sunnuntai 17. helmikuuta 2019

MISOMUNAKOISOT & PAISTETTU KUKKAKAALIRIISI (V, GF)


Ruokasivistyksessäni on jo pidempään ollut mison mentävä aukko. Olen toki syönyt misolla maustettuja ruokia lukemattomia kertoja, mutta en ole koskaan käyttänyt sitä itse missään. Tammikuun Vegemessuilla kohdalle osui kuitenkin tiski jossa tahnaa oli myynnissä, joten nappasin siitä mukaani yhden.

Miso valmistetaan soijapavuista fermentoimalla ja on esimerkiksi japanilaisen keittiön yksi kulmakiviä. Ostamani miso oli riisimisoa (se yleisin tyyppi, misoa voidaan valmistaa myös muista viljoista) ja väriltään kellertävää. Mikäli olen ymmärtänyt oikein misoja on ainakin kolmea eri tyyppiä: punaista, keltaista ja valkoista. Punainen on fermentoitunut pisimpään ja maultaan vahvinta, valkoinen on se kevyin ja jopa hieman makea versio, ja keltainen on jotain tältä väliltä.

Maultaan oma tahnani oli aika mietoa ja tosi hyvänmakuista, voisin lusikoida sitä sellaisenaankin suuhun (tai ainakin pienen määrän, se on kuitenkin aika suolaista). Seuraavaksi ajattelin ostaa punaista misoa sillä tykkään että umamin makua saa olla ihan reilusti.

Ensikosketukseni misolla kokkailuun oli nämä paahdetut misomunakoisot, joista tulikin tosi hyviä. Tein tosin näiden kuvien oton jälkeen vielä toisen erän munakoisoja, joihin lisäsin kastikkeen määrää jonkin verran, jolloin ne olivat vielä parempia (isompi määrä on korjattu ohjeeseen). Suosittelen ehdottomasti tarjoilemaan munakoisot heti lämpiminä sillä ne ovat silloin parhaimmillaan. Annoksen ruokaisuutta lisäämään tein oheen kukkakaalista valmistettua paistettua riisiä. Voit toki käyttää myös tavallista riisiä tai vaikka couscousta.


Paahdetut misomunakoisot  (2 annosta)

2 munakoisoa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl misotahnaa
2 rkl miriniä tai 2 rkl omenaviinietikkaa + 1/2 rkl makeutusta
1 rkl makeutusta esim. kookosnektari
1 tl seesamöljyä

Paistettu kukkakaaliriisi

1 keskikokoinen kukkakaali
2 rkl oliiviöljyä
1–2 rkl soijakastiketta
1 rkl limen mehua
1 tl seesamöljyä

+ tuoretta chiliä
+ tuoretta korianteria
+ seesaminsiemeniä

Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa pintaan ristikkäiset viillot (itse unohdin tämän juuri näistä kuvissa olevista munakoisoista :D).

Vispaa kastikkeen ainekset yhteen. Laita munakoisoviipaleet leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille, sivele kastike pintaan ja paahda 225-asteessa n. 20-30 minuuttia, munakoisojen paksuudesta riippuen, kunnes ne ovat läpeensä pehmeitä.

Valmista kukkakaaliriisi ajamalla ensin esim. monitoimikoneessa kukkakaali pieneksi muruksi. Tämä saattaa olla helpompaa tehdä pienemmissä erissä. Paahda kukkakaalimurua öljyssä pannulla sekoitellen muutaman minuutin ajan. Laske lämpötila alas ja anna kaalimurun höyrystyä kannen alla viitisen minuuttia. Lisää muut ainekset ja säädä niiden määrää oman maun mukaan.

Tarjoile munakoisot heti suoraan uunista paistetun kukkakaaliriisin kanssa. Viimeistele annokset tuoreella chilillä, korianterilla ja seesaminsiemenillä. 

SHARE:

4 kommenttia

  1. Ihana idea! Pitääpä kokeilla tätä.

    VastaaPoista
  2. Oon tehnyt tätä nyt muutaman kerran, erinomaisen hyvää! Uusi jumitusruoka shakshukan rinnalle. :) Mulla oli jäänyt misopurkki jääkaappiin pyörimään, joten tämän reseptin myötä sekin sai uuden mahdollisuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun olet tykännyt ja tulit kommentoimaan! :) Pitäiskin miettiä lisää misoreseptejä, misotofua meinasin ainakin jossain vaiheessa kokeilla.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig