torstai 6. syyskuuta 2018

MUSTIKKA-SUKLAAHIPPUKEKSIT (GLUTEENITON & VEGAANINEN)


Monen suosikkiherkku on kakku tai muffinssi tai donitsi tai vaikkapa jäätelö, mutta itselleni se on aina ollut keksit. Mielellään vielä suklaahipuilla täydennettynä.

Välissä tosin oli muutama vuosi kun en keksejä syönyt oikein ollenkaan, kun en osannut niitä itse gluteenittomasti tehdä ja kauppojen versiot maistuivat lähinnä sahanpurulle. Nykyään onneksi molemmat tilanteet ovat parantuneet: osaan leipoa näitä itsekin ja kaupoistakin saa ihan kelpoja yksilöitä (esim. Tescon Finest Free From kolmen suklaan keksit on hyviä, joskin hillittömän makeita. Niissä taitaakin olla enemmän suklaata kuin itse varsinaista keksiä.).

Vakiokeksieni jauhosekoitus syntyy riisi-, tattari- ja kaurajauhoista. Kahdellakin jauholla varmaan pärjäisi hyvin (eli joko riisi+tattari tai riisi+kaura). Kauravoittoisemmat keksit ovat myös hyviä, mutta ne sopivat enemmän aamupala- tai välipalakäyttöön, ei niinkään herkkuosastoon.

Olen testannut ohjetta voilla ja kananmunalla, sekä kookosöljyllä ja pellavamunalla, joten molempien ei-vegaanisen ja vegaanisen version pitäisi onnistua hyvin. Tällä kertaa lisäsin suklaan lisäksi kekseihin mustikkaa, kekseistä tuli näin hieman raikkaampia. Molempi parempi.

Mustikka-suklaahippukeksit (n. 14 kpl)

60 g tai 0,6 dl (huoneenlämpöistä) voita tai (hieman jähmeää) kookosöljyä
n. 1 dl kookossokeria
1 luomumuna tai pellavamuna (1 rkl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä)
1/2 tl vaniljauutetta

2/3 dl riisijauhoa
1/3 dl kaurajauhoa
1/3 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl hienoa psylliumjauhetta
ripaus suolaa

100 g mahdollisimman tummaa suklaata (esim. väh 75%)
1 dl mustikoita


Jos käytät pellavamunaa: sekoita rouhe ja vesi yhteen, ja jätä tekeytymään noin viideksi minuutiksi.

Vatkaa voi/kookosöljy ja sokeri sähkövatkaimella sekaisin. Vatkaa joukkoon muna/pellavamuna ja vaniljauute. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja vatkaa taikinan sekaan. Sekoita lopuksi käsin joukkoon pieniksi hipuiksi leikattu suklaa ja mustikat.

Laita taikina kovettumaan jääkaappiin n. 30min–tunniksi.

Pyörittele jähmettyneestä taikinasta palloja ja painele ne leivinpaperilla päällystetylle pellille kekseiksi. Huomioi että keksit leviävät paistettaessa jonkin verran. Paista 175-asteessa n. 8–10 minuuttia, kunnes reunat muuttuvat hieman tummemmiksi. Keksien keskiosa saa jäädä hieman pehmeäksi sillä se jähmettyy jäähtyessä. Annan keksien jäähtyä pellin päällä muutama minuutti ja siirrä sen jälkeen pois pelliltä. Keksit säilyvät muutaman päivän.


SHARE:

2 kommenttia

Blogger Template Created by pipdig