tiistai 19. tammikuuta 2016

LEFFAHERKKU NRO 1: KARAMELLI-POPCORNIT


Muistan ensimmäisen kerran kun törmäsin karamellipopcorneihin. Tämä tapahtui vuonna 2000 Lontoossa. Menin elokuvateatterin snäkkitiskille ja tilasin kipollisen popcorneja.

Myyjä: Salty or sweet?
Minä: ...what? Erm..the normal kind..?

Suuren hämmennyksen jälkeen sain lopulta normipopparini. En siis koskaan aiemmin ollut kuullutkaan, että popcorneja voisi olla muita kuin suolaisia versioita.

Tykkään edelleen enemmän suolaisista kuin makeista asioista, mutta välillä vaihtelu tekee terää. Silloin maistuu myös kohtuu epäterveellinen, mutta kieltämättä äärimmäisen herkullinen karamellikuorrutteen saanut makeampi popcorni.

Karamellikastike on melkoisen makeaa, joten en tehnyt sitä niin paljon, että popcornit olisivat peittyneet kuorrutteeseen kauttaaltaan, ja lopputulos oli mielestäni juuri sopiva. Jos olet todellinen makeanystävä, karamellikastikkeen määrän voi toki nostaa melkein tuplaksi.

Karamellikuorrutetut popcornit

n. 2 litraa popcorneja (vaatii n. 1/2 dl jyviä + pari rkl öljyä)

n. 70 g voita
n. 1 dl kookossokeria
2–3 rkl hunajaa tai kookosnektaria
muutama tippa vaniljauutetta
1/4 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa jos popcorneissa ei ole

Parhaat popcornit saat, kun paahdat ne itse kattilassa. Iso pussi maissinjyviä ei maksa kuin max. pari euroa, ja siitä riittää vaikka kuinka moneksi kertaa. Plus samalla välttää kaikki epämääräisyydet mitä mikropoppareista löytyy. Paahdoin omani kookosöljyssä, ja lopputulos oli mielestäni hyvin neutraalin makuinen.

Valmista karamelli sulattamalla voi keskilämmöllä (paksupohjaisessa) kattilassa. Lisää sokeri ja hunaja/nektari. Sekoittele kunnes sokeri on kunnolla sulanut ja seos kuplii muutaman kerran. Ota kattila pois levyltä ettei karamelli pääse palamaan*. Sekoita joukkoon nopeasti vanilja, leivinjauhe ja mahdollinen suola. Varo koskemasta karamellia sormin, se on todella kuumaa (kokemusta on).

Levitä popcornit esim. laakeaan paistoastiaan ja valuta karamelli poppareiden päälle. Sekoittele nopeasti muutaman kerran että karamelli levittyy tasaisesti. Anna jäähtyä ja napsauttele popcornit irti toisistaan kun karamelli on kovettunut.

*Huom: Valkoista sokeria keitetään yleensä pitkään matalalla lämmöllä jotta se muuttuu karamellimaiseksi. Oman kokemukseni mukaan kookossokeri palaa jos yrittää samaa (ja kokemusta on kirjaimellisesti tästäkin). Lopputulos on silti ihan samalla lailla karamellimainen, vaikka pitkän keittämisen jättää väliin.

SHARE:

2 kommenttia

  1. Hei! Siulla on äärettömän hieno blogi. Kommenttini ei juuri liity tähän postaukseen, mutta en yrityksistä huolimatta löytänyt etsiskellessäni vastausta, niin ajattelin kysyä suoraan (pahoittelen, jos tämä tieto jostain itsestään selvästä paikasta löytyy). Mikä blenderi sinulla on käytössäsi? Ilmeisesti hyvä ja tehokas, mutta vinkit ja suositukset kelpaa aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitos! :)

      Mulla on käytössä Four Sigma Foodsin Gizmo-niminen blenderi (mitä ei enää valmisteta) ja välillä myös Vitamix, nämä ovat melko identtisiä. Eli jos vaan kukkaro mitenkään antaa myöten, niin Vitamixia tai yhtä tehokasta Blendteciä kyllä suosittelen. Edullisimmista blendereistä olen kuullut kehuja mm. Rawmixistä ja Wilfan Raw Fuelista, mutta näistä mulla ei ole mitään henkilökohtaista kokemusta. Joka tapauksessa jos yhtään enempää teet esim raakaleivontaa tai pähkinätahnoja, niin kannattaa ehdottomasti panostaa laitteistoon.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig