torstai 1. maaliskuuta 2018

ÖVERIHYVÄT VEGEBURGERIT (V, GF)


Nyt syntyi niin hyvä burgeri että pakko hehkuttaa jo vähän otsikossa! Tai siis eikö muka herahda vesi kielellä yllä olevasta kuvasta.. :P

Avaimena överihyviin burgereihin toimii tietysti herkullinen pihvi. Olen kokeillut paljon erilaisia kvinoa-papupihvejä ja ne ovat olleet hyviä, mutta näistä tuli vielä vähän parempia koska mukaan tuli salaista ainesosaa: aurinkokuivattuja tomaatteja! Eli siis sopivasti vähän lisää öljyisyyttä ja suolaisuutta (ja myös umamia), näillä elementeillä ei tunnetusti voi mennä vikaan.

Lisää rasvaisuutta ja suolaisuutta kokonaisuuteen tuovat lisäksi avokadomössö ja majoneesi. Rapsakka salaatti kuuluu myös asiaan, ja itse asiassa kuvien ottamisen jälkeen totesin että kyllä se tuore tomaatti kuitenkin kruunaa kokonaisuuden ja lisäsin tomaattiviipaleet vielä burgereiden väliin.

Kvinoa-papupihveissä on myös punajuurta, koska sillä tulee niin mahtava väri mihin sitä ikinä lisääkin (ja minulla myös sattui olemaan kypsä punajuuri valmiina yli muista kokkailuista). Jos haluat päästä vähän helpommalla, punajuuren voi myös jättää pois, maun kannalta se ei tee suurta muutosta.

Olin sikäli laiskalla tuulella että en jaksanut leipoa omia sämpylöitäni. Testasin nyt ensimmäistä kertaa pakastealtaasta löytyviä Semperin gluteenittomia chia-sämpylöitä ja näille peukku, tosi hyvä rakenne ja maku! Eivät muistuta mitenkään pahvia tai sahanjauhoja (niinkuin gluteenittomat tuotteet välillä), eikä ainesosaluettelokaan näytä pahalta. Tilalle sopisi hyvin myös esim. paahdettu kauraleipä tai vaikka ruisleipä.


Vegeburgerit kvinoa-papupihveillä (n. 6 paksua pihviä)

2 dl valkoisia papuja
2 dl keitettyä kvinoaa
n. 10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 pellavamuna (1 rkl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä)
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 tl sitruunanmehua
2 tl riisijauhoa tai muuta neutraalin makuista jauhoa (maissi/vehnä/jne)
halutessa: pieni kourallinen tuoretta basilikaa
halutessa: 1 pieni punajuuri
rouhaisu tai pari suolaa

Jos käytät punajuurta: pese ja kuori punajuuri, ja paahda sitä folioon käärittynä 180-asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes se on läpeensä kypsä. Raasta punajuuri hienolla terällä, tai soseuta se esim. sauvasekoittimella.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Vähän laadusta riippuen kuiva kvinoa turpoaa yleensä vähintään kaksinkertaiseksi, eli ohjeeseen tarvitsee vajaan desin raakaa kvinoaa. Itselläni oli sekoitus valkoista ja mustaa kvinoaa (siitä johtuu pihvien mustat pilkut).

Sekoita pellavansiemenrouhe ja vesi, ja laita noin vartiksi sivuun tekeytymään.

Muusaa pavut mössöksi, esim. perunanuija on tähän hyvä, mutta haarukallakin pärjää. Pilko aurinkokuivatut tomaatit niin pieneksi kuin saat. Silppua basilika. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen ja muusaa vielä tarvittaessa. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos massa tuntuu liian irtonaiselta (siitä pitäisi saada pyöriteltyä helposti koossa pysyviä palloja), kokeile lisätä toinen pellavamuna. Jos se on taas liian kosteaa, lisää hieman jauhoja.

Taputtele massasta pihvejä – ainekset riittävät noin kuuteen paksuun pihviin. Paista öljyssä pannulla noin muutaman minuutin per puoli, kunnes pinta hieman ruskistuu.

Lisäksi

(gluteenittomia) sämpylöitä tms
avokadoa
(vegaanista) majoneesia + halutessa mausteita
rapeaa salaattia
tomaattia

Muusaa avokado haarukalla. Sekaan voi halutessa silputa hieman tuoretta basilikaa. Mausta suolalla. Yhteen burgeriin menee noin puolikkaan avokadon verran avokadomössöä.

Majoneesin voi halutessa värjätä keltaiseksi kurkumalla ja maustaa ripauksella chiliä tai savupaprikaa. Kokoa burgerit ja nauti!


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig