torstai 9. maaliskuuta 2017

APRIKOOSI-LINSSITÄYTTEISET KURPITSAT (V, GF)


Inspiroiduin kovasti viime viikkoisesta Marokon matkastani, ja halusin heti testailla samaa makumaailmaa omassa keittiössäni.

Lisäksi bongasin lähikaupasta söpöjä pikkuisia myskikurpitsoita, oli pakko heti ostaa! Nämä minikurpitsat ovat suloisen ulkonäön lisäksi myös käytännöllisiä, sillä yksi kurpitsa on juuri sopivankokoinen syötävä yhdelle henkilölle, eli hävikinpelkoa ei ole samalla tavalla kuin niissä jättikurpitsoissa. Plus näiden käsittely on paljon helpompaa.

En saanut reissulla vielä tarpeekseni linsseistä, joten laitoin niitä kurpitsojen täytteeksi. Linssien tilalle kävisi hyvin myös esimerkiksi kvinoa. Ja kuivattujen aprikoosien tilalla voi käyttää myös esimerkiksi rusinoita tai kuivattuja taateleita, laita kuitenkin ehdottomasti jokin makea komponentti. Kokonaisuuteen tuli jotenkin todella onnistunut ja monipuolinen makumaailma vaikka reseptiikka syntyikin täysin improvisoiden. Tätä täytyy tehdä pian uudelleen!


Täytetyt kurpitsat (2:lle)

2 pientä myskikurpitsaa (tai 1 isompi)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl jeeraa
1/2 tl paprikamaustetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl kanelia
1/2 tl korianterinsiemeniä tai jauhettua korianteria
suolaa + pippuria maun mukaan

paketti (esikypsennettyjä) linssejä
noin 1 dl kuivattuja aprikooseja
granaattiomenan siemeniä
tuoretta (vahvaa) minttua

2 rkl turkkilaista jogurttia (tai vegaaniseen versioon maustamatonta kaura/soijajogurttia)
1 rkl tahinia
1 tl sitruunanmehua
suolaa

Leikkaa kurpitsat puoliksi. Sivele leikkuupintaan hieman öljyä ja paahda 200-asteessa n. 30–40 minuuttia (tai enemmänkin kurpitsan koosta riippuen) kunnes kurpitsan sisus on haarukalla kokeiltaessa pehmeää.

Pilko sipuli pieneksi ja siivuta valkosipulinkynnet. Lämmitä miedolla lämmöllä n. 1–2 rkl öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää mausteet ja sekoittele vielä noin minuutti. Lisää lopuksi huuhdellut linssit ja sekoittele kunnes ne ovat lämmenneet. Maistele että mausteita on riittävästi ja lisää tarvittaessa. Ota pannu pois levyltä ja sekoita joukkoon pienemmäksi pilkotut aprikoosit.

Valmista jogurtti-tahinikastike vispaamalla aineet sekaisin. Jos kastike on kovin jähmeää, lisää siihen hieman vettä tai öljyä.

Ota paahdetut kurpitsat uunista ja kaavi siemenet pois. Lusikoi kurpitsan sisus linssien sekaan ja sekoittele tasaiseksi. Jos linssiseos on päässyt viilenemään, sitä voi lämmittää hetken. Täytä sen jälkeen kurpitsat linssiseoksella. Valuta kastike täytettyjen kurpitsoiden päälle ja viimeistele annokset ripottelemalla päälle reilusti tuoretta minttua ja granaattiomenan siemeniä.

SHARE:

18 kommenttia

  1. Isossa myskikurpitsassa on tekemistä isommallekin sakille. Ainakin meillä kurpitsa on usein vain lisäkkeenä tai sen osa. Maistuiko pieni myskikurpitsa samalta kuin isokin? Olen ihaillut pieniä söpöjä kurpitsoja kaupassa, mutta vielä en ole ostanut, kun listalla on ollut muita ruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, joo nuo pienet maistuivat täsmälleen samalta kuin isotkin. Eli eivät ole koristekurpitsoja toisin kuin useimmat muut pikkukurpitsat. Poimi ens kerralla ostoskoriin mukaan jos tulee kaupassa vastaan. :)

      Poista
  2. Näitä kuvia kun katsoo, täytyy sanoa, että kyllä kauneus on puoli ruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna! <3 Harmi kun ei ollut marokkolaistyyppistä rekvisiittaa mutta ihan hyvä näinkin.

      Poista
  3. Oon viime aikoina kiinnostunut entistä enemmän mm. marokkolaisista ruoista, ja tää on miun makuun just eikä melkein. Ihanaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marokkolaisessa keittiössä on kyllä ihania makuja ja mausteita <3

      Poista
  4. Herkullisen näköinen annos! Voi kun minäkin löytäisin noita pieniä myskikurpitsoja niin tekisin jotain tällaista (tai sitten meidän pekoni-kikherneversion - hetken fiiliksen mukaan ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä löytyivät hämmästyttävää kyllä Alepasta, jossa yleensä on tosi huonot valikoimat. Toivottavasti tulisivat laajemminkin myyntiin!

      Poista
  5. Voi miten valloittavat värit! Makumaailmakin mausteineen kuulostaa houkuttelevalta.

    VastaaPoista
  6. Nam, marokkolaiset maut tuovat veden kielelle! Tämä ruoka on myös harvinaisen kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tällainen lähi-itä/pohjois-afrikkalainen makumaailma on omia suosikkejani myös :)

      Poista
  7. Oi mitä herkkua! Ihailinkin tätä sun annosta jo IG:n puolella, resepti vastaa just kuvan välittänyttä mielikuvaa! Mulle ei oo noita pikkuisia kurpitsoita vielä vastaan tullutkaan, pitää pitää silmällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitänee ens kerralla hamstrata heti iso pussillinen pikkukurpitsoja kun tulee vastaan, nyt ei ole taas näkynyt..

      Poista
  8. Onpa ihana ohje! Nuo granaattiomenan siemenet linssien kanssa on kyllä oiva yhdistelmä. Jotenkin ihanan keväinen, silti syvän makuiselta kuullostava ateria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Keväisen raikas, mutta kuitenkin hieman mausteinen ruoka sopii hyvin tähän ajankohtaan :)

      Poista
  9. Ihanat kuvat! Aivan mahtavia värejä. Kevät <3

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig