lauantai 12. tammikuuta 2019

BANAANIKAKKU (VEGAANINEN & GLUTEENITON)


Vuoden ensimmäinen resepti on herkullisuutensa lisäksi potentiaalinen hävikinsäästäjä. Nimittäin joka kerta kun ostan nipun banaaneja, osa niistä ehtii kypsyä aika tummaksi, enkä tykkää syödä hyvin kypsiä banaaneja sellaisenaan.

Yksi varmasti suosituimmista tavoista käyttää ylikypsiä banaaneja on klassinen banaanileipä (blogin arkistoista löytyy suklainen versio ja vadelmainen versio, mutta jos kaipaat jotain vielä hieman makeampaa, kokeilepa tätä banaanikakkua. Käytän sanaa "kakku" tässä kohtaa aika löyhästi – leivonnainen menee jonnekin välipalan ja ei kovin makean jälkkärin välimaastoon.

Koostumus on mukavan kostea ja jopa vähän fudgemaisen tahmea, ja päällä olevat, uunissa karamellisoituneet banaanit viimeistelevät kokonaisuuden. Syö kakku sellaisenaan tai tarjoile esim. maustamattoman paksun jogurtin kanssa esimerkiksi viikonlopun brunssilla.


Banaanikakku (halkaisija 18 cm)

3 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1/2 dl (raaka)kaakaojauhetta
1 dl pähkinävoita (esim. maapähkinävoi)
1 dl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektari)

n. 4 kokonaista banaania (n. 2 1/2 banaanisosetta)
+ 1 banaani koristeeksi

Aja banaanit esim. monitoimikoneella tai sauvasekoittimella sileäksi soseeksi.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. 

Vatkaa sähkövatkaimella pähkinävoi, makeutus ja puolet banaanisoseesta sekaisin. Lisää puolet kuiva-aineista (jatka vatkaamista). Kaavi seosta astian reunoilta ja lisää loput kuiva-aineet ja loppu banaanisose. Vatkaa kunnes seos on tasaista.

Kaada taikina irtopohjavuokaan. Leikkaa koristelubanaani pitkittäin kolmeen osaa ja asettele vuokaan. Sirottele päälle hieman nestemäistä makeutusta ja ripaus suolaa.

Paista kakkua 175-asteessa n. 40 minuuttia. Tsekkaa leivonnaista puolen tunnin kohdalla ja sen jälkeen noin viiden minuutin välein ettei kakku pääsee kypsymään liikaa. Valmis kakku on reunoilta kuiva mutta keskeltä vielä kostea. Anna kakun jähmettyä kunnolla (n. 30min–1h) ennenkuin irrotat sen vuoasta. Kakun voi hyvin tarjoilla myös jääkaappiviileänä.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig