitoisuus ja se tuo kivaa vaihtelua gluteenittomaan ruokavalioon. Amaranttia voi ostaa ihan siemeninä tai sitten näinä valmiiksi paahdettuina palleroina.

Olen ripotellut amarantteja vähän sinne tänne (mm. smoothieihin ja jogurtin päälle), mutta iso säkillinen ei tunnu millään kuluvan, joten piti keksiä hieman tehokkaampia tapoja hyödyntää näitä. Enter granolabars. Patukoista tulikin niin herkullisia että söin ne vahingossa parissa päivässä vaikka piti riittää viikoksi. Amarantti + pistaasi + viikuna + (raaka)suklaa + pähkinävoi = winwinwin!

Näissä on toki reilusti muokkausvaraa: siemeniksi sopivat chian ja seesamin lisäksi esimerkiksi hampunsiemenet, kuivattujen viikunoiden tilalle voi laittaa vaikka kuivattuja karpaloita tai aprikooseja, ja pistaasit voi korvata esim. pekaanipähkinällä tai mantelilla.

Ja ne amarantit. Jos et saa niitä käsiisi, laita tilalle jotain muuta rapeaa, esim. paahdettua kvinoaa, (sokerittomia) riisimuroja tai kaurahiutaleita.

Muottina käytin leivinpaperilla vuorattua metallirasiaa jonka koko on 11 x 19 cm, ja tästä sain 14 pienehköä patukkaa.


Granola-patukat 

1 dl paahdettua amaranttia
1/2 dl chia-siemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/4 dl hunajaa (ei-vegaanit esim. kookossiirappia)
1/4 dl (maa)pähkinävoita
n. 2 tl sulaa kookosöljyä
rouhaisu suolaa

1/3 dl pistaasinsydämiä
1/3 dl kuivattuja viikunoita
1/3 dl raakasuklaata (huom. jotain ei-pehmeää merkkiä)

Sekoita amaranttit, chiat, seesamit ja suola keskenään. Sulata pienessä kattilassa hunaja, pähkinävoi ja kookosöljy. Kaada kuivien ainesten sekaan ja sekoita kunnolla.

Pilko pistaasit ja viikunat pieneksi paloiksi. Sekoita muun massan sekaan ja laita massa hetkeksi jääkaappiin viilenemään. Pilko myös suklaa palasiksi ja sekoita se lopuksi hieman viilentyneen massan sekaan. Tämä välivaihe siis siksi, ettei suklaa pääse sulamaan liikoja.

Levitä massa leivinpaperilla vuorattuun neliskulmaiseen astiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi. Nosta paperi ulos ja leikkaa levy patukoiksi. Säilytä patukoita jääkaapissa.

Alkuperäinen idea muokattuna Making Thyme for Health.

perjantai 11. syyskuuta 2015

HÄVIKKIVIIKON KASVISLAUTANEN


Tämän viikon aikana on ollut meneillään kolmas vuosittainen Kuluttajaliiton organisoima Hävikkiviikko. Keskimäärin suomalaiset heittävät ruokaa roskiin vuodessa 25 kg/henkilö. Määrä vastaa n. kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta, eli ei mikään ihan mitätön luku! Jokainen voi miettiä kohdallaan, mihin senkin rahan (keskimäärin n. 125 €/henkilö) voisi järkevämmin sijoittaa.

Iso osa hävikistä syntyy toki ruokakaupoista, mutta kauppojen hävikkiin voi vaikuttaa myös kuluttaja itse esimerkiksi valitsemalla kypsiä hedelmiä ja vihanneksia raakojen sijaan. Ei pidä myöskään hyljeksiä hieman kolhiintuneita yksilöitä (itse syyllistyn tähän!). Lisäksi kannattaa suosia irtomyyntiä, niin kaappiin ei päädy enemmän yhtä raaka-ainetta mitä oikeasti tarvitsee.

Kotitaloudet eivät saa siis synninpäästöä, sillä eniten ruokaa menee hukkaan nimenomaan ysittäisiltä kuluttajilta. Kotona hävikin määrää voi vähentää esimerkiksi käyttämällä raaka-aineita kekseliäästi. Ennakkoluulot sivuun ja sellainen ajattelutapa, jossa jonkun tietyn raaka-aineen kanssa syödään ainoastaan toista tiettyä raaka-ainetta. Eli ei pidä ajatella että "ei ne kuitenkaan sovi yhteen". Useimmat raaka-aineet sopivat.

Ei pidä myöskään olla turhan tarkka parasta ennen päivämäärien kanssa, useimpien raaka-aineiden syömäkelpoisuuden voi helposti testata ihan katsomalla, haistamalla ja maistamalla. Pakastin on myös oiva apuri, toki sieltä pitää muistaa syödä ne pakastetut ruoat pois.

Oma hävikkitilanteeni (hedelmien ja kasvisten kuoria lukuunottamatta, en ole varma lasketaanko niitä hävikkiin) on aika hyvä. Teen yleensä kerralla sen verran ruokaa kuin aion syödä, ja seuraavan päivän jämät eivät vahingossa pääse menemään huonoksi koska niitä ei ole. :) Toki aina voi parantaa.


Edellispäivän syyssalaatin aineksista jäi yli hieman linssejä, kanttarelleja ja mummonkurkkuja. Koostin näistä, ja muista jääkaapin jämistä seuraavana päivänä improvisoidun aterian. Annokseen päätyi lisäksi kaapin viimeiset pari tomaattia, yksi hieman nahistunut kesäkurpitsa ja porkkanaa.

Käsittelin jokaisen ainesosan erikseen hieman erilailla maustaen, ja näin lautanen tuli täyteen monipuolisesti eri makuja ja tekstuureita. Jokaisella haarukallisella hieman erimakuinen suupala, just parasta!

Vinkki: kätevä tapa hyödyntää edelliseltä aterialta ylijääneitä papuja ja herneitä on tehdä niistä tahnaa, jonka voi laittaa esim. salaattiin kastikkeeksi, levittää leivän päälle tai käyttää dippaukseen.

Linssitahna

keitettyjä linssejä (tai papuja)
hieman öljyä + vettä tarpeen mukaan
pieni puserrus sitruunaa
suolaa + muita mausteita: jeeraa, kurkumaa, paprikajauhetta, chiliä jne

Laita ainekset monitoimikoneeseen ja aja sileäksi. Lisää nestettä sen mukaan, miten notkeaa tahnaa haluat. Säädä myös mausteita oman maun mukaan.

Seesam-porkkanat

porkkanaa
seesamöljyä
seesaminsiemeniä

Vuole porkkanasta ohuita lastuja. Lämmitä keskilämmöllä esim. pienessä kattilassa hieman seesamöljyä ja kääntele porkkanalastuja öljyssä hetki, minuutti tai kaksi riittää. Ota kattila pois levyltä ja ripottele porkkanan sekaan seesaminsiemeniä.

Hävikki-lautanen

tomaattisalsaa
paistettuja kanttarelleja ja kesäkurpitsaa
seesamporkkanaa
mummonkurkkuja
linssitahnaa

Valmista ja mausta komponentit erikseen, ja kasaa lautaselle esimerkiksi lohkoittain. Lusikoi päälle reilusti linssi/paputahnaa.

keskiviikko 9. syyskuuta 2015

LÄMMIN SYYSSALAATTI MUMMONKURKUILLA HÖYSTETTYNÄ


Hiphei tein ensimmäistä kertaa mummonkurkkuja (tai hölskytyskurkkuja tai mitä ovatkaan) itse! Tajusin tosin jälkeenpäin että kurkkusiivujen olisi kannattanut olla reilusti ohuempia, vaikkapa juustohöylällä vuoltuja. Maku oli silti hyvä näissäkin.

Yhdistin kurkkuihin aineksia mitä löytyi jääkaapista valmiina, ja kokonaisuudesta tulikin oikein kiva syyssalaatti. Etikkaiset ja rapeat kurkut tuovat kivaa vaihtelua muuten aika pehmeisiin tekstuureihin ja pehmeään makumaailmaan, ja erillistä salaatinkastiketta ei oikeastaan tarvita ollenkaan.

Mummonkurkut

1 tavallinen kurkku tai n. 3 avomaankurkkua
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl esim. kookossiirappia tai ei-vegaanit hunajaa (tai sokeria jos käytät)
muutama rouhaisu suolaa
tilliä hienonnettuna

Siivuta kurkut ohuiksi siivuiksi (ohuemmiksi mitä itse tein, heh). Laita kurkut esim. lasipurkkiin. Vispaa etikka ja makeutus sekaisin, lisää suola ja tilli, ja kaada kurkkujen päälle. Sulje purkki ja ravistele voimakkaasti. Laita jääkaappiin tekeytymään. Parhaimmillaan kurkut ovat oikeastaan seuraavana päivänä, mutta jos ei ole aikaa odottaa niin ne voi käyttää myös heti.


Syyssalaatti

lehtikaalia
pinaattia
kanttarelleja
linssejä
öljyä tai ei-vegaanit voita
suolaa + pippuria

Rapsuttele kanttarellit puhtaiksi. Isommat sienet voi leikata puoliksi. Riivi lehtikaali pienemmiksi paloiksi. Kuumenna pannulla reilu määrä öljyä/voita ja paista siinä kanttarelleja, ja lehtikaalia ja pinaattia muutamia minuutteja kunnes vihreät kasvikset ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Valmista linssit ohjeen mukaan tai, jos käytät valmislinssejä niin huuhtele niitä hetki kuuman veden alla.

Kasaa salaatti lämpimistä aineksista ja sekoita joukkoon mummonkurkkuja. Ripottele päälle halutessasi pilkottua kevätsipulia. Syö salaatti heti.

perjantai 4. syyskuuta 2015

SUKLAINEN BANAANILEIPÄ (GLUTEENITON & VEGAANINEN)


Myönnetään, en pidä ylikypsistä banaaneista vaan syön banaanini useimmiten raa'anpuoleisena (eli vaaleankeltaisena). Tämä johtuu siitä, etten erityisemmin pidä banaanin mausta, ja raakana sitä makua ei juuri ole. :P

Yleensä jos banaanit alkavat uhkaavasti ruskistumaan, pilkon ne pakkaseen ja käytän smoothieihin, nicecreameihin ja vastaaviin. Tai sitten upotan ne banaanileipään. Leipä ei siis oikeastaan maistu ollenkaan banaanille, mutta hedelmä tekee koostumuksesta kostean mehevän ja antaa sille aavistuksen makeutta.

Banaanileipä onkin ollut varsinainen blogisuosikki, mm. AinoLiisa ja Tuulia ovat leiponeet banaanileivästä omat versionsa. Minä laitoin banaanileipään lisäksi vähän kaakaota ja suklaata, joka vie ruokaa ehkä vähän entistä lähemmäs kakkua. Mutta en silti puhuisi varsinaisesti makeasta välipalasta, varsinkin jos leivän tarjoilee suolaisen levitteen kanssa. Oma suosikkini on (maa)pähkinävoi. Makeannälän iskiessä leivälle voi toki levittää vaikkapa hilloa.


Suklainen banaanileipä

3 suurta kypsää banaania (+ lisää koristeeksi)
3 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
1/2 dl kookosöljyä (tai ei-vegaanit esim. voita)
1/2 dl (makeuttamatonta) kaakaojauhetta
n. 80 g (sokeritonta) mahd. tummaa suklaata
muutama rkl tai 1/2 dl esim. kookossiirappia (tai ei-vegaanit hunajaa)
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl aitovaniljajauhetta
pieni ripaus suolaa

Kaurajauhoja saa tehtyä itse blendaamalla hiutaleita hienoksi.

Muusaa banaanit esim. perunanuijalla, tai jos haluat sileämmän lopputuloksen, aja ne esim. monitoimikoneella soseeksi (omaan leipääni jäi hieman sattumia).

Sulata öljy ja sekoita banaanien kanssa. Voit halutessasi lisätä taikinaan lisämakeutusta, itse laitoin muutaman ruokalusikallisen kookossiirappia ja lopputulos ei ollut oikeastaan ollenkaan makea. Ensi kerralla laitan ehkä hiukan lisää (n. puolisen desiä).

Sekoita kuivat aineet keskenään (käytä siivilää tarvittaessa). Itse käytin raakakaakaojauhetta kun ei muuta ollut, mikä on tietysti vähän turhaa kun leipomus menee uuniin.. Yhdistä kuivat ja kosteat aineet. Lusikoi joukkoon lopuksi pieneksi pilkotut suklaan palat.

Kaada taikina pienehköön öljyttyyn vuokaan ja paista 180-asteessa n. 40 minuuttia. Testaa tikulla että leipä on keskeltäkin tarpeeksi kypsää. Tarjoile esim. (maa)pähkinävoin kanssa.

tiistai 1. syyskuuta 2015

PIENI TILANNEPÄIVITYS (JA JÄÄTELÖÄ)


Ehkä huomasittekin, että tuohon yläreunaan pompsahti iso mainosbanneri (joka ei kyllä ilmeisesti aina näy, tai vaihtaa paikkaa) ja uusi yläpalkki. Tämä johtuu siitä, että Syötävän hyvä aloitti tänään Suomen Blogimedian remmissä. Suomen Blogimediaan kuuluu toinen toistaan mahtavampia blogeja, joten olen erittäin otettu että saan olla mukana tässä porukassa! Hurjan pitkälle on kyllä tultu siitä kun ensimmäistä postausta näpyttelin reilu kaksi ja puoli vuotta sitten, huh!

Käytännössä muutoksia ei tänne blogin puolelle tule kuitenkaan tuota mainosbanneria enempää (mainosten sisältöön en voi itse vaikuttaa, mutta toivotaan ettei sieltä ihan hirveästi tule mitään hampurilaismainoksia tai vastaavaa ;).

Ja jottei postaus jäisi ihan ilman ruokasisältöä, tässä yksi viime viikonloppuna syömäni aamupalan ohje. Koska parhaat aamut lähtee käyntiin (hyvis)jäätelöllä. Lisää aamupaloja ja muuta löytyy Instagramin puolelta nimimerkillä @lottavee.

Vadelma-kookos Aamupalajäde

1 pakastettu banaani
n. 1 dl pakastettuja marjoja (esim. vadelma)
n. 1 dl jähmeää kookoskermaa (jääkaapista)
halutessa: muutama ruokalusikallinen riisiproteiinia
koristeeksi esim. marjoja ja kookoslastuja

Aja ainekset blenderissä täydellä teholla sileäksi, säädä tarvittaessa ainesten määrää. Syö nopeasti sillä jäätelö sulaa vauhdilla! Vaihtoehtoisesti tee jäätelöstä tarkoituksella nestemäisempää (tyyliin milkshake) ja juo se pillillä.