keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

VEGEN MAUKAS BOLOGNESE (V, GF)


Se on jännä miten ruokatottumukset muuttuvat, ja lopulta uudesta tuleekin se normaali.

Huomasin nimittäin hetki sitten, etten ole oikeastaan ostanut lihaa kotiin enää aikoihin. Viimeiset jauhelihat, kasslerit ja muut eläinosat on syöty pakkasesta pois, ja uusia ei ole tullut hankittua tilalle. Kaikki tämä on tapahtunut oikeastaan aika huomaamatta ja pikku hiljaa, ilman kummempia kriiseilyjä tai tietoisia päätöksiä.

Sama vaikutus näkyy myös ulkona syödessä, harvemmin sitä tulee liharuokaa tilattua. Varsinaista kasvissyöjää minusta ei varmaan koskaan tule (koska kulinarismi), mutta jonkinlaiseksi kotivegeksi olen näköjään muotoutunut.

Jauhelihabolognesen tilalle on tullut uusi kasvipohjainen suosikki, jonka ohje on alunperin poimittu Kasvisruokaa koko perheelle -kirjasta. Ohje on matkalla hieman päivittynyt (niinkuin resepteille usein käy), mm. alkuperäisen ohjeen belugalinssit ovat muuttuneet pavuiksi – voit käyttää kumpia vain. Helppo, nopea ja maukas arkiruokaresepti joka tapauksessa olkaas hyvät.

Huom. bolognesen voi hyvin valmistaa myös vegaanisena versiona esimerkiksi Yosan kaurafraichea tai Oatlyn iMat fraichea käyttämällä.

Vegebolognese (2 isoa annosta)

1 porkkana
1 sipuli
öljyä
1 1/2 dl mustia keitettyjä papuja (huuhtele)
1 tölkki kokonaisena säilöttyjä tomaatteja (tai laadukasta tomaattimurskaa)
2 dl ranskankermaa, tai vegaaniseen versioon kaurafraichea 
1 dl vettä
1/2 rkl kasvisfondia
1 tl kookossokeria (tai muuta makeuttajaa)
1 rkl omenaviinietikkaa
n. 1 tl srirachaa tai muuta chilikastiketta (tai enemmän maun mukaan)
muutama tl kuivattua oreganoa
suolaa + pippuria

(gluteenitonta) pastaa tai spagettia*

Kuori porkkana ja raasta karkealla terällä. Hienonna sipuli. Kuullosta kasviksia hetki öljyssä pannulla, ja lisää loput ainekset. Anna poreilla noin vartin.

Keitä pasta ohjeen mukaan. *Oma suosikkini on Urtekramin gluteeniton luomupenne, joka sisältää sekoituksen maissi-, riisi-, tattari- ja kvinoajauhoja (eikä mitään muuta).

Tsekkaa kastikkeen maut ja säädä tarvittaessa. Kaada kastike blenderiin tai esim. monitoimikoneeseen ja surauta sileäksi (pienet sattumat eivät haittaa).

Tarjoile pastan ja esimerkiksi tuoreen basilikan kanssa.

SHARE:

10 kommenttia

  1. Kuulostaa syötävän hyvältä. Mustat pavut on lemppareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustat pavut taitaa olla kyllä munkin lemppareita kaikista palkokasveista :)

      Poista
  2. Mä olen valtavassa linssi ja papuintoilussa. Ne vaan on niin järjettömän hyviä ja terveellisiäkin. Joten tykkään tosi paljon reseptistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linssien ja papujen kulutus on omassakin keittiössä kasvanut viimeisen vuoden aikana ihan valtavasti! :)

      Poista
  3. Meilläkin syödään nykyään usein ilman lihaa tomaattipohjaiset kastikkeet ja soosit. Kaikille maistuu eikä kukaan haikaile lihaa niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattipohjaisissa kastikkeissa on kyllä todella paljon makua jo itsessään. Pavut onkin tässä mukana oikeastaan tuomassa proteiinipitoisuutta ja vähän paksumpaa tekstuuria :)

      Poista
  4. Mä olen tehnyt linssibolognesea, hyvää sekin. Pitäiskin taas panostaa enempi siihen, että sitä lihaa käyttäs vähän harvemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä kun vaan lisää erilaisten kasvisten käyttöä niin lihan määrä vähenee kuin itsekseen. Ainakin itselläni on käynyt niin :)

      Poista
  5. Näyttääpä hyvältä. Meilläkin on ruvettu tekemään enemmän kasvisruokaa, mutta nyt tällä viikolla on kummasti tehty taas jauhelihakastiketta ja sen sellaista. No, ensi viikolla sitten taas varmaan palataan "uuteen normiin"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että teilläkin on siirretty vegepainotteisempaan kokkailuun, toivottavasti yhä useammalle käy samoin :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig