Nyt kun vuosi lähenee loppua, on hyvä muistella mitä kaikkea onkaan saanut aikaiseksi. Itselleni kuluneen vuoden ehdottomia kohokohtia oli keväällä ilmestynyt kirjani Syötävän hyvät – 38 salaattia ja kulhoa.
Kirja on ollut hyvin mukavasti mediassakin esillä, erityisen ilonen olen positiivisesta kirja-arviosta Hesarissa, Ellen kolmen sivun jutusta ja olipa mm. syksyn Kotivinkissä ja Imagessakin kirjasta juttua.
Kirjaa voi edelleen ostaa hintaan 19,90€ , ja jos tilauksen tekee viimeistään tiistaina niin kirja ehtii vielä joulupukin konttiin. Kirjaa saa toki myös kirjakaupoista ja Adlibriksesta.
Aloituskuvan pinkki punajuurikulho löytyy kirjan sivuilta myös ja se on saanut inspiraationsa jouluisesta rosollista, mutta sopii toki mihin vuodenaikaan tahansa. Annoksesta löytyy myös muita jouluun sopivia makuja kuten kaneli-karamellipähkinöitä. Annos on sellaisenaan vegaaninen, mutta siihen voi halutessaan lisätä myös hieman vuohenjuustoa.
suola- tai cocktailkurkkuja
1 omena (esim. royal gala)
Punajuurikvinoa
1 pieni punajuuri
1 dl kvinoaa
2 dl vettä ja 1/2 tl kasvisfondia
kourallinen tuoretta basilikaa
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl sitruunamehua
1 tl kookosnektaria tai muuta makeutusta
suolaa
Punajuurihummus
1 pieni punajuuri
2 dl kypsiä kikherneitä
1 pieni valkosipulinkynsi
2 rkl sitruunamehua
1 rkl tahinia
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa
Kaneli-karamellipähkinät
1 rkl tahinia
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa
Kaneli-karamellipähkinät
1/2 dl pekaanipähkinöitä
1 tl kookossokeria
1 tl vettä
1/2 tl kanelia
1 tl vettä
1/2 tl kanelia
Paahda kerralla kaksi punajuurta, toinen menee hummukseen ja toinen kvinoaan. Pese ja kuori punajuuret, kietaise folioon ja paahda 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes ne ovat haarukalla kokeiltaessa pehmeitä.
Valmista punajuurihummus: laita kaikki ainekset esimerkiksi monitoimikoneeseen ja aja sileäksi tahnaksi. Täysin sileän tahnan työstämiseen menee hieman aikaa, joten ole kärsivällinen. Jos hummus on liian paksua, lisää joukkoon hieman vettä.
Valmista punajuurihummus: laita kaikki ainekset esimerkiksi monitoimikoneeseen ja aja sileäksi tahnaksi. Täysin sileän tahnan työstämiseen menee hieman aikaa, joten ole kärsivällinen. Jos hummus on liian paksua, lisää joukkoon hieman vettä.
Valmista punajuurikvinoa: huuhtele kvinoa ja keitä kattilassa kasvisfondilla maustetussa vedessä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Sekoittele välillä ja tarkkaile ettei neste lopu kesken. Lisää tarvittaessa nestettä. Soseuta yksi paahdettu punajuuri ja sekoita kvinoan kanssa. Punajuuren voi halutessaan myös raastaa pienellä terällä. Lisää joukkoon pienemmäksi pilkottu basilika ja muut mausteet. Sekoita hyvin, maista ja lisää suolaa, sitruunaa tai makeutusta halutessa.
Pilko kurkut ja omenat. Karamellisoi pähkinät: sekoita kuumalla pannulla sokeria, vettä ja kanelia kunnes sokeri on sulanut, ja paahda pähkinöitä hetki seoksessa. Nosta pähkinät sivuun hetkeksi jäähtymään.
Kasaa kaikki ainekset kulhoon ja viimeistele annos punajuurihummuksella.
KIRJA-ARVONTA
Edit: Kirja-arvonta on suoritettu ja voittaja oli Tiina I, onnea!
Jätä vastaukseen sähköpostiosoitteesi niin saan voittajan nopeasti kiinni ja toivon mukaan kirja ehtii vielä jouluksi.
PS. GDPR:n mukaisesti arvonnan säännöistä: saadakseni yhdeyden voittajaan, arvontaan osallistuvan henkilön on jätettävä kommenttiin sähköpostiosoitteensa. Käytän sähköpostiosoitetta ainoastaan viestiäkseni arvonnan voittajan kanssa ja osoitteita ei kerätä talteen muuta tarkoitusta varten. Osallistumalla kilpailuun hyväksyt nämä säännöt. Mikäli haluat kommenttisi poistettavan kilpailun jälkeen, mainitsethan siitä erikseen.
Mahtavan maukkaan oloinen resepti mun joulun lempiruoasta (jos raakasuklaata ja taateleita ei pidä "ruokana") eli rosollista. Tosin meidän joulun rosolliin ei silliä tai perunaa laiteta, eli pelkkää omppua, suolakurkkuja, punajuuria ja porkkanoita kuutioituina ja maistuu maustuessaan vain paremmalta :)
VastaaPoistaOikein rentouttavaa joulunaikaa!
riikka.s.turunen@gmail.com
Kiitos samoin hyvää joulunaikaa sinulle! :)
PoistaBataatti- ja punajuurilaatikko, riisipuuro :)
VastaaPoistaemmi.reinila@live.fi
Kinkku. ninavuolio@windowslive.com
VastaaPoistaOma lempiruokani jouluna on myöskin riisipuuro :)
VastaaPoistatiplatti@hotmail.com
Joulun lempiruokani on graavilohi :)
VastaaPoistaIhana opus! Rosolli ikiherkkuni :)Mukana.
VastaaPoistanelliina(@)yahoo.com
Parasta herkkua jouluna on riisipuuro, piparit & glögi :)
VastaaPoistahanna.hamynen@gmail.com
Oi ihana versio rosollista, menee kyllä kokeiluun �� mun lempparit jouluna on varmaan itsetehty saaristolaisleipä ja sitten tietty lanttulaatikko.
VastaaPoistaelinasarituulikki@gmail.com
Riisipuuro, piparileivonnaiset ja porkkanalaatikko.
VastaaPoistatiina.ilkka@gmail.com
Äidin tekemä mukaeltu rosolli, jossa juusto ja omena korvaa porkkanan ja sillin, ja lisänä on vielä purjoa. Muuta en joulupöydästä jäisi kaipaamaan. Tuo sinun versiosi kyllä houkuttaa.. Ihanaa joulua! kisulikisu@hotmail.com
VastaaPoistaSuosikkini on muikunmäti smetanan ja punasipulin kera.
VastaaPoistatiina.palomaki(at)kolumbus.fi
Jouluruoat on kaikki kyllä huippuhyviä. Lemppareita ainakin äitin tekemä perunalaatikko, punajuuri paistos, omatekemä saaristolaisleipä, sillisalaatti. Meidän joulupöydässä ei oo ikinä ollut rosollia mut ylläolevaa reseptiä vois kokeilla, näytti hyvältä! Sposti: marika.kiuru2@gmail.com
VastaaPoistaKauhean jouluruokaihminen en ole, mutta kookosmaitoon itsetehty riisipuuro ja bataattilaatikko ovat nam! plus tämän postauksen kombo kuulostaa todella hyvälle ;) ssuvi__@hotmail.com
VastaaPoistaJoulun lemppariruokia on perinteoisiset laatikot. :) emmi.kapiainen@hotmail.com
VastaaPoistaMinun lempparijouluruokia ovat rosolli, savukala ja kaikki ihanat mäti-, lohi, katkaraputahnat.
VastaaPoistaMaria
maria_hie@outlook.com
Hei!
VastaaPoistaRakastan kaikkia jouluruokia, mutta kyllä se ykkönen on riisipuuro��sekä laatikot ja salaatit sekä kalapöytä. No nyt taisi tulla kaikki lähes lueteltua;-) Kivaa joulunaikaa kaikille! kirsi.tormanen1@gmail.com
Rosolli ja riisipuuro ovat lempparit :) Ja tietenki juustotarjotin :)
VastaaPoistaminna1995(at)gmail.com
Lanttulaatikko ja mätileivät!
VastaaPoistaÄidin tekemä imelletty perunalaatikko. Mäti ja smetana saaristolaisleivän kera.
VastaaPoistap.myyry@gmail.com
Lanttulaatikko, rosolli ja piparkakkurahka :D
VastaaPoistaemmi.hast@hotmail.com
Riisipuuro :)
VastaaPoistaainosuklaa@gmail.com
Kyllä riisipuuro ja laatikot on parhaita! Paitsi jos suklaa lasketaan jouluruoaksi...
VastaaPoistahelena.rautakoski@gmail.com
Riisipuuro sekametelisopalla <3
VastaaPoistaOonasallamaaria@gmail.com
riisipuuro sekametelisopalla joo, valionkin luumukeitto käy. :D äiti on tehnyt monta vuotta puuron vaniljasoijamaitoon. on kyl törkeen hyvää !
VastaaPoistakikinlahettipalvelu@gmail.com
Hyvä mailiosoite muuten sinulla <3
PoistaMun lempiruoka on rosolli ilman silliä ja graavi lohi. Kokeilen kyllä Sinun versiota tänä jouluna.
VastaaPoistaT. Merja
merja.laisalmi@fimnet.fi
Pidän rosollista ja kalkkunarullasta. Myös lemppari on riisipuuro ja rusinasoppa.
VastaaPoistariitta.niemelan@gmail.com
Rosolli on lemppariani :)
VastaaPoistaanna_88@luukku.com
Pitkään hautunut riisipuuro on aivan ihanaa :)
VastaaPoistapostin.tuomaa@gmail.com
Kaikki yhdessä tekevät jouluruosta herkullisen, mutta kinkku ja rosolli on parasta :)
VastaaPoistahilsan@luukku.com
Kaikki jouluruoat ovat hyviä, mutta erityisesti pidän imelletystä perunalaatikosta ja paistetusta kalkkunasta. Iloista joulua!
VastaaPoistaklaara49@luukku.com
Hyvää joulua myös sinulle! :)
Poista