keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

TAKUURAPEA TOFU JA TERIYAKI-TOFUKULHO



Minulla oli pitkään tofun kanssa sellainen on-off-ystävävyyssuhde. Välillä tuli onnistut lopputulos ja välillä ei niinkään. Mutta halleluja sitten löysin ns. idiootinvarman tavan valmistaa nimenomaan rapeaa tofua ja ei ole tarvinnut enää jännittää tuleeko hyvä vai ei, onnistuu aina. Ja tämä metodi ei vaadi edes uppopaistamista (tai ylipäätään öljyä juurikaan). Pinnalta rapea ja sisältä pehmeä tofu, jes!

Kolmen vaiheen tofunrapeutusmenelmä menee seuraavasti:

Vaihe 1
Purista ylimääräiset nesteet pois. 
Parhaiten tämä onnistuu leikkaamalla tofukuutio pitkittäin kolmeen osaan, laittamalla tofulaatat talouspapereiden väliin ja päälle jotain painavaa kuten esim. leikkuulaudan. Anna nesteiden imeytyä tofusta pois noin puolen tunnin ajan ja vaihda välillä talouspaperit uusiin (esim. 10 min välein). Yksi tofukuutio sisältää hämmästyttävän paljon nestettä.

Vaihe 2
Tee tofulle paistopinta.
Leikkaa tofu kuutioiksi, kuumenna pannu ja lisää siihen n. 1 rkl esim. kookosöljyä ja tofut. Paistele kuutioita 5–10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Tässä kannattaa käännellä tofukuutioita vaikka haarukalla ahkerasti niin, että mahdollisimman moni pinta on ainakin hetken kosketuksissa pannun kanssa.

Vaihe 3
Loppurapeutus uunissa.
Uunitusvaihe vie viimeisetkin nesteenrippeet tofusta ja lopputuloksena tulee aivan takuuvarmasti rapeaa tofua. Eli laita paistetut tofut leivinpaperin päälle uuninpellille ja paahda 190-asteessa n. 10 minuuttia. Valmis!


Marinoinnin suhteen menen yleensä sieltä mistä aita on matalin, eli ostan tofuni valmiiksi marinoituna (suosikkini on Jalotofu), mutta se ei tarkoita etteikö tofulle voisi kuitenkin tehdä herkullista kastiketta kylkeen. Ja mikäs sen herkullisempaa kuin teriyakikastike <3.

Teriyaki-tofukulhoon laiton mukaan myös hieman ohueksi vuoltuja rapeita kasviksia ja riisiä. Annokseen sopisi ehdottomasti parhaiten valkoinen basmati- tai jasmiiniriisi, mutta minulla oli kaapissa vain villiriisimixiä niin sillä mentiin tällä kertaa. Eli älä tee niinkuin minä teen, vaan niinkuin minä sanon. :)

Tofukulho teriyakikastikkeella (1 iso annos tai 2 pienempää)

1 paketti (valmiiksi marinoitua) tofua

(valkoista) riisiä
1–2 porkkanaa
pätkä kurkkua
palanen punakaalia
kevätsipulia
seesamsiemeniä

Teriyakikastike
3 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
2–3 rkl kookossokeria
1/2 rkl seesamöljyä
1/2 rkl raastettua inkivääriä
1 tl valkosipulijauhetta

1/2 tl perunajauhoa + 2 rkl vettä

Valmista tofu ylläolevien vaiheiden 1, 2 ja 3 mukaan.

Valmista riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Vuole (esim. kuorimaveitsellä) porkkanasta ja kurkusta ohuita soiroja ja leikkaa punakaali ohuiksi viipaleiksi. Pilko kevätsipuli.

Valmista teriyakikastike sekoittamalla ensin perunajauho ja vesi keskenään. Laita muut ainekset pieneen kattilaan ja lämmitä matalalla lämmöllä. Maista seosta ja lisää hieman makeutusta tarvittaessa. Lisää lämmenneeseen seokseen perunajauho+vesi ja sekoittele kunnes kastike on sopivasti paksuuntunut (noin minuutin pari). Jos kastikkeesta tulee liian paksua, lisää hieman vettä. Pyörittele tofukuutiot valmiissa kastikkeessa.

Lisää kulhoon riisi, kasvissuikaleet ja teriyaki-tofu. Jos kastiketta jäi yli sitä voi valuttaa vielä myös riisin ja kasvisten päälle. Ripottele päälle kevätsipulia ja seesaminsiemeniä.

SHARE:

8 kommenttia

  1. Tää ei antanutkaan muokata :) Kiitos ihanasta ohjeesta! Harso on muuten hyvä tohon kuivatukseen. Ei mene koko rulla talouspaperia eikä tarvii vaihdellakaan kun on niin imuisaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harso onkin varmaan kätevä, kiitos vinkistä! Ehkä minäkin nyt viimein voisin jo hankkia sellaisen, kun niin monta kertaa on tullut vastaan tilanne missä se olis kätevä :D

      Poista
  2. Kiitos vinkistä! Tuo nesteen imeytys olikin jo tuttua, mutta uunissa rapsakoittamista täytyy kokeilla ehdottomasti. Mutta mites tuo Teryaki-kastike, tuleeko siihen todella noin paljon sokeria? 2-3 rkl kuulostaa todella isolta määrältä. ��

    Kielo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunissa saa tofuun kyllä kivasti ikäänkuin viimeisen silauksen, erityisesti jos hakee nimenomaan mahdollisimman rapeaa koostumusta. Ja kyllä teriyakikastike saa mielestäni olla aika makeaa, 2 rkl ei ollut liioittelua vaikka yleensä en kovin makeasta edes pidä. Mutta kokeile aluksi vaikka yhdellä ja lisää sitten jos siltä tuntuu, voihan olla että esim. sinulle maistuu enemmän suolainen kuin makea teriyakikastikkeesta.

      Poista
  3. Näitä ohjeita pitääkin muistaa hyödyntää, sillä yhtenä päivänä mietin juuri kaupassa että voisin ostaa tofua mutta en osaa sitä valmistaa kunnolla....tällä ohjeella onnistuu varmasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmiiksi marinoidun tofun kanssa pitäisi ainakin onnistua mainiosti :)

      Poista
  4. Meiltä löytyy aina tofua juuri sen helppouden vuoksi, mutta niiden käyttökynnys on usein korkea juuri sen takia kun haluaisi kunnolla maustettua + rapeaa. Täytyy kokeilla ensi kerralla tuota ohjettasi, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä josko tästä löytyisi apu. :) Ja vaikka tofu ei olisi ihmeemmin marinoitua niin tuo kastike tuo tietysti valtavasti makua.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig