maanantai 15. toukokuuta 2017

PUURON UUSI AIKA: LAKUPUUROA SITRUUNAKERMALLA (GF, V)


Tänä keväänä on selkeästi pientä puurobuumia ilmassa. Aiemmin ehti jo ilmestyä Anni Kravin Hyvää kaunista -puurokirja, ja nyt uutena tulokkaana julkaistiin Tuulia Järvisen ja Tiina Strandbergin Puuron uusi aika.

Tuulia on tuttu mainion Wellberries-blogin takaa ja Tiina pyörittää mm. supersuosittua My Berry Forest -Intagramtiliä. Molemmat suosivat gluteenitonta, kasvipohjaista reseptiikkaa.

Kuten Annin kirjassa, tässäkin repertuaari laajenee aika paljon puuroja laajemmalle. Kirjasta löytyy mm. makeiden ja suolaisten tavallisten puurojen ja tuorepuurojen lisäksi mm. raakavanukkaita, jogurtteja, keksejä, vohveleita ja muita herkkuja, joissa on kekseliäästi hyödynnetty puuronjämiä.

Itsehän olen täysin kirjan kohderyhmää, joten arvatenkin pidin teoksesta kovasti! Taisin ensimmäisellä selauskerralla korvamerkitä lähemmäs kymmenen ohjetta myöhempää testausta varten, ja pelkästään jo kuvia selatessa vesi herahti kielellä useasti. Kiitosta annan myös siitä, että useimmat kirjan annoksista ovat aika ruokaisia eivätkä pelkästään välipalamaisia pikkuherkkuja.

Suurena lakufanina halusin heti testata lakritsipuuroa. Aiemmin olen tehnyt puuroa lakritsihillolla, mutta tässä mennään vielä askel pidemmälle ja lisätään se lakujauhe suoraan itse puuroon. Oheen tulee ihanan kirpeää sitruunakermaa ja herkullisia lakritsipähkinöitä, joten tämä kokonaisuus oli kyllä alusta loppuun suorastaan taivaallista. Toki laskisin tämän ennemmin viikonlopun makeaksi herkuksi kuin varsinaiseksi arkipuuroksi, mutta jos viikonloppuna ei voi herkutella niin milloin sitten.

Kvinoa puurossa takaa sen, ettei ihan heti tule uudestaan nälkä, ja samalla puuro saa hieman enemmän purutuntumaa. Ja mainitsinko jo miten hyvää tämä oli. Siis niin hyvää, tee heti!


Lakritsipuuroa, sitruunakermaa ja lakupähkinöitä (2 annosta)

Puuro
1 dl kvinoaa
1 dl puhdaskaurahiutaleita
2 1/2 dl vettä
3 dl kookosmaitoa
3 tl kookosnektaria
2 tl lakritsijauhetta
1/4 tl jauhettua kardemummaa
1/4 tl suolaa

Sitruunakerma
1 dl jähmettynyttä kookosmaitoa (jähmetä yön yli jääkaapissa)
1 rkl sitruunamehua
2 tl kookosnektaria
1/2 tl kurkumaa (väriksi)

Lakupähkinät
1/2 dl cashwepähkinöitä
2 tl kookosöljyä
1 tl kookosnektaria
1/2 tl lakritsijauhetta
1/4 tl suolaa

Huuhtele kvinoa. Kiehauta puuron nesteet kattilassa ja lisää joukkoon kvinoa + kaurahiutaleet. Keittele kannen alla miedolla lämmöllä n. 15 min. Lisää mausteet, sekoita ja anna hautua vielä muutama minuutti.

Valmista kerma vispaamalla jähmeä kookosmaito ja muut ainekset sekaisin kuohkeaksi vaahdoksi. Anna kerman tekeytyä jääkaapissa.

Pilko pähkinät. Lämmitä öljyä pannulla ja lisää mausteet. Lisää pähkinät ja paahda sekoitellen kunnes pähkinät ovat saaneet hieman väriä.

Tarjoa puuro lämpimänä sitruunakerman ja lakupähkinöiden kanssa. Kerma luonnollisesti sulaa kuuman puuron vaikutuksesta mutta se ei makua haittaa.

Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Nyt on kyllä sen verran mielenkiintoinen ohje, että täytyy kokeilla! Olen lukenut tuosta kirjasta nyt muutamasta eri blogista ja pakko sanoa, että se ihastuttaa suuresti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli mukavasti erilaisia makuja, joten syöminen ei käynyt ainakaan tylsäksi. :) Suosittelen kyllä lämpimästi kirjaa mikäli kaipaa vähän uusia ideoita aamu- ja välipaloiksi.

      Poista
  2. Moikka!

    Vihdoin pääsin kommentoimaan ihan tänne blogin puolelle. Todella kiva kuulla, että tykkäät lakupuurosta, se on yksi mun suosikeista :) Kiitos myös kauniista sanoista, ihanaa että kirja on mieluinen! Kivaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig