keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

SATEENKAARIWRAPIT (V, GF)


Halleluja, ikkunan peittävät tummat suojaukset ovat poistuneet ja asuntooni virtaa nykyään valoa! Mitään ei tokikaan ulos näe, sillä muovipleksit ovat vielä paikoillaan (ja ovat noin syyskuun loppuun asti kunnes julkisivuremppa on valmis), mutta eipähän tarvitse enää istua pimeydessä keskellä valoisinta vuodenaikaa.

Tämä tarkoittaa että voin myös alkaa kokkailemaan kotosalla sillä näkökulmalla, että voin myös ottaa ruoasta kuvia.

Nämä rullat kävin kuvaamassa viime viikolla lähikallioilla, ja kun oli niin kaunis aurinkoinen päivä jäin kalliolle istuskelemaan useammaksi tunniksi ja söin nämä siinä samalla. Ihan päteviä piknik-eväitä siis.

Jäin vielä pohtimaan mikä olisi se ideaalein wrappimateriaali. Periaatteessa voisi käyttää riisipaperia, jolloin nämä olisivat käytännössä vietnamilaisia kesärullia. Mutta jos haluaa jotain kasvista käyttää niin mikä olisi paras..? Ulkomaisissa ohjeissa käytetään usein collard greens -nimisiä tummanvihreitä kääryleitä, mutta en ole nähnyt näitä Suomessa.

Kokeilin varhaiskaalia, mikä onkin aika hyvä, mutta ehkä aavistuksen turhan paksu ja helposti halkeileva lehdykkä. Toisaalta wrappeihin tulee mukavasti rapsakkuutta. Toinen ihan hyvä vaihtoehto voisi olla savoijinkaali, näitä olen joskus testannutkin salaattiwrappien muodossa.

Sateenkaaren väriskaalaa mukaillen laitoin täytteeksi punaista ja keltaista paprikaa, porkkanaa, kurkkua, avokadoa, korianteria, mustikalla violetiksi värjättyä hummusta ja ruokaisuutta tuomaan (tummaa) kvinoaa. Kastikkeena toimii herkullinen maapähkinävoidippi. Hummuksen ja maapähkinävoidipin ohjeista riittää n. kuuteen wrappiin, jos teet useamman, tuplaa ohjeiden raaka-aineiden määrä.

Sateenkaariwrapit

varhaiskaalia tai vastaavaa
porkkanaa
kurkkua
paprikaa
avokadoa
tuoreita yrttejä
kvinoaa tai esim. riisiä

Mustikkahummus 

1 dl keitettyjä kikherneitä 
1 rkl tahinia
1 tl sitruunanmehua
1 tl mustikoita 
ripaus suolaa 
tilkka vettä tai öljyä tarvittaessa

Maapähkinävoidippi

2 rkl maapähkinävoita
1 tl soijakastiketta
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl kookosnektaria tms
useampi rkl kuumaa vettä

Pilko täytteeksi tulevat kasvikset tikuiksi. Siivuta avokado. Keitä kvinoa ohjeen mukaan (vinkki: tilkka fondia keitinvedessä tuo kvinoaan lisää makua). Irrota kaalista varovasti lehtiä. Paksummat kannat kannattaa leikata pois.

Valmista hummus ajamalla ainekset esim. monitoimikoneella tasaiseksi tahnaksi. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne ensin. Jos tahna tuntuu liian jähmeältä, lisää hieman nestettä.

Vispaa dipin ainekset yhteen. Lisää vettä sen verran miten juoksevaa dippiä haluat.

Lado kaalinlehden keskelle ensin kvinoa ja hummus, ja asettele päälle muut täytteet. Älä laita liikaa täytettä yhteen lehteen. Pyöritä niin tiukaksi rullaksi kuin saat. Itse tein niin että rullasin ensin lehden reunat yhteen ja sen jälkeen taitoin alareunan ylöspäin, vähän kuin burriton. Lopuksi leikkasin auki olevan päädyn hieman siistimmäksi. Jos teet isoja rullia sen voi myös leikata keskeltä kahtia (tällöin molempien päiden pitää olla suljettuja). Rullat kannattaa syödä heti tuoreeltaan. Dippaile rullia maapähkinävoitahnaan.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig