tiistai 5. kesäkuuta 2018

KESÄINEN NAPOSTELULAUTANEN (V, GF)


Kirjoittelin talvella jutun naposteluideoista pikkujouluihin, ja sain tästä idean tehdä samantyylisen lautasen kesäisemmissä merkeissä.

Nyt kun kasvikset alkavat olemaan parhaimmillaan tuoreuden ja maun suhteen, niitä ei oikeastaan tarvitse edes käsitellä mitenkään. Riittää kun ne pilkkoo pienemmäksi ja laittaa sellaisenaan suuhun. Esimerkiksi ohuita ja tuoreita pieniä parsoja ei tarvitse kypsentää tai mitenkään kuoria vaan ne voi syödä ihan pelkiltään. Laitoin lautaselle myös hieman juureslastuja niin kokonaisuus saa hieman suolaisuutta. Oheen vain pari kivaa dippiä tai tahnaa niin lautanen on oikeastaan valmis.

Tämäntyyppinen kattaus sopii kevyeen naposteluun, mutta kunnon ruokailu vaatii sitten hieman tuhdimpia aineksia. Toisaalta ainakin omalla kohdalla olen huomannut että lämpiminä päivinä ei ole ollenkaan samalla tavalla nälkä kuin viileään aikaan, joten kevyempikin ruoka riittää oikein hyvin. Muutenkin ihan hyvä jättää vatsaan vähän tilaa että jaksaa sitten jälkkäriksi jäätelöä. ;)

Molempien dippien ohjeet olen julkaissut täällä blogissa joskus aiemmin, mutta alla vielä kertauksena.

Kesälautanen

esimerkiksi: porkkanoita
retiisejä
herneitä
tomaatteja
kurkkua
(pikku)parsaa
kyssäkaalia
lanttua tai naurista
halutessa: esim. juureslastuja 

Kuori ainekset tarvittaessa ja pilko suuhun sopiviksi paloiksi.

Guacamole-hummus

1 avokado
2 dl keitettyjä kikherneitä
kourallinen tuoretta korianteria
1 valkosipulinkynsi
1/4 sipuli
1 rkl sitruunamehua
2–3 rkl oliiviöljyä
suolaa


Maapähkinävoi-linssitahna

2 dl keitettyjä punaisia linssejä 
1 rkl maapähkinävoita
1 tl tomaattipyrettä
1 valkosipulinkynsi
1/2 rkl sitruunamehua
1 tl savupaprikajauhetta 
1/2 tl chilijauhetta
suolaa

Valmista molemmat tahnat ajamalla ainekset esimerkiksi monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Jos massa tuntuu liian jähmeältä, lisää pieni määrä öljyä tai vettä. Maista, ja lisää suolaa tai muita aineksia tarvittaessa. Tarjoile kesälautasen kanssa.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig