lauantai 22. joulukuuta 2018

PIPARINEN PUOLUKKA/KARPALORAAKAKAKKU (V, GF)


Rasti seinään, olen valmistanut raakakakkua! Edellisestä kerrasta on vierähtänyt varmaan jo hmm yli vuosi? Tämä kakku valmistui viime viikolla pikkujouluihin pyynnöstä ja ajattelin että miksipä ei, pitkän tauon jälkeen raakakakku kyllä maistuu taas. Ja olipa muuten hyvää! Hieman makeaa, hieman kirpeää ja ihanan jouluista.

Oikeastaan kyseessä ei ole ihan puhdasoppinen raakakakku, sillä mukaan tulee uunissa paistettuja pipareita ja keittelin kakulle toffeekastikkeen ihan kuumentamalla. Mutta jos ei anna muotoseikkojen häiritä, kyllä tämä ihan raakakakusta menee. Kokeilin laittaa kakkuun nyt ensimmäistä kertaa kookosmannaa ja se maistui tässä tosi kivasti tuoden hieman toffeemaista makeutta mukaan. Jos sinulta ei löydy kookosmannaa, voit hyvin käyttää esim. kookosöljyä ja mahdollisesti lisätä hieman makeutuksen määrää (maista ja testaa).

Tarkoitus oli tehdä kakku kokonaan puolukoista, mutta niitä ei löytynytkään pakkasesta kuin noin desin verran, joten laitoin kaveriksi karpaloita. Molempi parempi.

Mikäli etsiskelet vielä sopivaa kakkua joulun jälkkäripöydän kruunuksi, välipäivien kahvihetkeen tai vaikkapa uuden vuoden illanistujaisiin, tätä voin suositella lämpimästi.

Samalla voinkin toivotella lukijoille oikein hyvää joulunaikaa, muistakaahan ottaa rauhallisesti ja nauttia! <3



Pipari-puolukka/karpalokakku toffeekastikkeella (vuoan halkaisija 18cm)

1 dl piparimurua kokonaisista pipareista
5 pehmeää taatelia 
suolaa

3 dl cashewpähkinöitä (liota väh. 4 h tai yön yli)
1 dl jähmeää kookoskermaa (jääkaapista)
1/2 dl sulaa kookosmannaa
1/2 dl kookosnektaria tai muuta nestemäistä makeutusta
halutessa 1/2 tl hienoa psylliumjauhetta (tekee kakusta kiinteämpää)

2 dl puolukoita tai karpaloita (tai 1 dl molempia) sulatettuna

Toffeekastike

1 dl kookossokeria
50 g voita tai esim. kookosmannaa
1 dl kookosmaitoa (tai esim. rasvaista kauramaitoa)


Aja ensin piparit esim. monitoimikoneella hienoksi muruksi. Pipareita tarvitaan sen verran että saat noin desin verran murujauhoa. Käytä gluteenittomia ja/tai vegaanisia pipareita ruokavaliotarpeiden mukaan. Lisää sekaan pehmeät taatelit (ota kivet ensin pois), ripaus suolaa ja aja vielä hetki kunnes seos on tasainen. Painele murumassa irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakastimeen.

Laita täytteen kaikki ainekset paitsi marjat blenderiin (paitsi jos koko kakku saa olla pinkki etkä halua kerroksia, tällöin voit laittaa marjat heti mukaan). Käytä kookoskermana sitä jähmeää osiota jääkaapissa pidetystä kookosmaitotölkistä. Aja massaa täydellä teholla, kunnes se on täysin sileää. Tähän saattaa mennä useampi minuutti. Tampperista on apua, tai jos sinulle ei ole tampperia niin pidä taukoja ja lusikoi massaa välillä blenderin reunoilta alas. Jos täyte tuntuu turhan jähmeältä ja jää pyörimään paikoilleen, lisää pieni tilkka vettä. Maista massaa ja lisää makeutusta tarvittaessa.

Lusikoi silmämääräisesti n. 2/3 täytteestä pohjan päälle, laita kakku hetkeksi pakkaseen, ja blendaa sitten marjat lopun täytteen kanssa. Kaada pinkki seos vuokaan.

Laita kakku pakastimeen jähmettymään, kakun koosta riippuen se on valmista tarjoiltavaksi parin tunnin sisällä. Jos säilytät kakkua pakastimessa pidempään, kannattaa sille antaa reilusti aikaa sulaa ennen tarjoilua, kakku on nimittäin parhaimmillaan pehmeänä eikä jäisen hileisenä.

Valmista toffeekastike laittamalla ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja lämmittämällä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen poreilla noin kymmenen minuuttia ja laita kastike sen jälkeen jääkaappiin viilenemään, missä se paksuuntuu entisestään.

Koristele kakku ennen tarjoilua esim. pipareilla ja marjoilla, ja tarjoile toffeekastikkeen kanssa.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig