keskiviikko 5. lokakuuta 2016

MANTELINEN KURPITSAPIIRAKKA (VILJATON)


Tuntuu että omassa ruokasivistyksessäni on aukko, kun en ole koskaan maistanut sellaista aitoamerikkalaista kurpitsapiirakkaa. Tiedättehän, sitä kuuluisaa oranssia jälkkäriä, mitä jenkit syövät aina kiitospäivän aterialla ja halloweenina (tietoni perustuu tv-sarjoihin ja leffoihin).

En siis tiedä miltä klassinen kurpitsapiirakka maistuu, mutta tämä oma versioni oli ainakin todella hyvää, mitä mainioin syysherkku.

Suomeksi kurpitsoille on vain yksi sana, mutta englanniksi kurpitsat ovat joko pumpkineita (se oranssi ja pyöreä) tai squasheja. Pumpkin pie tehdään usein valmiista tölkkikurpitsasoseesta (sellaista ei taideta Suomessa edes myydä), mutta kurpitsan paahtaminen ja soseuttaminen omin käsin ei nyt ole kovin iso vaiva. Tässä ohjeessa käytin omaa kurpitsasuosikkiani myskikyrpitsaa (butternut squash). Mielestäni siinä on kurpitsoista paras maku ja onhan sen oranssi sävy tosi kauniskin.


Piirakassa ei ole ollenkaan pohjaa, ja mantelijauhoja käyttämällä piirakka syntyy tosi helposti gluteenittomana ja viljattomana. Koostumus on mukavan kostea ja pehmeä, mutta kuitenkin tiivis. Päälle ripottelin hunajamanteleita (luumusalaatista poimittu idea). Piiras ei ole kovin makea, eli makeanystävien kannattaa melkeinpä tuplata makeutuksen määrä. Piirakkaa voi halutessa myös maustaa vahvemmin kanelin lisäksi vaikkapa jauhetulla inkiväärillä, neilikalla ja muskottipähkinällä.

Piirakan voi tarjoilla esimerkiksi mascapone-jogurttiseoksen kanssa (kuten itse tein) tai vaikka kerma/kookoskermavaahdolla. Piiras maistuu oikein hyvin myös jääkaappikylmänä seuraavana päivä, kun maut pääsevät tiivistymään.


Kurpitsapiirakka

1 myskikurpitsa (n. 1kg)

3 (luomu)munaa
1 dl kookossokeria (tai enemmän)
2 rkl sulaa voita tai öljyä
3 dl mantelijauhoja
2 tl kanelia
2 tl (aito)vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Päälle halutessa:
noin 1 dl kokonaisia manteleita (tai esim. mantelilastuja)
noin 2 tl hunajaa tai kookossiirappia (tai vastaavaa)
ripaus suolaa

Tarjoile esim näiden kanssa:
1 osa mascarponea
1 osa turkkilaista jogurttia
hunajaa tai kookossiirappia
(aito)vaniljajauhetta

Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja kaavi siemenet pois. Laita palat uuniastiaan kuoripuoli alaspäin ja paahda 180-asteessa noin 40 minuuttia, tai kunnes kurpitsanpalat ovat haarukalla kokeiltaessa kauttaaltaan pehmeitä. Irrota kurpitsanliha kuorista ja soseuta esim. monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.

Vispaa muut ainekset (munat, sokeri, voi, jauhot ja mausteet) sekaisin ja sekoita lopuksi joukkoon hieman jäähtynyt kurpitsasose. Maista taikinaa ja lisää makeutusta tai mausteita halutessasi.

Kaada taikina voideltuun uunivuokaan (halkaisija n. 25 cm) ja paista 180-asteessa n. 45 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauttaaltaan väriä.

Pilko mantelit pienemmiksi lastuiksi ja paahda niitä hetki kuivalla, kuumalla pannulla. Lisää joukkoon lopuksi nestemäinen makeutus ja ripaus suolaa, ja sekoittele nopeasti sekaisin. Nosta sivuun jäähtymään. Ripottele mantelit lopuksi valmiin piirakan päälle.

Vispaa mascarpone ja turkkilainen jogurtti sekaisin (esimerkiksi 1 dl molempia) ja mausta seosta pienellä määrällä makeutusta ja vaniljaa. Lusikoi hieman jäähtyneiden piirakanpalojen päälle.

SHARE:

42 kommenttia

  1. Kurpitsa on niin parasta! Tätä kyllä teen tänään kun kaikki aineksetkin löytyy kaapista :) osaatko sanoa voisiko taikinan paistaa suorakaiteen muotoisessa leipävuoassa?
    Kiitos ihanista ruokaohjeista ja mukavaa syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, en ihan uskalla luvata että koostumuksesta tulee samanlailla kiinteä sellaisessa syvässä astiassa.. Ainakin paistoajan pitäisi varmaan olla pidempi ja mahdollisesti matalammassa lämpötilassa ettei pinta pääse tummumaan liikaa. Mutta jos piirakka ei ole ihan vieraspöytään menossa niin eiköhän sitä uskalla kokeilla. :) Kivaa syksyä myös sinulle!

      Poista
  2. Minä olen kokeillut joskus aikoinaan kurpitsapiirakkaa ja kyllä se vaan on hyvää! Tänä vuonna pääsenkin reilun viikon päästä maistelemaan aitoa amerikkalaista kurpitsapiirakkaa ja aistimaan aitoa halloween-tunnelmaa! Eiköhän taas jotain tartu reissusta mukaan blogiinikin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo mahtavaa! Itse olen joskus ollut briteissä halloweenin aikaan mutta ei se ole ihan sama juttu :)

      Poista
  3. Mantelijauhot tuo kyllä sellaista kivan hienostunutta makua ja osaan kuvitella että sopii tosi hyvin kurpitsan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tykkää mantelijauhoista, leivonnaiset ei myöskään yleensä koskaan jää kuiviksi kun mantelit ovat aika rasvaisia.

      Poista
  4. Minäkin tunnustan, ruokasivistyksessäni on aukko...en ole koskaan tehnyt / syönyt kurpitsapiirakkaa. Minunkin pitäisi varmaan joskus tämä aukko paikata. ;)

    VastaaPoista
  5. Kurpitsapiiraakkaa olen joskus tehnyt, mutta ohje taisi olla erilainen. Kurpitsa on niin ihanaa, tämä on varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsa on kyllä tosi monikäyttöistä, olen laittanut sitä mm.salaatteihin, keittoon ja jopa kekseihinkin (soseena). :)

      Poista
  6. Kauniin syksyiset kuvat! Kurpitsapiirakka on niin hyvää, pitäisikin taas leiposta, kun saan keittiöni takaisin remontin jäljiltä käyttöön.

    VastaaPoista
  7. Kurpitsapiirakka on niin hyvää! Yksi vaihtoehto halloween-juhliin jälkkäriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, näkisin että halloween-juhliin piirakkaa vois koristella mustalla ja jotenkin karmivasti, esim. lakritsista tehdyllä hämäkinseitillä ja hämähäkeillä! :)

      Poista
  8. Herkulliselta kuulostava resepti ja upeat kuvat!

    VastaaPoista
  9. Mä rakastan kurpitsaa. Niin herkullista ja monikäyttöistä. Piirakkaa näyttää upealta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihanaa kun kurpitsaa saa nykyään aika hyvin kaupoista, toista oli vielä muutamia vuosia sitten.

      Poista
  10. Hauska resepti!
    Kurpitsa on kyllä ihan mahtava ja monipuolinen raaka-aine.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Muuten en ole yhtään syksyihmisiä mutta kurpitsasesonki vähän lohduttaa :D

      Poista
  11. Ihan älyttömän kivat kuvat. Minä rakastan kurpitsaa monessa eri muodossa, epäilenpä että tämäkin olisi toiminut.

    VastaaPoista
  12. Kaikki kurpitsareseptit ovat tarpeen, kun pitää halloween-kurpitsoiden sisällöt kuluttaa. Kuopus ilmoitti, että tänä vuonna pitää tehdä ainakin 2 isoa lyhtyä eli montakohan piirakkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsalyhtyä en olekaan koskaan tehnyt, vois olla hauskaa! Valmista siitä täytteestä sosetta, sitä voi laittaa sitten vähän joka paikkaan ja pakastaakin. :)

      Poista
  13. Järkyttävän herkullisen näköistä. Saispa palasen!

    VastaaPoista
  14. Nuo mantelit piirakan päällä ovat hauska lisä! Kurpitsapiirakka kuuluu omiin suosikkeihini. Syön sitä kanelilla ja vaahterasiirapilla maustetun kermavaahdon kanssa, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakka näytti vähän alastomalta niin piti keksiä jotain härpäkettä päälle. Ja samalla piirakkaan tuli vähän sitä rapeampaa osiota mikä pohjassa olisi normaalisti. :)

      Poista
  15. Heippa!
    Kiitos mahtavasta blogista..
    joudun olemaan tosi rajoitetulla ruokavaliolla (blogissani olen luetellut aineet) jonkun aikaa ja täältä saan paljon inspiraatiota, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista ja tsemppiä uuden ruokavalion kanssa, hyvä jos voin olla avuksi! :)

      Poista
  16. Onpa upean näköinen piirakka, todella kaunis :)

    VastaaPoista
  17. Just tänään mietin, että mahtaako tölkkikurpitsaa saada jostakin? Olisi aika kätevää käyttää, mutta toki tulee varmasti parempaa kun itse tekee. Tosi hyvän tuntuinen piirakka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joissain kaupoissa kun on sellaisia jenkkituotteilla täytettyjä erikoishyllyjä niin sieltä saattaisi löytyäkin, eipä tosin koskaan ole tullut mieleen etsiä :)

      Poista
  18. Minullakin on aukko sivistyksessä, aito amerikkalainen kurpitsapiirakka on vielä testaamatta! Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olis kyllä joskus hauska osallistua sellaisella kunnon thanksgiving-illalliselle :)

      Poista
  19. Kurpitsapiirakka on ihanaa, en tiedä olenko minäkään sitä "aitoa" syönyt mutta hyvää se oli :D Tätä reseptiäsi testaisin heti jos olisi raaka-aineet koossa, ei taida nyt löytyä kuin kaneli ja munat :D
    Tämä blogisi on oikea aarreaitta, olen suositellut kääntymään aina tänne penkomaan reseptejä jos tullaan kyselemään viljattomia. :)

    VastaaPoista
  20. Näyttää tosi hyvältä ja kivat kuvat!
    <3

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  21. Helsingissä on ainakin Behnfords joka myy jenkkituotteita. Olisikohan siellä kurpitsapyrettä... Olen syönyt sitä "aitoa jenkkikurpitsapiirakkaa", mutta harvoin sai hyvää; lähinnä kun itse teki. Suurin osa oli kaupan valmispiirakoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin olin kokonaan unohtanut Behnfordsin! Mutta harmi jos piirakat eivät tosiaan olleetkaan maineensa veroisia, mielikuva nyt ihan vesittyi :D

      Poista
  22. Tämä piirakka näyttää taatulta Lottalaadulta = hyvältä siis. Samaa mieltä Jennin kans, että harvoin Usassa sai hyvää ....

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig