keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

HYVÄÄ KAUNISTA: PÄÄRYNÄ-LAKRITSITUOREPUURO (GF, V)


Monelle Instagramia selanneelle on varmasti tuttu anniskk-niminen, hauskoja ja erittäin koristeellisia smoothiekulhoja täynnä oleva tili. Ja ehkä olet jo käynyt Kampin keskuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsevassa, uudehkossa Date + Kale -kahvila/ravintolassa.

Molempien takana on nainen nimeltä Anni Kravi, ja viimeimpänä tuotoksena ulos on putkahtanut vielä keittokirjakin. Anni liputtaa vahvasti kasvilähtöisen (plant-based) reseptiikan ja mahdollisimman vähän käsiteltyjen raaka-aineiden puolesta, ja sehän sopii hyvin tällekin tontille.

Hyvää kaunista -kirjan nimi on englanniksi Porridge, ja kirja on tosiaan täynnä erilaisia puuroja, niin lämpimiä kuin kylmiä tuorepuurojakin. Mutta on mukana myös smoothiekulhoja, suolaisia kulhoja, tahnoja, jälkkäreitä ja sen sellaista.

Kirjassa käytetään paljon erilaisia superfoodeja ja muita vähän erikoisempia raaka-aineita. Itsellänihän kaapit pursuilevat kaikenlaista pikkumurua ja superfoodhärpäkettä (löytyy jopa kirjassa mainittuja kuivattuja ruiskukkia ja sienijauheita), mutta ymmärrän ettei ns. normaaleilla ihmisillä tilanne ole sama. Kirjan ohjeissa näitä erikoisuuksia käytetään kuitenkin lähinnä vain puurojen ja muiden kulhojen päällisinä, ja näkisin että niiden tilalla voit hyvin käyttää sitä mitä kaapista tai pakastimesta sattuu löytymään ilman että reseptit kärsivät. Osan päällisistä vois myös valmistaa itse ja niihin löytyy kirjasta ohjeet.

Sanoisin että suloisen näköinen Hyvää kaunista sopii kaikille kulhoruokien ystäville ja terveellisestä ruoasta kiinnostuneille. Eniten kirjasta saavat irti varmaankin ne, joille tämäntyyppinen ruokamaailma on jo tutumpi, mutta ohjeet ovat sen verran helppoja ja yksinkertaisia, että kuka vaan voi niitä valmistaa.


Kokeilin testata kirjan päärynä-lakritsituorepuuroa, mutta oikaisin ohjeessa muutamassa kohtaa: reseptissä mainitaan itse tehty hamppumaito, mutta kaapissani sattui olemaan mantelimaitoa niin käytin sitä, heitin sekaan vaan hieman aitovaniljajauhetta ja kookosnektaria. En myöskään jaksanut tehdä omaa tahiniani, vaan käytin kaupan valmista. Puurosta tuli yllättävänkin kivanmakuinen – päärynän ja lakritsin maut sopivat todella hyvin yhteen!

Ohjeen nimi on bircher, mutta en ole ihan varma miksi, eikös se ole enemmin joku mysli eikä tämä mysliltä vaikuta... Alkuperäisessä ohjeessa nestettä on myös aika paljon, ja lopputulos jää mielestäni liian vetiseksi, joten vähentäisin nesteen määrää noin puolisen desiä. Ilman päällisiä tuorepuuro ei ole mikään maailman esteettisin ilmestys, mutta maku on onneksi kohdillaan. ;)

Päärynä-lakritsituorepuuro (1 annos)

1 (luomu)päärynä 
1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 rkl chiansiemeniä
1/2 tl lakritsijuurijauhetta (laitoin itse hieman enemmän ja käytin lakritsijauhetta)
2 dl vaniljalla maustettua hamppumaitoa tai muuta kasvimaitoa*

Lisukkeet: kuivattu viikuna (laitoin aprikoosia)
mustikoita (en laittanut)
vadelmia
tyrnimarjoja tai karpaloita (en laittanut)
tahinia 
viipaloitua päärynää
laitoin lisäksi: chiansiemeniä

*Käytin mantelimaitoa ja maustoin sen 1 tl aitovaniljajauheella + 1 tl kookosnektarilla. Vähentäisin myös nesteen määrää noin puoli desiä.

Valmista puuro edellisenä iltana: pese päärynä ja leikkaa siemenkota pois. Raasta päärynä karkealla terällä. Sekoita huolellisesti muiden ainesten kanssa ja laita yön yli tekeytymään jääkaappiin.

Kaada aamulla puuro tarjoiluastiaan ja koristele lisukkeilla.

Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

6 kommenttia

  1. Bircher muesli nimenomaan tarkoittaa sitä alkuperäistä tuorepuuroa, jonka kehitti sveitsiläinen lääkäri parantaakseen potilaidensa terveyttä :) Ihana idea tuo lakritsin lisäys - pitää testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei kiitos tietoiskusta, tämäpä selittää nimen :) Lakritsi se sopii kyllä melkein mihin vain!

      Poista
  2. Lakritsi puurossa kuulostaa niin eksoottiselta, että sitä täytyy varmaan kokeilla :)
    http://westendmum.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen muuten testannut lakritsihilloakin puurossa, ohje linkin takana :) http://syotava.blogspot.fi/2016/12/joulukirja-kookoskaurapuuro.html

      Poista
  3. Tuo lakritsi kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! Pitääpä itse tsekata tuo kirja, se vaikuttaa ihan täydelliseltä mulle! :-)

    http://olderthanyesterday.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja sopii kyllä oivallisesti kaikille puurofaneille, ja löytyy sieltä paljon muutakin kokattavaa! :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig