perjantai 21. joulukuuta 2018

JOULUN SALAATTIPÖYTÄ (3 OHJETTA)


Kaupallinen yhteistyö Hellmann'sin ja Suomen Blogimedian kanssa.


Klassinen majoneesi- ja sinappimerkki Hellmann's haastoi pohtimaan omia joulutapoja teemalla Eettinen Joulupöytä.

Vietän joulun aina perinteisin menoin sukulaisten kesken Pohjanmaalla. Tämä on itse asiassa hyvin kätevä järjestely kannaltani, saavun vain paikalle ja joulu on valmisteltu puolestani. Joulupöydän tarjonta on pysynyt vuodesta toiseen hyvin samanlaisena, on laatikot ja kinkut ja graavilohet ja perunat ja vihersalaatti. Ja joulupuuro tietenkin, oma suosikkini.

Jos itse päättäisin joulupöydän sisällön olisi se varmasti hyvin erinäköinen (ja voi olla että kaikki eivät olisi siihen ihan tyytyväisiä :D). Kinkun tilalle tulisi esimerkiksi kokonaisena täytettyä kurpitsaa (pitääkin tehdä tästä joskus resepti blogiin) ja salaatteja tarjoilisin montaa eri sorttia. Ylipäätään lihan jättäisin valikoimasta kokonaan pois, graavilohen saattaisin säilyttää. Ja sen joulupuuron ainakin.


Eettisin lahja on tietysti se jonka jättää kokonaan ostamatta, mutta itse ainakin pidän lahjoista (niin antajana kuin saajana) ja olisihan se vähän tylsää jos joulusta jäisi lahjojen vaihtaminen kokonaan pois. Jos kuitenkin haluaa vähentää kuusen alle kertyvää lahjapinoa ja muuta tavaramäärää, hyvä keino siihen on aineettomat lahjat. Itse ostan esimerkiksi joka vuosi paljon erilaisia lahjakortteja ja lippuja kuten esimerkiksi sisäänpääsyliput huvipuistoon tai seikkailupuistoon, keikka- tai leffaliput, lahjakortin lempimyymälään, ruokalahjakortin, Museokortin tai vaikka jonkun verkkopalvelun vuositilauksen. Netin kautta tilattavissa lahjakorteissa on muuten sekin hyvä puoli, että ne ehtii yleensä hyvin hankkia vaikka vielä jouluaattona, printtailee vaan paperin ulos ja laittaa kauniiseen kirjekuoreen.

Erilaiset hyväntekeväisyyslahjat ovat myös nykyään kovasti yleistyneet ja tämä onkin hieno juttu, mutta en ehkä korvaisi kenenkään henkilökohtaista lahjaa sellaisella vaan hyväntekeväisyyslahjat hankin ns. ylimääräisenä. Ja jos budjetti on tiukka, omaa aikaansa voi lahjoittaa ihan ilmaiseksi. Kirjoita vaikka korttiin että lupaat hoitaa muutamana iltana ystävän lapsia tai viedä koiran lenkille.

Myös itsetehdyt lahjat ovat ekologinen vaihtoehto, olettaen että lahja tulee tarpeeseen. Villasukkia ei ainakaan allekirjoittaneella voi olla koskaan liikaa, ja ruokalahjojen kohdalla voi olla melko varma että ne tulee käytettyä.

Joulun alla on myös lukemattomia markkinoita ja myyjäisiä, joista voi poimia kotimaisia käsintehtyjä lahjoja ja tukea samalla pienyrittäjien ja käsityöläisten toimintaa. Ja lopuksi täytyy mainita vielä kirjat – hyvä romaani, tietokirja tai harrastekirja on aina hyvä lahja, vaikkapa sitten e-kirjana jos haluaa pitää lahjan aineettomana.


Suunnittelin joulun ainoastaan kasvisruokaa sisältävään salaattipöytään kolme hieman erityyppista salaattia, joista yhdessä kokonaisuutena löytyy makuja ja tekstuureita laidasta laitaan: raikasta, rapeaa, paahteista, suolaista, makeaa ja hapanta. Talvella salaatinkastike saa olla hieman tuhdimpaa ja majoneesi sopii tähän mainiosti. Tykkään sekoittaa majoneesipohjaisiin kastikkeisiin hieman turkkilaista jogurttia jolloin kokonaisuus pysyy kuitenkin raikkaamman puolella.

Käytän hyvin vähän mitään puolivalmisteita, mutta majoneesi on kyllä yksi sellainen, minkä ostan valmiina. Jostain syystä omat majoneesiviritykseni ovat aina päättyneet epäonnistumiseen, ja onhan se nyt kätevämpääkin kun majo odottaa jääkaapissa heti käyttövalmiina ja säilyy avattunakin pitkään.

Hellmann'silta löytyy valikoimasta myös luomumajoneesi, jonka valmistuksessa on käytetty luomukananmunia. Suotavaa toki olisi, että jossain vaiheessa koko tuotevalikoimassa käytettäisiin ainoastaan luomumunia. Joskin tällä hetkellä munat tulevat free range eli vapaana kasvaneista kanoista, mikä on hyvä juttu sekin. Valikoimasta löytyi ainakin vielä hetki sitten myös vegaaninen majoneesi, mutta kyseinen tuote taitaa olla parhaillaan uudistumassa.

Waldorf-salaatin voi tehdä jo etukäteen ja laittaa jääkaapiin odottelemaan, ja ruusukaalilisuke kestää myös hieman odottelua, mutta paahdettu perunasalaatti kannattaa laittaa pöytään heti lämpimänä.


Joulupöydän kolme salaattia

Paahdettu perunasalaatti
1 kg kiinteitä perunoita
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja 
1 dl suolakurkkuja 
pari rkl ruohosipulia

2 rkl Hellmann's majoneesia
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 tl sinappia
suolaa + pippuria

Kuori perunat, pilko suupaloiksi ja keitä n. 10 minuuttia kunnes ovat melkein kypsiä. Laita perunat uuniastiaan, ripottele päälle öljyä ja suolaa ja paahda 200-asteessa n. 30 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes pinta hieman ruskistuu.

Taputtele aurinkokuivatuista tomaateista enin öljy pois (ettei salaatista tule liian öljyinen). Pilko ne ja suolakurkut pienemmäksi.

Vispaa kastikkeen ainekset yhteen ja sekoita muiden ainesten kanssa sekaisin.

Jouluinen waldorf

1 fenkoli (tai varsiselleri jos tykkäät sen mausta)
2 omenaa (yksi hapan ja yksi makea)
1 dl viinirypäleitä
1 dl pekaaninpähkinöitä
1/2 kuivattuja karpaloita

2 rkl Hellmann's majoneesia
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 tl sitruunamehua
1/2 tl nestemäistä makeutusta (esim. hunaja)
suolaa + pippuria

Pilko ainekset pieneksi. Jos käytät luomu- tai kotimaisia omenia, niitä ei tarvitse erikseen kuoria (pese ne kuitenkin). Paahda pähkinöitä hetki kuivalla, kuumalla pannulla ja murskaa niitä pienemmäksi.

Vispaa kastikkeen ainekset yhteen ja sekoita muiden ainesten kanssa sekaisin.

Paahdetut ruusukaalit

n. 400 g ruusukaalia
1 dl granaattiomenansiemeniä
1/2 dl pinjansiemeniä
3 rkl öljyä
suolaa

Leikkaa ruusukaalista kanta pois, poista uloin kerros ja puolita ne.

Kuumenna pannulla keskilämmöllä öljy ja paahda ruusukaaleja leikattu pinta alaspäin noin viisi minuuttia. Sekoittele ja paahda vielä muutaman minuutin ajan, kunnes kaalit ovat kypsiä.

Paahda siemeniä nopeasti kuivalla, kuumalla pannulla. Yhdistä kaikki ainekset ja mausta kunnon rouhaisulla suolaa.


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig