sunnuntai 5. toukokuuta 2019

KEVÄÄN JUHLIIN: VADELMA-KERROSKAKKU & KASVISVOILEIPÄKAKKU (GLUTEENITON)


Kaupallinen yhteistyö Hellmann'sin ja Suomen Blogimedian kanssa.


Kevään juhlasesonki alkaa olemaan ihan just kiivaimmillaan. Suunnittelin äitienpäivän juhlapöytään kaksi hieman erityyppistä tarjoiltavaa: korkean kerroskakun ja klassisen voileipäkakun. Tämä oli samalla itselleni haaste, sillä ole koskaan ennen valmistanut voileipäkakkua. Tämä retroherkku on tosin tehnyt uutta tulemista nyt jo muutaman vuoden ajan ja ihan syystä – valmistaminen ei ole ennakko-odotuksista huolimatta kovin monimutkaista ja täytteitä voi varioida käytännössä loputtomiin.

Molemmat ohjeet sisältävät hieman majoneesia koska sillä nyt vain saa helposti leipomuksiin lisää täyteläistä makua ja mehevyyttä. Toisaalta mitäs muuta voi odottaakaan kun majoneesi nyt sattuu koostumaan lähinnä rasvasta ja kananmunista. Majoneesi toimii leivonnaisissa huonona isäntänä mutta erinomaisena renkinä – liikaa ja maku on turhan rasvainen, mutta toisaalta sopiva määrä nostaa lopputuloksen entistä paremmaksi.

Näissä ohjeissa on käytetty Hellmann'sin klassista Real-majoneesia. Hellmannsin majoneeseissa käytetään ainoastaan free range eli vapaana kasvaneiden kanojen munia. Valikoimasta löytyy myös luomumajoneesi, jonka valmistuksessa on käytetty luomukananmunia, joskin on ehkä osittain makukysymys kumpi on eläinten kannalta parempi tuotantotapa, luomu vai free range. Hellmann's on myös sitoutunut hankkimaan käyttämänsä kasviöljyt (esim. Real-majossa rypsiöljy) kestävän kehityksen viljelyperiaatteita noudattavista lähteistä. Valikoimasta löytyy myös vegaaninen majoneesi, tosin en ole varma miten se käyttäytyy leivonnassa. Esim. salaatin- ja hampurilaiskastikkeissa vegaaninen majoneesi toimii ainakin hyvin.


Vegevoileipäkakkujen reseptejä en ole ihan hirveästi nähnyt, mutta suunnittelua auttaa kun miettii mitkä ovat esimerkiksi omia lempitahnoja ja yhdistelee niistä sopivan kokonaisuuden. Näiden käyttämieni lisäksi väliin sopisi hyvin myös vaikka joku aurinkokuivatuista tomaateista tehty tahna tai hummus. Ja kuten sanottua, sen jälkeen kun täytteet oli valittu, niiden valmistaminen oli hyvin helppoa – suurin osa syntyi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tahnaksi surauttaen. Voileipäkakussa täytteiden lisäksi aivan oleellista on leivän maku. Valitse tähän maultaan paras mahdollinen, maista vaikka useampaa merkkiä ennen kuin teet valinnan kakkuun käytettävästä leivästä. Parhaat gluteenittomat paahtoleivät löytyvät kaupan pakastealtaasta. Kostuttamisen kanssa ei myöskään kannata kitsastella, gluteeniton leipä kun on yleensä tavallista hieman kiinteämpää.

Huomaa että voileipäkakku kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana ja koristella ennen tarjoilua. Sama koskee oikeastaan kerroskakkuakin, paista kakkupohja jo edellisenä päivänä ja leikkaa ja täytä vasta hieman ennen tarjoilua. Toisaalta tämä myös helpottaa jonkin verran valmisteluja kun suurin osa hommasta tulee tehtyä jo edellisenä päivänä. 

En ole hirveästi leiponut kakkuja ylipäätään ja gluteenittomat kakut ovat aina pieni epävarmuustekijä. Tällä reseptillä ja strategisella majoneesilisällä tuli kuitenkin tosi hyvä koostumus: mehevä ja kostea, mutta kuitenkin tarpeeksi kiinteä (ei-mureneva). Ja makukin oli täysin kohdillaan, ei mielestäni eronnut juuri ollenkaan ns. normaalista sokerikakkupohjasta. Meinasin ensin tehdä kerroskakulle jonkun kuorrutteen, mutta se näytti kivalta tuollaisenaankin joten jätin kerrokset näkyviin. Täytteeksi tuli raikas vadelmainen rahkavaahto.

Käyttämäni kakkuvuoan halkaisija oli tavanomaista pienempi, 15cm. Tästä johtuen kakkua piti paistaa aika kauan uunissa. Jos käytät isompaa vuokaa, leikkaa vähän ohuempia kerroksia (tai vain kaksi kerrosta) ja paistoaika voi olla merkittävästi lyhyempi (paista ensin 30 min ja testaa sen jälkeen kypsyyttä).


Majoneesikakku 
(gluteeniton) (halkaisija 15cm)

2 1/2 riisijauhoa
1 dl maissitärkkelystä
1/2 tl hienoa psylliumjauhetta
2 tl leivinjauhetta
3 luomumunaa
n. 2 dl kookossokeria tai täysruokosokeria
1 dl Hellmann's Real majoneesia
1 1/2 dl täysmaitoa tai kasvimaitoa
2 tl vaniljajauhetta tai -uutetta


Sekoita ensin riisijauho ja maito keskenään ja anna tekeytyä hetki. Tämä vie pois riisijauholta sille välillä ominaista hiekkaista suuntuntumaa. Sekoita muut jauheet keskenään. Vatkaa vispikoneella muna, sokeri ja majoneesi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kaikki ainekset yhteen ja vatkaa kunnes taikina on täysin sileää. Gluteenittomissa leivonnaisissa ei tarvitse välittää ylivatkaamisesta vaan pitkään vatkaaminen on jopa eduksi. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 160-asteessa ensin n. 40 minuuttia ja lisää paistoaikaa aina 5 min kerrallaan kunnes se on kypsä. Itse paistoin kakkua lopulta lähes tunnin ajan. Kakku on valmis kun tikulla testaten siihen ei jää taikinaa kiinni.

Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota se vuoasta. Laita kakku jääkaappiin ja anna jäähtyä kokonaan viileäksi joko useamman tunnin tai yön yli. Leikkaa kakku kolmeen tai neljään osaan. Kostuta palat esim. appelsiinimehulla ja täytä vadelmavaahdolla.


Vadelmatäyte

2 dl vispikermaa
100 g maitorahkaa
200 g (pakaste)vadelmia
n. 2 rkl makeutusta (esim. hunaja tai kookossokeri)
halutessa jämäköittämään: 1 liivatelehti tai vastaava määrä vegegeliä


Laita liivatelehti likoamaan hetkeksi kylmään veteen.

Jos käytät pakastevadelmia, sulata ne ensin. Suosittelen kotimaisia marjoja niin niitä ei tarvitse erikseen kuumentaa. Muusaa marjat soseeksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele sekaan rahka, vadelmat ja makeutus. Lisää makeutusta tarvittaessa.

Keitä esim. vedenkeittimellä pieni määrä vettä. Purista liivatelehdestä vedet pois ja sekoita kuuman vesitilkan kanssa kunnes liivate on kokonaan liuennut nesteeseen. Lisää liivatenesteeseen ruokalusikallinen vadelmakermaa (juoksettumisen estämiseksi) ja sekoita seos sen jälkeen koko täytteen kanssa. Anna täytteen jämäköityä hetki jääkaapissa ennen käyttöä.

Täytä kakku (n. 1/3 täytettä per kerros). Koristele esim. kukilla tai marjoilla.


Kasvisvoileipäkakku 
(gluteeniton) (n. litran vuoka)

n. 12–16 palaa gluteenitonta paahtoleipää

Fetamousse
150 g vuohen/lampaanmaitofetaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl turkkilaista jogurttia


Herne-basilikatahna
2 1/2 (n. 200g) pakasteherneitä
reilu kourallinen basilikaa
1/2 avokado
1 rkl sitruunamehua
1 rkl öljyä
suolaa


Kananmunatäyte
3 luomumunaa
2 rkl Hellmann's Real majoneesia
ruohosipulia


Kuorrute
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl Hellmann's Real majoneesia

kostutus: n. 1/2 dl kasvislientä + 1/2 tl sitruunamehua

päälle: esim. versoja ja syötäviä kukkia


Aja fetamoussen ainekset sileäksi tahnaksi esim. monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Sulata herneet ja soseuta herne-basilikatahnan ainekset.

Keitä munat, muusaa ne pienemmäksi haarukalla ja sekoita muut ainekset joukkoon.

Kokoa voileipäkakku: vuoraa vuoka reilulla palalla muovikelmua. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Laita vuoan pohjalle koosta riippuen kolme–neljä leipäpalaa.

Valmista kostuke sekoittamalla kasvisliemeen tilkka sitruunamehua. Kasvisliemen voi valmistaa esim. hyvälaatuisesta fondista. Kostuta leivät esim. pullasudilla. Kostutusta kannattaa levittää ihan reilullä kädellä koska monet gluteenittomista leivistä on aika tiiviitä koostumukseltaan. Levitä kananmunatahna leipien päälle. Lisää uusi kerros leipiä ja kostuta ne jälleen. Lisää päälle herne-basilikatahna. Lisää leivät ja kostuta. Lisää päälle fetamousse. Lisää loput leivät, ja kääri koko kakku tiukkaan pakettiin kelmun avulla. Laita päälle vielä joku sopivan muotoinen paino ja laita kakku useammaksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin.

Sekoita kuorrutteen ainekset yhteen (tarvittaessa monitoimikoneella tai sauvasekoittimella niin saat siitä sileämpää). Poista kakun ympäriltä kelmu. Levitä kuorrute kakun päälle mahdollisimman tasaisesti. Koristele kakku esim. erilaisilla versoilla tai mikrovihreillä ja syötävillä kukilla.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig