torstai 31. toukokuuta 2018

RAIKAS VADELMA-JOGURTTIMOUSSEKAKKU (GF)


Jokaisen kotona (tai vanhempien kotona) on varmasti joku juhlien vakiokakku, joka tehdään ikivanhan reseptin mukaan jonka alkuperää kukaan ei enää muista. Meillä se on hyydyke- tai moussekakun resepti, joka yleensä toteutetaan mangonmakuisena. Äitienpäivänä testasimme ohjetta mansikka-vadelmaversiona, ja versio oli myös mainio. Muokkasin tätä ohjetta vielä hieman lisää omaan makuuni sopivaksi (eli vähän vähemmän makeutta ja enemmän raikkautta) ja lopputulos on tässä. Tosi helppo ja herkullinen jälkkäri vaikkapa nyt viikonlopun valmistujaispöytään!

Kakku on vähän niinkuin tuorejuustokakku, mutta ilman tuorejuustoa. Juuston korvaaminen jogurtilla tekee kakusta paljon raikkaamman, ilman että täyteläisyys samalla häviää. Koostumus on myös mukavan ilmava ja moussemainen.

Kakun voi tehdä vadelmien sijaan myös esimerkiksi mansikoista tai mustikoista. Itse tykkään eniten vadelmasta sen hienoisen kirpeyden takia.

Tein ohjeen tällä kertaa gluteenittomista digestivekekseistä kun halusin päästä hieman helpommalla, mutta olen testannut samantyyppistä kakkua menestyksekkäästi myös pähkinä+taatelimurulla, joten lisäsin se ohjeeseen pohjavaihtoehdoksi. Kakkuvuokani halkaisija on 18 cm eli isompaan vuokaan kannattaa lisätä ainesten määrää.

Kakkuun voi tehdä myös halutessaan kiilteen, ohje löytyy lopusta.


Vadelma-jogurttimoussekakku

Pohja
n. 150 g (gluteenittomia) digestivekeksejä
n. 50 g sulaa voita
pieni ripaus suolaa
TAI
1 dl saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
1 dl pehmeitä (tuore)taateleita
pieni ripaus suolaa


Täyte
4 dl turkkilaista jogurttia
2 dl vispikermaa
4 liivatelehteä*
3 rkl sitruunamehua
n. 3/4 dl hunajaa tai muuta makeutusta
3 dl (pakaste)vadelmia

koristeeksi esim. tuoreita marjoja

Halutessa: kiille
1 dl vettä
3 dl (mahdollisimman sileää) marjasosetta
1 tl sitruunamehua
1–2 rkl makeutusta
3 liivatelehteä* 

Murskaa keksit pieneksi muruksi esim. monitoimikoneessa ja sekoita voisulan ja suolan kanssa.
TAI 
Murskaa pähkinät hieman pienemmiksi ja muusaa esim. sauvasekoittimella taateleiden ja suolan kanssa massaksi (massa saa jäädä aika rouheaksi). 

Painele pohjamassa irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Jos käytät pakastemarjoja, sulata ne ja valuta huolellisesti. Ulkomaiset marjat kannattaa myös kiehauttaa pikaisesti. Aja esim. monitoimikoneella marjat sileäksi soseeksi.

Laita liivatelehdet kylmään veteen.

Sekoita jogurtti, vadelmasose ja hunaja keskenään.

Lämmitä sitruunamehu pienessä kattilassa. Purista liivatelehdistä ylimääräiset nesteet ja lisää ne sitruunamehuun koko ajan voimakkaasti vispaten. Sekoita kunnes seos on sileää. Lisää joukkoon ensin n. ruokalusikallinen jogurttiseosta (juoksettumisen estämiseksi), ja kaada tämä sitruunamehuseos sitten lopun jogurttiseoksen sekaan.

Vispaa kermaa kuohkeaksi ja kääntele muiden ainesten joukkoon. Maista ja lisää tarpeen mukaan makeutusta. Lusikoi täyte pohjan päälle, ja laita kakku jääkaappiin noin neljäksi tunniksi. Koristele jähmettynyt kakku esimerkiksi tuoreilla vadelmilla.

Jos teet kiilteen: Laita liivatelehdet kylmään veteen. Lämmitä vesi ja sitruunamehu pienessä kattilassa. Purista liivatelehdistä ylimääräiset nesteet ja lisää ne sitruunamehuun koko ajan voimakkaasti vispaten. Sekoita kunnes seos on sileää. Lisää liivateseos marjasoseen sekaan ja kaada kakun pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä yön yli.

* Kasvissyöjät voivat korvata liivatteen esimerkiksi agar agarilla tai vegegelillä. Näiden kohdalla en tosin osaa antaa arviota tarvittavasta määrästä.



SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig