sunnuntai 24. helmikuuta 2019

VEGAANINEN SUKLAAMOUSSEKAKKU


Tämä kakku on aivan mainio suklaahampaan kolotukseen: pehmeän silkkinen, suussasulava ja täynnä tumman suklaan makua, olematta kuitenkaan turhan makea.

Testasin tätä ohjetta varten ensimmäistä kertaa kaurakermavaahtoa (Kaslink Aito). Koostumuksesta tuli tosi hyvä ja sopivan jämäkkä, mutta mielestäni kermavaahdossa oli lievä sivumaku josta en niin välittänyt. Toki muiden ainesten kanssa sitä ei niin maistanut. Tein toisen version kakusta käyttämällä kookoskermavaahtoa ja tästä pidin enemmän. Kookoskermavaahtoa saa joko jääkaapissa pidetyn kookosmaitotölkin siitä jähmeästä osiosta, tai sitten jo valmiiksi jähmeästä kookoskermasta, kuten esim. Pirkka Parhaat kookoskerma (pidä tätäkin kuitenkin jääkaapissa).

Kokeilin myös lisätä mousseen hieman kasvijogurttia massan määrää kasvattamaan ja tämä toimi oikein kivasti. Yksi omista suosikeistani kasvipohjaisissa jogurteissa on Plantin vaniljanmakuinen kaurajogurtti (YogOat). Myös Happy Cocon kookosjogurtti on suosikkejani, mutta sitä en löytänyt kaupasta. Plantin vaniljajogurtti on aavistuksen makeutettu, joten jos käytät jotain muuta jogurttia, lisää makeutuksen ja vaniljan määrää. Koostumuksen kannalta tähän kannattaa joka tapauksessa valita joku paksumpi jogurtti. Kasvijogurtti sopii kakkuun mielestäni muutenkin paremmin kuin ns. tavallinen (turkkilainen) jogurtti, sillä jogurtin vahvaa happamuutta resepti ei juurikaan kaipaa.

Kakkuvuokani oli halkaisijaltaan 16 cm. Isompaa vuokaa varten kasvata ainesosien määrää hieman. 

Kakku on vegaanisuuden lisäksi myös erittäin vähägluteeninen, kaurajogurtissa saattaa olla pieniä määriä gluteenia (kontaminaatioriski). Täysin gluteenittoman kakun saa esimerkiksi käyttämällä soija- tai kookosjogurttia. Kaslinkin kauravispi on gluteenitonta.




Suklaamoussekakku (ø 16 cm)

Pohja
1 dl pekaanipähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
1 dl pehmeitä (tuore)taateleita
2–3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
pieni ripaus suolaa
TAI
150 g (gluteenittomia) kaurakeksejä
n. 1/2 dl sulaa kookosöljyä 

2–3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
pieni ripaus suolaa

Mousse
2 dl kauravispiä tai jähmeää kookoskermaa
2 dl paksua kasvijogurttia 
n. 100 g tummaa suklaata
2–3 rkl makeuttajaa (esim. kookosnektari) tai enemmän maun mukaan
1 tl vaniljauutetta

Kuorrute
n. 1 dl jähmeää kookoskermaa
n. 50 g tummaa suklaata (esim. 80%)

Huom. reseptiä on päivitetty 26.2 klo 12, olin vahingossa alunperin kirjoittanut osittain väärän reseptin ainesosia tähän.

Murskaa pähkinät hieman pienemmiksi ja muusaa esim. monitoimikoneessa taateleiden, kaakaojauheen ja suolan kanssa massaksi (massa saa jäädä hieman rouheaksi). Mikäli massa on hieman liian kuivaa, lisää tilkka vettä.
TAI
Murskaa keksit pieneksi muruksi esim. monitoimikoneessa ja sekoita öljyn, kaakaojauheen ja suolan kanssa. Mikäli massa on hieman liian kuivaa, lisää tilkka vettä.

Painele pohjamassa irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Vispaa kasvikerma vaahdoksi (sähkövatkaimella). Sulata tumma suklaa ja anna jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset keskenään kunnes seos on tasaista. Maista ja lisää makeutta tarvittaessa. 

Kaada mousse pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa reilu tunti. Kakku jää jääkaapissa hieman pehmeäksi, eli käsittelyn helpottamiseksi se kannattaa laittaa lopuksi vielä noin puoleksi tunniksi pakastimeen.

Sulata kookoskerma ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä.

Ota kakku pakastimesta ja irrota irtopohjavuoan reunat. Valuta päälle viilentynyt suklaakuorrute. Kuorrute todennäköisesti jähmettyy jo tässä vaiheessa jonkin verran, tai kakun voi laittaa jääkaappiin lisäjähmettymään hetkeksi. Ennen tarjoilua kakun voi laittaa vielä uudelleen hetkeksi pakastimeen niin palojen leikkaaminen on helpompaa.


SHARE:

4 kommenttia

  1. Voikohan pähkinät korvata mantelilla kun on pähkinälle allerginen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvin, ohjeessa lukikin että ”tai muita pähkinöitä”. Myös siemeniä voi käyttää :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Moi, nyt en muista yhtään merkkiä nimeltä mutta sellaisia hevi-osastolla myytäviä tuoretaateleita, myydään pahvirasiassa. Niitä on useamman merkkisiä siis mutta kaikki mielestäni yhtä hyviä :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig