Tuntuu että omassa ruokasivistyksessäni on aukko, kun en ole koskaan maistanut sellaista aitoamerikkalaista kurpitsapiirakkaa. Tiedättehän, sitä kuuluisaa oranssia jälkkäriä, mitä jenkit syövät aina kiitospäivän aterialla ja halloweenina (tietoni perustuu tv-sarjoihin ja leffoihin).
En siis tiedä miltä klassinen kurpitsapiirakka maistuu, mutta tämä oma versioni oli ainakin todella hyvää, mitä mainioin syysherkku.
Suomeksi kurpitsoille on vain yksi sana, mutta englanniksi kurpitsat ovat joko pumpkineita (se oranssi ja pyöreä) tai squasheja. Pumpkin pie tehdään usein valmiista tölkkikurpitsasoseesta (sellaista ei taideta Suomessa edes myydä), mutta kurpitsan paahtaminen ja soseuttaminen omin käsin ei nyt ole kovin iso vaiva. Tässä ohjeessa käytin omaa kurpitsasuosikkiani myskikyrpitsaa (butternut squash). Mielestäni siinä on kurpitsoista paras maku ja onhan sen oranssi sävy tosi kauniskin.
Piirakan voi tarjoilla esimerkiksi mascapone-jogurttiseoksen kanssa (kuten itse tein) tai vaikka kerma/kookoskermavaahdolla. Piiras maistuu oikein hyvin myös jääkaappikylmänä seuraavana päivä, kun maut pääsevät tiivistymään.
Kurpitsapiirakka
1 myskikurpitsa (n. 1kg)
3 (luomu)munaa
1 dl kookossokeria (tai enemmän)
2 rkl sulaa voita tai öljyä
3 dl mantelijauhoja
2 tl kanelia
2 tl (aito)vaniljajauhetta
ripaus suolaa
Päälle halutessa:
noin 1 dl kokonaisia manteleita (tai esim. mantelilastuja)
noin 2 tl hunajaa tai kookossiirappia (tai vastaavaa)
ripaus suolaa
Tarjoile esim näiden kanssa:
1 osa mascarponea
1 osa turkkilaista jogurttia
hunajaa tai kookossiirappia
(aito)vaniljajauhetta
Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja kaavi siemenet pois. Laita palat uuniastiaan kuoripuoli alaspäin ja paahda 180-asteessa noin 40 minuuttia, tai kunnes kurpitsanpalat ovat haarukalla kokeiltaessa kauttaaltaan pehmeitä. Irrota kurpitsanliha kuorista ja soseuta esim. monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
Vispaa muut ainekset (munat, sokeri, voi, jauhot ja mausteet) sekaisin ja sekoita lopuksi joukkoon hieman jäähtynyt kurpitsasose. Maista taikinaa ja lisää makeutusta tai mausteita halutessasi.
Kaada taikina voideltuun uunivuokaan (halkaisija n. 25 cm) ja paista 180-asteessa n. 45 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauttaaltaan väriä.
Pilko mantelit pienemmiksi lastuiksi ja paahda niitä hetki kuivalla, kuumalla pannulla. Lisää joukkoon lopuksi nestemäinen makeutus ja ripaus suolaa, ja sekoittele nopeasti sekaisin. Nosta sivuun jäähtymään. Ripottele mantelit lopuksi valmiin piirakan päälle.
Vispaa mascarpone ja turkkilainen jogurtti sekaisin (esimerkiksi 1 dl molempia) ja mausta seosta pienellä määrällä makeutusta ja vaniljaa. Lusikoi hieman jäähtyneiden piirakanpalojen päälle.
Kurpitsa on niin parasta! Tätä kyllä teen tänään kun kaikki aineksetkin löytyy kaapista :) osaatko sanoa voisiko taikinan paistaa suorakaiteen muotoisessa leipävuoassa?
VastaaPoistaKiitos ihanista ruokaohjeista ja mukavaa syksyn jatkoa!
Moikka, en ihan uskalla luvata että koostumuksesta tulee samanlailla kiinteä sellaisessa syvässä astiassa.. Ainakin paistoajan pitäisi varmaan olla pidempi ja mahdollisesti matalammassa lämpötilassa ettei pinta pääse tummumaan liikaa. Mutta jos piirakka ei ole ihan vieraspöytään menossa niin eiköhän sitä uskalla kokeilla. :) Kivaa syksyä myös sinulle!
PoistaMinä olen kokeillut joskus aikoinaan kurpitsapiirakkaa ja kyllä se vaan on hyvää! Tänä vuonna pääsenkin reilun viikon päästä maistelemaan aitoa amerikkalaista kurpitsapiirakkaa ja aistimaan aitoa halloween-tunnelmaa! Eiköhän taas jotain tartu reissusta mukaan blogiinikin :)
VastaaPoistaOo mahtavaa! Itse olen joskus ollut briteissä halloweenin aikaan mutta ei se ole ihan sama juttu :)
PoistaMantelijauhot tuo kyllä sellaista kivan hienostunutta makua ja osaan kuvitella että sopii tosi hyvin kurpitsan kanssa.
VastaaPoistaItsekin tykkää mantelijauhoista, leivonnaiset ei myöskään yleensä koskaan jää kuiviksi kun mantelit ovat aika rasvaisia.
PoistaMinäkin tunnustan, ruokasivistyksessäni on aukko...en ole koskaan tehnyt / syönyt kurpitsapiirakkaa. Minunkin pitäisi varmaan joskus tämä aukko paikata. ;)
VastaaPoistaHyvä että en oo yksin :)
PoistaKurpitsapiiraakkaa olen joskus tehnyt, mutta ohje taisi olla erilainen. Kurpitsa on niin ihanaa, tämä on varmasti hyvää!
VastaaPoistaKurpitsa on kyllä tosi monikäyttöistä, olen laittanut sitä mm.salaatteihin, keittoon ja jopa kekseihinkin (soseena). :)
PoistaKauniin syksyiset kuvat! Kurpitsapiirakka on niin hyvää, pitäisikin taas leiposta, kun saan keittiöni takaisin remontin jäljiltä käyttöön.
VastaaPoistaKiitos ja tsemppiä remonttiin!
PoistaKurpitsapiirakka on niin hyvää! Yksi vaihtoehto halloween-juhliin jälkkäriksi.
VastaaPoistaTotta, näkisin että halloween-juhliin piirakkaa vois koristella mustalla ja jotenkin karmivasti, esim. lakritsista tehdyllä hämäkinseitillä ja hämähäkeillä! :)
PoistaHerkulliselta kuulostava resepti ja upeat kuvat!
VastaaPoistaMä rakastan kurpitsaa. Niin herkullista ja monikäyttöistä. Piirakkaa näyttää upealta!
VastaaPoistaKiitos! Ihanaa kun kurpitsaa saa nykyään aika hyvin kaupoista, toista oli vielä muutamia vuosia sitten.
PoistaHauska resepti!
VastaaPoistaKurpitsa on kyllä ihan mahtava ja monipuolinen raaka-aine.
Niin on! Muuten en ole yhtään syksyihmisiä mutta kurpitsasesonki vähän lohduttaa :D
PoistaIhan älyttömän kivat kuvat. Minä rakastan kurpitsaa monessa eri muodossa, epäilenpä että tämäkin olisi toiminut.
VastaaPoistaKiitos Merituuli!
PoistaKaikki kurpitsareseptit ovat tarpeen, kun pitää halloween-kurpitsoiden sisällöt kuluttaa. Kuopus ilmoitti, että tänä vuonna pitää tehdä ainakin 2 isoa lyhtyä eli montakohan piirakkaa?
VastaaPoistaKurpitsalyhtyä en olekaan koskaan tehnyt, vois olla hauskaa! Valmista siitä täytteestä sosetta, sitä voi laittaa sitten vähän joka paikkaan ja pakastaakin. :)
PoistaJärkyttävän herkullisen näköistä. Saispa palasen!
VastaaPoistaHih, kiitos Mari!
PoistaNuo mantelit piirakan päällä ovat hauska lisä! Kurpitsapiirakka kuuluu omiin suosikkeihini. Syön sitä kanelilla ja vaahterasiirapilla maustetun kermavaahdon kanssa, nam!
VastaaPoistaPiirakka näytti vähän alastomalta niin piti keksiä jotain härpäkettä päälle. Ja samalla piirakkaan tuli vähän sitä rapeampaa osiota mikä pohjassa olisi normaalisti. :)
PoistaHeippa!
VastaaPoistaKiitos mahtavasta blogista..
joudun olemaan tosi rajoitetulla ruokavaliolla (blogissani olen luetellut aineet) jonkun aikaa ja täältä saan paljon inspiraatiota, kiitos :)
Kiitos kivasta kommentista ja tsemppiä uuden ruokavalion kanssa, hyvä jos voin olla avuksi! :)
PoistaOnpa upean näköinen piirakka, todella kaunis :)
VastaaPoistaKiitos Anne :)
PoistaJust tänään mietin, että mahtaako tölkkikurpitsaa saada jostakin? Olisi aika kätevää käyttää, mutta toki tulee varmasti parempaa kun itse tekee. Tosi hyvän tuntuinen piirakka :)
VastaaPoistaJoissain kaupoissa kun on sellaisia jenkkituotteilla täytettyjä erikoishyllyjä niin sieltä saattaisi löytyäkin, eipä tosin koskaan ole tullut mieleen etsiä :)
PoistaMinullakin on aukko sivistyksessä, aito amerikkalainen kurpitsapiirakka on vielä testaamatta! Ihanat kuvat!
VastaaPoistaOlis kyllä joskus hauska osallistua sellaisella kunnon thanksgiving-illalliselle :)
PoistaKurpitsapiirakka on ihanaa, en tiedä olenko minäkään sitä "aitoa" syönyt mutta hyvää se oli :D Tätä reseptiäsi testaisin heti jos olisi raaka-aineet koossa, ei taida nyt löytyä kuin kaneli ja munat :D
VastaaPoistaTämä blogisi on oikea aarreaitta, olen suositellut kääntymään aina tänne penkomaan reseptejä jos tullaan kyselemään viljattomia. :)
Kiitos tosi paljon kauniista sanoistasi Johanna <3
PoistaNäyttää tosi hyvältä ja kivat kuvat!
VastaaPoista<3
-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Kiitos Heidi! :)
PoistaHelsingissä on ainakin Behnfords joka myy jenkkituotteita. Olisikohan siellä kurpitsapyrettä... Olen syönyt sitä "aitoa jenkkikurpitsapiirakkaa", mutta harvoin sai hyvää; lähinnä kun itse teki. Suurin osa oli kaupan valmispiirakoita.
VastaaPoistaAiniin olin kokonaan unohtanut Behnfordsin! Mutta harmi jos piirakat eivät tosiaan olleetkaan maineensa veroisia, mielikuva nyt ihan vesittyi :D
PoistaTämä piirakka näyttää taatulta Lottalaadulta = hyvältä siis. Samaa mieltä Jennin kans, että harvoin Usassa sai hyvää ....
VastaaPoista