keskiviikko 7. marraskuuta 2018

PEHMEÄ VEGAANINEN TOFFEE


Tarkoitukseni on ollut jo pitkään testata kondensoitua kookosmaitoa jossain jälkkäriherkussa. Piti jo kesällä kokeilla sitä jäätelössä, mutta se jotenkin unohtui. Nyt päätin viimein ryhdistäytyä testiasioissa ja kokeilla kondensoitua kookosmaitoa fudgen tekoon.

Ensimmäinen yritys meni ihan mönkään, fudgemassa ei missään vaiheessa jähmettynyt vaan jäi niin juoksevaksi että sen sai syödä lusikalla kaapimalla.

Seuraavaksi kokeilin eri reseptiä ja tällä kertaa ihan tavallisella kondensoidulla maidolla + voilla. Lopputuloksesta tuli ihan älyttömän onnistunut, juuri sellainen täydellinen englantilainen fudge mitä hain, eli rakenne oli juuri oikealla lailla kiinteän lohkeava, mutta kuitenkin sen verran pehmeä että kun sormella painaa, fudgeen jää pieni jälki (olen tarkka fudgestani).

Joten tartuin jälleen kauhan varteen ja kokeilin veganisoida tämän ohjeen. Tuliko yhtä onnistunut lopputulos? No kyllä ja ei. Tämä ei ole varsinaisesti fudgea, vaan enemmänkin toffeeta. Eli sain aikaiseksi todella hyvän vegaanisen toffeen. Pehmeää, mutta hieman sitkasta (ei kuitenkaan niin sitkasta että tarttuisi hampaisiin).

Ehkä joku kerta saan vielä sen vegaanisen fudgenkin aikaiseksi, mutta sillä välin kelpaa kyllä herkutella tällä toffeellakin. Tuli jo mieleen että seuraavan annoksen voisi kokeilla maustaa esimerkiksi lakulla tai mintulla. Tai jouluksi piparitoffee vois olla aika kiva!

Korvasin ohjeessa voin kookosmannalla ja pähkinävoilla. Pähkinävoista tulee toffeeseen aavistuksen paahteinen maku. Voit käyttää myös pelkästään toista (ja tuplata määrän). Kyllä tähän varmaan joku vegaaninen margariinikin sopii, mutta itse en käytä margariinia. Laitoin sokeria vain desin (alkuperäisessä ohjeessa oli peräti 4 dl) mutta mielestäni toffeesta tuli silti tarpeeksi makeaa. Jos olet kuitenkin enemmän sokerihiiri, määrän voi vähintään tuplata.

Kondensoitua kookosmaitoa myy ainakin Ruohonjuuri ja Vegekauppa.Pehmeä maidoton, vegaaninen toffee 

1 purkki kondensoitua kookosmaitoa (320g)
1 dl kaurajuomaa (tai muuta kasvimaitoa)
1 dl kookossokeria (tai muuta sokeria, voit laittaa myös enemmän, esim. 2 dl)
1/2 dl (maa)pähkinävoita
1/2 dl kookosmannaa tai kookossosetta 
1 tl vaniljauutetta
rouhaisu suolaa

Laita ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja sulata keskilämmöllä koko ajan sekoitellen. Anna sen jälkeen seoksen poreilla aika pitkään, n. 15 minuuttia edelleen koko ajan sekoittaen. Seoksen pitäisi jossain vaiheessa alkaa muuttua selkeästi paksummaksi. Testaa onko massa valmista tiputtamalla tippa lasilliseen kylmää vettä. Valmis toffeetippa jähmettyy vedessä kiinteäksi palloksi.

Seuraava vaihe tekee rakenteesta ihanan pehmeän ja ilmavan: ota kattila pois levyltä ja vatkaa massaa sähkövatkaimella, kunnes se alkaa selvästi jähmettyä, huomaat kyllä. Tähän menee n. 5–10 minuuttia. Voi olla että tämä vaihe ei ole ihan pakollinen, mutta olen saanut hyviä tuloksia sitä käyttämällä.

Kaada toffeemassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (esim. n. 20x15cm). Laita toffee jääkaappin jähmettymään noin muutamaksi tunniksi. Toffee ei välttämättä jähmety jääkaapissa aivan niin kovaksi että siitä saa helposti leikattua paloja, mutta noin puolisen tuntia pakastimessa extrajähmetystä auttaa tähän. Leikkaa toffee paloiksi ja säilytä jääkaapissa.


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig