keskiviikko 26. lokakuuta 2016

MUNAKOISO-GRANAATTIOMENASALAATTI (V)


Munakoiso on yksi niitä raaka-aineista, jotka kärsivät vähän huonosta maineesta johtuen usein yksinkertaisesti vääristä valmistustekniikoista. Munakoisoa ei missään tapauksessa pitäisi syödä vähääkään raakana, kitkeryys ja narskuva suuntuntuma vie ruokahalut keneltä vaan. Mutta pitkään haudutettuna, paahdettuna tai paistettuna kasvis muuttuu ihanan pehmeäksi, suorastaan suussa sulavaksi.

Munakoisoa voi halutessaan itkettää suolan avulla, mutta uunissa paahtamalla kaikki kitkeryys katoaa myös näppärästi. Munakoiso imee rasvan sisäänsä kuin sieni, joten pienellä määrällä öljyä saa entistä pehmeämpää koisoa.

Tämä täyteläinen granaattiomenalla raikastettu salaatti oli niin herkkua, että imaisin sisuksiini koko ison lautasellisen yhdeltä istumalta. Suosittelen oikeastaan tekemään tupla-annoksen heti kerralla!

Maustamisesta: olen tykästynyt tosi paljon Urtekramin cajun-mausteseokseen, mutta vastaavan maun saat laittamalla suolaa, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta, jeeraa, chilijauhetta ja kuivattuja yrttejä. Jos et jaksa näin paljon käyttää mausteita, niin laita ainakin suolaa.

Munakoisosalaatti (1 annos)

1 keskikokoinen munakoiso (n. 500g)
n. 1/2 dl oliiviöljyä 
1–2 tl cajun-mausteseosta (tai ainakin suolaa)

1/2 granaattiomenan siemenet
paketillinen mustia papuja tai esim. linssejä
kourallinen tuoretta (vahvaa) minttua
pinjansiemeniä

Tahini-jogurttikastike

1 rkl tahinia
2 rkl turkkilaista jogurttia, tai vegaaniseen versioon esim. maustamatonta soija/kaurajogurttia
2 rkl sitruunanmehua
1/2 tl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektaria, tai ei-vegaanit hunajaa)
1 tl oliiviöljyä
suolaa
vettä tarpeen mukaan notkeuttamiseen

Leikkaa munakoiso n. puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi. Levitä kiekot uuninpellille leivinpaperin päälle. Sekoita erillisessä kipossa öljy ja mausteet, ja sivele munakoisokiekoille molemmin puolin. Paahda 200-asteessa 15 minuuttia, käännä kiekot ja paahda toiset 15 minuuttia.

Huuhtele pavut. Kasaa lautaselle paahdetut munakoisot, granaattiomenan siemenet, pavut, minttu ja pinjansiemenet. Siemeniä voi hetki paahtaa kuumalla pannulla halutessa.

Valmista kastike vispaamalla ainekset sekaisin. Säätele veden määrällä kastikkeen notkeutta. Maista ja lisää tarvittaessa sitruunaa tai suolaa. Valuta salaatin päälle ja nauti heti.

SHARE:

31 kommenttia

  1. Ihana resepti! Uskon sua, tätä täytyy tehdä heti kerralla enemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei tämä määrä riitä kyllä mihinkään, varsinkin jos on enemmän kuin yksi syöjä paikalla :)

      Poista
  2. Oi oi! Ihan mun salaatti. Vielä pinaattia vois lisätä. Kastikkeen muokkaisin tahinittomaksi, sillä se on minulle haastava maku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahinin tilalle vois laittaa esimerkiksi maapähkinävoita (tai muuta pähkinävoita) tai seesamöljyä, tai jotain muuta mistä saa hieman paahteista makua kastikkeeseen. Mutta ilmankin toki pärjää :)

      Poista
  3. Kuin jalokiviä lautasella <3 Todella herkullisen kuuloinen salaatti, etenkin tahine-kastike saa veden herahtamaan kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jotenkin ihan hurahtanut tahiniin, tekis mieli laittaa sitä vähän joka paikkaan :D

      Poista
  4. Ihan täydellisen oloinen salaatti. Munakoiso ja tahini ovat voittamaton pari. Jostain luin, että nykyisin kaupasta löytyviä munakoisoja ei välttämättä tarvitsisi itkettää, mutten ole vielä uskaltanut kokeilla ilman. Mielestäni munakoisoon tulee itkettämällä myös vähän parempi, tiiviimpi, rakenne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa kiinnostavaa, eli ilmeisesti sitä kitkeryyttä on jotenkin jalostettu pois. Itkettämisellä on kyllä puolensa, mutta onhan se kieltämättä aika työlästä. Tässä salaatissa en ainakaan huomannut isompaa eroa :)

      Poista
    2. Lisätään vielä että esim. melanzane alla parmigianaa en ole uskaltanut valmistaa ilman itkettämisvaihetta :D

      Poista
  5. Oi, tämä on just miun makuun! Munakoiso tosiaan kärsii tylsän maineesta, vaikka se on kaikkea muuta. Tätä voisin kokeilla cajun-mausteseoksen sijaan ras el hanoutilla maustettuna, kun sitä kerran purkki tuolla kaapissa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ras el hanout sopii tähän ihan oivallisesti! Pitääkin muistaa päivittää oma maustevarasto kyseisellä mausteseoksella :)

      Poista
  6. Täällä jonon jatkona huutelen, että on kyllä niin minunkin makuuni ja miten kaunis annos!

    VastaaPoista
  7. Kaunis salaatti! Tykkään munakoisosta, pitäisi laittaa useammin!

    VastaaPoista
  8. Tosi kaunis salaatti ja herkullisen kuuloinen. Munakoisoa tulee muutenkin liian harvoin laitettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helposti siellä kaupassa tulee usein käveltyä munakoisohyllyn ohi, mutta ei kyllä pitäisi!

      Poista
  9. Onpa upea salaatti! totean tännekin, että tosi kiva kun nyt on ollut paljon erilaisia munakoisoreseptejä blogeissa, saa itsekin inspistä käyttää sitä muuhunkin kuin melanzaneen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa jos nyt on joku ruokabloggaajien munakoisobuumi menossa :)

      Poista
  10. Meillä syödään nykyään munakoisoa suhteellisen usein. Herkkua :-)
    Tämäkin salaatti näyttää tosi houkuttelevalta.

    VastaaPoista
  11. Aivan täydellistä! Kaikkea mitä rakastan <3

    VastaaPoista
  12. Tein tosi samantyylisiä munakoisoja Loton #lauantaireseptit videoon, tosin kokonaisena. Granaattiomena oli musta tärkeä osa kokonaisuutta, siitä tulee raikkautta ja mukavaa rapsakkaa suutuntumaa. Rakastan!

    https://www.facebook.com/lottosuomi/videos/1161926250560471/

    VastaaPoista
  13. Tässä on kyllä kaikki ainekset sellaisia, joille minun sydän sykkii ihan hulluna. Nam! Hyvä lisäys nuo mustapavut!

    Minä itketän munakoisoja usein paremman rakenteen vuoksi, harvoin ne nykyisin ovat enää kitkeriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo pavuilla saa helposti lisää ruokaisuutta salaatteihin, tykkään lisäillä niitä vähän sinne ja tänne :)

      Poista
  14. Mä olen niin huono salaateissa, sitten luen muiden ohjeita malliin "miksen mä ole tuota tajunnut!!". Tämäkin, aivan ihanan kuuloinen ja näköinen yhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaatithan on just helppoa kokattavaa kun käytännössä melkein mitä vain voi heittää samaan kulhoon (jotkut yhdistelmät ovat toki onnistuneempia kuin toiset, mutta noin periatteessa). :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig