maanantai 3. joulukuuta 2018

TAATELI-TOFFEELEIVOKSET ELI STICKY TOFFEE PUDDING (GF)


Tulikin vahingossa vähän pidempi tauko blogiin mutta täällä ollaan jälleen!

Ehdin tässä reilun parin viikon tauon aikana olemaan mm. etätöissä Kapkaupungissa. Pohdin tämän reissun kohtaloa aiemmin ilmastomuutospostauksen yhteydessä, mutta päätin lopulta lähteä matkaan tunnontuskista huolimatta, koska melkein koko muukin tiimi oli Etelä-Afrikassa. Ja hyvä kun lähdin, tykkäsin kaupungista todella paljon, vaikka ihan hirveästi ei vapaa-aikaa ehtinytkään olemaan. Mieletön sekoitus eri kulttuureja, arkkitehtuuria, luontoa (kuten meri ja Pöytävuori), monipuolinen ravintola- ja kahvilatarjonta jnejnejne. Täysin ongelmaton paikka ei tokikaan ole mm. rikollisuuden näkökulmasta, ja tämä hieman varjosti ainakin omaa kokemustani paikasta, kun esimerkiksi yksin kävely ei ollutkaan kaikkialla kaupungissa ja ylipäätään iltaisin turvallista. Koin myös että tämä oli vain hyvin ohut pintaraapaisu maahan, ja en varsinaista "kunnon" Afrikkaa edes päässyt vielä näkemään, vaikka vierailimme myös townshipeissä ja muissa vähemmän länsimaisissa ympäristöissä. Mutta eiköhän kokemus saa jatkoa vielä joskus tulevaisuudessa, esimerkiksi safarille haluaisin vielä joskus päästä.

Matkasta pikahyppy tähän ruokaan, joka ei liity Afrikkaan kyllä millään lailla, vaan enemmänkin Englantiin (joka toki on aiemmin historiassa kolonisoinut Etelä-Afrikan). Sticky toffee pudding on aika klassinen brittijälkkäri, jonka taikinaan uppoaa reilu määrä taateleita ja leivonnainen kuorrutetaan toffeekastikkeella. Nam! Kokeilin muokata ohjeesta gluteenittoman ja mielestäni onnistuin mainiosti. Vinkki: jouluisamman jälkkäristä saa, kun taikinaan ripottelee hieman piparkakkumaustetta.


Gluteenittomat taateli-toffeeleivokset (n. 8–10 kpl)

2 dl (n. 14 kpl) pehmeitä taateleita 

50 g pehmeää voita
1/2 dl kookossokeria
1 tl leivinjauhetta

1 suuri tai 2 pienempää munaa
2 rkl kookosnektaria tai muuta siirappia
1 tl vaniljauutetta
2 dl riisijauhoa
halutessa: hieman piparkakkumaustetta

Poista taateleista kivet ja laita ne hetkeksi lämpimään veteen likoamaan.

Vatkaa sähkövatkaimella voi, sokeri ja leivinjauhe kuohkeaksi seokseksi. Lisää muna, nektari ja vanilja ja jatka vatkaamista. Lisää lopuksi sekaan riisijauho matalalla teholla vispaten, kunnes jauho on sekoittunut muuhun taikinaan.

Aja taatelit ja osa vedestä (n. 1/2 dl) monitoimikoneella tai sauvasekoittimella tasaikseksi tahnaksi. Jos tahna tuntuu liian tahmealta, lisää hieman vettä. Sekoita tahna lopuksi taikinan sekaan.

Annostele taikina vuokiin, tasoita lusikalla pinta tasaiseksi, ja paista 180-asteessa n. 16-18 minuuttia. Leivokset saavat jäädä mielellään aavistuksen ali- kuin ylipaistuneiksi, sillä niiden on tarkoitus olla hieman kosteita.

Toffeekastike

1 dl kookossokeria
50 g voita
1 dl täysrasvaista kauramaitoa (tai esim. kookosmaitoa)

Laita ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Juokseva kastike syntyy noin viidessä minuutissa, paksumman kastikkeen saat kun keittelet ja sekoittelet seosta noin vartin ajan.

Irrota hieman jäähtyneet taatelileivokset vuoaista, leikkaa pinta tasaisemmaksi ja käännä ne ympäri. Laita leivokset tarjoilulautasille ja kaada päälle reilusti kastiketta. Leivosten kanssa voi lisäksi tarjota esimerkiksi vaniljajäätelöä.



SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig